dr. Sebők András, Palotás Gábor, Mihók Sándor

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
AZ EURÓPAI KIVÁLÓSÁG MODELL ÉS SZEREPE AZ EU CSATLAKOZÁSBAN STRATOSZ KIADVÁNY 2003.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
„Nemzeti technológiai platform a textil és ruhaipar megújításáért” Célok és a tervezett tevékenységek Máthé Csabáné dr. Alakuló ülés január 21.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS
szakmérnök hallgatók számára
Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Tanuló szervezet.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
TRUEFOOD RENDEZVÉNYEINK Március 12. Budapest: ”Kutatás az innovációért” Április 29. Budapest: INTÉZETLÁTOGATÁS a Campden & Chorleywood Magyarország.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A Magyar Nemzeti Élelmiszer- technológiai Platform tevékenysége és stratégiája. Az Innovációs Megvalósítási Terv bemutatása és megvitatása dr. Sebők András.
dr. Sebők András Az MNÉTP tudományos koordinátora
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
A Magyar Nemzeti Élelmiszer- technológiai Platform tevékenysége és stratégiája. Az Innovációs Megvalósítási Terv bemutatása és megvitatása dr. Sebők András.
Kaposvár © Campden & Chorleywood Kht. 1 Az „Élelmiszer az életért” Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform bemutatása Dr. Sebők András.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
1 Hogyan tovább minőségügy? XIV. Magyar Minőség Hét november 07.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
A HUNAGI közösség és a CASCADOSS Dr. Remetey-Fülöpp Gábor főtitkár HUN A GI CASCADOSS REGIONÁLIS MŰHELY SZEGED, JANUÁR
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, FoodManufuture Nemzeti Workshop Jövőbeli lehetséges forgatókönyvek Berczeli Attila Campden.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség - Innovációs tevékenységekhez felhasználható forrás lehetőségek augusztus 26. – dr. Nyiry Attila.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
Nemzeti Technológiai Platform a
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Innováció, vagyis kitörés a Minden- napokból.
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
Előadás másolata:

dr. Sebők András, Palotás Gábor, Mihók Sándor Az „Élelmiszer az életért” Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform Stratégiai Kutatási Terve és a készülő Megvalósítás Terv dr. Sebők András, Palotás Gábor, Mihók Sándor 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Az MNÉTP Stratégiai Kutatási Tervének kidolgozása Az első Stratégiai Kutatási Terv 2005 októbere – 2006 márciusa között készült párhuzamosan az ETP Stratégiai Tervével azt felhasználva Ahhoz javaslatokat küldve A jelenlegi Stratégiai Kutatási Terv a régi felülvizsgált, aktualizált változata 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

A kidolgozás módszere (1) 1. Kiadás (2006) Az ETP Jövőkép dokumentum és Stratégiai Kutatási Tervezet magyar nyelvű ismertetésének előzetes szétküldése nyilvános megvitatása magyar prioritások kiválasztása, fő irányok, fő K+F+I területek kijelölése Vitaanyag megfogalmazása Több körös megvitatás, módosítás Irányító testület – kétszer Nyilvános szóbeli megvitatás Internetes megvitatás Nyilvános megvitatás 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

A kidolgozás módszere (2) Elfogadás Széleskörű terjesztés elektronikusan. Ismertetés, megvitatás kb. 15 rendezvényen országszerte (2006-2008) Felhasználható információ 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

A kidolgozás módszere (3) 2. Átdolgozott kiadás (2009) A módosított vitaanyag elkészítése Felhasznált fontosabb források: A 2006. évi K+F+I Stratégiai Terv ÉFOSZ – Élelmiszeripari ÁPB: „A magyarországi élelmiszeripar középtávú stratégiájának alapjai” FVM: Nemzeti Agrár Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia (tervezet) ETP Food for Life: Jövőkép dokumentum, Stratégiai Kutatási Terv, Megvalósítási Intézkedési Terv A 3 év alatt összegyűjtött javaslatok, észrevételek, tapasztalatok 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

A kidolgozás módszere (4) Megvitatás az Irányító Testülettel és a Mirror Group-pal és módosítás 2 körben: 1 szóbeli, 1 e-mail Nyilvános vitára bocsátás és módosítás 2 körben megküldés valamennyi tagnak + Internet ezután a tervezett szóbeli megvitatásra már nem volt szükség megvitatás a KÉKI tudományos műhelyével Az Irányító Testület és a Mirror Group jóváhagyása „A Magyar élelmiszeripar egyeztetett innovációs stratégiai terve 2009-2014” Közzététel elektronikusan és nyomtatva Ismertetés 3 regionális rendezvényen és 3 további rendezvényen 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Az MNÉTP küldetése Az innováció elősegítése és erősítése a magyar élelmiszer gazdaságban, elsősorban az élelmiszer-feldolgozó iparban összehangolt erőfeszítésekkel ezáltal hozzájárulva a magyar élelmiszer gazdaság sikeres fejlődéséhez versenyképességének javításához Új termékek, eljárások, szolgáltatások, rendszerek, piaci megoldások Az élelmiszerlánc mentén történő együttműködés lehetőségeinek kiaknázása nyers-, alap-, csomagolóanyag előállítás kapcsolódó tudományok, határterületek 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Fogyasztói elvárások Élelmiszer-biztonság Az étrend egészségre gyakorolt hatása Az egészségben eltöltött életszakasz meghosszabbítása Átláthatóság – az állítások bizonyíthatósága (pl. fajta, minőség, eredet, egészségvédő/egészségjavító hatás, bio, stb.) Érték arányos ár (az előnyök és az ár összhangja) Frissesség / hatékony, gyors árukezelés Hozzáférhető, széles választék – a kisebb kapacitású gyártók áruja is Fenntarthatóság, a káros környezeti hatások csökkentése 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Az innováció fő mozgatórugói Európában, Észak-Amerikában és a világon 2005-ben (%) (CIAA Data & Trends 2006) Etika Fitness Élvezet Kényelem Egészség Európa Észak-Amerika Világ 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

A stratégia alapjai Az árverseny megnyerését a magyar élelmiszeripar erőforrásai és kapacitásai nem teszik lehetővé Az innováció: magasabb hozzáadott értékű, megkülönböztethető termékek értékarányos ár a magasabb ráfordítás elismertethető Az élelmiszerlánc mentén és a határ területekkel történő együttműködés lehetőségeinek kiaknázása 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Megoldások Összpontosítás néhány fő területre: élelmiszer-minőség és feldolgozás fenntartható fejlődés A tudás transzfer javítása (kiemelt fontosságú) Támogató területek élelmiszer-biztonság terméklánc-menedzsment az élelmiszer és a fogyasztó a táplálkozás és az egészség közegészségügyi vonatkozásai A K+F ráfordítás növelése és kiszámíthatóvá tétele állami vállalati az EU források megszerzése 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

„Az élelmiszer az életért” Európai Technológiai Platform Stratégiai Kutatási Terve (A magyar fő irányok vastagon szedve) Az egészségtudatos választás könnyűvé tételének biztosítása Egészséges étrend kialakítása és fenntartása Kiváló minőségű, nagyobb hozzáadott értékű élelmiszer-termékek rendelkezésre bocsátása Olyan biztonságos élelmiszerek biztosítása, amelyekben a fogyasztók megbízhatnak Fenntartható élelmiszer-termelés elérése Az élelmiszerlánc irányítása A kommunikáció, oktatás és technológia-transzfer optimalizálása 6 challenges have remained with more “snappy “titles especially the food chain management has changed considerably 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

MNÉTP stratégia: Élelmiszer-minőség és feldolgozás (1) Megkülönböztethetően előnyös tulajdonságú: nagyobb élvezeti értéket és kényelmet nyújtó; a hagyományos élelmiszerek tulajdonságait megőrző a magyar fogyasztó ízlésének jobban megfelelő és helyi az egészségtudatos étrendet segítő termékek fejlesztése 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Élelmiszer-minőség és feldolgozás (2) A feldolgozási technológiák és kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése – a hatékonyság növelő és veszteség csökkentő módszerek és műszaki megoldások alkalmazása költségcsökkentés a minőség megőrzése mellett házon belül és az élelmiszerlánc mentén Szorosabb együttműködés a határterületekkel (ICT, gépipar, orvostudomány, logisztika, stb.) – a képességek és erőforrások kombinálása meghatározó szakértelemmé 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

MNÉTP stratégia: A fenntartható élelmiszer-termelés (1) A fenntartható élelmiszer-termelés szempontjainak érvényesítése a feldolgozási technológiák és kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése során A magyar élelmiszerekről kialakítandó kép: Természetes jellegű, hamisítatlan, környezeti szennyeződésektől mentes Kedvező természeti adottságok, válogatott nyersanyagok Szakértelem, gondosság 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

A fenntartható élelmiszer-termelés (2) Az erőforrások hatékonyabb hasznosítása (víz, talaj, energia, nyersanyagok, csomagolóanyagok, melléktermékek, veszteség csökkentés) A termékpályák hatékonyabb irányítását segítő módszerek Együttműködés az élelmiszerlánc mentén :a hozzáadott érték növelésére, módszerek a mezőgazdasági technológiák fejlesztési eredményeinek integrálására 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Kutatási terv alapstratégiái A projekt végső célja nem lehet más, mint az ipar számára valóban hasznosítható, gyakorlati eredmények elérése A program célja elérése közben a gazdasági és környezeti szempontok mellett figyelembe vesszük a magyar munkahelyek megtartását, a Magyarországon értékesíthető termékek, illetve a döntően hazai nyersanyagra épülő vállalkozások, ezáltal a Magyarországon maradó jövedelem előnyben részesítését Szorosan együttműködés a nemzetközi piaci résztvevőkkel a magyarországi vállalkozások versenyképességének minél hatékonyabb növelése érdekében 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Az élelmiszeripari innováció jellegzetességei (1) Az innováció forrása, jellege és terjedése nem egységes a különböző iparágakban (legalább 4 fő csoport) – az élelmiszeripar a beszállító iparágak innovációját alkalmazza Az ICT, biotechnológia, elektronika, autó és gépgyártás, gyógyszeripar, stb. követelményeit és módszereit nem lehet az eltérések figyelembe vétele nélkül alkalmazni az élelmiszeriparban. Az élelmiszert elfogyasztjuk: a megfelelő mennyiségű, tápértékű, egészségtudatos étrendet segítő élelmiszert az egész népesség számára elérhetővé kell tenni Élelmiszer-biztonsági szempontok és aggályok; Eltérő nemzeti, helyi, egyéni ízlés – változatosság a fogyasztó gyakran elutasítja az áttörés jelegű változtatást 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Az élelmiszeripari innováció jellegzetességei (2) Egyedi összetétel, sok egyedi technológia, változó tulajdonságú nyersanyagok és késztermékek, Nem alkatrészek, nem csereszabatos technológiák Sokkal több adaptáció, kisebb lépéseken történő fejlesztés kell Néhány erősen innovatív vállalat, különösen a KKV-k tevékenysége csak a népesség kis részének ellátását biztosítja A már meglévő tudás széles körben történő átadása Kiemelten fontos a széleskörű tudás és technológia transzfer 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Benchmarking az iparágak között 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

A KKV-k és az innováció (1) A KKV-k nem egységesek az innovációs viselkedés szempontjából Az igazán új technológiák kidolgozása és bevezetése iránt csak kis részük érdeklődik (EURAB 2005, Thomas 2000) az „igazi innovátorok” („technológiai úttörők”): 2-3% a „korai alkalmazók” („vezető technológiát alkalmazók”): 10 – 13,5% 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

A KKV-k és az innováció (2) A többség nem szeret nagyobb kockázatot vállalni a már meglévő, mások által kipróbált tudást szereti átvenni; sikeres példákat követ; kedveli az egymástól tanulást – kollektív kutatás és tanulás; Ezek: a „korai többség” (20 – 35%) a „késői többség” és a „késlekedők” (együtt 50 -70%) Az erősen innovatív vállalkozásokat ösztönző akciók és a hagyományos és K+F eredmény közlési módszerek csak az első két csoportra hatnak 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Együttműködés az élelmiszerlánc mentén és a határterületekkel Az eltérő, egymást kiegészítő erőforrások és képességek kombinálása A közvetlen lánc tagjai A különböző szakterületek, határterületek képviselői Az iparági szakmai társak között jobb meghatározó szakértelem A meghatározó szakértelem versenyelőnyt jelent Olyan meghatározó szakértelem kialakítása, amelynek egyénileg nincsenek birtokában (TRUEFOOD FP6, Gellynck 2008.) 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH 23 23

Tudás transzfer a KKV-knak A kutatási eredményeket át kell alakítani az ipar számára használható megoldásokra A KKV-knak anyanyelvükön kell tudást, információt átadni Elsősorban nemzeti szinten lehet őket bevonni (idő, költség, nyelvtudás) Elsőbbség a kutatási eredmények gyakorlati alkalmazásának – a már meglévő tudás gyakorlati hasznosítása és az új tudás létrehozása egyaránt fontos. 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Az innováció információ forrásai Kereskedelmi szaksajtó Vevők Tudományos publikációk Vállalatok Kutató- intézetek Egyetemek Technológia Transzfer Versenytársak Saját K+F Tudományos konferenciák Beszállítók Internet 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Tudás transzfer – Technológiai nyomó hatás KKV1 (K+F)1 (K+F)2 KKV2 (K+F)3 KKV3 KKV4 (K+F)4 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Tudás transzfer – Az ipari igények húzóhatása és a közvetítők (K+F)1 KKV1 M E D I A T O R KKV2 (K+F)2 (K+F)3 KKV3 KKV4 (K+F)4 Mediator = Technológia transzfer közvetítő 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

A megoldás: a közvetítők szerepe Vállalatok Kutató- intézetek Egyetemek Technológia transzfer Saját K+F M E D I A T O R Mediator = Technológia transzfer közvetítő 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

A KKV-k innovációját támogató szolgáltatások A sikeres innovációhoz nemcsak műszaki szakértelem, de üzleti ismeretek is szükségesek A KKV-k általában segítségre szorulnak A közvetítő/támogató tudás és technológia transzfer szervezetek szerepe – a kollektív szolgáltatás lehetősége a megfelelő KKV és a K+F partner összehozása; üzleti tervezés, projekt menedzsment; marketing; pénzügyi, pályázat kezelés, befektető keresés a K+F eredmény gyakorlati alkalmazása, piaci bevezetése; a szellemi tulajdon jogok védelme. 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

A készülő Megvalósítási terv Programok 5 évre Ütemterv Erőforrások Várható eredmény Költség 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

A fő K+F+I területekhez tartozó intézkedések leírásának szerkezete A fő K+F+I terület megnevezése Az alkalmazási terület leírása Kiemelt témák (felsorolás) Fontosabb akadályok és korlátozó tényezők Mit kell tenni és miért? A kiemelt téma rövid leírása A fő kutatási feladat(ok) bemutatása 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

A fő kutatási feladat(ok) bemutatása 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Minőség és feldolgozás munkabizottság 1 Minőség és feldolgozás munkabizottság 1. Egészséges étrendet segítő vonzó termékek Csökkentett energia-, cukor-, só- és zsírtartalmú, magasabb rosttartalmú termékek kifejlesztése, amelyek legalább olyan élvezeti értéket és kényelmet nyújtanak, mint elődjeik, megőrzik a hagyományos élelmiszerek tulajdonságait, megfelelnek a hazai ízlésnek és az egészségtudatos étrendnek. fogyasztói elvárások megértése (marketingkutatás); termék- , technológiafejlesztés beleértve az élelmiszerbiztonsági szempontokat; a kifejlesztett egészséges termék kommunikációja a hazai táplálkozási ajánlások figyelembevételével 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Minőség és feldolgozás munkabizottság 2. Hatékony étrend stratégia Céltermékek fejlesztése a catering, közétkeztetés és meghatározott célcsoportok számára (idősek, gyerekek); vonzó érzékszervi tulajdonságokkal bíró új termékek és ételkoncepciók technológiájának fejlesztése. fogyasztói elvárások megértése (marketingkutatás); termék- és technológia fejlesztés a teljes ellátási lánc területén; a kifejlesztett egészséges termék kommunikációja a hazai táplálkozási ajánlások figyelembevételével 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Minőség és feldolgozás munkabizottság 3 Minőség és feldolgozás munkabizottság 3. Nemzeti hagyományoknak megfelelő élelmiszerek A nemzeti hagyományoknak megfelelő élelmiszerek technológiájának fejlesztése a nyersanyag előállítástól a fogyasztó asztaláig a teljes élelmiszerlánc területén. hazai alapanyag-fajták, termesztéstechnológia, feldolgozási technológia; fogyasztói elvárások megértése (marketingkutatás); speciális értékek kommunikációja, termékek promóciója 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Minőség és feldolgozás munkabizottság 4 Minőség és feldolgozás munkabizottság 4. Veszteségcsökkentő, hatékonyságnövelő módszerek Más iparágakban alkalmazott veszteségcsökkentő, hatékonyság-növelő módszerek alkalmazása a versenyképesség javítása érdekében. Költségcsökkentő stratégiák az élelmiszerfogyasztás egészének figyelembevételével. feldolgozás, csomagolás, logisztika; információ- és kommunikáció technológia, gépipar, automatizálási ipar 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Fenntartható élelmiszertermelés munkabizottság Kiemelt kutatási témák (1) A hatékonyság javítása, más ágazatokban (pl.: informatika, autógyártás, stb.) kidolgozott megoldások (pl. módszer a működési költségek elemzésére) adaptálása az élelmiszeriparban a.) a víz, energia és egyéb erőforrás felhasználás csökkentése, b.) a veszteségforrások csökkentésére, a hatékonyság javítására szolgáló módszerek kidolgozása és alkalmazása. 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH 37

Fenntartható élelmiszertermelés munkabizottság Kiemelt kutatási témák (2) A magyar fogyasztó választási preferenciájának befolyásolása (Támogató terület: élelmiszer és fogyasztó) A melléktermékek és hulladékok képződésének megelőzése és élelmiszer és nem élelmiszer célú értéknövelő hasznosítása a hozzáférhető legjobb technológiák A lánc menedzsment módszerek alkalmazása a vállalatok között az együttműködés és a termékpálya kapcsolatok hatékonyságának javítására, beleértve a minőségirányítási, kockázat kezelési és marketing módszereket 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH 38

Fenntartható élelmiszertermelés munkabizottság Kiemelt kutatási témák (3) A termékpályák hatékonyabb irányítását segítő módszerek fejlesztése - a környezetet terhelő kibocsátások csökkentése A nyersanyagok, csomagolóanyagok és egyéb anyagok hatékonyabb felhasználása A fenntartható fejlődés meglévő módszereinek összegyűjtése és széleskörű ismertetése A nyersanyagok, csomagolóanyagok és egyéb anyagok hatékonyabb felhasználása és a fenntartható fejlődés szempontjából új összetevők alkalmazása. (Konkrétabb, specifikusabb megfogalmazás szüksége spl.: hosszabb eltarthatóság, frissesség megőrzése intelligens csomagolások 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH 39

Technológia-transzfer, oktatás, hálózatépítés, kommunikáció munkabizottság Kiemelt kutatási témák Az élelmiszeripari innovációt támogató szemlélet megerősítése A tudás és technológia transzfer és projekt megvalósítás hatékonyságának javítása Oktatás, képzés A nemzetközi hálózatokban való részvétel erősítése A finanszírozás elérhetőségének és tervezhetőségének javítása 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Az élelmiszeripari innovációt támogató szemlélet megerősítése Az élelmiszeripari innováció jelentőségét, módszereit népszerűsítő kampány Az élelmiszeripari vállalkozások oktatása az innováció menedzsment, élelmiszerlánc menedzsment és marketing módszerekre A hazai élelmiszeripari KKV-knál az innováció akadályainak felmérése és segédeszközök és megoldások kidolgozása ezek csökkentésére. Az ipar és a kutatás közötti rendszeres párbeszéd elősegítése és fenntartása 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

A tudás és technológia transzfer és projekt megvalósítás hatékonyságának javítása A magyar élelmiszeripar tudás és technológia transzfer központjának létrehozása A csoportos, közösen finanszírozott kutatások rendszerének elterjesztése a hazai élelmiszeriparban Legjobb gyakorlat útmutatók kidolgozása A tudás menedzsment módszerek fejlesztése A beszállító iparágakkal és határterületekkel történő rendszeres innovációs együttműködés erősítése 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Oktatás, képzés A nemzeti és hazai projektekben való részvétel elősegítése A tudás és technológia transzfer hatékony módszereinek oktatása az innovációt támogató, közvetítő szervezetek és a kutatók számára A K+F eredmények átadása az iparnak gyakorlati oktatások formájában A gyakorlati tapasztalatszerzés elősegítése a kutatók számára a vállalatoknál, a vállalti szakemberek számára a kutatásban Az ipar igényeinek felmérése a szakemberek elvárt közép- és felsőfokú képzettségére vonatkozóan 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

A nemzetközi hálózatokban való részvétel erősítése Egyedi vállalati ötleteken alapuló nemzetközi projektek támogatása A nemzetközi K + F és innovációs hálózatokba való bekapcsolódás és részvétel támogatása Az ETP ”Food for Life” és nemzeti élelmiszer-technológiai platformjai és más szervezetek kapcsolatépítő, partnerkereső rendezvényein történő magyar részvétel támogatása Az ERA-NET-ekben való magyar részvétel támogatása 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

A finanszírozás elérhetőségének és tervezhetőségének javítása 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH