Alapfogalmak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük:
Advertisements

Események formális leírása, műveletek
I. előadás.
Valószínűségszámítás
Kvantitatív módszerek
Eseményalgebra Eseményalgebra.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
Eseményalgebra, kombinatorika
Valószínűségszámítás
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Valószínűség számítás
Mérési pontosság (hőmérő)
Közúti és Vasúti járművek tanszék. Célja:az adott járműpark üzemképes állapotának biztosítása. A karbantartás folyamatait gyakran az üzemeltetést is kiszolgáló.
Statisztika II. IX. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Statisztika II. II. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
III. előadás.
Valószínűségszámítás
Eseményalgebra, kombinatorika
A középérték mérőszámai
Valószínűségszámítás
1 TARTALOM: 0. Kombinatorika elemei (segédeszközök) 1. Eseményalgebra 2. A valószínűség: a) axiómák és következményeik b) klasszikus (=kombinatorikus)
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Alapfogalmak Alapsokaság, valamilyen véletlen tömegjelenség.
Nemparaméteres próbák Statisztika II., 5. alkalom.
Véletlenszám generátorok
Nominális adat Módusz vagy sűrűsödési középpont Jele: Mo
A normális eloszlás mint modell
Statisztika.
Kvantitatív módszerek
Valószínűségszámítás
Gazdaságstatisztika 11. előadás.
Gazdaságstatisztika 10. előadás.
Gazdaságstatisztika 12. előadás.
Gazdaságstatisztika 14. előadás.
Gazdaságstatisztika 13. előadás.
Hipotézis vizsgálat (2)
Alapsokaság (populáció)
Többtényezős ANOVA.
Folytonos eloszlások.
Binomiális eloszlás.
© Farkas György : Méréstechnika
Dr Gunther Tibor PhD II/2.
Paleobiológiai módszerek és modellek 4. hét
Valószínűségszámítás
I. előadás.
Valószínűségszámítás - Statisztika. P Két kockával dobunk, összeadjuk az értékeket Mindegyik.
2005. Információelmélet Nagy Szilvia 1. Az információelmélet alapfogalmai.
Valószínűségszámítás III.
Valószínűségszámítás
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Regresszió-számítás március 30. Dr. Varga Beatrix egyetemi.
Valószínűségszámítás II.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
Közúti és Vasúti Járművek Tanszék. A ciklusidők meghatározása az elhasználódás folyamata alapján Az elhasználódás folyamata alapján kialakított ciklusrendhez.
 A matematikai statisztika a természet és társadalom tömeges jelenségeit tanulmányozza.  Azokat a jelenségeket, amelyek egyszerre nagyszámú azonos tipusú.
A kommunikáció értelmezése
A számítógépes elemzés alapjai
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
A számítógépes elemzés alapjai
Valószínűségszámítás és statisztika előadások
Kvantitatív módszerek MBA és Számvitel mesterszak
I. Előadás bgk. uni-obuda
Valószínűségi változó, eloszlásfüggvény
Valószínűségi változók együttes eloszlása
Valószínűségi törvények
Gazdaságinformatikus MSc
Valószínűségszámítás
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Előadás másolata:

Alapfogalmak

Modell Biológiailag értelmezett matematikai összefüggés a statisztikai elemzésnél is MINDIG modellekkel dolgozunk

Fix változó: értékét mi állítjuk be, ezért pontosan ismerjük. Pl Fix változó: értékét mi állítjuk be, ezért pontosan ismerjük. Pl. műtrágya adag, mérés időpontja A fix változókat X-el, ha több van X1, X2 stb.-vel fogjuk jelölni. Random változó: értékét mérjük, de nem kontroláljuk, ezért azt véletlen hatások is befolyásolják. A random változókat Y-nal fogjuk jelölni.

Kísérlet: valószínűségszámításban és statisztikában minden megfigyelést kísérletnek nevezünk. A kísérlet eredménye egy érték, vagy érték-többes. Ezt nevezzük a kísérlet kimenetelének. Véletlen kísérlet: olyan kísérlet, amelynek kimenetele rögzített feltételek között is bizonytalan.

Elemi esemény: a véletlen kísérlet egy lehetséges kimenetele Eseménytér: az elemi események halmaza Esemény: az eseménytér egy részhalmaza Két esemény egymást kölcsönösen kizárja, ha soha nem következnek be egyszerre. Az elemi események mindig egymást kizáró események.

A valószínűségszámítás axiómái 1. Egy adott  eseménytér minden A eseményéhez tartozik egy P(A) szám, amelyet az A esemény valószínűségének nevezünk, ha 2. A biztos esemény valószínűsége 1; azaz P()=1. 3. Ha A és B egymást kölcsönösen kizáró események, akkor P(A vagy B)=P(A)+P(B). Megjegyzések: Axióma: olyan állítás, amelynek igazságtartalmát nem vizsgáljuk. Ebből vezetjük le a többi állítást (a tételeket). Bár a valószínűségszámítás alapjait Pascal és Fermat rakta le a XVII. század közepén , axiómáit csak 1933-ban publikálta Kolmogorov

Ajánlott irodalom Rényi Alfréd: Dialógusok a matematikáról http://mek.oszk.hu/00800/00856/ Rényi Alfréd: Levelek a valószínűségről http://mek.oszk.hu/00800/00859/ Reimann József és Tóth Julianna: Valószínűségszámítás és matematikai statisztika

Kolmogorov axiómái a valószínűség többféle definiálását is lehetővé teszik A leggyakrabban használt ezek közül a relatív gyakoriságon alapuló definíció Mi az erre épülő frekventista vagy Fischeriánus statisztikával foglalkozunk, de vannak más statisztikai rendszerek is.

Gyakoriság, relatív gyakoriság Ha egy kísérletet azonos körülmények között n-szer megismételünk, és az A esemény k-szor következik be, akkor a k számot az A esemény gyakoriságának, a k/n hányadost pedig az A esemény relatív gyakoriságának nevezzük.

Valószínűség Egy esemény valószínűsége az a számérték, amely körül egy esemény relatív gyakorisága ingadozik.

A valószínűség meghatározása Klasszikus valószínűségi mező: minden elemi esemény egyformán valószínű Az elemi események valószínűsége: 1/elemi események száma Nem elemi esemény valószínűsége: a „kedvező” elemi események száma/az összes elemi esemény száma

Valószínűségi változó Olyan random változó, amelynek lehetséges értékei számok. Ha az elemi események mindegyikéhez egyértelműen hozzárendelünk egy számot, azaz az eseménytéren egy függvényt értelmezünk, ezzel megadunk egy valószínűségi változót.

Valószínűségeloszlás A valószínűségi változó lehetséges értékei és hozzájuk tartozó valószínűségek közötti összefüggést valószínűségeloszlásnak nevezzük. A valószínűségeloszlás lehet diszkrét: ha a valószínűségi változó lehetséges értékei a számegyenesen nem folytonosan helyezkednek el (pl. egész számok). folytonos: ha a valószínűségi változó lehetséges értékei a számegyenesen folytonosan helyezkednek el

Milyen eloszlásokról fogunk tanulni? diszkrét eloszlások egyenletes eloszlás binomiális eloszlás hipergeometrikus eloszlás Poisson eloszlás folytonos eloszlások exponenciális eloszlás normális eloszlás normális eloszlásból levezethető eloszlások: khi2-, F- és t-eloszlás

Diszkrét egyenletes eloszlás Kockadobásnál a lehetséges értékek 1, 2, 3, 4, 5 és 6. Az Y=dobott érték valószínűségi változó a lehetséges értékek mindegyikét egyforma valószínűséggel veszi fel.

A valószínűségeloszlás jellemzői Eloszlásfüggvény Várható érték Szórás Ferdeség (skewness) Csúcsosság (kurtosis)

Eloszlásfüggvény

Várhatóérték Egy olyan számérték, amelyhez a kísérlet egymás utáni végrehajtása során nyert számértékek számtani átlaga konvergál, ha a kísérletek száma minden határon túl növekszik.

Várhatóérték diszkrét valószínűségi változó esetén Jelöljük az Y valószínűségi változó lehetséges értékeit a1, a2,…,ai,…,an-nel. Y várhatóértéke E(Y)

Várhatóérték tulajdonságai

Variancia, szórás A várhatóérték körüli ingadozás mértékét fejezi ki. A variancia (D2) a várhatóértéktől vett eltérés négyzetének a várhatóértéke A szórás a variancia négyzetgyöke

Variancia tulajdonságai

Ferdeség 1=0 szimmetrikus eloszlás 1<0 balra ferde (left tail) eloszlás 1>0 jobbra ferde (right tail) eloszlás

Csúcsosság 2=0 a normális eloszlással azonos csúcsosság 2<0 a normális eloszlásnál lapultabb 2>0 a normális eloszlásnál csúcsosabb