Hamlet és a játékelmélet 19/A. 1. Egyedisége A szerző leghosszabb darabja Épp a századfordulón keletkezett, 1599 és 1601 között A főszerep női előadásra.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az élet értelméről mint metaforikus kifejezésről Mráz Attila CEU, Budapest Metafora Konferencia május 28.
Advertisements

A Windows Azure egy skálázható számításifelhő-platform, amelyet a Microsoft hosztol a világ több pontján lévő adatközpontjaiban. Az Azure egyszerű,
Agytorna. Érdekes kis feladatsor. Érdemes végig csinálni.
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
- Az ökonómia helyes értelmezése a preraffaelliták és akadémisták szimbolikáján keresztül Tóth Gergely Zalaegerszeg, Piacról hazatérő lányok.
Shakespeare Rómeó és Júlia
„Songlish” How not to be a „Bicky Chewnigh”. Lehet zöld az ég…
Középkor „Életünket adjuk az Istenért, a királyért és a hazáért” – vallották a középkori lovagok.
1 Miért van az, hogy egyes üzenetek képesek útra kelni, míg mások nem?
Számold meg a fekete pontokat!
A hellénizmus korának filozófiája (Kr. e Kr. u. 3. sz.)
Coca-Cola.
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
Kliensoldali Programozás
Mára ugyancsak megtépázta az idő a sárkányok létezését, mivel kizárólag mesékben bukkannak fel. A 16 század elején, az emberek elkedztek hinni a sárkányok.
Csernus doktor 10 aranyszabálya
Ismételt fogolydilemma játék sztochasztikus reaktív stratégiákkal. 4
Szerző: a szövegek és képek az internetről
Ittzés Zsigmond Budapest Airport IT Infrastruktúra manager
Vallások a világban Klikk.
Imagine there’s no heaven, it’s easy if you try, Imagina que no hay Cielo, es fácil si lo intentas Képzeld el, hogy nincs menyország, menni fog, ha.
Hamlet 15/B.
Antigoné és társai: nők az irodalomban
Világvége-elképzelések
Katona József: Bánk bán
Miért ünnepeljük még ma is a reformációt?
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Rendelkezésre álló erőforrások pontos ismerete Kiosztott feladatok közel „valósidejű” követése Átláthatóság Tervezési folyamatok támogatása.
Prószéky Gábor MorphoLogic DAT-2006, november 21. Prószéky Gábor MorphoLogic
A koreai sámánszertartás tárgyi világa
A konstruktív szociális munka Összeállította: Ágoston Magdolna Nigel Parton: Constructive Social Work towards a new practice,
Kazinczy és Csokonai iskolája: a Debreceni Református Kollégium
A Globe színház 18/A.
Idézetek Hamvas Bélától : ( márc. 23 – nov. 7. )
Amerikai Magyar Baptista Gyülekezet, Alhambra
Shakespeare és a káosz-elmélet
Rómeó és Júlia 19/B.
A varázslat világába lépsz be... Enter the world of magic …
Felszámolók Szakmai Felelősségbiztosítása
Konferencia Gödöllő Miről esik szó? Bevezető gondolatok Egy projekt az informatikában – Mit? – Kinek? – Milyen előnyökkel jár? Tudás és.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
A szerzői jog történeti fejlődése Kezdetek
Véleménydetekció különböző szinteken Richard Farkas SZTE.
Továbbítás kattintással Pánsíp (Georghe Zamfir & Dana Dragomir) El tudnál aludni éjszaka anélkül, hogy ne gondolkoznál el azon, hogy a ház a helyén lesz-e,
Csak olvasd el… Angol szöveg, magyar fordítással.
Vállalati infrastruktúra, mely minden igényt kielégít Felhasználóbarát eszközök és élmények.
Többnyelvű információ-kereső rendszerek Douglas W. Oard College of Information Studies and Institute for Advanced Computer Studies University of Maryland,
Indiai tanmese az elefántról …. “The Blind Men and the Elephant", by John Godfrey Saxe ( ). It was six men.
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Jób könyve 1.. Játék Helyezzük Istent középpontba a tanulmányozás során Jeremiás 29:11-13 Zsoltárok 33:4-7,,Mert amit Isten kimond, az élő beszéd, erőteljes.
A világon elsőként: NEMZETKÖZI VIRTUÁLIS SAKKISKOLA (  Világszerte elfogadott tény, melyet számos kutatási eredmény is.
2009.IV.30.Argumentation techniques 1 Non-mirrorable argumentation techniques in English Analysis of theological texts aiming persuasion effects László.
Első magyar EUCIP konferencia Plan modul október 20. Budapest.
Vallások a világban Klikk *.
Mértékadó vélemények a könyvről
FELSŐNYÉK, MAGYARORSZÁG
Farkas Bálint | Technical Evangelist | Microsoft
Hogyan legyen több tartalom?
Mici The Pooh But my favourite is….
Molnár András bemutatja GENF REFORMÁCIÓ EMLÉKMŰ FÉNYKÉPALBUMÁT.
Mi a filozófia?.
„Agilis-e vagy?” – egy váltókezelő naplója
HWSW Meetup – Felhő és ami mögötte van
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Cím elrendezés Alcím.
IMAGINE John Lennon.
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
Számold meg a fekete pontokat!
A Blaha Lujza téri Népszínház
„Aperitif” Innovációs potenciál az Arany János Kollégiumi és Kollégiumi Szakiskolai Programba programban AJKP-AJKSZP ORSZÁGOS TANÉVNYITÓ Kiskunfélegyháza.
Előadás másolata:

Hamlet és a játékelmélet 19/A

1. Egyedisége A szerző leghosszabb darabja Épp a századfordulón keletkezett, 1599 és 1601 között A főszerep női előadásra is felettébb alkalmas, leghíresebb Sarah Bernardt alakítása A legtöbb változatban filmre vitt irodalmi mű Nincs mellékszál szemben S. többi darabjával (kivétel az Othello) A kor dramaturgiájával szemben háttérbe szorul a cselekmény, és a beszéd, gondolkodás a fő Épp a cselekmény zűrzavara teszi érdekessé: meg is akarja ölni a királyt, meg nem is

2. Vallási vonatkozásai Katolicizmusra utal: -a szellem fájlalja az utolsó szentség hiányát -A purgatóriumban van, amiben a protestánsok nem hisznek -Ofélia temetési szertartása katolikus jellegű Protestantizmusra utal: -Hamlet Wittenbergből jön haza, ami Luther fellegvára -"special providence for the fall of a sparrow” (V.2.) -Sőt, az eredetiben: „predestinate providence” („egy verébfi sem eshetik le a gondviselés akaratja nélkül” – Arany János fordításában)

3. Filozófiája Relativizmus -there is nothing either good or bad but thinking makes it so (II.2.) -nincs a világon se jó, se rossz: gondolkozás teszi azzá. Egzisztencializmus - To be or not to be Szkepticizmus - What a piece of work is a man! And yet, to me, what is this quintessence of dust? ” (II.2.) Montaigne nyomán (Mily remekmű az ember! És mégis, mi nekem ez a csipetnyi por?)

4. Hamlet és a játékelmélet Az egyéni érdek követése a lehető legrosszabb közös eredményt hozza Az objektíve helyesen cselekvő ember egyúttal a saját szubjektív esélyeit rontja Ha Hamlet teljesíti objektív kötelességét, azzal szubjektív érdekei ellen tesz (gyilkossá válik, nem tudja bizonyítani az igazát, anyja ellen tesz) III. Richárd: „úgy döntöttem, gazember leszek”

5. Aranyszabállyal vagy anélkül? Az önzetlenség a lehető legrosszabbhoz vezethet Matematikailag kiszámolható, döntéssorozatban 5/8 önzőséggel és 3/8 önzetlenséggel érhető el a legmagasabb átlagpontszám (5 1/8 pont) Hamlet túl hosszan volt önző, lekéste mindkettőt