Figyelem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számok összehasonlítása mentális számegyenes nélkül
Advertisements

Informatikai tudásleképezés paradigmái és problémái Szekeres András Márk.
Kirándulás. Szép időben maciék kirándulni mennek a szabadba.
Az angyalmentők száma: 333. Ez egy különleges meditáció, amelynek segítségével vészhelyzetben is pillanatok alatt kapcsolatba léphetünk az angyalokkal,
Művészetterápia képzés, Pécs 2006/2007. őszi félév
INNOCSEKK 156/2006 XXX. Jubileumi OTDK Közgazdaságtudományi Szekció Gazdasági informatika és E-business Tagozat Készítette: Vrabély Balázs,
A fejhallgatók története
A példaként választott tanulmány bibliográfiai tétel ISBD formában: A bibliográfiai tétel megalkotásához kért „könyvrészlet-leírás” űrlap „marc formában”:
Archasonlóság -Miért látunk két arcot egymáshoz hasonlónak?
HA5ABE*Connect Bt. & Troll-Info Bt. Minden jog fenntartva
Tanulás és tanítás a kulturális evolúció rendszerében
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 2. nap.
EMLÉKEZÉS.
A főnév-főnévi összetételek feldolgozásának dekompozíciós és integrációs folyamatai Ladányi Enikő Kognitív tanulmányok MA II. évfolyam.
Tanulási elméletek, modellek elveinek alkalmazása az oktatásban
Mai Számítógép perifériák
A második nyelv elsajátítás elméletei 2.
Elkészülni, vigyázz, kész …! Rajt!
Szillogisztikus következtetések (deduktív következtetések)
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
A kognitív-tapasztalati self-elmélet
Interaktív tábla és az Easiteach használata
Alkalmazkodás: megfelelő személyi és tárgyi környezet autizmussal élő gyermekek, felnőttek számára Őszi Tamásné gyógypedagógus Autizmus Alapítvány.
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Pavlov kísérlet.
Magasabbrendű idegtevékenység
A cikk (ismertetés) szerzője és címe Az ismertetett mű szerzője, címe és megjelenési adatai Ismertetések a HUMANUS-ban: Az ismertetett mű – ismertetés.
Change blindness Változás -vakság.
Speciális tanulási nehézségek
A kontextus hatása a kollokációk megértésére Csiszár Orsolya ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskola.
Konfliktusfeloldó működések a lexikális előhívás során
Színhasználat Készítette: Bene Attila
Emlékezeti tárak, feldolgozási szintek, munkamemória
A szelektív figyelem.
Hálózati architektúrák
Statisztika.
Mozgás/hangérzékelés mobitelefonokon MobSensor Ekler Péter Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék.
2. óra Kognitív folyamatok
Térszemlélet, időérzék fejlesztése
Rövidtávú memória Munkamemória.
Mintafelismerés.
Vizuális illúziók V. Biológiai mozgás - Tömörítés Gerván Patrícia BME Kognitív Tudományi Tanszék.
A képernyő kezelése: kiíratások (2)
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
DRYGEN Tc-99m generátor. HELYES MÓDSZER: Kupaktető eltávolítása.
Vállalatgazdaságtan a gyakorlatban
Two countries, one goal, joint success!
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
2. Korlátozott racionalitás elmélete
A kognitív pszichológia korai elméletei szerint két részből áll memóriánk, egy rövid és egy hosszú tartamú emlékezeti tárból. A kéttáras modell szerint.
Témazáró dolgozat Kiegészítések.
A figyelem pedagógiai szempontból legfontosabb aspektusai (Eisert 1991
Területmérlegre vonatkozó konzisztencia-vizsgálat Gazdasági Informatika Tanszék 2004/2005. tanév Utolsó frissítés:
Magasabb rendű idegtevékenység
A hanghívásvezérlők használata A vezérlők megjelenítéséhez mutasson a telefon/mikrofon gombra: A hívás várakoztatásához kattintson a Hívás várakoztatása.
Chapter 2 Human Information Processing
Módszerek 5/5.
© 2012 Microsoft Corporation. Minden jog fenntartva. Partner hozzáadása A Partnerek lista segítségével egyszerűbben kommunikálhat, és gyakoribb partnereinek.
Rövid összefoglalás: © 2013 Microsoft Corporation. Minden jog fenntartva. A Lync kezdőképernyője A Lync kezdőképernyőjének bal oldalán lévő központban.
ZENEALATTI Halljuk, vagy hallgatjuk is? Székely Levente –
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
Lucy G. Cheke, Jon S. Simons & Nicola S. Clayton
Total commander.
Magasabbrendű idegtevékenység
Magasabb rendű idegtevékenység
A kvalitatív módszerek homunkulusza
Tanulás és emlékezet 5. előadás.
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
dr. Geges József Ovidius Co. Ltd.
A civil szervezetek hatásméréséről
Előadás másolata:

Figyelem

Figyelem Aminek segítségével a beérkező szenzoros információ és az emlékezetben tárolt információ sokaságából korlázott mennyiséget dolgozunk fel aktívan Lehet tudatos vagy nem tudatos. Lehetővé teszi, hogy a korlátozott kognitív erőforrásainkat hatékonyan használjuk.

Négy típus Jeldetekció: az inger megjelenésének detektálása (pl. kutya az autó előtt) találat, téves riasztás, kihagyás, helyes elutasítás Keresés: tárgy megkeresése disztraktorok között (fülebevaló a fűben) Megkülönböztető jegyek? Minden jegy? Szelektív figyelem: bizonyos ingerek kiválasztása, mások figyelmen kívül hagyása (pl. bulin) Megosztott figyelem: az erőforrások megosztása a feladatok között

A figyelem két megközelítése Az üvegnyak probléma: szelektálás A kapacitás probléma: megosztás

Demonstráció Hallgassunk meg egyszerre két történetet

Üvegnyak elméletek

Broadbent Filter Modellje (1958) Dichotóm hallgatás 3 pár számjegyet játszanak le egyszerrea bal és jobb fülbe páronként Előhívási sorrend: először az egyik fülbe lejátszott három szám, aztán a másik fülbe lejátszott három szám –65% helyes válasz Előhívási sorrend: először az első párt, aztán a második párt, aztán a harmadik párt - 20% helyes válasz De javult az eredménye, ha több idő telt el a párok lejátszása között

Broadbent eredményei (2. kísérlet)

A filter modell: időbe tellik a filter gátat átmozdítani Szenzoros tár Másik fül Egyik fül filer korlátozott kapacitású perceptuális csatorna

Treisman attenuation modellje (1960) A két fülbe különböző üzeneteket játszanak Shadowing feladat: az egyik üzenetet hangosan ismételni kell Néha összekeverjük a két csatornát: többnyire akkor, ha értelmet nyerünk vele Csatorna 1: I saw the girl song was wishing Csatorna 2: me that bird jumping in the street Kísérleti személy: I saw the girl jumping wishing

Shadowing

Treisman magyarázata A filter nem törli ki a nem-figyelt ingert, csak tompítja A szavak különböző fontosságúak: miIndig fontos: a nevünk, tűz, stb. (cocktail parti hatás) Az adott kontextusban fontos A fontosabb szavak könnyebben aktiválódnak (alacsonyabb az aktivációs küszöbük)

Treisman attenuation modellje

Kapacitás elméletek Azért van a filter, mert korlátozott kognitív erőforrás áll rendelkezésünkre

Kahneman 1973 A feladatok versenyeznek a figyelemért Egyes feladatok sok kognitív munkát igényelnek, mások kevesebbet Megosztjuk az erőforrásainkat

Változás vakség. Felvillan egy kép

Mi változott?

Johnston & Heinz Multimode elmélet (1978)

Fő feladat és másodlagos feladat A másodlagos feladathoz több idő kell, ha a főfeladat nehezebb fő feladat1: elektív hallgatás: szavak férfi és női hangon, csak a féri (vagy a női) hangon mondott szavakat kell ismételni fő feladat 2: szelektív hallgatás: városnevek és foglalkozások, csak az egyiket kell ismételni Másodlagos feladat: néha felvillan egy fény, erre reagálva meg kell nyomni egy gombot

A férfi/nő kondícióban gyorsabban reagáltak a fényre Eredmények: A férfi/nő kondícióban gyorsabban reagáltak a fényre

Gyakorlás (Spelke, Hirst, & Neisser, 1976) Kettős feladat: Történetek elvasása (+ megértést ellenőrző kérdések) Diktált szavak leírása (felismerés feladat) Heteken át naponta gyakoroltak Jelentős javulás a megértés feladatban is és a szófelismerés feladatban is.

Automatikus feldolgozás (Posner & Snyder 1975) Elég gyakorlás után, a feladat minimális erőforrást igényel Az automatizmus lehetővé teszi, hogy rutin feladatokat megterhelés nélkül végezzünk, és hagy erőforrásokat más feladatokra De veszélyes lehet! Pl. autóvezetés Néha hátráltat (Stroop hatás)

Megosztott figyelem és modalitás (Navon & Gopher 1979) Könnyebben megosztjuk a figyelmünket, ha a feladatok különböző modalitásúak (pl. zenahallgatás és írás)

Alkalmazások Közlekedésbiztonság

Kahneman, Ben-Ishai & Lotan 1973 Szelektív hallgatás tesz buszvezetőkkel Jelzőhang az egyik fülbe Egyszerre két számjegy a két fülbe Azt a számjegyet kell visszamondatni, ami a jelzőhang fülbe érkezett Az eredmények korreláltak a balesetgyakorisággal!

Strayer & Johnston 2001 Mozgó célpontot kell követni joystickkel miközben Rádiót hallgat Telefonál (telefont kézben fogva) Telefonál (hands free) Néha megjelenik egy piros fény a képernyőn. Erre reagálva meg kell nyomni egy gombot.

A piros fény kihagyása (telefon: hand-held vagy hands-free)

Reakcióidő