Szegény és éhező gyerekek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ellentétek közöttünk. Földünk népessége 100 évvel ezelőtt 1.6 milliárd fő volt. Ez mára több, mint 6,7 milliárd. Ebből 1,2 milliárdan élnek szegénységben,
Advertisements

A betegségek globális súlya
TISZTA FEJJEL A Magyar Rendőrség információs kampánya.
Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
VitaMeal ™ Gyártás és Szétosztás Lumbadzi, Malawi Fotók és szöveg: Marcus Westberg.
AZ ÜVEGELT ÍVÓVÍZ…. SZÜKSÉGES?... MÜANYAG ÜVEGEK.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Természetes népmozgalom
A világ 2004-ben Egy Norwég diplomatát, Charung Gollart, arra kértek, hogy az ENSZ-nek egy rajzos prezentáción keresztül mutassa be 2004-ben a világ fő.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Köszöntés Download von Funny-Powerpoints.de
Nemzetközi körkép az Élelmiszer Önrendelkezésről
UNITED WAY = Emberek az emberekért. Segítsd Te is a UNITED WAY szervezetet, hogy segíteni tudjon! A UNITED WAY olyan országok lakosait segíti, akik alapvető.
A víz-háborúk kora jöhet
A víz a Földön.
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellet szeretnénk tudni.
A fejlődő világ két átka:
Napocska Napköziotthon
Afrika.
Karácsonyi óhaj.
Sok szeretettel….
Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.)
AZ EMBERISÉG ÉLELMEZÉSI HELYZETE
Észak Dél ellen.
A Víz Világnapja Március 22..
Need 1 A HACCP rendszer szükségessége. need 2 Az elmúlt 30 évben a HACCP rendszer egyetemesen elfogadott módszerré nőtte ki magát az élelmiszer-biztonság.
FÖLDRÉSZEK.
ha le tudnánk kicsinyíteni a Földet, és a 6,5 milliárd embernyi népességet egy 100 lelket számláló falura, és az arányok változatlanok maradnának, akkor…
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
Nézd csak meg ezeket a képeket! Ha netán azon gondolkozol, hol is található ez a szálloda, hát ez nem egy szálloda. Ez egy lakóház!!! Mindez a Sheikh Zayed.
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellett szeretnénk tudni.
Összehasonlító gazdaságtan
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Az éhezés Mennyiségi és minőségi éhezés
Fenntartható fejlődés
UNICEF PROJEKT: GYERMEKBARÁT ISKOLA 2011/2012
Időskorúak helyzete Nyíregyházán 2009 Patyán László DE OEC Egészségügyi Kar.
Nemzetközi szolidaritás. Gazdagok kontra szegények Életszínvonal.
A szegény és gazdag országok életszínvonalbeli különbségei
!!! Tegyünk együtt Értük.
A szegény országokban élő gyermekek életszínvonala. Bemutatónk témája:
Gondoljunk másokra is!. Milleniumi fejlesztési célok 2000 szeptemberében az ENSZ kibocsátotta milleniumi nyilatkozatát. A nyilatkozat alapján, nyolc Milleniumi.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
E – kereskedelem - e? jótékony online árusítás Cseh Henriett
Pillanatok Download von Funny-Powerpoints.de
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
Modell program a szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására Dunaújvárosban TÁMOP / Kedvezményezett:
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
ISTEN hozott köztünk!.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
Esélyek a piramis alján
A PALACKOZOTT ÍVÓVÍZ… SZÜKSÉGES?... MŰANYAG PALACKOK.
AZ PALACKOZOTT ÍVÓVÍZ…. SZÜKSÉGES?...
A világnépesség növekedése
A világ 20 -ik legnagyobb városa – Beijing, Kína 12 millió lakossal.
Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás Budapest, november.
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
Demográfiai helyzet az OMM-ban
Ha van ennivaló a hűtődben, ruha magadon, tető a fejed fölött és egy hely, ahol békésen alhatsz ... …akkor gazdagabb vagy, mint a világ 75%-a.
Világjárványok az emberiség életében
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
Kereskedelemtan 9 Pénzt vagy életet Fogyasztás, anyagiasság, pénz és boldogság Tóth Gergely.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
GYERMEKESÉLY MAGYARORSZÁGON AZ UNICEF-JELENTÉS TÜKRÉBEN XIV. Baranyai Pedagógiai Napok Pécs, április
Éhező kontinens Készítette:Turcsányi Kristóf. Afrika A világmásodik legnagyobb kontinense Több mint egy milliárdan élnek itt Országai a legszegényebbek.
Éhező Afrika Mayer Marcell 7. osztály. Éhínség a világban Afrikában a legnagyobb az éhínség.
Globalizáció.
Előadás másolata:

Szegény és éhező gyerekek

Az élelmiszerárak megugrása miatt egy év alatt 75 millióval nőtt az éhezők száma a világon. Az éhezés közvetlen oka többnyire nem az élelem hiánya, hanem hogy az érintetteknek nincs pénzük megvásárolni azt.

Naponta 18 ezer gyerek hal meg éhezés vagy vészes alultápláltság miatt!

850 millió ember félig éhezőnek minősül! Minden második ember szegénységben él. 1 milliárd ember ahhoz is szegény, hogy életben maradjon. Az abszolút szegénységben élők napi bevétele nem éri el az 1 dollárt. A mérsékelt szegények napi jövedelme eléri az 1 dollárt, de 2-re már nem futja.

Országok napi dollárjai egy főre vonatkoztatva Szomália: 0,5$ (125 Ft-ból élni meg naponta) India: 1$ (250 Ft) Fülöp-szigetek: 2$ (500 Ft) Románia: 5$ (1250 Ft) Lengyelország: 8$ (2000 Ft) Magyarország: 10$ (2500 Ft) Ausztria: 50$ (12500 Ft) Kanada: 60$ (15000 Ft)

A Föld össznépességének növekedése miatt évente 5 millió fővel emelkedik az éhezők száma! A 850 félig éhező ember fele GYEREK!

Indiában: több mint 100 millió Kínában: csaknem 40 millió Ázsia és Afrika többi országában: 100-100 millió Latin-Amerikában: 30 millió ÉHEZŐ GYEREK

Az éhezők közül közel 200 millió 5 éven aluli gyermek!

A probléma a források elosztásában van. Az utóbbi években az egy főre jutó élelmiszer mennyiség közel 20%-kal nőtt. A probléma a források elosztásában van. Egy hazai iskolás 15(!) éhező gyerek napi adagját fogyasztja el egyedül!

MALAWI Az elmúlt évek legsúlyosabb éhínsége fenyegeti.elégtelen esőzések, gyenge termés 4,2 millió ember (köztük 1 millió 5 évesnél fiatalabb és terhes nő) 34%-a nem jut hozzá a túléléshez szükséges minimális élelmiszerhez. 5 évesnél fiatalabb gyerekek 22%-a alultáplált. Súlyos gondot jelent az AIDS is. A lakosság 16,4%-a HIV fertőzött. Halálesetek 70%-a köthető a vírushoz. 400 ezer gyerek ezért árvult el.

Nthandire Talajjavító szerek nagyon drágák, sokan nem tudják megvenni, ezért földjeik nem terem.  kevés élelem Akinek jut élelem, azt a malária, a tbc és az AIDS tizedeli. Családok mintegy háromnegyede szenved maláriában. Évente legalább 1-3 millió gyerek a malária áldozata lesz! Minden 30 másodpercben meghal egy csecsemő! Nincs pénz védőhálóra. 50 ezer lakosára fejenként évi 70 dollár, azaz 350 ezer dollárért biztosítható lenne, hogy mindezek a szolgáltatások,s zükséges gyógyszerek költségei is, eljussanak a falu lakóihoz. A 33 milliós Kenya lakosságának kétharmada él hasonló körülmények között.

Zimbabwe Kétharmaddal nőtt idén a súlyos alultápláltságtól szenvedő gyerekek száma. Az emberek 50%-a szorul azonnali élelemsegélyre. Összeomlott az egészségügyi rendszer. KOLERAJÁRVÁNY VAN! A problémákért a ‘Nyugatot’ hibáztatják. Már több mint 1100 ember halt meg a kolerajárványban!

Kibera Egymillió ember zsúfolódik össze egyetlen négyzetmérföldnyi területen. A lakosság 54%-a HIV pozitív. Nincs vezetékes víz, csatorna, villany. Nincsenek utak. Az emberek tized magukkal 2-3 négyzetméteres kunyhókban tengődnek. A földet szemét borítja, még gaz sem nő rajta.

Irak Több mint 1 millió éhező gyerek él itt, egynegyedük 5 éven aluli. A háború katasztrofális következményekkel járhat. Rengeteg az alultáplált, beoltatlan, otthonát a háború miatt elhagyó gyerek. Kanyaró ellen beoltottak minden 5 éven aluli gyereket, de a 6-12 éveseket nem.

Afganisztán Tavaly Afganisztánban volt a világon a negyedik legmagasabb a gyermekhalandósági ráta az 5 év alatti korosztályban. A nők elnyomásban és nyomorban élnek.

Etiópia 70 millió lakosát éhínség tizedeli, mert a pénzt a hatalom birtokosai fegyverkezésre költik. Több millió embert fenyeget éhínséggel a szélsőséges időjárás és a rohamosan emelkedő élelmiszerárak. 6 millió kiskorút fenyeget az éhínség, 60 ezret pedig a közvetlen éhhalál. Kukorica árának emelkedése 4 millió ember életét veszélyezteti. Súlyos szociális és egészségügyi problémák. 1,2 millió ember HIV- fertőzött. 10 millió gyerek az utcán él. Az emberek nagy része nem fér hozzá az orvosi ellátáshoz.

Gyermekmunka- a gyerekek kizsákmányolása Ma a világban legalább 100 millió gyerek végez kenyérkereső munkát. Különböző arányokban vannak jelen a fiúk és a lányok. Ún. látható szektorokban: Fiúk Ún. láthatatlan szektorokban (háztartások): Lányok 140 ezer 15 év alatti thaiföldi kislány prostituáltként kénytelen biztosítani családja megélhetését.

Utcagyerekek Kinshasaban 13 ezer gyerek él az utcán. Családi kötelékkel egyáltalán nem,vagy csak részben rendelkeznek. Kongóban nem védik a gyerekek jogait. Többet közülük az egyre növekvő szegénység miatt küldenek el otthonról. Indok: a gyerek boszorkány  ő lesz minden rossz bűnbakja Testi bántalmazás, szeretet megvonás, gyerek iránti gyűlölet, molesztálás miatt elmenekülnek otthonról. Maguk keresik meg a kenyerüket különböző munkákkal vagy koldulással. Napi keresetük 200Fc (kongói frank) = kb. 60 Ft.

Az oktatás jelenti a kiutat! -Ban Ki-moon

Milyennek kellene lenniük Nem szabad - például – büntető jogú atmoszférát megjeleníteniük. Igénybe kell venniük a gyerekek által egymásnak nyújtott és nyújtható segítséget is. Alkalmazniuk kell a tanulói önértékelés formáit. Választási lehetőségeket kell felkínálniuk a tanulóknak. „Életközi” curriculum alapján kell dolgozniuk. Nagy hangsúlyt kell helyezniük a gyerekek alkotókészségére. Oda kel figyelniük a szülőkkel való kapcsolattarás fontosságára.

Iskolák építése Ambo városa Matonge Ngamanzo Othniel Kongó

Adományok Nourish the children programja. UNICEF célkitűzése a gyermekek és az ifjúság helyzetének javítása. ORTPER Szociális Központ: - Kindhsban nappali fogadóközpont az utcagyerekeknek. - Alapvető élelmiszerek megvásárlásának támogatása. Szaúd-Arábia 2000 tonna datolyát ajánlott fel a gyerekeknek. Segélyszervezetek több ezer tonna élelmiszert szállítottak az Irakba. - megjavították az elektromos vezetékeket -> helyre állt az ivóvíz ellátás. - több ezer tonna elsősegély csomagot szállítottak az országba.

Mike Wells egy ugandai gyermek és egy misszionárius keze

Van egy álmom… Jobbá tenni a világot !!!

Szívek dobbannak millió ritmusban, A lüktető élet hangos zajában Szívek dobbannak millió ritmusban, A lüktető élet hangos zajában. Elnémult arcok, riadt tekintetek, Sírnak a Földön, éhező gyerekek. Nap hatalma a természetben rejlik, Áldott sugarai, életre hajlik. De könnyek folynak, esengő arcokon, Víz és élelem nélküli napokon. Egy szelet kenyér, éhesnek boldogság, Élelmet vár sok gyerek, szegény világ. Ébredő remények, a holnap arcán. Ember légy önzetlen, a szív fokán. Szomorú milliók, összetört testek, Könnyező szemű, elesett gyerekek. Várják a világ újjászületését. Amiben lesz élelem, áldott bőség. A jóllakottak birodalma, oly szép, Nekik az élet, varázslatos, tömény. Ám az éhezők otthona, a remény, Mindennap küzdelem, az életükért. Az árnyékok oldalán, halál a rém. Míg az élet szíve, egészség a fény. S éhező gyerekek, boldog arca, Mindennap enni, és az élet vágya. A küzdelmek, harcok, és sorsok baján, Tudjuk, látjuk, kegyetlen a valóság. Segíts ember, segíts világ, már Nekik! Hogy az életük, boldog és szép legyen.