Megoldások az együttműködés segítségével AGP – Mezőgazdasági Konferencia 2009. június 21-23. Harkány Hogyan reagáljunk a sertéságazatot érintő mai kihívásokra?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dél-dakotai Mezőgazdasági Minisztérium
Advertisements


A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Folie 1 C-QUADRAT ARTS Best Momentum >> Értékfejlödés 1 éven keresztül Termékinformáció >> C-QUADRAT ARTS Best Momentum Összhozam Maximális veszteség Best.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
A TAO támogatási rendszer Magyar Labdarúgás Fóruma
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Pályakezdők munkával való elégedettsége Kiss Paszkál ELTE PPK Társadalom- és Neveléspszichológiai Tasznék.
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
Elektromos mennyiségek mérése
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
Takarmányismeret 4. Magvak.
A takarmányozás jelentősége
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
Malomipari melléktermékek
2010 október 2651 kp. Vizsga 2. feladata. Megoldás: „A” vállalat: Beszerzés : 100 millió Árrés: ( 12 %) = 100 x 0,12=12 millió Nettó eladási ár =
Fodrostollú magyar lúd
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Aszociációs kolloidok, micellaképződés
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
A kutya táplálóanyag szükséglete
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
100-as szög méreteinek gyakorisága (n = 100) db mm.
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
Hyperuricaemia és hypertonia Hypertonia Központ Óbuda, Budapest
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Fekete László Született: Csillagjegye: Vízöntő
Híres magyar nők.
1 Változás. Válság. Váltás.Hu A Magyar Szociológiai Társaság éves konferenciája és közgyűlése. Laki Ildikó: Esélyek és hátrányok a fogyatékosok életében.
szakmérnök hallgatók számára
Aktuális helyzet Elhasznált gumiabroncs hasznosítás MAGUSZ
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
A kutatás-fejlesztési tevékenység évi adatai Kiemelt fontosságú diák a 143. diás ppt-s bemutatóból: 2-3, 5,7,20,21,24,42,44,54,55,57-58,60,62,65-66,71-72,73-74,87-89,91-94,95-98, ,,119-
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása Szabó Péter János BME Anyagtudomány és Technológia Tanszék Anyagvizsgálat a gyakorlatban (AGY 4) 2008.
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Gyümölcslevek, ásványvíz, üdítők, tejtermékek
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
7. Házi feladat megoldása
Broiler etetési eredmények a Palotabozsoki Zrt. integrációjában
Objektivitás keresés a fizioterápiában Csermely Miklós dr.
Kutatási eredmények és fehér foltok a migránsok munkaerő-piaci beilleszkedésének kutatásában Kováts András MTAKI.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Tanulói utánkövetés 2009/2010. A 2009/2010-es tanévben iskolánkban 210 tanuló végzett. 77 fő a szakközépiskola valamelyik tagozatán 133 fő szakmát szerzett.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
TÁRSADALOMSTATISZTIKA Sztochasztikus kapcsolatok II.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Érettségi eredmények május-június. Az utóbbi évek érettségi eredményei TanévÉrettségi átlag (RFG- AGK) Országos érettségi átlag Kitűnők száma (RFG-
GAZDASÁGI ADOTTSÁGOK ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYOK A délkelet-európai országok Novák Tamás MTA – VKI május 16.
Kvantitatív módszerek
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
VI/1. dia Az etoricoxib tolerálhatósági profilja.
2011/2012 tanév félévi statisztikai adatai. Hiányzások, mulasztások a tanév során (az első 20) Osztály Egy főre eső igazolt órák száma Egy főre eső.
> aspnet_regiis -i 8 9 TIPP: Az „Alap” telepítés gyors, nem kérdez, de később korlátozhat.
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
A félévi tanulmányi munka bemutatása 2014/2015. Összeállította: Kovács Tibor.
Előadás másolata:

Megoldások az együttműködés segítségével AGP – Mezőgazdasági Konferencia június Harkány Hogyan reagáljunk a sertéságazatot érintő mai kihívásokra? A HiPro szójadara előnyei sertések takarmányozásában Zsarnóczay Sándor, Pig-DATA Kft. – Danisco Animal Nutrition

A HiPro szójadara gazdasági előnye a gyakorlatban

Tápanyagok Feldolgozás (extrahálás) Ár Termelési eredmények A HiPro szójadara beszerzési-döntések alapja

Miért a HiPro szójadara? Következetesen magasszínvonalú extrahálási standard Magas ny.fehérje (min. 47,5 %) és lizin (min. 2,98 %) szintek Alacsony rosttartalom (max. 3,3 %) Magas energiaszint - (A)ME baromfi:2525 kcal/kg vagy MJ/kg - ME sertés:3385 kcal/kg vagy MJ/kg Optimális gyártástechnológia - Ureáz-aktivitás pH emelkedés - Fehérje oldhatóság 0,2 % KOH oldatban: 73–87 % - PDI

HiProII. osztályúDiff. Nyersfehérje, %47, Nyerszsír, % min Nyersrost, % max.3,3-3,57,03,5 Nedvességtart., % max.12,012,00 Az USA Olajosmagfeldolgozók Szövetségének általános előírásai szójadarára (NOPA)

Nyersfehérje %-os eloszlása HiPro minta analitikai vizsgálata alapján Átlag: 47,49 %, 1 SD 0,81

Olajosmag darák aminosav tartalmának összehasonlítása 44% szójadara HiPro szójadara Gyapotmag dara Canola Arginin Lizin Metionin Cisztin Triptofán Hisztidin Leucin Izoleucin Fenilalanin Treonin Valin Naprafor- gódara Földimo- gyoró dara Repcemag dara

elégtelen hőkezeléstúlságos hőkezelés optimális hőmérsékleti tartomány Fehérje és aminosav emészthető- ség Hőkezelés hatása a fehérjék és aminosavak emészthetőségére ill. antinutritív anyagok koncentrációjára Antinutritív anyagok koncentrá- ciója

elégtelen hőkezeléstúlságos hőkezelés Optimális hőmérsékleti tartomány Fehérje és aminosav emészthetőség Minőségbiztosítás: hőkezelés hatása a fehérjék és aminosavak emészthetőségére ill. az antinutritív anyagok koncentrációjára Antinutritív anyagok koncentrációja Idő: Ureáz: ,2 % KOH: PDI:

A helyes extrahálás táplálóanyag-megőrző szerepe Elégtelen-Antinutritív tényezők Hőkezelés tripszin inhibitorok lektinek lipoxygenázok (Ureáz teszt) Túlzott-A fehérjék denaturálódnak HőkezelésA lizin tönkremegy (KOH fehérjeoldhatósági teszt)

Szójadara ajánlott minőségellenőrzésére alkalmas eljárások összefoglalása Teszt Időigénye (perc) Szükséges szaktudás PontosságJó értékek Ureáz index20alacsonyátlagos0,02 – 0,30 0,2 % KOH oldhatóság 20 alacsony/ átlagos 70-85% (70%) PDI10 alacsony/ átlagos jó15-30% (< 45%) TIA (Tripszin Inhibitor Aktivitás) > 24 óramagasjó< 5 mg/g Festés (cresol piros) <10alacsonygyenge 5,0–6,5 mg/g

Összefoglalás: 1.Szójatermékek széles skálája áll a takarmányipar rendelkezésére. 2.A szója jellemzőire nagy hatással van a származási ország és az al- kalmazott hőkezeléses technológia. 3.A fehérje és az aminosavak emészthetőségét ill. az antinutritív anya- gok koncentrációját megfelelő hőkezelési eljárással optimálisan lehet befolyásolni. 4.A minőségbiztosítási eljárások segítségével megállapítható a hő- kezelés foka ill. a recept emészthető táplálóanyagainak variabilitása. 5.Az előadásban említett tesztek közül egyet mindenképpen érdemes rendszeresíteni az üzemben és a kapott adatokat használni kell a recept formulázás során is, továbbá ezek segítségével kialakítható a GMP (Megbízható Termelési Eljárások) alapjai is.

A jobb minőségű fehérjehordozó annak magasabb tonnánkénti ára ellenére megjutalmazza a számoló, igényes szakembert, aki nemcsak brojlert, hanem hasznot akar „termelni”. - Dr. Németh Boldizsár -

A HiPro és II. osztályú szójadara fontosabb beltartalmi paraméterei (%) Beltartalmi paraméterII. osztályú szójadaraHiPro szójadara Szárazanyag88 ME baromfi MJ/kg9,8210,55 ME sertés MJ/kg13,4614,15 Nyersfehérje ,5 min. Nyersrost5,603,30 max. Lizin2,802,98 min. Metionin0,620,67 Treonin1,721,87 Triptofán0,74 Kálcium0,290,27 Teljes foszfor0,27 Kálium2,001,98

Szójadara energiaszintek HiProII. osztályúKülönbség Baromfi (A)ME MJ/kg 10,559,820,73 Sertés ME MJ/kg 14,1513,460,69

Hogyan számoljunk?

Számolás valós ileális emészthetőségen alapuló adatokkal Emészthető lizin, treonin, metionin és triptofán értékekre.

Miért célszerűbb emészthetőség alapján számolni? Különböző alapanyagok aminosavai eltérő módon hasznosulnak. Pl. a szójadarák lizinje 85-91% mértékben emészthető… (a csak húsliszté 70-75%-os!) A „tradícionális” formulázás ezt nem veszi figyelembe. A tradícionális módon formulázott táp hatékonysága nem az elvárt szinten alakul… Emészthetőség alapján az alapanyok egymáshoz való viszonyítása sokkal objektívebb, az így formulázott táp termelés- és költség hatékonysága kedvezőbb…

HiPro, II.o. szójadara, árpa, búza és kukorica fontosabb aminosavainak valós ileális emészthetősége (%) – monogasztrikus gazdasági haszonállat fajok % nyers- fehérje lizinmetionintreonintriptofán HiPro89,1091,5091,9587,7091,50 II.o.86,5088,9090,6085,2587,00 Árpa79,7076,9584,7577,8079,65 Búza88,4075,9583,9576,3081,20 Kukorica 86,2078,8590,6582,3582,00

Sertés- és brojler-szükségletek az előző adatok felhasználásával és az alábbi források ajánlásával: ileális emészthetőség alapján NRC, Degussa, INRA, AFZ, ITCF, ADISSEO, Ajinomoto, AmiPig és SwinePro

MIN. - MAX. ME Kcal/(MJ) /kg Nyers- rost % Nyers- fehérje % Emészt. Lizin % Emészt. Metionin % Emészt. Treonin % Emészt. Triptofán % Brojler starter 3150 (13,17) Max. 3,0 Min. 21,5 Min. 1,10 Min. 0,45 Min. 0,69 Min. 0,17 Brojler nevelő 3200 (13,38) Max. 3,5 Min. 20,0 Min. 0,98 Min. 0,37 Min. 0,64 Min. 0,16 Brojler befejező 3250 (13,59) Max. 3,8 Min. 18,0 Min. 0,86 Min. 0,35 Min. 0,57 Min. 0,15 Malac starter I. 10 kg alatt 3400 (14,21) Max. 3,0 Min. 23,5 Min. 1,30 Min. 0,50 Min. 0,75 Min. 0,28 Malac starter II kg 3350 (14,00) Max. 3,3 Min. 22,0 Min. 1,20 Min. 0,45 Min. 0,70 Min. 0,25 Malac starter III kg 3300 (13,80) Max. 3,6 Min. 20,5 Min. 1,10 Min. 0,40 Min. 0,67 Min. 0,21 88% szárazanyagra, kész-táp etetése alapján (DEGUSSA+AVENTIS, 2001)

Mi állapítható meg? A HiPro szójadara használata a magasabb ára ellenére is gazdaságosabb alapanyag a II.o. szójadarához viszonyítva. A HiPro szójadarát alkalmazva a recept rosttartalma alacsonyabb, így nagyobb valószínűséggel biztosítható a takarmány jobb emészthetősége, továbbá a nyersfehérje sem korlátoz(!). Vagyis a takarmány-fajlag 1 kg vágósúly előállításához előnyösebben alakul(hat)!

Mi a tanulság? A HiPro (ha a nyersfehérjét nem korlátoztuk) minden esetben kiváltotta a II.o. darát a receptekben. A nyersfehérje korlátozása esetén is a HiPro nagyobb arányban került be a receptekbe. A HiPro így is, úgy is gazdaságosabb emészthető aminosav forrás, mint a II.o. dara.

ÖSSZEFOGLALVA: Ma az állattartóknak minden meg-takarított fillér(!) számít! Bebizonyítottuk, hogy – a legtöbb esetben – egy drágább alapanyag használata költség- hatékonyabb lehet, mint a hasonló kategóriájú, de olcsóbb alapanyag! A HiPro szójadara nemcsak gazdaságo- sabb, de az állatok számára is könnyebben emészthető takarmány alapanyag!

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!