Villamos tér jelenségei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váltakozó feszültség.
Advertisements

Elektromos mező jellemzése
Galvánelemek és akkumulátorok
Az elektromos mező feszültsége
Elektromos töltések, térerősség, potenciál a vezetőn
Kondenzátor.
SO 2, NO x felbontási hatásfokának vizsgálata korona kisülésben Horváth Miklós – Kiss Endre.
IV. fejezet Összefoglalás
Elektromosság.
Elektromos alapismeretek
Folyadékok vezetése, elektrolízis, galvánelem, Faraday törvényei
A folyadékok nyomása.
A hőterjedés alapesetei
Fajlagos ellenállás definíciójához
FÉLVEZETŐ-FIZIKAI ÖSSZEFOGLALÓ
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
DINAMIKAI ALAPFOGALMAK
Váltakozó áram Alapfogalmak.
A villamos és a mágneses tér
Newton törvényei.
Elektrotechnika 7. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrosztatikus és mágneses mezők
12. előadás Elektrosztatikus és mágneses mezők Elektronfizika
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
ELEKTROMOS ÁRAM, ELEKTROMOS TÖLTÉS.
Kölcsönhatások.
Az erő.
Elektromos alapjelenségek, áramerősség, feszültség
Összefoglalás Dinamika.
Áramköri alaptörvények
Ma igazán feltöltődhettek!
 Selyemfonálra függesztünk egy alumíniumfonálból készített üreges hengert.  A henger nincs elektromosan töltve.  Elektromosan töltött rúddal közelítünk.
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Fogyasztók az áramkörben
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Az erő.
Mágneses mező jellemzése
A betatron Az időben változó mágneses tér zárt elektromos erővonalakat hoz létre. A térben indukált feszültség egy ott levő töltött részecskét (pl. elektront)
A dielektromos polarizáció
Az elektromos áram.
ELEKTROSZTATIKA 1 KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Elektrosztatika Elektromos alapjelenségek
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Készítette: Gáspár Lilla G. 8. b
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
A dinamika alapjai - Összefoglalás
ELEKTROSZTATIKA összefoglalás KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Villamosságtan 1. rész Induktiv úton a Maxwell egyenletekig
Elektromos áram, áramkör
A NEHÉZSÉGI ÉS A NEWTON-FÉLE GRAVITÁCIÓS ERŐTÖRVÉNY
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
Villamos töltés – villamos tér
Folyadékok és gázok mechanikája
Munka, energia teljesítmény.
A villamos és a mágneses tér kapcsolata
Elektromosság 2. rész.
Elektrosztatika Hétköznapi tapasztalatok villám fésülködés tv képernyő műszálas pullover portörlő fénymásoló
Elektromosságtan.
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Komplex természettudomány-fizika
Az erőhatás és az erő.
Áramlástani alapok évfolyam
Az elektromágneses indukció
Az elektromos áram.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Előadás másolata:

Villamos tér jelenségei Erőhatás villamos térben

Coulomb törvénye Vákuumban:

Térerősség Az egységnyi pozitív (1As) töltésre ható erőt villamos térerősségnek nevezzük. Vektormennyiség, iránya megegyezik a pozitív töltésre ható erő irányával.

A villamos tér szemléltetése A villamos teret erővonalakkal szemléltetjük A térerősség nagyságát az erővonalak sűrűsége mutatja meg

Homogén elektromos tér Ha a térerősség állandó értékű homogén térről beszélünk. A homogén tér erővonalai azonos sűrűségűek és párhuzamosak egymással

A feszültség és a térerősség kapcsolata

A villamos kisülés A villamosan töltött testek egy idő után elveszítik töltésüket, ezt nevezzük kisülésnek. A töltött állapot a töltések szétválasztásával jön létre, ezért kisüléskor a töltések kiegyenlítődnek. Kiegyenlítődést a nem megfelelő szigetelés és a levegő ionizációja okozza. A kisülésnek két fajtáját különböztetjük meg: Lassú tünemény nélküli, mikor csak a töltés megszűnését észleljük. Szikra, mely rövid idő alatt játszódik le és fény esetleg hanghatással is jár.

Felületi tőltéssűrűség A töltések vezető test esetén a test felületén helyezkednek el. A töltésmennyiséget elosztva a test felületével a felületi töltéssűrűség mennyiséget kapjuk (D).

A csúcshatás Gömb felületen az eloszlás egyenletes, szabálytalan felületen azonban a csúcsos részen több töltés gyűlik össze. Ennek következtében a csúcsok környezetében nagyobb a térerősség.

Tanulság: töltött test környezetében a térerősség nem a töltések számától hanem a felületi töltéssűrűségtől függ. A jelenséget villámhárítókban és nagyfeszültségű áramkörökben szikraköz kialakítására használjuk fel.

Elektromos megosztás

Vezető test feltöltése pozitív ill Vezető test feltöltése pozitív ill. negatív töltésűre, egy pozitív üvegrúd segítségével.

Elektromos árnyékolás

Eddigiekben feltételeztük, hogy az elektromos mező légüres térben alakul ki. Felismertük hogy a térerősség nem a töltésmennyiség (Q) hanem a töltéssűrűség (D) határozza meg. A térerősség és a töltéssűrűség közt az anyagra jellemző mennyiség a villamos permittivitás (dielektromos állandó) teremt kapcsolatot.

Polarizáció hatására anyagtól függően változhatnak optikai tulajdonságai is (fény-törés, fényáteresztő képesség, fénypolarizációs képesség, stb.). Ezt használjuk a folyadékkristályos kijelzőkben. A változás csak az elektródák által meghatározott részen következik be, így függ azok alakjától.

A polarizált anyagban a térerősséget növelve a polarizáltság fokozódik. Az e- pályája egyre elnyúltabb lesz, végül elszakad az atomtól, és szabad töltéshordozóvá válik. A jelenség egy kritikus értéknél hirtelen következik be. Az elszabadult elektron mozgása során újabb elektronokat szakít le, így lavinaszerűen megnövekszik a töltéshordozók száma. Az anyag jó vezető lesz.

Polarizáció közben az atomok és molekulák mérete változik, ez az adott test méretének megváltozásával is jár. A méretváltozás arányos a térerőséggel. Ha a méretváltozás nem függ a tér irányától (mindkét polaritásra a hossz, vagy a vastagság növekszik). Nem megfordítható, tehát az pl.: összenyomás nem okoz polarizációt

A polarizáció mértéke nem arányos a térerősséggel. A dipólusok rendezettsége az elektromos tér megszűnése után is megmarad (az anyag emlékezik). Mértéke függ a hőmérséklettől. Az anyagra jellemző Curie hőmérséklet felett megszűnik.