7. A színek szerepe a térképeken

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hatásos prezentáció jellemzői
Advertisements

Valóban azt látjuk, ami a retinára vetül? Dr. Kosztyánné Mátrai Rita Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, Informatika Tanszék.
Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar, Oktatási Centrum
A világ 2004-ben Egy Norwég diplomatát, Charung Gollart, arra kértek, hogy az ENSZ-nek egy rajzos prezentáción keresztül mutassa be 2004-ben a világ fő.
Digitális Fotó Magazin január-február.  A képkompozíció vonatkozásában a pont kifejezés olyan kompozíciós eszközre utal, amely a képmezőhöz képest.
Élet a tundrán.
Színformátumok és színmodellek
A tájfutás elméleti alapjai
Az öltözék eldöntheti az állásinterjú sikerét
A GPS az egyetemi oktatásban
A Föld lakossága.
A színek számítógépes ábrázolásának elve
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
A georeferálás pontossági kérdései
Készítette: Kecskés Imre
permutáció kombináció variáció
SZÍNEKRŐL.
Informatikai Nyílt Nap Mi a térinformatika? Angol elnevezés: Geographic Information Systems (GIS) Röviden: Digitális térképek összekapcsolása adatokhoz.
Ásvány és kőzettan Gyémántok
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Készítette: Rácz Imre Vince
Színes világban élünk.
Színek Harkai Richárd Free Powerpoint Templates.
Színhasználat Készítette: Bene Attila
2. tétel.
Készítette : Tuska Borbála 8.b április
Európai Unió Mezőgazdasága
Színek.
Monitorok.
Zentai László, tanszékvezető TTK Nyílt nap, I. 27. Földtudományi alapszak - térképész szakirány A térképész.
Vaktérképes alkalmazások lehetőségei az oktatásban Dombóvári Eszter – Gede Mátyás Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék Budapest,
Térképészet és térinformatika
Zentai László: Térképészet
Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása
Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása
Térképészet Színmodellek.
Térképészet Szoftvertípusok Zentai László
Zentai László: Térképészet Térinformatika sáv Térképészet Zentai László Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék
Zentai László: Térképészet Térinformatika sáv Térképészet Zentai László Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és GeoinformatikaiTanszék
Kogutowicz Manó glóbuszai
2005. július 6-8. Zentai László  ICA Joint Seminar, Madrid 1 MADRID, Joint Seminar INTERNET-BASED CARTOGRAPHIC TEACHING AND LEARNING: ATLASES, MAP USE,
Térképek ismeretlen tematikus alapanyagainak felkutatása
Légifényképező robotrepülőgép (UAV) a térképészetben Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék Mészáros János.

3D-s térképészeti alkalmazások
1956 eseményei 56 térképen és képeken Történelmi atlasz
Szemmozgáskövetési rendszer fejlesztése és térképészeti alkalmazása Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék, Eötvös Loránd Tudományegyetem Dr. Török.
Fogszín meghatározás 2008.
1 A K-21 bemutatkozik 3. csoport: Kulcsfontosságú célcsoportok EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT K-21 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROJEKT.
Műholdas navigációs rendszerek Kovács Béla Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem, Informatika Kar Térképtudományi és.
Műholdas navigációs rendszerek
Színt viszünk az ifi életébe
Az ELTE Informatikai Kar és a FÖMI Távérzékelési Központ kapcsolata : Műhold-felvétel kiértékelő rendszer komponenseinek kifejlesztése (tervezés.
Raszteres tematikus térképkészítés a Photoshop segítségével
A magyarok: Fekete és fehér magyarok.   Színre, vagy vallásra vonatkozhat a „fekete” jelző?  Az egyik esetben a fekete szó utalhat egyrészt a kazároktól.
Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása
Az AEGIS térinformatikai keretrendszer kutatása és fejlesztése
A színek szerepe a térképészetben
A tematikus térképek ábrázolási formái Zentai László: Térképészet
Stílustanfolyam nőknek
A színes képek ábrázolása. A szín A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományba.
A színek szerepe a térképészetben
Egy kis SZÍNtan elsősorban a vizuális megismerés tantárgyhoz Sándor Zsuzsa A tanuláshoz szükséges animációkat tartalmaz, töltse le a PPt fájlt is!
Monitorok Készítette: Orosz Kristóf 6/b.
Skandináv Design Urbán Csilla-2016/17/I..
Oszlopdiagram dr. Jeney László egyetemi adjunktus
Szeged, Budapest, Székesfehérvár…
Mi mindenre kell autóvásárlásnál odafigyelni?
Brelil Kollekció 2017 Tavasz / Nyár.
Bevezetés a szoftver-ergonómiába
Előadás másolata:

7. A színek szerepe a térképeken Térképészet 7. A színek szerepe a térképeken Zentai László Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék http://lazarus.elte.hu

A színek szerepe a térképen A szín a térképi megjelenítés egyik legfontosabb eszköze. A színnek a térképészetben kétféle szerepe van: esztétikai, használati (szín, mint térképelem, jelkulcsi kategória). A szín fogalmának meghatározása nem egyszerű feladat. Sokféleképpen megközelíthető ez a kérdés. Fizikai szempontból közelítve a problémát a szín az elektromágneses sugárzás hullámhosszának a látás által észlelt leképezése. A színlátás alapján az észlelő a sugárzó energia eloszlásából adódó érzetkülönbséget állapít meg. Fény nélkül nem létezik színérzékelés, az emberi agyban a színérzékelést a szemünkbe érkező fény váltja ki. A színérzékelést a szemben a csapok és pálcikák különböző mértékű izgalmi állapota okozza, de maga a színhatás személyenként erősen eltérő is lehet. (Ismert tény például, hogy minden hatodik férfi színtévesztő.) Az emberi szem a látható fény tartományába eső elektromágneses sugárzást különböző színűnek érzékeli, azaz a szín a fénysugarak esetében a hullámhosszhoz kötött tulajdonság. Más a helyzet, ha színes anyagok, felületek színtani tulajdonságait kell fizikailag jellemezni. Egy test színét az határozza meg, hogy a test a beeső fény spektrumából milyen színnek megfelelő sugárzást ver vissza.

A szín, mint esztétikai elem 1 A színes térkép kifejezési lehetőségei nagyságrendekkel kifinomultabbak, mint a fekete-fehér térképeké:

A szín, mint esztétikai elem 2 A térkép színei illeszkedjenek az ábrázolt témához: Téli középhőmérséklet: hideg színek Nyári középhőmérséklet: meleg színek Sok szín használata nem teszi jobbá a térképet!

A szín, mint jelkulcsi elem 1 Bizonyos színek egyértelműen utalnak egy adott térképi objektumra, szerepeltetésük a jelkulcsban nem lényeges: Kék – vízfolyás, állóvíz Zöld – erdő Barna – szintvonal Természetesen el lehet térni ezektől a hagyományoktól, de a felhasználók ezeket a színeket már megszokták.

A szín, mint jelkulcsi elem 2 Főleg a tematikus térképek színárnyalatainak alkalmazásakor célszerű tudni, hogy egy adott színből hány árnyalatot célszerű használni, hogy megkülönböztethetők legyenek.

Színek, minták