Operációs rendszerek Oberhuber Balázs.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Advertisements

Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Operációs rendszerek Bevezetés.
Az operációs rendszer.
Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető.
Az operációs rendszer.
Operációs rendszerek 1. Takács Béla
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
OPERÁCIÓS RENDSZER. Az operációs rendszer egy olyan programozási rendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli, így pl.
A számítógép alapegységei
A szoftver.
Az operációs rendszer.
Készítette: Martis Zsombor
BE KI Perifériák Számítógép.
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Az operációs rendszerek
Hardware Hardver (ang.: hardware) alatt a számítógép fizikailag megfogható részeinek összességét értjük. Legegyszerűbb meghatározás talán, hogy a hardver.
Az operációs rendszer.
SOFTWARE.
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Az operációs rendszereK
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszer.

Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Bemutatkozás Név: Vespi Gábor Kelt: december 27.
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
15. óra A Windows XP alapjai
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
Az operációs rendszer.
Az operációs rendszer feladata. 1. Az operációs rendszer fogalma: A számítógépek alkalmazhatóságának rugalmasságát a gépen megvalósított, futtatható szoftverek.
Szoftverek.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
Az operációs rendszer feladata
Információtechnológiai alapok 9. osztály
A számítógép (computer)
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 A szoftverek Csoportosításuk, verziók.
A számítógép felépítése
Gyakorló feladatok A számítógépek.
SZOFTVEREK (programok)
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
A számítógép részei Hardver és szoftver elemek
Az operációs rendszer.
A számítógép feladatai és felépítése
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
WINDOWS FELÜGYELETI ESZKÖZÖK MICROSOFT SÚGÓ ALAPJÁN - PÉLDÁKKAL Takács Béla 2016.
Operációs rendszer Készítette: Schäfer Benedek Felkészítő tanár: Ravasz Imréné Herendi Német Nemzetiségi és Nyelvoktató Általános Iskola Herend, Iskola.
Szoftverek fajtái, rendszer- és felhasználói szoftverek
A Linux operációs rendszer A Linux felépítése. A UNIX önálló változata. Forráskódja szabadon hozzáférhető->gyors terjedés Szabad szoftver de nem nyilvános.
2. A szoftverek csoportosítása: a. Rendszerszoftverek: A számítógép zavartalan mûködését biztosítják: BIOS (alapvetõ bemeneti/kimeneti rendszer): olyan.
Az operációs rendszer Készítette: Hegedűs Dóra Felkészítő tanár: Líbor Roland Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Orosháza, Vörösmarty u. 4.
Az operációs rendszer.
Számítógépes alapismeretek
Operációs rendszerek.
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Operációs rendszerek.
A Linux operációs rendszer
Az operációs rendszerek
A számítógép feladatai és felépítése
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
OPERÁCIÓS RENDSZEREK II.
Előadás másolata:

Operációs rendszerek Oberhuber Balázs

A számítógép részei A számítógépnek három fő részrendszere van Hardver A számítógép mechanikus összetevői Szoftver Operációs rendszer Programok Felhasználó Még ha kicsit morbid is… Felhasználó Szoftver Hardver interfész

Az operációs rendszer feladatai Az operációs rendszernek több feladata is van Összehangolja a hardveregységek működését Feladatokat oszt ki a hardverek részére Interfész a hardver és a felhasználó között Felhasználói programokat kezel Hibákat kezel (és ha kell értesíti a felhasználót) Adatáramlást irányít Parancsokat hajt végre Stb.

Az operációs rendszer Az operációs rendszer is program, ezért a számító-gép indulásakor valamelyik háttértárolóról be kell tölteni a memóriába A betöltést egy betöltő program végzi el Mivel program, ezért a betöltés után a számítógép ki-kapcsolásáig a memóriában marad Háttértároló lehet a winchester, pendrive, DVD, stb.

A programinterfész Ha programot indítunk, akkor azt valójában az operációs rendszer indítja el Ha már fut a program, akkor az operációs rendszerhez kell fordulnia adatokért, hardver elérésért, stb. A program leállítását, a memória felszabadítását, a vezérlésátadásokat is az operációs rendszer végzi el Mindezeket az operációs rendszerbe beépített prog-raminterfész végzi el.

Felhasználói program indítása Ha egy felhasználói programot indítunk el, akkor az operációs rendszer nem áll le, nem törlődik a memóriából Az operációs rendszer ilyenkor saját maga „alá” tölti be a programot, és átadja neki a vezérlést

Felhasználói program futtatása A hardverek kezelését, a számítógép és a felhasz-náló közötti interfész feladatát továbbra is az operációs rendszer látja el a háttérből A programok az operációs rendszer felügyelete alatt futnak Hiba esetén az operációs rendszer visszaveszi a vezérlést

Felhasználói program leállítása A felhasználói program leállhat szabályszerűen és szabálytalanul Utóbbi valamilyen hiba eredménye A hibát is kezelnie kell az operációs rendszernek A program leállásakor az operációs rendszer vissza-veszi a vezérlést, felszabadítja a memóriát, fel-szabadítja a lefoglalt hardvereket, stb.

Operációs rendszerek csoportosítása Az operációs rendszereket több szempont szerint is lehet csoportosítani: Grafikus vagy karakteres felületűek DOS és Windows Ingyenes vagy kereskedelmi Linux és Windows Egy vagy több felhasználós Általános vagy speciális célú Windows és HP Open VMS