ABSZTRAKT TERVEZÉSI MODELL Németh Gábor. 2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 2 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ Az ABSZTRAKT (ALGEBRAI) SPECIFIKÁCIÓs módszernél.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Advertisements

A kölcsönös befolyásolás

Kamarai prezentáció sablon
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Összefoglalás Hardver,szoftver,perifériák Memóriák fajtái
Weblap szerkesztés HTML oldal felépítése Nyitó tag Záró tag Nyitó tag Záró tag oldalfej tözs.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Az integrált áramkörök (IC-k) tervezése
Az előadásokon oldandók meg. (Szimulációs modell is tartozik hozzájuk)
Humánkineziológia szak
Mellár János 5. óra Március 12. v
Műveletek logaritmussal
Elektromos mennyiségek mérése
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat Virtuális méréstechnika levelező Mingesz Róbert 5. Óra MA-DAQ – Műszer vezérlése November 26.
Kalman-féle rendszer definíció
Koordináta transzformációk
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Programozási alapismeretek 8. előadás. ELTE 2/  További programozási tételek További programozási tételek 
A tételek eljuttatása az iskolákba
OSI Modell.
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat Karakterisztikák mérése 1 Makan Gergely, Mingesz Róbert, Nagy Tamás V
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Mérés és adatgyűjtés Kincses Zoltán, Mingesz Róbert, Vadai Gergely 10. Óra MA-DAQ – Műszer vezérlése November 12., 15. v
Virtuális méréstechnika 12. Óra Karakterisztikák mérése November 21. Mingesz Róbert v
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat levelező 4. Óra Karakterisztikák mérése November 23. Kincses Zoltán, Mellár János v
Virtuális méréstechnika MA-DAQ műszer vezérlése 1 Mingesz Róbert V
Ember László XUBUNTU Linux (ami majdnem UBUNTU) Ötödik nekifutás 192 MB RAM és 3 GB HDD erőforrásokkal.
Műszaki ábrázolás alapjai
Algoritmizálás Göncziné Kapros Katalin humaninformatika.ektf.hu.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK
WSDL alapismeretek A WSDL (Web Services Description Language – Web szolgáltatások leíró nyelv) egy XML-alapú nyelv a Web szolgáltatások leírására és azok.
T.Gy. Beszedfelism es szint Beszédfelismerés és beszédszintézis Beszédjelek lineáris predikciója Takács György 4. előadás
6. SZÁMELMÉLET 6.1. Oszthatóság
2. Koordináta-rendszerek és transzformációk 2.1. Koordináta-rendszerek 2.2. Az egyenes és a sík egyenlete 2.3. Affin transzformációk 2.4. Projektív transzformációk.
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Szoftvertechnológia Rendszertervezés.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
1 Operációs rendszerek Az ütemezés megvalósítása.
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém /' /
szakmérnök hallgatók számára
Hálózati architektúrák
SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK - 4
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
VÉGES AUTOMATA ALAPÚ TERVEZÉSI MODELL
NEMFORMÁLIS KÖVETELMÉNYEK ÁTALAKÍTÁSA FORMÁLIS SPECIFIKÁCIÓKKÁ Németh Gábor.
A pneumatika alapjai A pneumatikában alkalmazott építőelemek és működésük vezérlő elemek (szelepek)
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
2006. május 15P2P hálózatok 1 Fóliák a vizsgára: 1. előadás  Bevezető: 11-16, 21,  Usenet: előadás:  Bevezető: 3-8  Napster: 
2006. Peer-to-Peer (P2P) hálózatok Távközlési és Médiainformatikai Tanszék.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Virtuális Méréstechnika Sub-VI és grafikonok 1 Makan Gergely, Vadai Gergely v
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat - levelező Sub-VI és grafikonok 1 Mingesz Róbert V
Az OSI modell 3. fejezet.
Nagy Szilvia 13. Konvolúciós kódolás
Gyurkó György. Az állapotmodellezés célja Általánosságban ugyanaz, mint a többi dinamikus modellezési technikáé: Jobban megismerni a problémát. Finomítani.
UML modellezés 3. előadás
Programozási alapismeretek 8. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 8.2/  További programozási.
Írja fel a tizes számrendszerbeli
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
Algoritmizálás, adatmodellezés
A termelés költségei.
PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 7 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ
PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 13 INFORMÁCIÓFELDOLGOZÓ HÁLÓZATOK TUDÁS ALAPÚ MODELLEZÉSE Németh Gábor.
Előadás másolata:

ABSZTRAKT TERVEZÉSI MODELL Németh Gábor

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 2 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ Az ABSZTRAKT (ALGEBRAI) SPECIFIKÁCIÓs módszernél a rendszer viselkedését egy esemény alapú absztrakt modellel specifikáljuk. A különféle műveletkombinációk között általánosított ekvivalencia relációkat adunk meg. Egy számítógéprendszer által végzett információ feldolgozást a rendszer bemenetén és kimenetén átfolyó adatáramlásként értelmezzük.

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 3 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 2 Ezen absztrakt modell szerint két alapelemet kell definiálni: a kívánt műveletet biztosító (process) és a rendszernek a környezetéhez való csatlakozását biztosító (port) elemet.  A PROCESS egy specifikációs egységnek tekintett, valamilyen adatfeldolgozást végző entitás.  A PORT egy process része, és az illető folyamatnak a környezetével való kommunikációját biztosítja.

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 4 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 3 KÖRNYEZET PROCESS PORT  A process és a port tulajdonságait ab- sztrakt módon írjuk le, csak a kívülről látható (kommuni- kációs) viselkedést specifikáljuk.  A specifikáció nem tartalmazza, hogyan valósítjuk meg ezt a viselkedést. A logikai és a fizikai megoldás szétválasztásával egy entitás a rendszer többi részének módosítása nélkül kicserélhető!

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 5 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 4 FELÜLRŐL-LEFELÉ mozgó tervezési eljárást alkalmazunk LÉPÉSENKÉNTI FINOMÍTÁSsal.  A megoldandó problémát először egyetlen rendszerként (processként) specifikáljuk.  A következő lépés(ek)ben a rendszert egymással (portokon keresztül) kommunikáló alrendszerekre bontjuk, és í.t.  Minden részletezési szinten a korlátozásokat és a tulajdonságokat örököljük a felsőbb szintről és finomításokkal egészítjük ki.

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 6 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 5 A P1 P2 P3  Egy process portjai az illető process környezetének absztrakt képét jelentik. A P1 P2 P3 D E P2 A P3 B C P1

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 7 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 6 PORT SPECIFIKÁCIÓJA:  A porton felléphető egymásrahatás típusok felsorolása.  A végrehajtott egymásrahatások sorrendezésére és paramétereire vonatkozó korlátozások megadása.  Szerep (ez a port, vagy a hozzá csatlakozó másik kezdeményezi az egymásrahatást).  Kicserélt paraméterek típusának meghatározása.  Ez a port, vagy a hozzá csatlakozó másik határozza meg a kicserélt paraméter értékét?

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 8 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 7 A rendszert a részrendszerek megfelelő portjainak összeköttésével írjuk le.  Két port összekötését a két port közötti általánosított ekvivalencia relációval határozzuk meg.  A két összekötött port szerepeinek az egymásrahatás kezdeményezésére és a paraméterek típusainak és értékeinek meghatározására vonatkozóan egymás komplemenseinek kell lenniük. Ezt formálisan ellenőrizzük!

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 9 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 8 PROCESS SPECIFIKÁCIÓJA:  Portjainak felsorolása (mert azok tulajdonságait örökli).  A process különböző portjain fellépő egymásrahatások közötti relációk meghatározása. A processnek csak a kívülről látható viselkedését specifikáljuk.

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 10 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 9  PÉLDA:Tervezzünk információs rendszert, melyben véges számú előfizető kérdéseire a rendszer válaszol.  Egy felhasználót egy user process képvisel.  A válaszokat egy server process szolgáltatja.  A user és a server együttműködéséhez a request és a response egymásrahatásokat definiáljuk.

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 11 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 10  ELŐFELTEVÉSEK  (a legmagasabb absztrakciós szinten):  1.A rendszerben nem lép fel meghibásodás.  2.A felhasználók nem befolyásolják egymás működését.  3.Egy meghatározott kérdésre adott válasz kizárólag az illető kérdés függénye.

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 12 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 11  SPECIFIKÁCIÓK  (a legmagasabb absztrakciós szinten):  A user és server processek megfelelő portjaikon keresztül kommunikálnak egymással. Ezek vagy azonosak, vagy kompatibilisek kell legyenek (önkényes tervezői döntés). port access is operationrequest (X: question); response (Y: answer); constraint (access/request) i  (access/response) i  (access/request) i+1 end access.

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 13 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 12 process user is service: access end user. process server is users: array [user_identifier] of access; constraint for u in user_identifier holds (users[u]/response) i.Y = ƒ((users[u]/request) i.X end server.

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 14 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 13  Egy rendszert alkotó processeinek és azok összeköttetéseinek felsorolásával specifikálunk. process system is S: server; U: array [user_identifier] of user; connection for u in 1..N: U[u].service = S.users[u] end system.

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 15 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 14 A lépésenkénti finomítás illusztrálására funkcionálisan particionáljuk a server processt. 1 N multiplexer core server  örökölt portok új portok

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 16 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 15 process core is user: access; constraint (user/response) i.Y = ƒ((user/request) i.X) end core. process multiplexer is single: array[user_identifier] of access; multiplexed: access; constraint for s in user_identifier holds  i  i’ ((single[s]/request) i = (multiplexed/request) i’ and (single[s]/response) i = (multiplexed/response) i’ ) end multiplexer.  önkényes tervezői döntés önkényes tervezői döntés (IMPLE- MENTÁ- CIÓ!) 

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 17 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 16 process server is M: multiplexer; C: core; connectionM.multiplexed = C.user;  u in user_identifier: users[u] is M.single[u] end server. csak virtuális összeköttetés  (ÖRÖKLŐDÉS!) Az absztrakt tervezésnél nincs megvalósítási modellünk, így a lépésenkénti finomítás legutolsó lépésében egy megvalósítási transzformáció szükséges.

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 18 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 17  Az orthogonális tulajdonságokat külön-külön kell specifikálni, mivel ebben az esetben teljesítésük egymástól függetlenül bizonyítható. Ez az absztrakt tervezés legnagyobb előnye, mert elkerülhető az állapot-robbanás.  (Sajnos nincs közvetlen módszer az orthogonális tulajdonságok meghatározására, csak ellenőrizhető a megadott tulajdonságok orthogonalitása.)

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 19 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 18 A lépésenkénti finomítás konkrét lépéseit jelentősen befolyásolja a particionálás módja. A következő szempontok szerint kell particionálni:  Funkcionálisan (ld. előző példa) (ez a rendszer működése szempontjából érthető).  Diagnosztika (erről korábban volt szó) (meghatározza a processek között minimálisan szükséges összeköttetéseket és egymásrahatásokat).  Interfész specifikáció (maximalizálja a rendszer értékét, miközben minimalizálja költségét). Kölcsönösen ellentmondanak egymásnak!

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 20 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 19 INTERFÉSZ SPECIFIKÁCIÓ: KONZISZTENS A process hiányzó információi a meglévőkből megjósolhatóak.  Elnevezési, paraméterátadási stb. konvenciók.  Minden fejlesztő rendszer rendelkezik vele, sajnos az egyes eszközök konvenciói eltérőek.

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 21 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 20  ALAPVETŐ  A szükségtelen tulajdonságokat el kell hagyni.  Ugyanazt a funkciót nem szabad két különböző végrehajtási történettel felajánlani. A követelmény nyilvánvalónak tűnik, de egy tulajdonság szükséges voltát a tervező által elképzelt felhasználók megjósolt igényeire alapozzuk!

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 22 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 21  ÁLTALÁNOS  A processt használni kell tudni az eredeti tervezési célokon túlmenő feladatokra is.  Nem a problémát, hanem a probléma osztályt kívánjuk megoldani!

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 23 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 22  MINIMÁLIS  A független tulajdonságokat különálló egymásrahatási típusokba kell tenni.  A tulajdonságok függetlenségét a kérdéses szolgáltatás felhasználójának szemszögéből kell értelmezni!  Ez nyilvánvalóan tervező-függő (milyen felhasználói csoportot vesz figyelembe).

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 24 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 23  ÁTTETSZŐ  Az interfész rejtse el a jövőben megváltozható valamennyi megvalósítási tervezői döntést.  Az interfész maga ne változzon, ha az elrejtett megvalósítási döntés megváltozik.  Készítsük el a megvalósítás lehetséges változásainak jegyzékét  (ún. titkok).

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 25 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 24  A rendszert particionáljuk modulokra úgy, hogy minden modul egyetlen titkot tartalmazzon. (Csak egy modult kell kicserélni, ha egy tervezői döntés megváltozik.)  A modul interfészét tervezzük meg úgy, hogy ne változzon meg a titok módosításakor.  A tervező nem szükségképpen tudja előre, hogy mi fog a termék élettartama alatt megváltozni!

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 26 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 25 Funkcionális particionálás RENDSZER Diagnosztikai particionálás Titokelrejtési particionálás Végső particionálás DE EKKOR MÁR NEM IGAZ, HOGY EGYETLEN MODULT KELL MEGVÁLTOZTATNI, HA EGY TITOK MEGVÁLTOZIK!

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 27 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 26 PÉLDA: stack modul BEMENET EGYMÁSRA- HATÁS TÍPUSKIMENETKIVÉTEL pushs_ integer túlcsordulás popsg_ integerüres  Megsérti a minimalitás követel- ményét (a stack tartalmának felfelé mozgatását kombinálja a stack legfelső elemének vizsgálatával).

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 28 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 27  ”Javított” stack modul: (két külön egymásrahatásba tesszük a stack felfelé tolását és legfelső elemének vizsgálatát) BEMENET EGYMÁSRA- HATÁS TÍPUSKIMENETKIVÉTEL pushs_ integer túlcsordulás pop’s_ üres integertop üresg_  DE: a szokásos stack használat hosszabb lesz!

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 29 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 28 PÉLDA: gráf építő program készítése  Intuitív úton határozzuk meg a szükséges funkciókat. BEMENET EGYMÁSRA- HATÁS TÍPUSKIMENETKIVÉTEL inits_ N: integer maxnodes... INICIALIZÁLÁS:megadjuk a gráf csomópontjainak megengedett maximális számát. A gráf mátrix formában tárolható, könnyen megvalósítható.  Megsérti az ÁTTETSZŐség követelményét.

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 30 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 29 BEMENET EGYMÁSRA- HATÁS TÍPUSKIMENETKIVÉTEL inits_ N: integer maxnodes hasznos,  de nem szükséges (megsérti az ALAPVETŐség követelményt)! numnodes N: integer... LEHETSÉGES CSOMÓPONTOK SZÁMA: g_

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 31 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 30 add_edges_ s: integer d: integer l: real node_number length arc_eqdst GRÁF BŐVÍTÉSE: csomópontot és élt csak együtt adhatunk meg.  Megsérti az ÁLTALÁNOSság követelményét (nem lehet külön él és csomópont felsorolást adni). BEMENET EGYMÁSRA- HATÁS TÍPUSKIMENETKIVÉTEL inits_ N: integer maxnodes numnodes N: integer... g_

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 32 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 31 A definiált modul nem teszi lehetővé csomópontok és élek törlését. Ez új egymásrahatás bevezetésével [s_del_edge(s, d, l)] lehetséges. Ez hasznos (teljesítenénk az ÁLTALÁNOSság követelményét), de  nem szükséges; bevezetése sérti az ALAPVETŐség követelményét (ugyanez a cél elérhető az init és azután egy sorozat add_edge használatával is). Hiánya viszont sérti az ÁLTALÁNOSság követelményét.

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 33 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 32 A rendszer tulajdonságait orthogonálisan kell specifikálni. Egymástól függetlenül bizonyíthatók (nincs állapot- robbanás).  Nincs közvetlen módszerünk a specifikációk orthogonális felvételére. Viszonylag könnyű formálisan bizonyítani a specifikációk teljesítését.  Absztrakt volta miatt nehezen értelmezhető.

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 34 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 33 PÉLDA: gyűrű specifikálása. inportinport node N[u] node N[mod N (u)+1] inportinport outportoutport outout link L[u] inin outportoutport ab Csak egyirányú átvitel  minden csomópontnak van egy bemenő és egy kimenő portja.  ettől gyűrű

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 35 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 34 inportinport node N[u] node N[mod N (u)+1] inportinport outportoutport outout link L[u] inin outportoutport ab process system is N: array [identifier] of node; L: array [identifier] of link; connection for u in 1..N: N[u].outport = L[u].in; N[mod N (u) + 1].inport = L[u].out end system.

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 36 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 35 inportinport node N[u] node N[mod N (u)+1] inportinport outportoutport outout link L[u] inin outportoutport ab port input is operation receive (a  b); constraint [(a  A)  (b  B)] end input. port output is operation send (a  b); constraint [(a  A)  (b  B)] end output.

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 37 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 36 inportinport node N[u] node N[mod N (u)+1] inportinport outportoutport outout link L[u] inin outportoutport ab process node is inport: input; outport: output; constraint (outport/a) i  (outport/a) i+1 ; ƒ 1 (inport/b) i  (outport/a) i end node.

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 38 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 37 process node is inport: input; outport: output; constraint (outport/a) i  (outport/a) i+1 ; ƒ 1 (inport/b) i  (outport/a) i end node.  A node process feldolgozza a vett üzeneteket és az eredményeket ugyanabban a sorrendben adja ki, ahogy vette a megfelelő bemeneteket.  ”nincs kimenet” helyett 0 hosszúságú kimenő üzenet.  ez írja le a feldolgozást.

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 39 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 38  A link process írja le az üzenetátvitelt két feldolgozó csomópont között.  Intuitív vizsgálat eredményeként a hibátlan átvitelt öt orthogonális követelménnyel specifikáljuk. process link is in: input; out: output; constraint /*R1: megőrzi az üzenetek sorrendjét*/  [(a 1, a 2  A), (b 1, b 2  B)]: [(a 1  b 1 )  (a 2  b 2 )]  {[(a 1  a 2 )  (b 1  b 2 )]  [(a 1  a 2 )  (b 1  b 2 )]  [(a 2  a 1 )  (b 2  b 1 )]};  Nehéz áttekinteni és értelmezni.

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 40 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 39 /*R2: nem veszik el üzenet az átvitel során*/  (a  A)  (b  B): a  b; /*R3: nem keletkezik üzenet a linkben*/  (b  B)  (a  A): a  b; /*R4: nincs üzenet duplikálás*/  [(a  A), (b 1, b 2  B)]: [(a  b 1 )  (a  b 2 )]  (b 1  b 2 ); /*R5: az üzenet tartalmát megőrzi*/  [(a  A), (b  B)]: ƒ 2 (in/a) i  (out/b) i end link.  kódátalakítás lehetséges!

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 41 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 40  Formálisan bizonyítsuk be például, hogy az üzenet tartal- ma nem változik meg, miközben körbeutazik a gyűrűn. inportinport node N[u] node N[mod N (u)+1] inportinport outportoutport outout link L[u] inin outportoutport ab pqrs

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 42 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ N[u].inport:  p  B N[u].outport:  q  A úgy, hogy p  q process node is inport: input; outport: output; constraint (outport/a) i  (outport/a) i+1 ; ƒ 1 (inport/b) i  (outport/a) i end node.  ƒ 1 (p)  q 2. N[mod N (u)+1].inport:  r  B N[mod N (u)+1].outport:  s  A úgy, hogy r  s  ƒ 1 (r)  s

2001Németh Gábor: Számítógép architektúrák 43 ABSZTRAKT SPECIFIKÁCIÓ - 42 inportinport node N[u] node N[mod N (u)+1] inportinport outportoutport outout link L[u] inin outportoutport ab ƒ 1 (r)  s p qrs 3. ƒ 2 (q)  r ƒ 2 (q)  r process link is ……………. constraint /*R5: az üz. tart. megőrzi*/  [(a  A), (b  B)]: ƒ 2 (in/a) i  (out/b) i 4. p  s (  tranzitív).  ƒ 1 (p)  q