ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A LEVEGŐ.
Advertisements

Az oldat gőznyomása és Raoult törvénye
Oldatok témakör.
ötvözetek állapotábrája
Szétválasztási módszerek, alkalmazások
AZ ANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA
3.ÓRA AZ ANYAGOK TULAJDONSÁGAI ÉS VÁLTOZÁSAI
KÉMIAI SZÁMÍTÁSOK A VEGYI KÉPLET ALAPJÁN
SZILÁRD ANYAGOK OLDATOK
Az anyag és tulajdonságai
Homogén rendszerek- ELEGYEK- OLDATOK
Halmazállapot-változások
Sajóvárkonyi ÁMK Ózd 2004.március 26..
AZ OXIGÉN (oxygenium, oxygen, kiseonik, кислород)
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
A salétromsav A salétrom kristályosítása 1580 körül.
A halmazállapot változása
Az anyag tulajdonságai és változásai
Hőtermelő és hőelnyelő folyamatok
A fölgáz és a kőolaj.
Kémiai BSc Halmazok és oldatok
Többkomponensű rendszerek Vizes oldatok
KOLLOID OLDATOK.
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
11.ÓRA KEVERÉKEK ÉS OLDATOK SZÉTVÁLASZTÁSA
13.Óra AZ OLDATOK TÖMÉNYSÉGE
14.Óra GYAKORLÁS OLDATOK KEVERÉKE ÉS SZÁMÍTÁSA
Termikus kölcsönhatás
Tartalom Anyagi rendszerek csoportosítása
Halmazállapot-változások
A sósav és a kloridok 8. osztály.
Az oldatok.
A keverékek szétválasztása alkotórészeikre
Munkafüzet feladatainak megoldása 29.old.- 31.old.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
Nitrogén I. Cseppfolyós nitrogén Tiszta N2 előállítása NH3 előállítása
Kalciumvegyületek a természetben
Állandóság és változékonyság a környezetünkben 2.
KOLLOID OLDATOK.
Vegyipari és biomérnöki műveletek
Állandóság és változás környezetünkben
Keverékek.
Az anyagok csoportosítása összetételük szerint
Oldatkészítés, oldatok, oldódás
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
Összefoglalás.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
Ki tud többet kémiából ?. I.AII.AIII.AIV.AV.AVI.AVII.AVIII.A.
Oldatok, oldódás.
Vizes oldatok alkotórészeinek szétválasztási módszerei.
Melyik két anyag tulajdonságait hasonlítottuk össze a múlt órán? Soroljátok fel a legfontosabb fizikai tulajdonságaikat! Mi történik a két anyaggal melegítés.
Milyen tényezőktől függ az anyagok oldhatósága?
Koncentráció, Gravimetria Készítette: Fábián Alexandra
Részösszefoglalás Gyakorlás.
keverékek szétválasztása
Az oldatok.
Oldatok töménysége.
Fizikai kémia I. az 1/13. GL és VL osztály részére
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
Keverékek szétválasztása
A salétromsav A salétrom kristályosítása 1580 körül.
OLDATOK.
Híg oldatok tulajdonságai
OLDATOK.
Híg oldatok tulajdonságai
Előadás másolata:

ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK

OLDATOK Az oldatok oldószerből és oldott anyagból állnak. Az oldószer:folyadék (többnyire víz) Az oldott anyag:lehet szilárd (cukor, só),folyadék (ecet,alkohol), gáz (szén-dioxid) Az oldódás mindig hőváltozással jár.

OLDHATÓSÁG Az oldhatóság 100g telitett oldat összetételét jelenti.Azt is meg kell adni,hogy milyen hőmérsékleten telitett az oldat. A kálium-klorid oldhatósága 40 fokon 28,5g.Mit jelent ez? Megoldás:100g oldat 40 fokon 28,5g anyagot képes feloldani.

OLDATOK ÖSSZETÉTELE Tömegszázalék= Oldott anyag tömege oldat tömege .100

PÉLDAMEGOLDÁS Reggeli teánkat cukorral édesitjük.Ha egy csésze tea tömege 180 g, és két kockacukrot teszünk bele,melynek tömege 20 g akkor hány tömegszázalékos az oldat amit megiszunk? Megoldás: 2og 10t% .100= 20g+180g

PÉLDAMEGOLDÁS Hány g sót és hány g vizet tartalmaz a 300g 15t%-os oldat? A 15t% azt jelenti,hogy: 100g oldatban 15g oldott anyag van TEHÁT 300g oldatban ? oldott anyag van Megoldás:45g.

A KEVERÉKEK TIPUSAI Oldat pl:limonádé Szuszpenzió:pl.rostos gyümölcslé Emulzió:pl tej Hab:pl:tejszinhab Füst:pl.cigarettafüst Köd:pl:kölnipermet Gázelegy:pl.levegő

Nevezd el a keverékek tipusait! Olaj és víz keveréke: emulzió Kölnipermet: köd Szénpor és víz keveréke: szuszpenzió Zsircseppek a tejben: emulzió Gyárkémény füstje: füst Tejszinhab: hab Rostos gyümölcslé: szuszpenzió

KEVERÉKEK SZÉTVÁLASZTÁSA A keverékek összetevőinek szétválasztása eltérő fizikai tulajdonságaikon alapul,mint például olvadáspont, forráspont,oldódás. Legfontosabb elválasztási eljárások: -szűrés -bepárlás -kristályositás -desztillálás

Min alapul a következő keverékek szétválasztása? Tengervizből só Az aljárás alapja:az oldószer párolgása Az eljárás neve: BEPÁRLÁS

Réz- szulfát oldatból a tiszta viz Az eljárás alapja: az összetevők eltérő forráspontja. Az eljárás neve:DESZTILLÁLÁS

Réz-szulfát oldatból a réz szulfát kristály Az eljárás alapja:az oldhatóság eltérése hideg és meleg vizben. Az eljárás neve:KRISTÁLYOSITÁS

Vizből a szénpor Az eljárás alapja:a részecskék méretének különbsége. Az eljárás neve:SZŰRÉS