Könyvtári irányelvek, szoftverek, integrált rendszerek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
Advertisements

A dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár szolgáltatás fejlesztése, képzési szerepének erősítése TÁMOP /1/KMR.
TIOP /1 Haizler Lászlóné Bük, november 12. Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése – „Tudásdepó Expressz”  A könyvtárak.
TIOP / „A minőségi szolgáltatás feltételeinek megteremtését és a Vas megyei tudásvagyon egyenlő esélyű hozzáférését támogató informatikai.
TÁMOP / Békés – Tudásdepó – Expressz A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó.
Szoftver Fogalma, típusai.
Web2 és a blogok. Mi az a web2? 1.Filozófia (tartalom) szabadság nyitottság közösség 2.Eszköz(készlet) egyszerűség integráció kompatibilitás mobilitás.
Magyar, mint idegen nyelv témakörű oktatási és kulturális Internet portál HUNGAROPORT Dr Remzső Tibor MTA SZTAKI.
Magyar, mint idegen nyelv témakörű oktatási és kulturális Internet portál HUNGAROPORT Dr Remzső Tibor MTA SZTAKI.
Gyermekkönyvtárak kialakulása
Önkormányzati informatika ASP alapokon
E-nemzeti könyvtári szolgáltatások fejlesztése
Könyvtári informatika a magyar könyvtárakban: az MTA SZTAKI szerepe
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
„Kutatás az atipikus tanulási formák (távoktatás/e-learning) modelljeinek kifejlesztésére célcsoportonként, a modellek bevezetésére és alkalmazására” Megbízó:
A Miskolci Egyetem TÁMOP projektjének záró rendezvénye Országos Széchényi Könyvtár Budapest, június 21.
A minőségügy a könyvtárügyért
Az IKT kompetenciaterület specialitásai
OCLC Online Computer Library Center. Tartalom 1. Könyvtárközi kölcsönzés 2. Adatbázisokban szereplő dokumentumok címlistája 3. Adatbázisokban szereplő.
Informatika.
Internetes források alapján készítette:
e-Learning a tanárképzésben
ODR-fejlesztés a TÁMOP-ban Dávid Boglárka Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
Sajtódigitalizálás a könyvtárban Czupi Gyula Halis István Városi Könyvtár Nagykanizsa A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület rendezvénye június.
A digitális dokumentumok hosszútávú megőrzésének problémái Moldován István OSZK MEK Osztály „Networkshop” Szeged, március 30.
Digitalizálás a könyvtárban Békés Megyei Könyvtár Szakmai nap február 7. Moldován István OSZK MEK osztály.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
OAIS. Megőrzés feladatai Viability –Meg kell őrizni a bitfüzér változatlanságát és olvashatóságát a tároló eszközön Rendbebility –Meg kell őrizni a bitfüzér.
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK SZABÁLYOZÁSA. ALAPJOGSZABÁLY: ÉVI 140. TÖRVÉNY A NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI ELLÁTÁSRÓL.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
IKT struktúra.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
Könyvtári konstrukciók az Új Magyarország Fejlesztési Terv Operatív Programjaiban Szakmai tájékoztató a városi könyvtárak számára Országos Széchényi Könyvtár.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
Open Archives Initiative a könyvtári rendszerek együttműködésének korszerű megközelítése Tóth Kornél MTA SZTAKI MKE MKSZ, október 15.
TIOP-1.2.3/08/ Nagykun Tudásdepó-Expressz Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúrafejlesztése.
Iskola-egészségügyi Konferencia augusztus Informatikai lehetőségek az iskola/ifjúság-egészségügyi munkában Wenhard Andrea egészségügyi szakközgaszdász.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN A CALDERONI INFORMATIKAI RENDSZER BEMUTATÁSA március.
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
Assoc. Prof. Ján Gunčaga, PhD. Faculty of Education Catholic University in Ružomberok Nyílt forráskódú szoftverek és IKT az oktatásban.
E-Corvina Informatikai Szolgáltató Kft Budapest, Angol u. 34. ▪ Tel.: (1) ▪ Fax: (1) ▪ A vállalati.
Nagyvállalati dokumentumkezelés 2. Fejér Gábor PYLON KFT DMS megoldás nyílt forráskódú környezetben – az XDocs rendszer.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
A JaDoX, mint repozitórium szoftver a közgyűjteményi informatikában JaDoX 3 Monguz Portál24 Monguz Kft. Mazula Zoltán.
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Az ORACLE JDE EnterpriseOne ERP rendszer bevezetésének tapasztalatai
HunTéka – több mint könyvtári rendszer
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Szoftverváltás a Semmelweis Egyetem könyvtárában
Közgyűjteményi megoldások
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
DRUPAL Előadja: Nagy Nikoletta :05.
Könyvtári rendszerek felső fokon
Előadás másolata:

Könyvtári irányelvek, szoftverek, integrált rendszerek Könyvtárgépesítés

Miről lesz szó? Könyvtári irányelvek A könyvtári szoftverekről, Az integrált rendszerekről, Mitől jó egy könyvtári rendszer?

1.) Könyvtári irányelvek A könyvtárak mindig is az információk gyűjtői, feldolgozói, szolgáltatói és őrzői voltak. A könyvtár mindenkori feladata volt és lesz a tanulás segítése. Szolgáltatóként minden hozzáfordulónak: -  rendelkezésre bocsátja a nyomtatott szak- és szépirodalmat. -   biztosítja az információk hozzáférését és használatát az interneten és lehetőség szerint más hordozón is – hang, képi, mozgóképi, mikrofilm, stb.

1.) Könyvtári irányelvek A könyvtárügy stratégiai terve 2008 - 2013 évekre Portál program: magában foglalja a különböző típusú könyvtárak összehangolt fejlesztését. Könyvtári célok, hogy a könyvtár:     - közvetítsen minden nyilvánosságra kerülő információt, adatot,      - biztosítson hozzáférést a nemzeti kultúra dokumentumaihoz, határokon innen és túl,     - a használó központúság szellemében helytől, nyitva tartási időtől függetlenül biztosítson hozzáférést,     - új módszerekkel segítse az olvasáskultúra fejlesztését,     - közösségi szolgáltatásokkal, felnőttképzési támogatásokkal segítse elő az életminőség javítását, a foglalkoztatottság és az egyének versenyképességének növelését.     - segítse az élethosszig tartó tanulást

A könyvtárak oktatást segítő szerepe: Típusai: Előkészítő Nevelő Kiegészítő

A könyvtárak oktatást segítő szerepe Milyen eszközökkel, szolgáltatásokkal tudják ezt biztosítani? Hagyományos szolgáltatások 1.) Különböző típusú gyermekkönyvtári foglalkozások Rendhagyó irodalom órák Könyvtárhasználati órák 2.) Író-olvasó találkozók rendezvények, programok 3) Informális és nem formális gyermek és felnőttképzések (IKT eszközök, web használat stb.)

Könyvtári integrált rendszerek IKR = Integrált Könyvtári Rendszer (angol: ILS, Integrated Library System) Rendszer: több elemből álló egész, amelyben az elemek valamilyen rendező elv alapján kapcsolódnak egymáshoz Integrált rendszer: olyan rendszer, amely modulokból épül fel, és amelyben ezek a modulok egymással harmonikusan együttműködő, egymást kiegészítő egészet alkotnak (12)

Könyvtári integrált rendszerek - generációk 1. Generáció – 60-as évek 2. Generáció – 70-es évek 3. Generáció – 80-as évek 4. Generáció – 90-es évek 5. Generáció – 2000-től

Könyvtári integrált rendszerek – jellemzők, felépítés

Könyvtári integrált rendszerek – on-line tartalomszolgáltatás Digitalizálás – műhelyek kialakulása E-learning a modern könyvtár nagy kihívása és egyúttal nagy lehetősége is munkaerő-felesleg

Könyvtári integrált rendszerek – jellemzők, felépítés Elektronikus - online szolgáltatások: Adatbázisok, gyűjtemények Lelőhely adatbázis - katalógus Digitális Enciklopédia Elektronikus könyvtár E-learning Web 2.0

Az informatikai struktúra rétegei Az általános struktúra az alábbi beosztást követi: Hardver réteg: szerver munkaállomás hálózatok

Az informatikai struktúra rétegei Szoftver réteg: operációs rendszer (operating system) (pl. Windows, Linux, UNIX) adatbázis-kezelő (database management system) (pl. PostreSQL, MS SQL, Oracle) IKR alkalmazási réteg: modulok különféle programozási nyelvben megírva (pl. JAVA, C++) Webes felület

Mitől jó egy könyvtári rendszer? Stabilitás, megbízható működésmód Szabványok alkalmazás mind könyvtári, mind informatikai vonatkozásban SQL adatbázis-kezelés MARC alapú adat-struktúra, vagy más, de MARC-ból és MARC-ba konvertálható részletezettséggel felépülő belső adatszerkezet

Mitől jó egy könyvtári rendszer? Ergonomikus beviteli (feldolgozó) és használói (elsősorban visszakeresési) felületek Illeszthetőség, integrálhatóság nemzetközi és hazai projektekbe (elsősorban a szabványosság, másrészt a nyitott fejlesztői szemlélet következtében

Mitől jó egy könyvtári rendszer? Az informatikai fejlesztések és a könyvtáros szakmai elvárások változásainak követése, ezek folyamatos integrálása a rendszer újabb verzióiba A használói visszajelzések értékelése, összevetése a szélesebb szakmai közvélemény álláspontjával és a jogosnak ítélt fejlesztési igények folyamatos bevezetése a rendszer újabb verzióiba Megbízható, gyors ügyfélszolgálat készséges és felkészült munkatársakkal, súlyos hiba esetén azonnali beavatkozással

Informatikai rendszerek további jellemzői A szoftverminőség első kutatásai a termék minőségre terjedtek ki. ISO 9126 szabvány, mely a Boehm- illetve McCall – modellekre építkezik. A ’70-es években kerültek kidolgozásra. A modellek részei: - felhasználói igények meghatározása - minőségi faktorok hozzárendelése - minőség faktorok minőség – jellemzőkre való bontása - minőség – jellemzőkhöz mérőszámok hozzárendelése.

ISO 9126 szabvány 1. rész: Minőségi modell (ISO/IEC 9126-1: 2001)!!! 2. rész: Külső Metrikák (ISO/IEC TR 9126-2: 2003) 3. rész: Belső Metrikák (ISO/IEC TR 9126-3: 2003) 4. rész: Használat közbeni Metrikák (ISO/IEC TR 9126-4: 2004)

Hazai és nemzetközi körkép szabad hozzáférésű kereskedelmi szoftver

Szabad hozzáférésű rendszer Szabad hozzáférésű vagy nyílt forráskódú (free or open source software): Ingyenesen elérhető, de szakértelmet igényel A támogatás (ügyfélszolgálat) már fizetős Bizonytalanabb a hosszú távú fenntarthatósága (a fejlesztést nem garantálja egy kereskedelmi cég)

Kereskedelmi rendszerek Kereskedelmi vagy fizetős (proprietary software): Hosszú távon egy üzletileg is érdekelt cég, vagy cégcsoport biztosabb fejlesztői hátteret tud biztosítani termékeinek, mint egy ingyenes szoftver fejlesztői Garancia jár hozzá (hibák javítása) Jó esetben professzionális ügyféltámogatás jár hozzá

Hazai körkép Aleph: nagy, nemzetközi szoftver; fejlesztő cég Ex Libris, hazai forgalmazó Ex-Lh Kft. AMICUS: a Kanadai Nemzeti Könyvtár megbízásából fejlesztett szoftver, egyetlen hazai telepítése: OSZK Corvina: hazai fejlesztésű, Voyager alapokra épül, fejlesztő és forgalmazó e-Corvina Kft.

Hazai körkép Evergreen: nemzetközi szabad szoftver, fejlesztő: evergreen-ils.org Horizon: fejlesztő SirsiDynix, nincs hazai ügyfélszolgálat; csak három használója volt, mára csak az ELTE maradt HunTéka: hazai fejlesztésű szoftver, fejlesztő és forgalmazó az MTA SZTAKI – Monguz Kft. konzorciuma

Hazai körkép KisTéka / KözTéka: hazai fejlesztésű, kifejezetten kiskönyvtárak számára, tisztán webes; fejlesztő MTA SZTAKI; a KözTéka közösségi webes változat Koha: nemzetközi szabad szoftver, fejlesztő: koha.org LinLib/WinLib: hazai fejlesztésű kisebb rendszer, fejlesztő: Virtuarium Informatika

Hazai körkép Millenium: fejlesztő Innovative Interfaces, hazai forgalmazása nincs, egyetlen hazai telepítése a CEU Könyvtára OLIB: korábbi fejlesztő Fretwell-Downing Informatics Group; jelenlegi OCLC; hazai forgalmazó IQSYS Szikla: hazai fejlesztésű rendszer, fejlesztő NetLib Kft.; a Szirénből jött létre

Hazai körkép Szirén: hazai fejlesztésű rendszer, fejlesztő Szirénlib Bt. SR-Lib/S-Lib: hazai fejlesztésű rendszer, fejlesztő Stiginfo Bt. TextLib: hazai fejlesztésű rendszer, fejlesztő InfoKer

Hazai körkép TinLib: angol fejlesztésű, 2003 óta nem forgalmazott, viszont még mindig sok helyen működő rendszer; korábbi hazai forgalmazó MTA SZTAKI Ezeken kívül létezik még néhány, kisebb hazai fejlesztésű rendszer is, de ezeknek vagy elterjedtsége, vagy fejlesztői háttere nem indokolja, hogy itt részletesen foglalkozzunk velük.

Köszönöm a figyelmet!