A szakszervezetek és a válság Budapest, 2010.02.23.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Turizmus sajátosságai a marketingben
Advertisements

Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
A Kormány intézkedései és tervei
A CBC-programok és a területi kohézió Budapest, június 6.
Toma Pál Budapest, március 28.
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
Az atipikus foglalkoztatás Németországban Dr. Hartmut Seifert Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Friedrich Ebert Alapítvány Budapest,
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A nemzetközi üzleti élet etikája
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
A felsőoktatás kapcsolódása a vállalati törekvésekhez Felsőoktatási intézmények a magyar klaszterekben Dr. Nádai László Főosztályvezető Oktatási és Kulturális.
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
Összehasonlító gazdaságtan
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Luxemburg, Málta,Hollandia
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
Latin-Amerika. Alapadatok 21 millió km² 560 millió lakos 20 ország.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Munkaadók a válság leküzdéséért szeptember 25. Dr. Futó Péter elnök MGYOSZ.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
Válságmenedzsment Magyarországon Mi a leghatékonyabb út?
„Kemény” és „puha” alkalmazkodás a gazdasági válsághoz Munkaerőpiaci Tükör 2010 – Közelkép Köllő János.
Összehasonlító gazdaságtan A globalizáció hatása a gazdasági rendszerek változására.
A válság és a szakképzés Észak-alföldi Régió Szakképzési Konferencia június 17-e Hajdúnánás.
Az EU szomszédságpolitikája A Keleti Dimenzió. A bővítés utáni helyzet május 1-je után tíz új tag (az EU eddigi legnagyobb bővítése) május.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
1 GÁZIPARI SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉG Budapest,
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
A magyarországi gázszolgáltatás helyzete, jelene és jövője
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Innovatív Magyarország
Tagszervezeti munka erősítése
Strukturális és Kohéziós Alapok
Alternatív finanszírozási lehetőség a határ menti térségek megsegítésére Békéscsaba, május 20.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Reinhard Reibsch az EMCEF volt főtitkára.  1. Fúziók/összeolvadások napirenden – országos és európai szinten  2. Európai szövetségek ágazati szinten.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Tükör által homályosan RMK szakmai nap Székesfehérvár, március 25. Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
1 Versenyképesség – Befektetési klíma – Adórendszer dr. László Csaba, partner augusztus 27.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Social Europe Ifjúsági Foglalkoztatás október 31. Szeged Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
K&H a családi vállalatok bankja
12. A világgazdasági válság
Európai Uniós ismeretek
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Gazdaságunk jellemzői, fejlődése Trianon után
A munkaerőpiac áttekintése
Gazdaságpolitika 4. ea..
Munkagazdaságtani feladatok 1
Előadás másolata:

A szakszervezetek és a válság Budapest,

Társadalompolitikai, stratégiai és tervezési osztály, Konrad Klingenburg, február Tartalomjegyzék A Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) és a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) A válság okai A válság hatásai Szakszervezeti tevékenységek

Társadalompolitikai, stratégiai és tervezési osztály, Konrad Klingenburg, február DGB és ITUC DGB - Egységes szakszervezet - 8 tagszakszervezet - 6,4 millió tag ITUC millió munkavállaló tagszervezetben országban

Társadalompolitikai, stratégiai és tervezési osztály, Konrad Klingenburg, február A válság okai Több válságjelenség egyidejűleg jelentkezett: - Pénzügy - Elosztás - Gazdaság - Klíma - Táplálkozás és nyersanyagok - Strukturális és keresleti válság fontos szektorokban, pl. az autó- és a gépiparban

Társadalompolitikai, stratégiai és tervezési osztály, Konrad Klingenburg, február A válság okai Újraelosztás országos és nemzetközi szinten A „kóborló“ tőke mindig új befektetési lehetőségeket keres Mohóság és pénzhajhászás A shareholder value-kapitalizmus ideológiája Gyors haszon fenntartható politika helyett Rossz vállalati stratégiák Neoliberális mainstream a politika, a tudomány és a média területén Törvényhozás (szociáldemokrata kormányoké is; London, Berlin) A szakszervezetek defenzívában: elutasítják ill. akadályozzák a reformokat

Társadalompolitikai, stratégiai és tervezési osztály, Konrad Klingenburg, február A válság hatásai Munkanélküliség A bizonytalan foglalkoztatás elterjedése, munkaerő-migráció Hajléktalanság Bankok „halála“ Protekcionismus Nemzeti érdekek újra előtérbe helyezése (szakszervezeteknél is) Eltolódások a világkereskedelemben Hatások a szakszervezetekre - tagvesztés

Társadalompolitikai, stratégiai és tervezési osztály, Konrad Klingenburg, február Szakszervezeti tevékenységek Nemzetközi tevékenységek - ITUC: egy meghatározó hang, erős politikai kéz - Fontos, mert: az okok nemzetköziek, a válaszokról és a megoldásokról is nemzetközi szinten kell megegyezni  ITUC és ILO  ETUC: a törvények 80%-a az EU-ból  G-20 London és Pittsburgh Országos szintű tevékenységek – Politikai lobbi: konjunktúraprogramok, roncsprémium… – Üzemi kezdeményezések

Társadalompolitikai, stratégiai és tervezési osztály, Konrad Klingenburg, február Szakszervezeti tevékenységek Sikerek - Nemzetközi szinten  G-20-nyilatkozatok tartalma és az ILO  ITUC-jelenlét Londonban és Pittsburgh-ben  Európai akciónapok 2009 május  DGB-kapitalizmus-kongresszus 2009 május  ITUC Berlin 2009 október - Országos szinten  Konjunktúraprogramok, roncsprémium, a rövidített munkaidő következtében lecsökkenő béreknek a helyi munkaerőközpontok általi finanszírozása (Kurzarbeitergeld)

Társadalompolitikai, stratégiai és tervezési osztály, Konrad Klingenburg, február Szakszervezeti tevékenységek A válság még korántsem ért véget A válságkezelés 2010-ben is kiemelt prioritás - Munkaerőpiacok, beleértve a képzést - Védőernyő nemcsak a bankok, hanem a foglalkoztatottak számára is - Pénzügyi piacok szabályozása - A válság okozói is vegyék ki részüket a költségekből - A belső kereslet erősítése

Társadalompolitikai, stratégiai és tervezési osztály, Konrad Klingenburg, február Szakszervezeti tevékenységek Fenntartható ipari és szolgáltatáspolitika Újragondolás – ellenkormányzás - Mohóság helyett felelősség - Spekuláció helyett beruházás - Piac helyett politika - Kiszolgáltatottság helyett fair foglalkoztatáspolitika - Kirekesztés helyett részvétel Egy új világgazdasági rend kialakítása A gazdaság demokratizálása A fiatalokban erősíteni azt a tudatot, hogy Európát perspektívának tekintsék

Társadalompolitikai, stratégiai és tervezési osztály, Konrad Klingenburg, február Köszönöm a figyelmet!