Villamos hálózatok védelmei Lapsánszky Balázs 2/14.E.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Túlfeszültség-védelem Készítette: Berengyán Tamás és Bódi László.
Advertisements

Rendszerek energiaellátása 4. előadás
Csík Zoltán Elektrikus T
Kapcsolókészülékek Potyka Bálint.
Csík Zoltán Elektrikus T
A SZABÁLYOZOTT JELLEMZŐ MINŐSÉGI MUTATÓI
Váltóállítás egyedi inverterrel
Schulcz Gábor LIGHTRONIC Kft.
Védelmi Alapkapcsolások
Energetikai gazdaságtan
A korszerű áramellátó rendszerek kialakítási szempontjai
Transzformátorok védelmei
Hálózatok osztályozása csillagpontkezelés alapján
Az elektromágneses indukció. A váltakozó áram.
Légmegszakító kiválasztása
Rendszerek energiaellátása 5.előadás
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Kismegszakító kiválasztása
Csík Zoltán Elektrikus T
Túláramvédelem.
Transzformátorok védelmei
Áramvédő kapcsolók alkalmazása
Elektromágneses indukció, váltakozó áram
A VILLAMOSSÁG BIZTONSÁGTECHNIKÁJA
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
Az LPQI rész a Partner Az LPQI-VES társfinanszírozója: Dr. Dán András Az MTA doktora, BME VET Meddőenergia kompenzálás elmélete és alkalmazása.
A váltakozó áram keletkezése
Transzformátor Transformátor
EMC - Elektromágneses összeférhetőség
 Védelmek és automatikák  3. előadás.
 Védelmek és automatikák  7. előadás.
 Védelmek és automatikák  Előadás.
 Védelmek és automatikák  Előadás.
 Védelmek és automatikák  7. előadás.
VÉDELMEK ÉS AUTOMATIKÁK
Az elektromágnes és alkalmazása
Az egyenáramú szaggató
Érintésvédelem Készítette: Szántó Bálint.
Ipari katasztrófáknyomában 6. előadás1 Mélységi védelem Célok: Eszközök meghibásodása és emberi hibák esetén bekövetkező meghibásodások kompenzálása A.
Gyűjtősínek Jenyó Tamás 2/14 E.
A villamosenergia-rendszer alapfogalmai
Villamos Baleset és Mentés!!!
2.6 Szakaszolók 2.7 megszakítók- és szakaszolómeghajtások
Készítette: Palla Péter
Üzemzavarok fajtái (Zárlatok és a Túlterhelés)
Kisfeszültségű hálózatok méretezése
Készítette: Szabó László
Üzemzavari és üzemviteli automatikák
Nagyfeszültségű alállomások
A védelmek összefüggő rendszerének kialakítása
Készítette: Kovács Sándor
Összetett váltakozó áramkörök
STABILIZÁLT DC TÁPEGYSÉG
©Farkas György : Méréstechnika
PowerQuattro Rt Budapest, János utca175.
Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar VET Villamos Művek és Környezet Csoport Budapest Egry József.
Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.
Rézkábel hibái.
Villamos teljesítmény, munka, hatásfok
Motor kiválasztás – feladat
Elektronika 9. gyakorlat.
HÁROMFÁZISÚ VÁLTAKOZÓ ÁRAM
ELQ 30A+ egyoldalas manuális mérései
Elektromágneses indukció
Kapacitív közelítéskapcsolók
Készítette Ács Viktor Villamosmérnök hallgató
Épületek energiaellátása
2. Világítási hálózatok méretezése
2. Világítási hálózatok méretezése
Előadás másolata:

Villamos hálózatok védelmei Lapsánszky Balázs 2/14.E

Védelem feladata A villamos berendezések üzemét különböző zavarok és rendellenességek veszélyeztetik. A legnagyobb veszélyt a zárlatok jelentik. A zárlatokon kívül rendellenes üzemállapotot jelent a túlterhelés, a túl nagy, vagy túl kisfeszültség, a frekvencia eltérése stb.

Védelem feladata A felmerült zavarok és rendellenes üzemállapotok érzékelése, majd megszüntetése a védelmek feladata. Védelmi feladatot jelent továbbá a berendezések nem megfelelő működésének, rendellenes állapotainak jelzése is. Huzamosabb ideig történő fennállásuk ugyanis szintén veszélyes lehet. Az idejében történő jelzés az irányító személyzetnek lehetőséget teremt a beavatkozásra, így esetlegesen bekövetkező hiba megelőzhető. Pl: túlterhelés

A védelem követelménye A védelmekkel szemben általában a következő követelményeket támasztjuk: 1. Gyorsaság: A zárlati ív romboló hatása a zárlat időtartamától függ. (Pl. a több másodpercig fennálló ív súlyos károkat okozhat.) Ezért a gyors lekapcsolás fontos követelmény. 2. Szelektivitás (kiválasztás): E fontos követelmény azt írja elő, hogy a védelem csak a zárlatos, sérült részt válassza le. Így válik lehetővé az ép berendezések további zavartalan üzemeltetése.

A védelem követelménye 3. Érzékenység: A védelmekkel kapcsolatban általános követelmény, hogy érzékenységük különböző zavaró tényezők ellenére is biztosítsa a szükséges lekapcsolást.

Sugaras hálózat esetén a szelektivitás Sugaras hálózat esetén a szelektivitás azt jelenti, hogy a zárlatot a táplálási irányban hozzá legközelebb eső megszakítónak kell lekapcsolnia.

Relék feladata A relék feladata: az áramkörben fellépő hiba megszakítása, szabályozása, jelzése. Tehát a relék feladata kettős: érzékelés és parancsadás. A relé annyiban tér el más mérőműszerektől, hogy nem méri mennyivel kisebb vagy nagyobb az eltérés, hanem csak azt nézi kisebb vagy nagyobb-e az értéke a megengedettől.

Teljesítmény relé A teljesítmény irányát érzékelik. Két tekercsük van: áram és feszültség Beállítási lehetősége nincs. Rendszerint In=5 A és U=100 V csatlakozási értékre készülnek.

Impedanciacsökkenési relé Két tekercsük van: áram és feszültség Nyomatékukat a feszültség és áram szabja meg. Megszólalnak, ha a hányados a beállítás értéke alá süllyed. Rendszerint In=5 A vagy In=1 A és U=100 V névleges értékre készülnek.

Frekvencia relé A váltakozó áram frekvenciáját érzékelik. Megszólalnak, ha a frekvencia a beállított érték alá csökken, vagy föléje emelkedik. Európában a névleges frekvencia 50Hz a relék beállítási tartománya 45………55 Hz.

Impulzusra működő relé Annyiban tér el az előzőktől hogy ez nem a villamos mennyiség nagyságát méri, hanem annak jelenlétét vagy hiányát. Akkor húz a relé mikor impulzust kap.

Köszönöm a figyelmet.