Kalapács használata
Kézi kalapács két nagy csoportba sorolhatóak Műhely kalapácsok (mindenhol használatosak) Szakmai vagy alakító kalapácsok (speciális területen ) Anyaga: általában acél, néhányfajtától eltekintve Talp: négyszögletű, sarkai lekerekítettek, felülete domború Kalapács éle: különböző sugarakkal kerekített Nyélfurat: ovális alakú, kúpos ék hatás jobban érvényesül Nyél: Somfa vagy gyertyánfa, L: 250-350 mm Ék: átlós beütést igényel Félkéz kalapács, 0,15 - 0,5 kg 1-2 kg
Padi vagy lakatos kalapács: angol formájú, könnyű Fakalapács: fényes lemezek alakítására használják, semmi nyomnak nem lehet meglátszania, alakja hordó alakú, talpa 50…80 mm átmérőjű, anyaga gyertyánfa Gumikalapács: ugyanazon munkákhoz alkalmazható mint a fakalapács. Kopásállóak, nem deformálódnak élettartamuk is hosszabb, alakja hengeres, átmérője 50…90 mm, súlya 0,25…1,5 kg
Kalapács használata A munka körülményeinek és feltételei szerint válasszuk meg Kifogástalan állapotban lévő kalapácsot használjunk, ha sérülés mutatkozik rajta javítsuk meg Ütőmunka:a kézbe fogott nyél lendítésével nyerjük A fogás erős legyen , de ne merev
Nyújtás A munkadarab anyaga a kalapácsütések hatására megnyúlik, a munkadarab hosszabb lesz, a keresztmetszete megnövekszik Első estben nyújtásról, az utóbbi esetben zömítésről beszélünk Nyújtás a kalapács talpával és élével végezhető Nyújtás közben ügyelni kell arra, hogy a kalapácsütéseket egyenletesen és egyforma erősen helyezzük el a munkadarabon, s előről hátrafelé vezessük. Egyenlőtlen ütemnél túl kemény lesz és berepedezik Ez esetben ki kell lágyítani