Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Advertisements

GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
KILÁBALÁS - NÖVEKEDÉS október VARGA MIHÁLY.
Adósságcsapda felé tart az ország Minden közoktatásban lévő gyerek 53 évig kaphatna ingyen tankönyvet! Egy év alatt 1200 milliárd forint államadósság-növekedés.
Javaslatok a zöld államháztartási reformra Lukács András Levegő Munkacsoport „A környezetvédelmi szempontból káros támogatások és megszüntetésük.
A gazdaság helyzete – kampányban
A Nemzeti Petíció Varga Mihály, április 5.
Makrogazdasági kilátások ALUTA konferencia november 12.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Hogy mindenki jobban éljen! Adókedvezmény az átlagos és az átlag alatti keresetből élőknek.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Honnan hová? A magyar gazdaság 2006 előtt és után Varga Mihály szeptember szeptember 28.
A magyar gazdaság Dr. Veres János pénzügyminiszter október 13.
1Magyar Közgazdasági Társaság Előadó: Magyari László Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Budapest, november 6. A MAGYAR NEMZETGAZDASÁGI.
Új követelmények a nemzetgazdaság finanszírozásában Közgazdász Vándorgyűlés október 2. Kármán András Nemzetgazdasági Minisztérium.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Magyar gazdaság: a lázas beteg Varga Mihály szeptember 26. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Fiskális Politika Államháztartás - központi költségvetés - társadalombiztosítási alapok - egészségbiztosítási alap - nyugdíjbiztosítási alap - elkülönített.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Az egykulcsos adó bevezetésének várható hatásai
A magyar gazdaság várható helyzete
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Tények a munkaerőpiaci helyzetről Ki veszélyezteti a foglalkoztatás stabilitását? január.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülés az idős embereknek! Kormánydöntés a kiegészítő nyugdíjemelésről szeptember.
Kormányszóvivői tájékoztató. Öt éves adócsökkentés Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 19.
A gazdaság és szakképzés összefüggése. 1. Kialakult hosszabb távra a termelési és termékszerkezet Húzóágazat a feldolgozóipar Húzóágazat a feldolgozóipar.
Államtalanítás vagy álomtalanítás Az állam gazdasági szerepének újragondolása Magyarországon Jaksity György.
Makrogazdasági folyamatok és versenyképesség Csillag István Budapest, március 4.
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
1 Adóterhelés és a hazai gazdaság nemzetközi versenyképessége Halász Anita tudományos munkatárs ICEG Európai Központ Az EU-csatlakozás és a hazai gazdaság.
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
Sodródás vagy lendület Gazdasági kerekasztal-beszélgetés Varga Mihály,
Növekvő terhek, romló kilátások A kormánynak nincs jövőképe és gazdasági stratégiája az ország jövőjére vonatkozóan 4A Medgyessy-kormány komoly anyagi.
A tőzsde idén megduplázta tavalyi profitját!. „Kölcsönvett” lendület Mennyibe kerül a magyar társadalomnak a Gyurcsány-kormány első 100 napja.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
Osztalékadó. Osztalékadó A Medgyessy-Gyurcsány-kormány adóreformja I. 550 milliárd Ft elvonás évente (55 ezer Ft/fő) 22 adóemelés Áfa radikális.
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
Fékezés vagy lendület? Tovább nehezedik a hazai munkahelyteremtő mikro-, kis- és középes vállalkozások helyzete Varga Mihály, 2004.október 10.
A évi (új) adópolitika: „NÖVEKVŐ KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY” „NÖVEKVŐ ÁLLAMADÓSSÁG” „NÖVEKVŐ ÍGÉRETEK” …mindent 2006-ért? …bármi áron?
Varga Mihály december december 19. Felzárkózás nélküli megszorítás.
FIDESZ – MAGYAR POLGÁRI SZÖVETSÉG ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐCSOPORT EGÉSZSÉGÜGYI KABINET.
Felzárkózás helyett távolodás az eurós követelményektől Varga Mihály, április 21.
2004 Az eladósodás éve 2005 A túlélés éve 2004 Az eladósodás éve.
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, augusztus
Az adóreform lehetséges irányai Palócz Éva Kopint-Tárki Zrt.
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
A ’95-ÖS STABILIZÁCIÓTÓL AZ EURÓPAI UNIÓIG A magyar gazdaság tíz éve Dr. Surányi György egyetemi tanár A Banca Intesa közép-kelet-európai igazgatója 2005.
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
A magyar tőkeexport bemutatása
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Fizetési mérleg jelentés
Az adó- és illetéktörvények változásainak hatása a vállalkozási szférára Dr. Parragh László Elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
TÍZMILLIÁRDOKKAL KÁROSÍTOTTA MEG A MAGYAR CSALÁDOKAT A FIDESZ!
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Fizetési mérleg jelentés április
A kormány és a szociális partnerek megállapodása a bérek emelésére
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
Előadás másolata:

Válság felé sodródik a magyar gazdaság

A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza 4 Az infláció újból emelkedik 4 Drasztikus az államadósság növekedése 4 Jelentősen romlott a versenyképesség 4 A működőtőke beáramlás helyett a tőke kiáramlása figyelhető meg 4 Ikerdeficit jellemzi a gazdaságot

Növekedés 2003: az utolsók között vagyunk

A működőtőke már nem találja vonzónak Magyarországot 4 Magyarország 12 hónap alatt a működőtőke befektetések közkedvelt célpontjából a közép-kelet-európai régió sereghajtójává vált 4 Tavaly már Litvánia is megelőzött minket, holott területe csupán két harmada hazánkénak és 3.6 millió lakosa van 4 Az ország versenyképessége drámai romlást mutat 4 Az élőmunkát terhelő adók és járulékok mértéke kiugróan magas a régió többi országához képest, és tovább növekszik

Magyarország a sereghajtó

1999-ben 3.helyezést értünk el

Ma: az utolsó helyezettek között vagyunk

1999-ben a tőke 9,5%-a hozzánk érkezett

2002-ben a tőke 3 %-a érkezett hozzánk (ma semmi sem érkezik)

A polgári kormány jobban teljesített

A nagy Medgyessy-csomag megszorításai

A magyarok fizetik a legmagasabb ÁFA terheket az Unióban

Növekvő ÁFA és SZJA terhek 4 Magyarországon az effektív ÁFA kulcs jóval magasabb, mint az Unióban alkalmazott legmagasabb kulcs 4 Az SZJA és az ÁFA módosítások együttes hatása teher növekedést jelent 4 A PM által tervezett 11 Mrd Ft-os gyógyszerár kiegészítés nem kompenzálja a gyógyszerkészítmények 5%-os ÁFA növekedését. Az ÁFA növekmény kompenzálása 12,5 Mrd Ft-ot igényelne, a különbözetet a fogyasztóknak kell állniuk. Ez azt jelenti, hogy a kabinet 1,5 milliárd Ft-tal rövidíti meg a magyar családokat.

Fizikai dolgozók többletterhei Fizikai dolgozók többletterhei

Szellemi foglalkozásúak többletterhei Szellemi foglalkozásúak többletterhei

Nyugdíjasok többletterhei

A minimálbéren élőket sújtja a legjobban az adószigorítás

Megfordult a GDP arányos államadósság csökkenő trendje

Az államadósság szintje 1998 után a GDP 60%-a alá süllyedt

Ma drasztikusan nő az államadósság (Forrás: 2002 december – 2003 július: PM monitoring, utána: extrapoláció)

Előrejelzések szerint az állam-adósság 2003 végére eléri a GDP 60%-át

A kormányváltás óta 33%-kal nőtt az államadósság

Az adósság forinttal nőtt háztartásonként a kormányváltás óta

A Fidesz javaslatai a versenyképesség javítására 4 A vállalkozások adó- és járulékterheinek csökkentése 4 - Társasági adó csökkentés 4 - Beruházási adókedvezmények bővítése 4 Infrastruktúra fejlesztések 4 Aktív gazdaságpolitika 4 - Kínaiak építsenek autópályát Magyarországon, vagy magyarok építsenek autópályát Kínában?

Köszönöm a figyelmet!