Növekvő terhek, romló kilátások A kormánynak nincs jövőképe és gazdasági stratégiája az ország jövőjére vonatkozóan 4A Medgyessy-kormány komoly anyagi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Megindulás - megújulás VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
QUO VADIS TURIZMUS? MSZP kormányzati ígéretei •Dr. Kiss Elemér Kancellária miniszter: „reálértékén megőrizzük a turisztikai támogatásokat…” május.
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
Nyugdíj.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
A FIDESZ-KDNP ÉVI ADÓEMELÉSEI. KORMÁNYZATI JAVASLATRA BEVEZETETT ADÓEMELÉSEK Dr. Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter NŐ A SZEMÉLYI.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
A Nemzeti Petíció Varga Mihály, április 5.
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Hogyan lehet a növekedést fenntartani adózás helyett? Előadó: Gurabi Attila
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Luxemburg, Málta,Hollandia
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Honnan hová? A magyar gazdaság 2006 előtt és után Varga Mihály szeptember szeptember 28.
A magyar gazdaság Dr. Veres János pénzügyminiszter október 13.
Mennyire gátolja a vevőkockázat magyarországi mértéke a gazdasági növekedést? 300 Mrd Ft a tét évente Előadó: Felfalusi Péter ügyvezető.
ADÓZÁS © A LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOK 2008-TÓL dr. Laáb Ágnes BME Pénzügyek Tanszék egyetemi docens elérhetőség: telefon: ,
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Tények a munkaerőpiaci helyzetről Ki veszélyezteti a foglalkoztatás stabilitását? január.
Kormányszóvivői tájékoztató. Öt éves adócsökkentés Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 19.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
Válságkezelés eredményei, lehetőségek a válság után december 3. Dr. Oszkó Péter pénzügyminiszter.
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
Az inflációs jelentés frissítése augusztus.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
Sodródás vagy lendület Gazdasági kerekasztal-beszélgetés Varga Mihály,
A tőzsde idén megduplázta tavalyi profitját!. „Kölcsönvett” lendület Mennyibe kerül a magyar társadalomnak a Gyurcsány-kormány első 100 napja.
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
Osztalékadó. Osztalékadó A Medgyessy-Gyurcsány-kormány adóreformja I. 550 milliárd Ft elvonás évente (55 ezer Ft/fő) 22 adóemelés Áfa radikális.
Fékezés vagy lendület? Tovább nehezedik a hazai munkahelyteremtő mikro-, kis- és középes vállalkozások helyzete Varga Mihály, 2004.október 10.
A évi (új) adópolitika: „NÖVEKVŐ KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY” „NÖVEKVŐ ÁLLAMADÓSSÁG” „NÖVEKVŐ ÍGÉRETEK” …mindent 2006-ért? …bármi áron?
Felzárkózás helyett távolodás az eurós követelményektől Varga Mihály, április 21.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Az adóreform lehetséges irányai Palócz Éva Kopint-Tárki Zrt.
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
Tudta-e Ön … ?. - Tudta-e Ön, –hogy a parlamenti képviselők összesen havi 360 millió forint fizetést kapnak a büdzséből?
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
1 Versenyképesség – Befektetési klíma – Adórendszer dr. László Csaba, partner augusztus 27.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága
Az adó- és illetéktörvények változásainak hatása a vállalkozási szférára Dr. Parragh László Elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
Összehasonlító példák
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Készítette: Esenczki Fruzsina és Borbély Balázs RYBD2T, S7LJW9
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Költségvetés.
Költségvetés bevételei Adórendszer
Előadás másolata:

Növekvő terhek, romló kilátások

A kormánynak nincs jövőképe és gazdasági stratégiája az ország jövőjére vonatkozóan 4A Medgyessy-kormány komoly anyagi áldozatvállalásra kényszeríti a jövő évben a családokat, cserébe azonban nem dolgozott ki olyan gazdaságpolitikát, ami garantálja az ország gazdasági helyzetének és a családok élet- színvonalának javítását a jövőben.

A kormány nem őszinte az emberekkel 4A Medgyessy-kormány becsapja a családokat és félrevezeti a vállalkozókat. Könnyítésről beszél, miközben újabb és újabb terheket ró a munkaadókra és a munkavállalókra. 4A Medgyessy-kormány a kisjövedelműek, a nyugdíjasok és a nagy családosok terheit növeli a legnagyobb mértékben, míg egy millió forintos havi jövedelem mellett már kedvező a kormányzati intézkedések hatása.

Mit állít a kormány? (Gál J. Zoltán sajtótájékoztatója, ) A költségvetés alapelvei 4 Arányos közteherviselés 4 Igazságosság 4 A versenyképesség növelése 4 A beruházásösztönzés hatékony támogatása Célkitűzések: 1.Az adópolitika kedvezményezettjei a vállalkozások lesznek 2.Nem lesz olyan jövedelemkategória, ahol reálbér csökkenés következik be 2004-ben

Igazságtalanabbá válik a közterhek megosztása 4 Az elvonások jobban sújtják az alacsony jövedelműeket 4 A szigorítások a lakáshitellel rendelkező polgárokat hatványozottan sújtják: - A fizikai dolgozók az „adókönnyítés” után bruttó bérük 12,8%-át veszítik el havonta - A szellemi foglalkozásúaknál a veszteség a bruttó bér 6,7%-a

A kormány félrevezeti az embereket A Medgyessy-kormány becsapja a családokat és félrevezeti a vállalkozókat. Könnyítésről beszél, miközben - nőnek a munkavállalói járulékok - növekednek az ÁFA-terhek - növekednek a közüzemi díjak - növekednek az autótulajdonosok terhei - növekednek az illetékek - újból nő a pénzromlás üteme

Minden jövedelmi kategóriában nőnek az adóterhek

A fizikai dolgozók jövőre Ft-ot veszítenek

A szellemi foglalkozásúak jövőre Ft-ot veszítenek

A magyarok fizetik a legmagasabb ÁFA terheket az Unióban

A lakáshitelt felvevő polgárok lesznek a megszorító intézkedések legfőbb kárvallottjai

Több százezer polgár zsebéből évente Ft-ot vesz ki a kormány

Egy egyetemi oktató zsebéből jövőre Ft-ot vesz ki a kormány

Egy havi nyugdíjat vesz vissza a kormány a nyugdíjasoktól jövőre Átlagos nyugdíj 2003-ban: Ft (KSH)

A kormány megszünteti a kedvezményes lakossági díjszabást?

A kormány továbbra sem képes a vállalatok versenyképességét érdemben javítani

Törekvések a versenyképesség növelése érdekében 4 A társasági adó 18 %-ról 16 %-ra csökken 4 Kedvezőbb szabályok lépnek életbe a fejlesztési adó- kedvezmények területén 4 A kisvállalkozások beruházási hiteleihez kapcsolódó adókedvezmény nő 4 A helyi iparűzési adónál a befektetett pénzügyi eszközök és a kamatbevételek 50%-át le lehet vonni az adóalapból

Számos kormányzati intézkedés rontja a versenyképességet 4 Új munkáltatói teher jelenik meg: az innovációs járulék (= a korrigált nettó árbevétel 0,2 %-a) 4 A cégautó adó mértéke a duplájára emelkedik 4 A munkavállalók járulékterhei növekednek 4 20%-kal nő a súlyadó 4 Nő a cégbejegyzési illeték - ez ellentétes az Európai Unió Kisvállalkozási Chartájában megfogalmazott törekvésekkel 4 Több mint kétszeresével nő a rehabilitációs hozzájárulás

Lanyha a beruházások ösztönzése 4 A Smart Hungary program kerete 5 milliárd Ft, az iraki békefenntartás 6 milliárd Ft-ba kerül augusztus végéig 14 cég kapott támogatást a Smart Hungary programból 4 Az Európa-hitel 80 milliárd Ft-os kedvezményes KKV hitelkeretének kihasználtsága csupán 5,26 % 4 A Fuvarozók Országos Szövetsége szerint a magas önrész miatt az Európa-hitel a fuvarozók számára nem hozzáférhető. 4 További problémát jelent, hogy a hitel futamideje hosszú, a fuvareszközök amortizációja azonban rövid.

A kisvállalkozások nem tudnak hitelt felvenni „ A kis- és középvállalkozások a mostani helyzetben nem tudnak hitelt felvállalni. A recesszió, a megszorító intézkedések hatására nőnek a vállalkozók működési költségei, és a lakossági fogyasztás sem bővül. A kölcsönből történő beruházás megtérülését nem látják a bizonytalan helyzetben.” Antalffy Gábor ügyvezető igazgató, KISOSZ

Hogyan értékelik a kormányzat megszorító politikáját a polgárok?

Az emberek kétharmada nem bízik a helyzet javulásában

Szakmai hibák a gazdaságirányításban

A pénzügyi kormányzat súlyos szakmai hibákat követ el 4 Kisebb és aktív állam helyett a Medgyessy-kormány alatt nagyobb és passzív állam jött létre 4 A magyar vállalkozások részvételét nem segítik a nagy volumenű állami beruházásoknál 4 A külföldi befektetőket adminisztratív akadályokkal kedvetlenítik el 4 A kormány az emberek pénzét felelőtlenül kezeli és értelmetlen, pazarló célokra fordítja 4 A forint árfolyamsávjának eltolása komoly pénzbeli és bizalmi veszteséget okozott az országnak

Akadályok a működő tőke beáramlás útjában „Hanyagság, illetve az állami szervek alkalmatlansága figyelhető meg, és a szándékos zaklatás sem zárható ki.” Frankfurter Allgemeine Zeitung, „Barátok között őszintének kell lenni. Más országok hatóságaiban sokkal inkább meg lehet bízni.” Otto Wiesheu, bajor gazdasági miniszter

Ez lenne a takarékosság? Mire költik a pénzünket? + 7 mrd Ft (korm.mobiltelefon) + 7 mrd Ft (Arhangelszk) + 8 mrd Ft (irodabútor) + 13 mrd Ft (ÁAK) + 25 mrd Ft (sáveltolás) + 30 mrd Ft (Gripen utántöltéssel) = 90 milliárd Ft Mennyit vesznek el tőlünk? 90 milliárd Ft (a nyugdíjjárulék adókedvezményének eltörlése)

A pénzügyminiszter szakmai alkalmasságát már kormánypárti politikusok is kétségbe vonják A pénzügyminiszter szakmai alkalmasságát már kormánypárti politikusok is kétségbe vonják „Szakmailag és politikailag is tarthatatlan, amit László Csaba csinált.” Ungár Klára, az SZDSZ gazdaságpolitikusa

Veres János elismerte a szakmai hibákat Az árfolyamsáv meggondolatlan eltolása több mint 25 Mrd Ft kárt okozott a magyar adófizetőknek. „Az intézkedés előkészítésekor rosszul ítéltük meg a megelőző két nap árfolyamváltozásainak jelentőségét.” Veres János PM politikai államtitkár Napi Gazdaság

Gazdasági elemzők is bírálják a kormány politikáját Az ICEG (Nemzetközi Növekedéskutató Központ) elemzői szerint a jövő évi lépések nemhogy nem javítanak a magyar gazdaság helyzetén, hanem tovább súlyosbítják a válságot, felpörgetik az inflációt, torzítják az adórendszert, rontják a gazdaság versenyképességét és kérdésessé teszik az euró 2008-as bevezetését. A Bank of America szerint a feltörekvő országok közül Magyarországon a legnagyobb a befektetések kockázata.

Gazdaságpolitika nélkül nincs stabil és egészséges gazdasági növekedés „Az ember kötelessége csak ott ér véget, ahol a lehetetlen kezdődik.” Pasteur.