Makai M.: Transzport51 A koordinátázás kérdése Ha a világban meg kell adni egy helyet: fizikai koordináták (x,y,z) (origó és egység) postai címzés pl.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

A sin függvény grafikonja
Események formális leírása, műveletek
I. előadás.
Adatelemzés számítógéppel
Az elektromos mező feszültsége
Felületszerkezetek Lemezek.
5. hét: Rácsos tartók számítása Készítette: Pomezanski Vanda
Műveletek logaritmussal
Kalman-féle rendszer definíció
Diszkrét idejű bemenet kimenet modellek
1. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Az anyagok szerkezete.
1.) Egy lineáris, kauzális, invariáns DI rendszer
Ideális kontinuumok kinematikája
A hőátadás.
Lineáris programozás Modellalkotás Grafikus megoldás Feladattípusok
OPERÁCIÓKUTATÁS Kalmár János, 2011 Tartalom Több lineáris célfüggvényes LP Tiszta egészértékű LP.
A digitális számítás elmélete
A folyamatok térben és időben zajlanak: a fizika törvényei
Operátorok a Quantummechanikában
Mérnöki objektumok leírása és elemzése virtuális terekben c. tantárgy Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek.
III. előadás.
A fluidumok sebessége és árama Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Mérnöki Fizika II. 3. előadás
Közműellátás gyakorlathoz elméleti összefoglaló
MATEMATIKA ÉS INFORMATIKA I.
Ficsor Lajos Template-ek CPP8/ 1 Template-ek. Ficsor Lajos Template-ek CPP8/ 2 A template fogalma Kiindulási probléma: tetszőleges típusokon kellene ugyanolyan.
Kovarianciaanalízis Tételezzük fel, hogy a kvalitatív tényező(k) hatásának azonosítása után megmaradó szóródás egy részének eredete ismert, és nem lehet,
Folytonos jelek Fourier transzformációja
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
15. A RÖNTGENDIFFRAKCIÓ.
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI 1. Erwin Schrödinger: Quantisierung als Eigenwertproblem (1926) 2.
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
Exponenciális egyenletek
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
Lineáris egyenletrendszer megoldása MS Excel Solver segítségével
Kétismeretlenes elsőfokú (lineáris) egyenletrendszerek
A háromszög Napoleon- háromszögei
1. feladat Makó és Veszprém között a távolság 270 km. Reggel 8-kor elindult egy vonat Makóról 60 km/h sebességgel. 9-kor Veszprémből indult egy gyorsvonat.
Felszín alatti vizek védelme Vízmozgás analitikus megoldásai.
2. Házi feladat 1. feladat megoldása
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: fázismérésen alapuló relatív helymeghatározás különbségképzéssel.
Statisztikai módszerek áttekintése módszerválasztási tanácsok Makara Gábor.
A Boltzmann-egyenlet megoldása nem-egyensúlyi állapotban
Makai Mihály egyetemi tanár BME NTI
Makai M: Transzport31 Most meghatározzuk az egyenlet aszimptotikus megoldását, ami t  esetén alakul ki. Feltesszük, hogy nincsenek külső erők, ekkor.
POROK SZEMCSÉZETÉNEK MEGHATÁROZÁSA
Koncepció: Specifikáció: e par exp i = eb imp bod ib Specifikáció elemzése: tulajdonságok felírása a koncepció alapján + tulajdonságok bizonyítása.
I. előadás.
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Lineáris algebra.
A termelési függvény.
A POR SZEMCSÉZETÉNEK MEGHATÁROZÁSA. A mérésekről általában A szemcsenagyság számszerű megadása a lehetséges nagy mérettartomány és igen különböző tulajdonságok.
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Halmazállapotok Gáz, folyadék, szilárd.
Valószínűségszámítás II.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
T.5. tétel (minimálpolinom egyértelmű létezése)
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
Mikroelektródás agyi mérések elemzése Kőrössy Csaba, IV. éves fizikus ELTE Biofizika szeminárium Budapest 2007.
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében Az információtechnika fiziája X. Előadás Szilárdtestek fizikája Törzsanyag Az Európai Szociális.
AZ ATOM FELÉPÍTÉSE.
Numerikus differenciálás és integrálás
Lineáris egyenletrendszerek
Áramlástani alapok évfolyam
Félvezető fizikai alapok
A lineáris függvény NULLAHELYE
Előadás másolata:

Makai M.: Transzport51 A koordinátázás kérdése Ha a világban meg kell adni egy helyet: fizikai koordináták (x,y,z) (origó és egység) postai címzés pl. R. ép. 317 szoba, BME, Budapest Műegyetemrakpart 3 Ez utóbbi módszer igen elterjedt, lényege: cím:=(s 1,s 2,s 3,…), ahol s i  S i és az S i hamazok hierarchiát alkotnak. Amennyiben S3S3 S1S1 S2S2 ez a leírás matematikailag korrekt.

Makai M.: Transzport52 A hierarchikus koordinátázásnak a fizikában is van szerepe, pl. a kétszer periódikus szerkezetek így könnyen leírhatóak. 1,Szabályos rács, benne egy másik szabályos rács (elemi cella, makro- cella). Ebben a szerkezetben egy rácshely megadható a makrocella indexével és a rácshely indexével a makrocellában. A koordinátázás ebben az esetben pl.: (x 1,y 1,x 2,y 2 ). 2, Sík leírása kierarchikus koordi- nátákkal Első lépés: definíció: házhely H 00 :={(x,y),0  x  10; 0  y  10}. Definíció: falu F 00 :={H ij, 0  i  10; 0  j  10}. Definíció: megye: M:={F mn, 0  m  10; 0  n  10}, stb.

Makai M.: Transzport53 Ebben a leírásban egy pont megadásához egy számsor tartozik: (x M, y M, x F,y F, x H, y H, x, y). Mi értelme van? Könnyen eldöthető, hogy egy összefüggés milyen szintre vonat- kozik. Ebben a koordinátázásban elválaszthatóak az egyes szintek ese- ményei, követhető a hierarchia. A Hilbert-módszerhez illeszkedő koordinátázás ahol

Makai M.: Transzport54 Itt t n és r n más térbeli ill. időbeli skálát jelent ahogyan n változik. Ez a ház-falu-megye elválasztásnak felel meg. A különféle skálák jelenlétét ellenőrizni lehet, ha nem egy struktúra nélküli közeget vizsgálunk, hanem pl. térben periódikus közeget. Ekkor azt kell látnunk, hogy az n>1 skálák függetlenné válnak a periodicitástól. Erre alkalmas példát a szilárd testek elméletében találunk. Egy kristályrácsban a szabad elektronok ní- vóit a Schrödinger-egyenletből lehet meghatározni: Itt a V(r) potenciál periodikus függvény. Maga a kristály nagy, de véges térfogatot foglal el. A kristály peremén előírt peremfeltétel lehet pl.  (r)=0 a kristály határán. A megoldás ismert, az egyenlet partikuláris megoldásai Bloch-függvények:

Makai M.: Transzport55 ahol u B (r) periodikus függvény. B értékére megkötést jelent: Mivel a megoldandó egyenlet lineáris, az általános egyenlet a partikuláris megoldások lineárkombinációjaként is felírható: Mivel |B|  1/L, ezért alkalmazható az alábbi sorfejtés: Ezt behelyettesítve, a megoldás:

Makai M.: Transzport56 ahol Vegyük észre, hogy bevezethető a lassú térbeli változó: r 1 =Br, és a megoldás a gyors “u i (r)” és a lassú F(r 1 ) függvényekkel fe- jezhető ki. Nyilván az F(r 1 )-re vonatkozó egyenletben a független változó r 1 lesz. Tehát a megfogalmazott sejtés a szilárd testek le- írásánál beigazolódott.

Makai M.: Transzport57 A reaktorfizika aszimptotikus elmélete Vizsgáljuk a neutrongáz leírására szolgáló lineáris Botzmann- egyenletet. Az egyenletet az alábbi közelítésben tekintjük: független változók: (r,v,t), de:  =t/    -hoz egységnyi  kell) a szórás helyett prompt ütközési operátort használunk, ebben benne van a hasadási hkrm is figyelembe vesszük a későneutronokat is. A következő feltevésekkel élünk: 1, a tipikus szabad úthossz és a cella átmérőjének aránya kb. 1. 2, a tipikus szabad úthossz és a vizsgált térrész átmérőjének aránya  <1.

Makai M.: Transzport58 3, A vizsgált térrészben az anyagi tulajdonságok periodikusak és függetlenek az időtől kivéve egy  2 rendű perturbációt. 4, a belső források és a későneutronok  rendű kis mennyiségek 5, feltesszük, hogy a cellák szimmetrikusak, van egy középpontjuk, amit a szimmetriák helyben hagynak. Mivel  rendű, ezért írtunk  s / ,  t /  -t, a bomlási állandó, forrás kicsi.

Makai M.: Transzport59  s,  t és  i argumentumában r/  és  2  áll, mert ezek térben gyorsan változnak egy szabad úthosszon belül, időben viszont lassan változnak. Taylor sor  -ban: A hatáskeresztmetszetekről feltesszük, hogy a cellán belül szimmet- rikus függvényei a helynek (r-nek). A zöld egyenleteket kell tehát megoldani. Ehhez bevezetjük a gyors helyváltozót r’=r/  definíció- val és feltesszük, hogy r és r’ függetlenek. A fenti hkrm-ekkel defi- niáljuk az L n operátorokat:

Makai M.: Transzport510 Ezzel a fluxusra és a későneutron anyamagokra vonatkozó egyenlet (  helyett t-t írunk, felhasználjuk      t :

Makai M.: Transzport511 A megoldás menete Ezt behelyettesítve kékbe,  hatványainak együtthatói: Itt és a negatív indexű tagok nullák. Az első egyenlet n=0-ra:

Makai M.: Transzport512 Ebben az egyenletben r és t paraméter, a hkrm-ek periodikusak r’- ben. Az egyenlet megoldása: Pozitív, egyértelmű (normálástól eltekintve) és r’-ben periodikus megoldást keresünk. A megoldás r’-től függő része kielégíti Ez egy homogén egyenlet, akkor megoldható, ha a hkrm-ek megfe- lelőek (ne feledjük,  s0 tartalmazza a hasadást is!), ez a kritikusság (megoldhatóság) feltétele. Az n=1 egyenlet inhomogén probléma:

Makai M.: Transzport513 Ennek általános megoldása: Az n=2 egyenlet: Ez az egyenlet akkor oldható meg, ha

Makai M.: Transzport514 Hátra van még az egyenlet Q i -re: A levezetésben kihasználtuk az alábbi összefüggéseket:

Makai M.: Transzport515 Eddig a következő eredményre jutottunk: Kizárólag a TE alapján a megoldás gyors részére kaptunk egy egyenletet, ami a végtelen közegre vonatkozó TE. A megoldás lassan változó részére viszont egy másik egyenletet kaptunk. Az új egyenlet nagyon hasonlít a DE-re. Miben áll a különbség? Az M 0 mátrix nem diagonális (D viszont igen), nem függ a neutronok sebességétől (D viszont igen).

Makai M.: Transzport516 Lényegében a szilárd testekre korábban kapott eredményt kaptuk vissza: A megoldás két függvény szorzata, az egyik kielégíti a DE-t, a másik pedig a TE-t. Ehhez jön egy korrekció, amit itt nem részletezünk. A kezdeti érték és a peremérték problémája A levezetett összefüggés az aszimptotikus tagra vonatkozik. Amennyiben feltesszük, hogy a megoldás a vizsgált tartomány határától néhány szabad úthossznyira így közelíthető:    a belső régióban érvényes megoldás,   pedig csökken a határtól távolodva (határréteg).

Makai M.: Transzport517 A határréteget is sorbafejtjük: És megköveteljük  0 -tól, hogy elégítse ki a zöld egyenleteket, de most S=0: A T 0 operátor definíciója: Szorozzuk meg az egyenletet -vel, és integráljuk v-re és r’-re:

Makai M.: Transzport518 Azt kell biztosítanunk, hogy 0-hoz tart t   esetén, ehhez elegendő, hogy Amennyiben  i =A 0 , az amplitudóra vonatkozó kezdeti feltétel:

Makai M.: Transzport519 Ezt felhasználva: Későbbi időpontokra formális integrálással kapjuk meg a kezdeti réteghez tartozó tagot. A peremérték problémája Feltesszük, hogy a perem közelében Itt a  b tag csökken a peremtől távolodva, kielégíti a zöld egyen- leteket. Ismét S=0 mellett. Ebből egy egyenlet adódik A 0 (r,t)-re, ahol r a tartomány peremére mutat.

Makai M.: Transzport520 Végezetül a követezőekben lehet összefoglalni a Hilbert-sorfejtés következtetéseit: Matematikai eszközökkel bizonyítható egyes esetekben a megoldás létezése. Bonyolult ütközési integrálok esetén ez nem triviális. A fázistérbeli sűrűségfüggvényből megkaphatunk makroszkopikus változókat, ezek nagyobb skálán végbemenő folyamatokat írnak le, de származtathatóak a mikroszkopikus folyamatokból. Két esetben is azt láttuk, hogy a makroszkopikus folyamatokat leíró eloszlásfüggvény általános tulajdonságokat mutat. A statisztikus leírás a következő szintekre épül: 1,  -tér: N részecske, 2N koordináta. Leírás: mozgásegyenletek, Függő változó: statisztikus operátor. 2,  -tér: 7 koordináta (r,v,t), Leírás: Boltzmann-egyenlet, függő változó: sűrűségfüggvény

Makai M.: Transzport521 3, Makroszkopikus (hidrodinamikai) szint. Változók: r,v,t. Függő Változók: sűrűség, sebesség, hőmérséklet, stb. Az egyenletekben Új anyagi állandók jelennek meg (nyomás, hővezetési együttható, Viszkozitás, stb.). Ezeket a sűrűségfüggvényből lehet származtatni.