Makai M: Transzport31 Most meghatározzuk az egyenlet aszimptotikus megoldását, ami t  esetén alakul ki. Feltesszük, hogy nincsenek külső erők, ekkor.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Lineáris egyenletrendszerek
A gyorsulás fogalma.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Egyismeretlenes lineáris egyenletek
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
Műveletek logaritmussal
Kalman-féle rendszer definíció
Vektormező szinguláris pontjainak indexe
Illeszkedési mátrix Villamosságtani szempontból legfontosabb mátrixreprezentáció. Legyen G egy irányított gráf, n ponton e éllel. Az n x e –es B(G) mátrixot.
1. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
MIKROKANONIKUS SOKASÁG: N részecske E összenergiával V térfogatban
A Hidrogénbomba Varga Tamás NBKS0031ÁÓ.
Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Ideális kontinuumok kinematikája
Az Euler-egyenlet és a Bernoulli-egyenlet
A folyamatok térben és időben zajlanak: a fizika törvényei
A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ALAPJAI 1. Matematika
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
III. előadás.
Differenciál számítás
Lineáris algebra Mátrixok, determinánsok, lineáris egyenletrendszerek
PTE PMMK Matematika Tanszék dr. Klincsik Mihály Matematika III. előadások MINB083, MILB083 Gépész és Villamosmérnök szak BSc képzés 2007/2008. őszi félév.
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Mérnöki Fizika II előadás
Mérnöki Fizika II előadás
Lineáris transzformáció sajátértékei és sajátvektorai
Ezt a frekvenciát elektron plazmafrekvenciának nevezzük.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VI.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Regresszióanalízis.
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
A moláris kémiai koncentráció
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI 1. Erwin Schrödinger: Quantisierung als Eigenwertproblem (1926) 2.
Hőtan.
Másodfokú egyenletek megoldása
1. feladat Makó és Veszprém között a távolság 270 km. Reggel 8-kor elindult egy vonat Makóról 60 km/h sebességgel. 9-kor Veszprémből indult egy gyorsvonat.
Lineáris programozás Elemi példa Alapfogalmak Általános vizsg.
Felszín alatti vizek védelme Vízmozgás analitikus megoldásai.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
A Boltzmann-egyenlet megoldása nem-egyensúlyi állapotban
Makai Mihály egyetemi tanár BME NTI
Nem-lineáris rendszerek esetében a pálya elágazhat (bifurkáció).
Makai M.: Transzport51 A koordinátázás kérdése Ha a világban meg kell adni egy helyet: fizikai koordináták (x,y,z) (origó és egység) postai címzés pl.
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Vektorterek Definíció. Legyen V Abel-csoport, F test, továbbá
Instacionárius hővezetés
ELEKTROSZTATIKA 2. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Kenyér kihűlése Farkas János
Az elektromágneses tér
Sándor Balázs BME, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
2. előadás.
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
A MECHANIKA MEGMARADÁSI TÖRVÉNYEI
A HATÁROZOTT INTEGRÁL FOGALMA
Valószínűségszámítás II.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
A „tér – idő – test – erő” modell a mechanikában A mechanika elvei Induktiv úton a Maxwell-egyenletekig Áram – mágneses tér Töltés – villamos tér A villamos.
Variációs elvek (extremális = min-max elvek) a fizikában
Az atommag alapvető tulajdonságai
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
Villamos töltés – villamos tér
Adalékok egy véges összegzési feladathoz
Az Euler-egyenlet és a Bernoulli-egyenlet
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Szilárd testek fajhője
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
Szakmai fizika az 1/13. GL és VL osztály részére
Hőtan.
Előadás másolata:

Makai M: Transzport31 Most meghatározzuk az egyenlet aszimptotikus megoldását, ami t  esetén alakul ki. Feltesszük, hogy nincsenek külső erők, ekkor minden r egyforma, azért f gradiense eltűnik. Nagy idők elteltével a perturbációk is eltűnnek, ezért  t f=0, vagyis f stacionáriusnak tekinthető. Jelölje f 0 (v) a keresett sűrűséget. f 0 akkor és csak akkor elégíti ki ezt az egyenletet, ha a [ ] eltűnik minden, az ütközésekben megengedett argumentum négyesre. Az elegendőség triviálisan belátható, a szükségesség nem. Vezessük be a (a) funkcionált. Itt feltesszük, hogy f kielégíti a Bolztmann-egyenletet:

Makai M: Transzport32 Megmutatjuk, hogy a H’=0 feltétel azonos -val. Először megmutatjuk, hogy H’  0. Ehhez a deriváltat behelyettesítjük, az eredmény nem változik a v 1  v 2 csere esetén. A két egyenletet összeadjuk. A kapott eredmény invariáns a (v 1,v 2 )  (v’ 1,v’ 2 ) cserére, ezt a két egyenletet megint összeadjuk, és kihasználjuk, hogy az infi- niezimális térfogatok és a hkrm-ek egyenlőek. Az eredmény: (a)-t differenciálva, látjuk, hogy H(t) kielégíti a köv. egyenletet: f 0 (v 1 )f 0 (v 2 )-f 0 (v’ 1 )f 0 (v’ 2 )=0

Makai M: Transzport33 Ez a kifejezés pedig nem lehet pozitív. Nulla pedig csak akkor lehet, ha ez a tag eltűnik. Ezt kellett bizonyítani. Következmény: Vagyis, f 0 (V) az ütközések során megmarad. Ha a molekulák nem foroghatnak, akkor a legáltalánosabb megmaradó skalár A(v-v 0 ) 2 +C, azaz, Ebben 5 szabad állandó van. Ezek meghatározása az alábbiak

Makai M: Transzport34 szerint történhet. Ebből Határozzuk meg a sebesség átlagértékét: Az utolsó állandó pedig az átlagos energiából kapható meg:

Makai M: Transzport35 Az ekvipartíció-tételből tudjuk, hogy  =3/2kT, amivel a keresett eloszlás: Ez a Maxwell-Boltzmann-féle eloszlásfüggvény. Egyensúlyban lévő gázban a molekulák sebesség szerinti eloszlását adja meg. A levezetés során nem használtuk ki a molekulák közötti köl- csönhatás tulajdonságait, ezért általános érvényű.

Makai M: Transzport36 Ennek megfelelően létezik az egyensúlyi eloszlásfüggvénynek más levezetése is. Amennyiben van külső, konzervatív erőtér, azaz, a molekulákra ható erő alakja Az egyensúlyi eloszlás már a helynek is függvénye lesz: Ennek belátásához meg kell mutatni, hogy ez a képlet kielégíti a Boltzmann-egyenletet. 1, 2, Mert  (r) nem függ v-től

Makai M: Transzport37 Azt kell még belátni, hogy Ez azonnal belátható, ha az alábbi alakba írjuk az új eloszlás fv-t: ahol Az egyensúlyi eloszlásból megkapható a termodinamika is, ezt a statisztika fizika könyvekből feltehetően jól ismerik.

Makai M: Transzport38 Transzport jelenségek A kérdéskör témája: hogyan közelít az S rendszer az egyensúlyi eloszláshoz? Nem egyensúlyi állapot: hőmérséklet, vagy sűrűség inhomogén (azaz, intenzív mennyiség(ek) gradiense nem nulla)  megindul az extenzívek árama  ütközések révén energia, impulzus, stb. áramlik. 1, Közepes szabad úthossz Két ütközés között megtett átlagos út. Az ütközések száma 1 sec alatt az r pont közelében:

Makai M: Transzport39 A szög szerinti integrálás elvégzése után a differenciális hkrm-ből teljes hkrm lesz: Minden ütközésben két molekula fordul elő, ezért az 1 sec alatt a molekulák által az ütközések közötti szabad rohanások száma 2Z, egységnyi térfogatban n molekula van, ezért az 1 molekulára jutó futások száma 2Z/n, mindez 1 sec alatt. A megtett út =2Z/n*v átl. Z kiszámítása általában nem egyszerű, spec. Eset:  tot =áll. f() pedig Maxwell-Boltzmann (azaz egyensúlyi eloszlású).

Makai M: Transzport310 Ekkor Náhány szám a jelenség megértéséhez: cm, két ütközés között sec telik el (relaxációs távolság és idő). Megmaradó mennyiségek Az ütközések során egyes mennyiségek megmaradnak  a gáz egé- szére érvényes megszorítások. Legyen egy megmaradó mennyiség. Ekkor

Makai M: Transzport311 A bizonyításhoz az ütközési integrál definícióját kell felírni és kihasználni a hkrm invariancia tulajdonságait. A fenti egyenlet segítségével megmaradási egyenletekhez jutunk a Boltzmann- egyenletből. Szorozzuk meg a BE-t  (r,v)-vel és integráljunk a sebességre. Bevisszük  -t a differenciálások mögé:

Makai M: Transzport312 A negyedik tag eltűnik, ha v→  esetén f(r,v,t) eltűnik. Jelölés: Amivel az alábbi megmaradási egyenletet kapjuk:

Makai M: Transzport313 Itt tehát  egy ütközésekben megmaradó mennyiség. Azt kaptuk, hogy a gáz egészére vett átlagok nem lehetnek tetszőlegesek. A,  =m: tömeg megmaradása  (r,t)  mn(r,t); u(r,t)= Ez a kontinuitás egyenlet: az anyag- megmaradás matematikai kifejezése. B, impulzus megmaradás

Makai M: Transzport314  =mv i Itt a második tag a sebesség i-ik és j-ik komponense közötti korre- lációat írja le. Ezt behelyettesítve a fenti egyenletbe: Ismétlődő indexekre összegzés!!!

Makai M: Transzport315 Bevezetjük a nyomástenzort: Ezzel kapunk egy egyenletet amiből a sebességek meghatároz- hatóak: C, Energiamegmaradás (E1)

Makai M: Transzport316 A következő képlettel definiáljuk a hőmérsékletet és a hőáramot: Ezzel (E1) első tagja: (E1) második tagja:

Makai M: Transzport317 Az (E1) egyenlet egésze: Ezek az egyenletek tehát a gáz egészére jelentenek megszorítást, az ütközési folyamatokból következnek. A megszorítás: megmarad a tömeg megmarad az energia megmarad az impulzus. Ezeket a mennyiségeket csak az eloszlásfüggvény ismeretében lehet meghatározni.

Makai M: Transzport318 Neutrontranszport A Boltzmann-egyenletet alkalmazzuk a híg neutrongázra, a köv. Feltevések mellett: neutron-neutron ütközések elhagyhatóak az ütközési integrálban a neutron-mag kcsh hkrm-it lehet hasz- nálni a neutronszám elég nagy ahhoz, hogy elegendő az átlagra vonat- kozó egyenletet vizsgálni a vizsgált térfogatot peremfeltétellel tesszük végessé.

Makai M: Transzport319 A Boltzmann-egyenlet eredeti alakja: A neutronokra ható erő elhagyható, ezért a baloldalon csak az első két tag marad. Az ütközési integrál most a neutron-mag kcshatást írja le, itt három reakciót különböztetünk meg: 1. Szórás (  s ) 2, hasadás (  f ) 3, befogás (  c ) Ha feltesszük, hogy a mag nyugalomban van, akkor a reakció- gyakoriságok rendre

Makai M: Transzport320 Mivel egy neutron hasadáskor is kilép a neutron gázból, ezért bevezetjük  a =  f +  c hkrm-et.  normálása: A hasadásban keletkező neutronok átlagos száma