Pillanatfelvétel a magyar közbeszerzési rendszerről dr. Patay Géza.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
Kamarai prezentáció sablon
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
PPP Projektiroda Antalóczi Zoltán Irodavezető Sportcélú PPP projektek megvalósításának tapasztalatai időszak: június – november Sport szakállamtitkárság.
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
A Magyar Posta Zrt. közbeszerzési státusza, közbeszerzési rendje
Az adminisztratív adatbázisok állományainak hozzáférhetősége.
Szja % APEH Sajtótájékoztató dr. Juhász István elnökhelyettes Budapest, szeptember 15.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Konzultációs rendezvénysorozat I október 24. Alkalmasság igazolása, alvállalkozók, kapacitást nyújtó szervezetek KÖZBE-SZERDA.
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
2008. I.-VIII. HÓNAP ESEMÉNYEI KBSZ SZAKMAI NAPOK - HAJÓZÁS Siófok, Orosz Dalma főosztályvezető.
Banki szolgáltatások közbeszerzése önkormányzatok részére
A közbeszerzési törvény módosítása I.
A földgázpiac jelenlegi szereplői, működési tapasztalatok, várható változások. A Magyar Gázipari Egyesülés működésének bemutatása Molnár.
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
Városrehabilitációs konferencia Mosonyi Balázs – ROP Irányító Hatóság április 29.
E-KERESKEDELEM SZABÁLYOSAN
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
Verseny Versenyfelügyelet az egészségügyben és a kapcsolódó piacokon Torjákné Amberger Teréz Gazdasági Versenyhivatal – Versenypolitikai Iroda január.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
ELSŐ SZINTŰ ELLENŐRZÉS ALAPJAI South East Europe Programban
Közbeszerzési alapismeretek – Széchenyi István Egyetem Európa-tanulmányi Központ Ponácz György Márk © 2006 Közbeszerzés az Európai Unióban és Magyarországon.
Konzulens: Dr. Pitlik László
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
Az európai közösségi jog általános rendszere szerinti elismerés Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
EU II..
© kurtán sándor 2012 kormányzás és politikai döntéshozatal.
szakmérnök hallgatók számára
A KÖRNYEZETVÉDELEM TERÜLETÉN LEFOLYTATOTT KÖZBESZERZÉSEKKEL KAPCSOLATOS JOGORVOSLATI ELJÁRÁSOK SORÁN SZERZETT TAPASZTALATOK Hámori András közbeszerzési.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
1 Foglalkoztatási kihívások, avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.NOVEMBER EGER Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
1 Új tendenciák az elmúlt év közbeszerzéseiben november 22. Berényi Lajos Elnök Közbeszerzések Tanácsa.
2006 LAKOSZ Jáky Géza & Lanczki Miklós VOC előírások és költség hatékony technológiák a jármű javító fényezésben Május 19. Jáky Géza elnök Lakk Kereskedők.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
Vasútszabályozási Osztály
A MAB főbb tevékenységei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság Minőségügyi tájékoztató,
Impact of Metro construction on the long term sustainability of a Metropolitan city: The case of Thessaloniki Szigetvári Andrea2014. április 7.
1 Közbeszerzés ajánlattevői szemszögből Közbeszerzés ajánlattevői szemszögből Willinger Kornél.
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
Közbeszerzési tudnivalók
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Önkormányzatiság Romániában – helyzetkép és jövőkép Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke INNOVA KONFERENCIA Szabadka
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Lépésről lépésre… Szita Gábor elnök Magyar Geotermális Egyesület.
2012. november 9. Új projekttámogatási módszerek a kormányzati informatikában Vályi-Nagy Vilmos.
VÁLLALKOZÓI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, március 26.
Új közbeszerzési szabályok július 1-től
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Az elektronikus közigazgatás jogi környezete
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
AZ EGYSÉGESÍTETT ANYAKÖNYVEZÉS KIALAKÍTÁSÁNAK ÚTJÁN 1. rész 1. dia.
Kamara – a gazdaság hangja a szakképzésben Berettyó – Körös TISZK Nyitórendezvény Mészárosné Szabó Anna szakképzési osztályvezető BMKIK.
Köz beszerez; ÉS? avagy informatikai biztonság a központosított közbeszerzésben.
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A zöld közbeszerzés lépései Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
A cégeket érintő közbeszerzési szabályok jelentősebb változásai az új Kbt. alapján Előadó: dr. Starcsevics Balázs közbeszerzés tanácsadó Első Magyar Önkormányzati.
a közbeszerzésekről szóló hatályos törvényben
Közbeszerzési Döntőbizottság
az összeférhetetlenségre vonatkozó magyar szabályozás bemutatása
Előadás másolata:

Pillanatfelvétel a magyar közbeszerzési rendszerről dr. Patay Géza

Jogszabályok Pillanatfelvétel a magyar közbeszerzési rendszerről évi XL. törvény a közbeszerzésekről: 98 § + 3 végrehajtási szabály évi CXXIX. törvény a közbeszerzésekről: 422 § + 23 végrehajtási szabály Módosítások a évi CXXIX. tv. hatályba lépése óta 2004.: 4 db 2005.: 8 db 2006.: 5 db 2007.: 6 db 2008.: 2 db, átlag évi 5, ami 2,4 havonkénti módosításnak felel meg.25 dr. Patay Géza

Szabályozás külföldön Pillanatfelvétel a magyar közbeszerzési rendszerről Szlovénia 116 Málta 104 Ciprus 70 dr. Patay Géza

Összehasonlítás Pillanatfelvétel a magyar közbeszerzési rendszerről 1.Magyarország422 2.Ausztria351 3.Románia307 4.Lengyelország203 5.Franciaország177 6.Csehország161 7.Bulgária160 8.Szlovákia157 9.Szerbia Litvánia Szlovénia Málta Ghána99 14.Észtország82 15.Horvátország80 16.Virginia78 17.Ciprus70 18.Mauritius65 19.Egyesült Királyság49 20.Malawi43 21.Lettország42 22.Finnország18 23.Norvégia12 24Dánia (EU irányelv)0 Átlag128 dr. Patay Géza

A jelenlegi módosítás Pillanatfelvétel a magyar közbeszerzési rendszerről A módosítások száma ténylegesen: 636 rendkívül nagy módosítás (egyben a korábbi szabályozás kritikáját is adja) Ilyen nagyszámú változás komoly kihívás elé állítja mind a közpénzfelhasználókat, mind pedig a piaci szereplőket. dr. Patay Géza

Hogyan történt a módosítás előkészítése? Pillanatfelvétel a magyar közbeszerzési rendszerről A Kormány által beterjesztett törvénymódosítás: 95 § A képviselők által beterjesztett módosító javaslatok:163 db Kapcsolódó módosító indítványok: 48 db összesen: 211 db Soha nem volt ennyi közbeszerzési módosító indítvány! dr. Patay Géza

Következmények Pillanatfelvétel a magyar közbeszerzési rendszerről  Az ajánlatkérők és az ajánlattevők szervezetei e fázisban már nem gyakorolhattak szakmai kontrollt.  A módosítási folyamat, a szavazás nehezen kontrollálhatóvá vált.  A módosító indítványok közvetlen és közvetett hatásai nehezen felmérhetővé váltak.  A szavazás pártpolitikai presztízs kérdéssé és nem szakmai kérdéssé vált. dr. Patay Géza

Eredmény Pillanatfelvétel a magyar közbeszerzési rendszerről dr. Patay Géza A pozitív hatások mellett negatív hatások is jelentkeznek. Számos új szabály alkalmazhatósága kétséges, illetve negatív hatással jár. 92/A. § (2) Eredménytelen az eljárás, ha több ajánlatot nyújtottak be, de a benyújtott ajánlatok között csak egyetlen érvényes ajánlat van. aggályok: Példák: a)a hibátlan ajánlatot bünteti, b)aki tudja, hogy veszítene, megakadályozhatja, hogy más nyerjen (pl. tudatosan rosszul tesz eleget a hiánypótlásnak). 1.

Eredmény – Példák Pillanatfelvétel a magyar közbeszerzési rendszerről dr. Patay Géza 70. § (4) …Ugyanabban a közbeszerzési eljárásban … az adott személy, szervezet nem vehet részt egynél több ajánlattevő … közbeszerzés értékének 10%-át meghaladó mértékben igénybe venni kívánt alvállalkozójaként, és erőforrást nyújtó szervezeteként. aggályok: egyes esetekben a)az alvállalkozó dönti el a versenyt, b)monopóliumot teremt, árfelhajtó hatású. 2.

Eredmény Pillanatfelvétel a magyar közbeszerzési rendszerről dr. Patay Géza A bizonytalanságok nehezítik és lassítják a versenyeztetést, a rendszer egy ideig nem kiszámítható. Újabb visszaélési lehetőségek is jelentkeznek. Várhatóan újabb módosítások szükségesek a közbeszerzési rendszer életben tartásához, a rendszer nem kiszámítható.

Pillanatfelvétel a magyar közbeszerzési rendszerről Köszönöm megtisztelő figyelmüket! dr. Patay Géza tel.: