AQUIFER Kft.. A diagnosztikai vizsgálat célja: a vízbázis megismerése a lehetőségek szerinti legteljesebb mértékben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság
Advertisements

Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Javaslat a területi, (surveillance) és működési, (operational) talajvíz-minőségi monitoring-hálózat tervezéséhez Tóth György Magyar.
Dél-Alföldi régió Ivóvízminőség-javító Program Mórahalom, július 02.
Váltóállítás egyedi inverterrel
A tatai források alkalmazkodási célú hasznosítási lehetőségeinek feltárása Dr. Mattányi Zsolt tudományos munkatárs Magyar Földtani és Geofizikai Intézet.
Hajdúnánás Város Önkormányzata Hajdúnánás városi vízmű üzemelő sérülékeny ivóvízbázisa Vízbázisvédelmi diagnosztikai munkák összefoglalása és az eredmények.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Vízbázisvédelem fázisai
Vízminőségi kármentesítési és kármegelőzési intézkedések Nagybocskón (Velikiy Bychkiv), a volt Erdőkombinát területén Ukrán – Magyar együttműködésben ( )
PD-Team Villamos hálózatok távlati tervezése óta – Középfeszültségű hálózatok távlati terveinek készítése – Kisfeszültségű hálózatok problémafeltáró.
HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE,
TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI
Felszíni vizek minősége
Közúti közlekedés, talajvédelem és vízvédelem Moyzes Antal 2010
Géczi Glória III.évf.geográfus ELTE TTK
A Csukáséri főcsatorna állapotfelmérése különös tekintettel a szennyvizekkel bekerülő tápanyagok hatására Dr.Fekete Endre ATIKÖVIZIG,Szeged.
Közúti és Vasúti járművek tanszék. Célja:az adott járműpark üzemképes állapotának biztosítása. A karbantartás folyamatait gyakran az üzemeltetést is kiszolgáló.
A levegőkörnyezet állapotának értékelése modellszámításokkal
SZEKTOR EMISSZIÓ ÁLLAPOT HATÁS Ipar VOC Felszíni ózon Mezőgazd. termés Közlekedés Energia termelés Háztartás Mezőgazd. NO x NH 3 PM SO 2 PM koncentráció.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
VÍZKEZELÉS előadás+gyakorlat
Az előadás tartalma A vízbázisok területének általános bemutatása
EGY VEGYI ÜZEM FELSZÁMOLÁSA UTÁNI TELJES KÖRŰ TALAJ-, TALAJVÍZTISZTÍTÁS ÉS TÁJREHABILITÁCIÓ Nagy Ágnes MG IV. lev. Témavezetők: Meleg Zoltán dr. habil.
Csepel-szigeti parti szűrésű vízbázis
Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben az ivóvíz keménysége, vagyis CaO (kalcium-oxid) aránya határozza neg. A vízkeménységi.
A FAVI adatszolgáltatásban várható változások
Települési vízgazdálkodás I. 13.előadás
Környezetileg káros támogatások a mezőgazdaságban
MI AZ IVÓVÍZ? Az a víz, amely megfelel az aktuális ivóvízszabvány követelményeinek, ivóvíznek tekinthető. Ivóvízellátás Egyedi kutas Közüzemi A különféle.
Felszíni vizek minősége
MI AZ IVÓVÍZ? Az a víz, amely megfelel az aktuális ivóvízszabvány követelményeinek, ivóvíznek tekinthető. Ivóvízellátás Egyedi kutas Közüzemi A különféle.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
Települési vízgazdálkodás
Felszín alatti vizek minősítése
Felszíni víz monitoring
Felszín alatti vizek minősítése
A felszín alatti vizekkel kapcsolatos szabályozás
GEOTERMIKUS VÍZKÚTPÁROK TERVEZÉSE ÉS MŰVEZETÉSE HŐSZIVATTYÚS RENDSZERHEZ március 17. Ádám Béla Okl. bányamérnök, ügyvezető igazgató HGD Kft.
Vízminőség védelem A víz az ember számára: táplálkozás, higiénia, egészségügy, közlekedés, termelés A vízben található idegen anyagok - oldott gázok -
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A terepi gyakorlat munkanaplószerű összefoglalása Gál Brigitta, III. éves környezetkutató hallgató Környezetföldtani gyakorlat 2004.
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
BISEL Biotikus Index a Középiskolai Oktatásban.
SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG-MEGYEI IVÓVÍZ-MINŐSÉG JAVÍTÓ PROGRAM
VÍZELLÁTÁS FÜRDŐÜZEM VEZETÉKES VÍZ „201/2001.(X.25.) Korm. rendelet”
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
Felszíni vizek minősége
A hígtrágya tárolása, injektálás, tápanyagként történő hasznosítása
RICSE KÖRZETI VÍZMŰ Vízbázisvédelmi Projekt Összeállította: Dr. Deák János Projekt műszaki vezető
MI AZ IVÓVÍZ? Az a víz, amely megfelel az aktuális ivóvízszabvány követelményeinek, ivóvíznek tekinthető. Ivóvízellátás Egyedi kutas Közüzemi A különféle.
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Egy termálfürdő használt vizének vizsgálata, felszíni vízfolyásba való bevezetésének modellezése, és a fellépő környezetterhelések minimalizálásának lehetőségei.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások
MONITORING FELADATOK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK MONITORING- VIZSGÁLATÁNAK HELYZETE ÉS JÖVŐJE A FELÜLVIZSGÁLT.
Felszínalatti vizek a 2. Vízgyűjtő-gazdálkodási tervben ORSZÁGOS FÓRUM A VÍZBÁZISVÉDELEM AKTUÁLIS HELYZETE Hegyi Róbert Országos vízügyi főigazgatóság.
MONITORING FELADATOK A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
FELSZÍNALATTI VIZEK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK KÉMIAI ÁLLAPOTA, MÓDSZERTANI KÉRDÉSEK SZŐCS TEODÓRA MAGYAR.
A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE.
MI AZ IVÓVÍZ? Az a víz, amely megfelel az aktuális ivóvízszabvány követelményeinek, ivóvíznek tekinthető. Ivóvízellátás Egyedi kutas Közüzemi A különféle.
NYÍREGYHÁZA-BORBÁNYA BEZÁRT HULLADÉKLERAKÓ SZENNYEZÉS LOKALIZÁLÁSA Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata.
1 H-1134 Budapest, Váci út Postacím: 1325 Bp., Pf.: 355. Telefon: Fax: Tiszta vizet a Dunából.
XXIII. KONFERENCIA A FELSZÍN ALATTI VIZEKRŐL
Vízellátó-hálózatok, ivóvízminőség-javítás lehetőségei, módszerei
Témavezetők: Meleg Zoltán dr. habil. Simon László
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
Előadás másolata:

AQUIFER Kft.

A diagnosztikai vizsgálat célja: a vízbázis megismerése a lehetőségek szerinti legteljesebb mértékben

Földtani ismeretek Vízföldtani jellemzők Kutak műszaki állapota Termelés Vízminőségi jellemzők Potenciális szennyezőforrások

Eszközei: Földtani, vízföldtani, földrajzi információk összegyűjtése értékelése Kiegészítő, pontosító geofizikai vizsgálatok(VESZ mérés, értékelés) Termelési, vízszint és vízminőségi adatok összegyűjtése, értékelése Szennyezőforrások bejárása, értékelése Hidraulikai vizsgálatok Szennyezőforrás feltáró/figyelő kutak és monitoring kutak létesítése

Talajvíz szintek

Rétegvíz szintek

14 C vízkor szelvény

Hierachikus csoportbontás eredményei Dendogram a szivattyúzás elején Dendogram a szivattyúzás végén

A próbatermelés végére a vízminőségen alapuló kapcsolatok jelentősen megváltoztak. A szivattyúzás végi minták dendogramja szerint a mélyebb vízadót megnyitó kutak egy igen erős hasonlóságot mutató csoportot alkotnak. Ehhez a mély kutak alkotta csoporthoz csatlakozik meglehetősen nagy távolságban a D-3A kút, és ezzel le is zárja a csoport kialakulását. A sekélyebb kutak érdekes módon nem alkotnak egységes csoportot. A sekélyebb kutak vízminősége kevésbé közeledett egymáshoz a próbatermelés végére, mint a mélyebb kutaké. A próbatermelés végére a sekélyebb kutak vízminősége nagyobb mértékben tért el a mélyebb kutak vízminőségétől, mint a termelési periódus kezdetén.

5 éves elérési időhöz tartozó áramvonalak

50 éves elérési időhöz tartozó áramvonalak

Összefoglalva: vas, mangán határérték körül mozog A sekélyebb rétegekben megjelent a nitrát A m 3 /nap igényelt vízmennyiség kielégíthető van olyan üzemállapot amikor nem fut ki a felszínre az áramvonal, tehát nincs védőterület

Teendők: A monitoring hálózat üzemeltetése A mezőgazdasági területek nitrát terhelésének csökkentése A harmonikus ember-természet viszony kialakítása, fenntartása

Köszönöm a figyelmet