Szép esténk lesz…? Varga Mihály 2009. október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Advertisements

Megindulás - megújulás VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
KILÁBALÁS - NÖVEKEDÉS október VARGA MIHÁLY.
„Létrehozzuk a magyar vállalkozások bankját.” Gyurcsány Ferenc, január 30.
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
Javaslatok a zöld államháztartási reformra Lukács András Levegő Munkacsoport „A környezetvédelmi szempontból káros támogatások és megszüntetésük.
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Mihályi Péter A magyar járulékrendszer problémái.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Gazdasági, politikai kihívások és válaszok Tállai András november 14.
A Nemzeti Petíció Varga Mihály, április 5.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Hogy mindenki jobban éljen! Adókedvezmény az átlagos és az átlag alatti keresetből élőknek.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
A magyar gazdaság Dr. Veres János pénzügyminiszter október 13.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
Kell-e újraírni az eddigi forgatókönyveket? Eger, 46. közgazdász-vándorgyűlés Varga Mihály június 26.
A belső kereslet szerepe a kilábalásban
Magyar gazdaság: a lázas beteg Varga Mihály szeptember 26. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
2006. szeptember 1. Makroegyensúly és növekedés – csak együtt sikerülhet Közgazdász Vándorgyűlés, Nyíregyháza Barabás Gyula, igazgató-helyettes Magyar.
VÉGET ÉRT A NYÁR VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár szeptember 29.
Adórendszer és feketegazdaság – évi intézkedések december 5-6. Karácsony Imréné szakállamtitkár Pénzügyminisztérium.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon június 10 Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Az egykulcsos adó bevezetésének várható hatásai
A magyar gazdaság várható helyzete
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Államtalanítás vagy álomtalanítás Az állam szerepének és az adórendszer újragondolása Magyarországon Jaksity György.
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
Válságkezelés eredményei, lehetőségek a válság után december 3. Dr. Oszkó Péter pénzügyminiszter.
A nyugdíjrendszer stabilitását megteremtő rövidtávú intézkedések Dr. Herczog László miniszter október 14. Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
Varga Mihály október 4. Versenyfutás az idővel?
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
Varga Mihály március március 27. Egyensúly és felzárkózás.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
Osztalékadó. Osztalékadó A Medgyessy-Gyurcsány-kormány adóreformja I. 550 milliárd Ft elvonás évente (55 ezer Ft/fő) 22 adóemelés Áfa radikális.
Varga Mihály december december 19. Felzárkózás nélküli megszorítás.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
2010 : KIHÍVÁSOK ÉVE A PÉNZÜGYI SZEKTORBAN Kisbenedek Péter, MABISZ október 5.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A MAGYAR GAZDASÁG HELYZETE ELEJÉN Dr. Latorcai János országgyűlési képviselő alelnök Gazdasági bizottság.
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACI HELYZETE, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A DIPLOMÁSOK ELHELYEZKEDÉSÉRE SOPRON, december 11.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Az adóreform lehetséges irányai Palócz Éva Kopint-Tárki Zrt.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
DR BITTNER PÉTER NEKÜNK ÖSZTÖNZÉS NEKIK OSZTALÉK SZÉKESFEHÉRVÁR,
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Csillag István. Folytatjuk…... Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyunk….(????) A fundamentumok a csúcson! -GDP: 3,6% (2014.I-III.negyedév)KSH.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
A magyar mezőgazdaság szerkezete
A évi személyi jövedelemadó- és Tao-bevallások tapasztalatai, valamint kata és kiva jellemzők Komárom-Esztergom megyében Karácsonyi Norbert igazgató.
NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Készítette: Esenczki Fruzsina és Borbély Balázs RYBD2T, S7LJW9
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
Költségvetés bevételei Adórendszer
Előadás másolata:

Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET

Tényleg megoldottuk a nyugdíjrendszer problémáját? „A nyugdíjrendszer átalakítása egyszerre tette 40 évre fenntarthatóvá a nyugdíjrendszert.” „A kiigazítással a nyugdíjrendszer éves távon a GDP 3 százalékával vált olcsóbbá.”

FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Államháztartás egyenlege a GDP %-ában Kiadások a GDP %-ában Magyarország nem tartalékolt az előtte álló nehezebb időkre Forrás: Eurostat

FIDESZ GAZDASÁGI KABINET A „Ratkó-gyerekek” 2010-et követően mennek nyugdíjba Magyarország korpiramisa Forrás: Fehér Könyv (2006)

FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Alacsony foglalkoztatás Munkaellenes ösztönzőrendszer Jövedelem- elrejtés Magas és kiszámíthatatlan adóterhelés Jelentős államháztartási hiány Ördögi körben

Adózás: magas és kiszámíthatatlan Szembemegy a nemzetközi tendenciákkal Általános forgalmi adó Társasági adó Élőmunka- terhek Az elmúlt 3 év során az OECD országok rangsorában Magyarországon volt az átlagbért tekintve a 2. legmagasabb az élőmunkaterhelés mértéke, 2010-től a 6. legmagasabb lesz szeptemberben nő, januárban nő, júliusban csökken, januártól csökken 3 és fél év alatt 3 változás: nem egy modern adórendszer sajátja A normál kulcs januárban 25-ről 20 százalékra csökken, szeptembertől a középső kulcs 15-ről 20 százalékra nő, júliusban a normál kulcs 20-ról 25 százalékra nő szeptemberben 4 százalékos különadó (2 évre szól), 2010-től különadó megszűnik, a társasági adó kulcsa 16-ról 19 százalékra megnő FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Történések Értékelések Adóamnesztia Sorozatos „utolsó” lehetőség Az adóamnesztia nem a múltról, hanem mindig a jövőről szól 01

FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Rendkívül magasak az elvonások Magyarországon Centralizációs ráta a Visegrádi országokban, 2 éves bontásban 2004 és 2010 között Forrás: Európai Bizottság, tavaszi előrejelzés

FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Magyarország rendelkezik a második legalacsonyabb foglalkoztatottsági rátával az Európai Unióban Foglalkoztatottsági ráta (15-64) az Európai Unióban Forrás: Eurostat 02

FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Az adóterhelés agyonnyomja a gazdaságot A foglalkoztatottsági ráta alakulása (15-64) az elmúlt 10 évben Magyarországon Forrás: Eurostat

FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Az ösztönzőrendszer: nem támogatja a munkavégzést és jövedelemeltitkolásra ösztönöz 03 Családi adókedvezmény egy- és kétgyermekesek családoknál történő megszüntetése (2006. január) Családi pótlék adóalapba sorolása, adóterhet nem viselő járandósággá alakítása (2009. szeptember) Pozitív ösztönző megszüntetése: Negatív ösztönző megteremtése: Gázártámogatás jövedelemszinthez kötése (2007. január)

FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Havi munka- jövedelem, ezer Ft A munkajövedelemmel rendelkezők százalékában Menekülés az adófizetés elől: több mint 1 millió ember 70 ezer Ft alatt van bejelentve Forrás: APEH A munkajövedelemmel rendelkezők eloszlása Magyarországon, 2008

FIDESZ GAZDASÁGI KABINET A Magyar Nemzeti Bank számításai szerint a rejtett jövedelmek nagysága eléri az 1000 Mrd Ft-ot 04

FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Problémák - teendők Kiadások kontrollálása - kiadási plafon Kiszámítható és jelentősen csökkenő adóterhelés Munka világa felé orientáló ösztönzőrendszer (nyugdíjazási korcentrum: 58,6 év) Kiszámítható nyugdíjszabályok Fenntarthatóság biztosítása (családok gyermekvállalásának ösztönzése)

Köszönöm a figyelmet. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET