A NABI 2003 évi teljesítménye és jövőképe Róna Péter alapító elnök Budapest, 2004. Január 22.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Advertisements

A diákat készítette: Matthew Will
Központi Statisztikai Hivatal
Sándorfi Balázs Globális gépipari trendek és ezek hatása a magyarországi piaci szereplőkre Sándorfi Balázs - -
Kötelezettségek 10. feladat kidolgozása
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
TOYOTA HIBRIDEK – a fenntartható mobilitás alternatívái
„ T ő lünk függ minden, csak akarjuk!” Széchenyi István Forrás: MAG Zrt.
Értékelemzés a gyakorlatban
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások
Mylogo is member of Erste Group (this is optional: please cancel completely from the Master, if not needed or just cancel this info) E RSTE B ANK „Olaj.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
ISD Dunaferr Zrt. környezetvédelmi fejlesztései június 13. Az ISD DUNAFERR az ISD Korporáció tagja Előadó: Lukács Péter ISD DUNAFERR Zrt. stratégiai.
Internetes bankok piacformáló hatása
Készítette / Author: Tuska Katalin
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
2007. szeptember % Idén több mint 14 milliárd forintot ajánlottak fel az adófizetők.
Kormányszóvivői tájékoztató. A gáz árának változása januárban GKM- PM tájékoztató december 14.
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program értékelése GOP konstrukció és KMOP tükörkonstrukció.
Tőkefinanszírozás biztosíték nélkül Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 15.
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
Az inflációs célkövetés tapasztalatai Magyarországon
Csávás Csaba elemző munkatárs, MNB A főbb hazai pénzügyi piacok meghatározó szereplői és jellemző kereskedési stratégiái november 8.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
A hasznosítást koordináló szervezet által elérhető eredmények a lakossági szelektív gyűjtésben Viszkei György ügyvezető igazgató Budapest, február.
Cementipari észrevételek és javaslat november 20. a es időszak tervezett CO 2 kvóta kiosztásával kapcsolatban MAGYAR CEMENTIPARI SZÖVETSÉG.
29. Feladat 6-7-es Termelő Kft..
Honnan származik a pozitív nettó jelenérték? Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, fejezet McGraw Hill/Irwin Copyright.
41. feladat Könyvviteltan szemináriumi és gyakorló feladatok Budapesti Corvinus Egyetem, Számvitel tanszék 2007/2008. tanév.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Beszerzési megtakarítások mérése
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Makrogazdasági folyamatok és versenyképesség Csillag István Budapest, március 4.
A nyomdaipar évi teljesítménye a papírkereskedelem tükrében.
Számlaösszesítők használata
A Nyugat-dunántúli Operatív Programok jelenlegi helyzetének bemutatása
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére október 15.
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
2010 a konszolidáció éve volt a budapesti újlakások piacon.
IV. Terjeszkedés 2..
E-számlázáshoz és e- dokumentumkezeléshez kapcsolódó pályázat a Támpont – Mester Kft. segítségével.
OTP Pénztárak S A J T Ó T Á J É K O Z T A T Ó január 6. OTP PÉNZTÁRAK.
A gazdasági válság hatása a magyarországi vállalkozások körében H-1024 Budapest, Margit krt. 5/b  Tel: :   Web:
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Könyvviteltan szemináriumi és gyakorló feladatok
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Termelői csoportok tájékoztatója Eredmények és lehetőségek B udapest, február 10. dr. Forgács Barnabás szakállamtitkár.
A központi költségvetés finanszírozása 2003-ban és az állampapír-piaci „Leg”-ek.
Budapest Egyensúly Alap Az alap kezelője Richter Pál portfoliómenedzser július Az alap jellemzői KategóriaKiegyensúlyozott Az alap indulása2014.
Beruházások banki finanszírozási lehetőségei, változó tendenciák a bankrendszer működésében az építőipar szemszögéből „Kárpát-medence Kincsei Egerben”
1 Gazdasági válság és könyvvizsgálat Lázár Juli. 2 Fő változás a BIZONYTALANSÁG.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III. Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár –árfolyamkockázat kiküszöbölése.
GKI Zrt., A gépipar kilátásai, fejlődése ban Budapest, május 23. GÉPIPARI ÁGAZATI PÁRBESZÉD BIZOTTSÁG Némethné dr. Pál Katalin.
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
Származtatott termékek és reálopciók
14 év szakmai tapasztalat
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
9. tétel.
A magán munka-közvetítők és munkaerő kölcsönzők évi tevékenysége
12 év szakmai tapasztalat
Közlemény az NHP fix konstrukció igénybevételéről
Előadás másolata:

A NABI 2003 évi teljesítménye és jövőképe Róna Péter alapító elnök Budapest, Január 22.

Autóbuszértékesítés

Az értékesítés 2003 évi visszaesésének okai  Késedelmek új amerikai típusok kiszállításaikban: 60LFW:  A Társaság 60LFW típusú autóbuszának tesztelése és gyártása késéseket szenvedett különböző technikai okok következtében 45C-LFW:  Gyártás indítási nehézségek Kaposváron és Annistonban, részben a hiányos technológia átadás következtében  Az Optare a volatilis angliai piaci körülmények között növelte piaci részesedését, azonban az értékesítés darabszáma csökkent  Az új fejlesztésű Alero kisbusz kifejlesztésének technikai problémáin túljutott a Társaság, azonban az értékesítési darabszám elmarad az előzetes várakozásoktól. A piaci körülmények leküzdésére 2004-ben kifejlesztésre kerül a típus automata váltós verziója. Midibuszok Emeletes városi autóbuszok Egyszintes városi autóbuszok Angliai autóbusz értékesítések fajtánként

A 2003 évi veszteség fő okai  Értékesítési darabszám csökkenés: Az eredeti tervhez képest mintegy 400 darabbal kevesebb autóbuszt került értékesítésre Amelynek az árbevételre gyakorolt hatása csaknem 100 millió USD  Volatilis termelés és kibocsátás a korábban említett problémák miatt: Az értékesítési volumen csökkenése és a rendkívül volatilis termelés jelentősen rontotta a fedezeti hányadot, és igen jelentős készletnövekedéshez vezetett amelyet a hitelállomány növelésével lehetett finanszírozni  Garanciális javítási kampány az USA-ban amely elsősorban egy beszállítói hibára vezethető vissza, valamint az első Alero kisbuszok garanciális többletköltsége: Az USA beli kampányra a Társaság során mintegy 5 millió USD-t költött, és befejezése 2004-ben várható.  A deviza árfolyamokban bekövetkezett kedvezőtlen változások

A 2003 évi veszteség fő okai  A jelenlegi devizakitettségi struktúrában (fedezés nélkül) 1%-os USD/HUF mintegy 500,000 USD üzemi eredmény változást okoz. A 2003 december 31-i 208 USD/HUF árfolyam 8%-os HUF erősödést jelent az éve eleji árfolyamhoz képest, és 25%-os HUF erősödést jelent az elmúlt két év során.  A NABI a évet a 2002 november devizaárfolyamok alapján 230 USD/HUF árfolyamon tervezte. Ezzel szemben a tényleges átlagárfolyam Ft volt, azaz 2.8%-al alacsonyabb. Ennek megfelelően a Társaság eredményét a devizaárfolyam hatás az előzetes tervhez képest 1.4 millió USD-vel rontotta. A forward szerződések realizált és nem-realizált eredménye ezt kompenzálni tudta.  Amennyiben a évi átlagárfolyam 210 HUF/USD lesz ez a Évi tény átlagárfolyamhoz képest (6%-al alacsonyabb), úgy a Társaságnak további 3 millió USD vesztesége képződne forward ügyletek nélkül. - A deviza árfolyamokban bekövetkezett kedvezőtlen változások -

Az USD/HUF árfolyam alakulása  1) Az USA dollár leértékelődése a forinttal szemben  Negyedéves átlagos USD/HUF árfolyam

A COGS megoszlása

A COGS megoszlása devizanemenként

2003-as eredmények  Folytatódó látványos növekedés a pótalkatrész- és szolgáltatás értékesítés terén. Londonban 2003 során UNITEC szervizközpont nyílt.  Bemutatásra került a NABI 30LFN típusú autóbusz az Amerikai városi autóbusz piacon, és megkezdődött annak értékesítése (70 db autóbusz Miami részére)  A 45C-LFW CompoBus™ rendkívül kedvező fogadtatásban részesült a vevők részéről  A 45C-LFW CNG típusú autóbusz rekordidőt jelentő 72 nap alatt teljesítette az Altoona tesztet  Megkezdődött az új típusú 60BRT autóbusz fejlesztése  Az Anniston-i gyárban ”lean manufacturing” rendszer került bevezetésre  A deviza kitettséget forward ügyletekkel csökkentette a Társaság  Az árfolyamhatás további ellensúlyozására Magyarországon jelentős költségcsökkentési projekt indult el  Kifejlesztésre került a NABI 700SE elővárosi autóbusz és megkezdődött az értékesítése  A Csoport két új gyárában (Kaposvár, Rotherham) ütemes termelés folyik

Piaci pozíciók  A Csoport 20% -os piaci részesedéssel rendelkezik az amerikai városi autóbusz piacon, és mintegy 23%-os részesedéssel az Angliai egyszintes városi autóbuszok piacán  A rendelésállomány összesen 3,182 darab autóbuszra vonatkozó megrendelést és opciós megrendelést tartalmaz melyek együttes értéke meghaladja az 1 milliárd dollárt  A Csoport 2004 során tizenegy amerikai városba fog autóbuszokat szállítani, melyek többsége a Csoport visszatérő vevője  Az amerikai és az agliai piacon egyaránt, a Csoport jó megítéléssel bír egyedülálló termékeinek köszönhetően  A magyarországi autóbusz piacon szintén kedvező a Csoport termékeinek megítélése, és a 2003-ban bemutatott NABI 700SE autóbusz egy legnagyobb hazai szegmensbe, az elővárosi autóbuszok szegmensébe lépett a Társaság

Jövőkép  2004 év folyamán a nettó hitelállomány és a készletek jelentős csökkenése várható. Mindazonáltal jelentősebb pozitív eredmény csak 2005-től prognosztizálható.  A devizakitettség csökkentése  Új termékekkel kapcsolatosan nem várhatók jelentős termelés indítási költségek  A folyamatban lévő kampánymunkák lezárása után nem várhatók további jelentős garanciális problémák  Az elkövetkezendő években a beruházások szintje nem fogja meghaladni az értékcsökkenés szintjét. Ugyanakkor jelentősebb célirányos beszerzésekről (Pl: további kompozit szerszámok) nem mond le a Társaság  Egyszerre csak egy jelentősebb fejlesztési projekt futtatása (2004-ben a 60BRT típus)  A Csoport az angliai és az amerikai piacokon a legszélesebb termékskálával rendelkezik  További jelentős hatékonyság növelés érdekében a folyamatban lévő belső lépéseken túl szakértők bevonásával átvilágítás kezdődött; a potenciális lehetőség több millió USD-ben mérhető

Látogassa meg honlpajainkat: Köszönjük a figyelmüket!