Kisebbség-többség konfliktus és a szociális rendszer átalakítása: Az Észak- amerikai tapasztalatok Janky Béla, BME „Szegények mindig lesznek veletek” Miskolc,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kaposvár.
Advertisements

A szélsőjobboldal magyarországi megerősödése Reiner Roland Országos Tudományos Diákköri Konferencia Április 15.
Mennyire szolidáris a magyar társadalom? Alapjövedelem, közmunka, segélyezés április 25. Előadó: Závecz Tibor.
Sport XXI. triatlon 2010 évi közgyűlési beszámoló (2010 május 1.)
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Rugalmas nyugdíjkorhatár tervezése
Pompsofmso mőpof őa A cigány identitás változása az asszimiláció és a szegregáció tükrében, avagy miért nem tudnak (akarnak?) integrálódni az iváni cigányok?
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
2007 szeptember 13. helyi nyilvánosság, helyi közélet helyi média.
Adatok a romániai 1- és 2%-os kampányokról Határtalan Civil Nap, Budapest, május
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
Az Index.hu USA-képe. A kutatás célja Az Index.hu Külföld rovatában közzétett hírek és az amerikaiakról a köztudatban él ő sztereotípiák összefüggéseinek.
Magyarország fejlesztési forrásai Aktuális hírek •2006. október 16. –OP társadalmi egyeztetése •2006. október 17. –ÚMFT parlamenti vitája.
Ács Tamara – Tóth Cseperke bemutatja. “Mindannyiunknak hatalmunkban áll választani egészség és betegség, gazdagság és szegénység, szabadság és szolgaság.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
általános főig. helyettes
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
Lehetséges szociális pénzbeli ellátórendszerek
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
Cigány ügyek az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt Siófok, szeptember 16.
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 8. előadás 1/11 DátumTémakörElőadó február 6.Bevezetés – A makroökonómia tudománya Fenyővári Zsolt február 13.A.
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
pontszám eredmények   (%) db % kumulált % 1 4,17 0,00 2 8, ,50 15
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
„Az első lépés a legnehezebb” Szociális gazdaság, vidékfejlesztés, önszerveződés és a vidéki szegények Nemes Gusztáv MTA, KTI, „Szegények.
 2002 október – december  Post szeptember 11-i kampány  Cél: bemutatni az amerikai muzulmánok boldog életét, meggyőzni a világot, hogy ne utálják az.
Az EU USA-hoz viszonyított gazdasági versenyképességéről Rácz Margit kutatási igazgató MTA Világgazdasági Kutatóintézet Budapest Országház u. 30.
Jönnek a törökök?! Törökország Európai Uniós csatlakozásának kérdése a migráció szemszögéből Szerencsés Viktória – OTDK 2011 ELTE TÁTK.
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
A Magyar Köztársaság euro-atlanti csatlakozásának politikai vonatkozásai. A magyar diplomácia további feladatai az európai politikai integrálódás folyamatában.
1 A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programtól a Legyen jobb a gyerekeknek Nemzeti Stratégiáig MEH–MTA 2006–2007. évi kutatások beszámolója május.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Oktatás és gyermekesély kerekasztal március 20. Köllő János (MTA KTI)
A gazdaság kifehérítését célzó kormányzati intézkedések és a rejtett gazdaság: az EVA és az AM könyv hatásai c. prezentációhoz (szerzők: Semjén A., Tóth.
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
Az innováció orientált területpolitika, egy botladozó siker ?
A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,
Segélyezési rendszer átalakítása
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Tóth István György – KellerTamás A redisztribúciós kereslet az európai országokban [Income distributions, inequality perceptions and redistributive claims.
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
Az oktatási segédanyagokhoz szükséges ismeretanyag összeállítását a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya gerontológiai szakemberek bevonásával.
Az EU szomszédságpolitikája A Keleti Dimenzió. A bővítés utáni helyzet május 1-je után tíz új tag (az EU eddigi legnagyobb bővítése) május.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Életminőség és társadalmi egyenlőtlenségek Dr. Fábián Gergely.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
GfK Custom ResearchSugatagi Gábor - A magyar fogyasztó politikai preferenciái2010. február 17. Sugatagi Gábor : A magyar fogyasztó preferenciái a politikai.
Biztos Kezdetről immáron sokadszor elindult 5 modell program elindult 50 program 2007-elindult Szécsény alkalmazott kísérlet ?
Szegények reménytelensége és reménysége. SSSSzegénység: szűkölködés az anyagi javakban DDDDepriváció: a különböző javaktól való megfosztottság,
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
1 Ferge Zsuzsa Szegénység és kirekesztettség Magyarországon Munkavállaló nők X. országos konferenciája szeptember 29.
A szociálpolitika aktuális kérdései
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A methadon kezelés Dr. Csorba József
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
Good Governance – Good Government Stumpf István Századvég Alapítvány, Elnök A sikeres vezető-döntéshozók konferenciája Heti Válasz – Figyelő November.
Fogyasztóvédelem: 2006 a rádöbbenés éve volt Koszorús László,
Lap.hu oldalak dinamizálása Lap.hu találkozó – május 14.
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
Magyarország külkapcsolati rendszere Szabó Zsolt március 20.
VÁLSÁGON INNEN ÉS TÚL Monetáris politikai kihívások itthon és a világban Trippon Mariann Budapest Október 14.
GYERMEKESÉLY MAGYARORSZÁGON AZ UNICEF-JELENTÉS TÜKRÉBEN XIV. Baranyai Pedagógiai Napok Pécs, április
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Előadás másolata:

Kisebbség-többség konfliktus és a szociális rendszer átalakítása: Az Észak- amerikai tapasztalatok Janky Béla, BME „Szegények mindig lesznek veletek” Miskolc, május 4-5.

Áttekintés Kérdés (USA): Miért utálják a segélyezést? Amerikai történet Kevéssé ismert, mint a polgárjogi harc Aktuális tanulságok Referenciák: –Gilens 1999 –Fong 2001 –Alesina Glaeser 2004 –Banting – Kymlicka 2006 –Taylor-Gooby 2006

Kisebbségek és jóléti rendszer Multikulturalizmus és redisztribúció: nincs összefüggés (Banting – Kylicka 2006) Heterogenitás – redisztribúció: erős negatív összefüggés (Alesina Glaeser 2004) –Elsősorban USA-n belül –Európai kritikák (Taylor-Gooby 2006)

A probléma és gyökerei Népszerűtlen a segélyezési rendszer (AFDC) De közben népszerű… –…a jóléti rendszer általában –…az elesettek támogatása –… a munkanélküliek támogatása A segélyezett személyekkel van baj –Munkanélküliek vs. segélyezettek –Poor vs. welfare

Szegények megítélése Nem rászorulók Összetevők és mechanizmus: A szegények feketék (50 vs. 27%) A feketék lusták A lustákat nem szabad támogatni Segélyellenesség meghatározói (Gilens 1999) : – fekete-ellenes attitűd NEM számít –„feketék lusták” vélemény számít

Szegények és feketék a sajtóban (Gilens 1999)

Politikai változások 60-as évek közepétől új Republikánus politika (Goldwater - Reagan) Déli Stratégia Politikai átrendeződés 68-tól Jóléti rendszer visszafogása Egyenlőtlenségek és gyermekszegénység növekedése, medián jövedelem stagnálása

Tanulságok A régi sztereotípiák a nyitott gondolkodású sajtómunkásokban is dolgoznak A sajtó torzításai felerősítik a sztereotípiákat Itthon is sztereotípiák a romák lustaságáról A sajtóban túletnicizált a szegénység bemutatása A valóságban az alsó tized kb %-a cigány A jóléti juttatások visszafogása a közbeszédben Minden szegényt érinthet a segélyellenes hangulat