Gépelemek fő tönkremeneteli formái: korrózió

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Bráz Viktória
Advertisements

Galvánelemek és akkumulátorok
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011.
Inhibitorok Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
Kristályrácstípusok MBI®.
Redoxireakciók alatt olyan reakciókat értünk, melynek során az egyik reaktáns elektront ad át a másiknak, így az egyik reakciópartner töltése pozitívabbá,
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Gáz-folyadék fázisszétválasztás
SO 2, NO x felbontási hatásfokának vizsgálata korona kisülésben Horváth Miklós – Kiss Endre.
Név: Le-Dai Barbara Neptun-kód: IEDZ4U Tantárgy: Ásvány és kőzettan
Elektromos alapismeretek
Folyadékok vezetése, elektrolízis, galvánelem, Faraday törvényei
Félvezetők Félvezető eszközök.
1. Termodinamikai alapfogalmak Mire kell? A mindennapi gyakorlatban előforduló jelenségek (például fázisátalakulások, olvadás, dermedés, párolgás) értelmezéséhez,
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
Elektrokémia kinetika Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
Elektrokémia kinetika Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
Bevezető, alapfogalmak Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
12 Elektromos korrózióvédelem
Elektrokémia kinetika Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Kénsav H2SO4.
KORRÓZIÓ.
Redoxi-reakciók, elektrokémia Vizes elektrolitok
A HIDROGÉN.
REDOXI FOLYAMATOK.
KOLLOID OLDATOK.
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Műszaki hiba megjelenési formái.Kopás.Korrózió.Törés ,repedés
Anyagismeret 2. Fémek és ötvözetek.
Az elemek lehetséges oxidációs számai
A szappanok káros hatásai
Ötvözetek ötvözetek.
Kölcsönhatások.
Reakciók maximális hasznos munkája, Wmax,hasznos = DGR
Reakciók vizes közegben, vizes oldatokban
A fémrács.
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
Savak és bázisok.
A réz-csoport I. A réz.
A sósav és a kloridok 8. osztály.
Kémiai kötések Kémiai kötések.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Villamos tér jelenségei
MŰSZAKI KÉMIA 4. Elektrokémia ELŐADÁSOK GÉPÉSZMÉRNÖK HALLGATÓKNAK
Az elektromos áram.
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
Elektromos áram, áramkör
Elektrokémiai fogalmak
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Helyük a periódusos rendszerben Felhasználásuk Közös tulajdonságaik Kivételek Szabadon mozgó elektronfelhő Fémes kötés.
Kémia Oxidáció és redukció Balthazár Zsolt főiskolai adjunktus.
Savak és lúgok. Hogyan ismerhetők fel? Indikátorral (A kémhatást színváltozással jelző anyagok)  Univerzál indikátor  Lakmusz  Fenolftalein  Vöröskáposzta.
Potenciometria Elektroanalitika fogalma, Potenciometria fogalma, mérőcella felépítése, mérő- és összehasonlító elektródok, Közvetlen és közvetett potenciometria.
Milyen kémhatásokat ismersz?
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Az elektrolízis.
Szervetlen vegyületek
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Fizikai kémia I. a 13. VL osztály részére 2013/2014
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
A folyadékállapot.
MŰSZAKI KÉMIA 4. Elektrokémia ELŐADÁSOK GÉPÉSZMÉRNÖK HALLGATÓKNAK
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
OLDATOK.
Előadás másolata:

Gépelemek fő tönkremeneteli formái: korrózió A korrózió közismert jelenség. Alig található a környezetünkben tárgy, amelyen a korrózió hatása valamilyen formában ne lenne érzékelhető. A korrózió említése nyomán elsősorban a fémes anyagból készült használati tárgyak károsodására, nem kívánt tönkremenetelére, idő előtti elhasználódására gondolunk. A korróziós károk költségeinek nagyobb hányadát valóban a fémes anyagok elhasználódása, pótlása teszi ki, de nem hanyagolhatók el a nem fémes anyagok (műanyagok, fa, beton, tűzálló anyagok, kerámiák stb.) tönkremeneteléből származó korróziós károk sem. A korróziós károk becsült értékeként a fejlett ipari országokban, pl. a nemzeti jövedelem 5 % körüli értékét említik. A korrózióra való hajlam a szerkezeti anyag és a vele érintkező közeg (környezet) kölcsönhatásának a szükségszerű következménye. A korróziós folyamat az anyag és a korrodáló közeg közös határfelületén zajlik, miközben kémiai, elektrokémiai reakciók során korróziós termékek képződnek. Korrózió tehát az anyagnak a felületéről kiinduló, a környezet hatására bekövetkező károsodása, elváltozása, amely kémiai, és/vagy elektrokémiai folyamatok révén megy végbe.

Gépelemek fő tönkremeneteli formái: korrózió A korrózió jeleit leggyakrabban a használati tárgy, berendezés, vagy a szerkezeti anyag felületi elváltozása alapján észleljük. A korrózió során képződő termékek színe - legalábbis fémek esetén - jelentősen eltér a tiszta fém színétől. Más esetekben a berendezés, készülék, csővezeték káros elváltozása, törése, kilyukadása jelzi a károsodást. A korróziós jelenségeket különböző szempontok szerint lehet csoportosítani. A felületen észlelt eloszlás alapján megkülönböztetünk egyenletes és helyi - a felület kisebb részeire korlátozódó - korróziót. Az egyenletes korrózió tipikus esete, pl. a fémek nagyhőmérsékletű oxidációs korróziója előmelegítő, vagy hőkezelő kemencékben. Gyakran a légköri korrózió is hasonló károsodást idéz elő. A vázlatos ábrán az egyenletes korrózió esetén tapasztalható elvékonyodás figyelhető meg. Az egyenletes korróziót nem soroljuk a veszélyesebb korróziók közé, mivel kellő anyagismeret alapján, helyes anyag megválasztással a korróziót meg lehet előzni. Egyenletes korróziót idézhetnek elő savak és lúgok is azoknak a fémeknek a felületén, amelyek a savban, vagy a lúgban oldódnak.

Gépelemek fő tönkremeneteli formái: korrózió A korrózió veszélyesebb formája a helyi korrózió, mert gyakran alig látható méretű elváltozásokat, lyukat, gödrösödést, repedést, felhólyagosodást, anyagkifáradást stb. okoz, ugyanakkor a szerkezeti anyag mechanikai tulajdonságait jelentősen megváltoztathatja. A helyi korrózió igen változatos formában jelentkezik. Az egyik legveszélyesebb és viszonylag gyakran fellépő megjelenési formája a lyukkorrózió. Bizonyos típusú ötvözetekre jellemző korrózió fajta a kristályszerkezeti korrózió, amely kristályközi (a ábra) és szelektív (b ábra) formában jelenik meg. Szintén helyi korrózió típus a tartós mechanikai igénybevétel esetén, pl. periodikusan ismétlődő feszültségnél jelentkező korróziós kifáradás.

Gépelemek fő tönkremeneteli formái: korrózió Fémek korróziója A természetben a legtöbb fém valamely vegyületeként fordul elő. Ezek oxidok, szulfidok, karbonátok vagy más komplex vegyületek. Az, hogy a fémek legtöbbje csak vegyületek formájában található meg a természetben, valamilyen természeti törvényszerűséget fejez ki. A tiszta fém előállításához jelentős mennyiségű energiát kell befektetnünk és sajnálattal tapasztaljuk, hogy a fém előbb vagy utóbb spontán végbemenő folyamat során újra valamilyen vegyületté alakul. A korrózió tulajdonképpen a termodinamika által megfogalmazott energiaminimumra való törekvés. A termodinamika szóhasználatában az önként végbemenő folyamatokat az jellemzi, hogy a szabadentalpia-változás (ΔG) előjele negatív, azaz a végállapot szabadentalpiája kisebb, mint a kiindulási állapoté. A szabadentalpia-változás előjele, azonban csak a folyamat termodinamikai lehetőségét adja meg, a folyamat sebességéről semmit nem árul el. A korrózióvédelmi technikák során számos esetben a sebességi folyamat korlátozásával igyekszünk minél hosszabb, de nagyon is véges idejű védelmet biztosítani.

Gépelemek fő tönkremeneteli formái: korrózió Mechanikai hatásokkal együtt járó korrózió A fémes szerkezeteket általában statikus, vagy dinamikusan - gyakran periodikusan változó - mechanikai hatások (húzás, nyomás, nyírás, csavarás, rezgés) érik. Attól függően, hogy milyen mechanikai igénybevétellel együtt lép fel a korrozív hatás megkülönböztetünk feszültségkorróziót, korróziós kifáradást, eróziós és kavitációs korróziót. Feszültségkorrózió Tartós, statikus mechanikai feszültség hatása alatt a fémek korrozív közegben rövidebb idő alatt tönkremennek, mint feszültségmentes körülmények között. Mind a rugalmas, mind pedig a maradó alakváltozások miatt a fém felületének egyes részei aktívabb állapotba kerülnek a feszültségmentes állapothoz viszonyítva, a fém oldódása a korrozív közegben ezeken a helyeken fokozottabb lesz. A feszültségkorróziót tehát a mechanikai igénybevétel és korrózió együttesen idézi elő. Korróziós kifáradás A tartós, periodikus mechanikai igénybevételnek kitett fémes szerkezetek tönkremenetelét, törését nevezzük kifáradásnak. Ciklusos igénybevétel esetén a fém kristályai egymáshoz viszonyítva elmozdulnak, ami az anyag felkeményedését, a felület érdesedését és a felületi védőréteg sérülését, összetöredezését, leválását eredményezi. E felületi helyek aktívabbak, korrozív közeg jelenlétében nagyobb az oldódási sebességük. Az anyag kifáradása rövidebb idő alatt, vagy kisebb igénybevételnél következik be, mint a közeg jelenléte nélkül.

Gépelemek fő tönkremeneteli formái: korrózió Eróziós és kavitációs korrózió Eróziós korrózióról akkor beszélünk, amikor a fém tönkremenetelét elsősorban a korrozív közegnek és a fémfelületnek egymáshoz képest bekövetkező elmozdulása, azaz a folyadék áramlása okozza. Az eróziós korrózió bemélyedések, gödrösödések, lekerekített lyukak formájában, gyakran az áramlás irányának megfelelően irányított formában jelenik meg. Az áramló folyadék - és rendszerint a benne szuszpendált finom részecskék - súrlódása miatt a fém felületén vagy ki sem alakulhat a korrózió ellen védő felületi réteg, vagy megsérül az és a fém oldódása a korrozív közegben gyorsabb lesz. Fokozottabban lép fel eróziós korrózió olyan helyeken, ahol a folyadék áramlása turbulenssé válik (csőszűkületek, áramlási irányváltozás stb.). Kavitációs korróziót leggyakrabban a nagy sebességgel áramló, meleg hűtővíz rendszerekben tapasztalunk. Szűkületeknél, a hűtőfolyadék be- és kilépési helyeinél az áramlási sebességnövekedés akkora lehet, hogy a szükségszerűen bekövetkező nyomáscsökkenés miatt a meleg fémfelület adott pontjain gőzbuborék képződés léphet fel. Más felületi helyeken a buborékok megszűnése ütésszerű igénybevételt okoz. Igen gyakran a buborékképződést és megszűnést vibrációs hatás is elősegíti. Ezeken a helyeken a korrózió elleni védőréteg károsodik, egyre mélyebb lyukak képződnek, amelyek befelé öblösödnek és tartós hatás esetén általában átlyukadáshoz vezetnek.

Gépelemek fő tönkremeneteli formái: korrózió A fémes szerkezeti anyagokat érintő korróziót az alábbi kategóriákba lehet sorolni. - Elektrokémia korrózió. Elektrokémiai potenciálkülönbség kiegyenlítődése során bekövetkező korróziós folyamat, amelyek részfolyamatai térben elkülöníthetően (ez lehet nanométeres és méteres nagyságrendű) játszódnak le. - Kémiai korrózió. A fém felületén olyan tisztán kémiai átalakulások mennek végbe, amelyek jelentős tömeg vesztességgel járnak. Ilyen jelenséget okoz a biomassza tüzelésekor a tűztérben elpárolgó, majd a hidegebb helyeken kicsapódó kálium-klorid . - Feszültség korrózió. Más néven anyagfáradás, amely a fémkristályok közötti összetartó erők gyengülésének eredménye. Ez a korrózió típus nem kémiai jellegű, részletes tárgyalására nem kerül sor.

Gépelemek fő tönkremeneteli formái: korrózió Az elektrokémiai korrózióra az a jellemző, hogy a határfelületi folyamatokban töltéssel rendelkező részecskék - ionok - is részt vesznek. Jellemzője továbbá az is, hogy az oxidációs és a redukciós részfolyamat térbelileg elkülöníthető. Pl. a Fe +2 HCl = FeCl2 + H2 reakció redoxi folyamat. Ha a vas oldódása sósavoldatban közvetlenül történik, akkor a töltésátmenet - vas ionok oldatba jutása és az elektronok protonok összekapcsolódása - térben nem különül el. Ha a fém ionok oldódása, elektronok leadása - oxidáció, anódos részfolyamat - és az elektronok felvétele, a hidrogén képződése - redukció, katódos részfolyamat - az ábrán látható módon zajlik, akkor a két részfolyamat térben elkülönül.

Gépelemek fő tönkremeneteli formái: korrózió Kialakul egy elektromos áramkör: a külső körben elektronok áramlanak a negatív elektródtól (Fe) a pozitív (Pt) felé, az elektrolitban pedig a hidrogén ionok a Pt, a klorid ionok pedig a Fe elektród felé vándorolnak. Elektrolitnak nevezzük azon folyadékokat vagy szilárd anyagokat, melyek elektromos áram vezetésére képesek a töltéshordozóik – anionjaik és/vagy kationjaik – révén. Másik elnevezésük: ionvezetők. Ilyenek, pl.: a sók, savak és bázisok vizes oldatai, vagy nagyobb hőmérsékletű olvadékai. Egyes szilárd vegyületek is képesek nagyobb hőmérsékleten ionos vezetésre, pl.: ZrO2, Al2O3 A katódos részfolyamatot - amelynek szükségszerűen végbe kell menni ahhoz, hogy fémoldódás bekövetkezzék, általánosan depolarizációs folyamatnak nevezzük. A korróziós folyamatok jelentős része vizes közegben lejátszódó, elektrokémiai reakciók útján következik be. A savas közegű korróziós folyamatoknál a depolarizációs részfolyamat a már említett 2 H3O+ + 2 e- ↔ H2 + 2 H2O hidrogénfejlődéssel járó redukciós reakció /hidrogén depolarizációs folyamat/. Semleges, vagy lúgos közegben - ahol kicsi a hidrogénion koncentráció - a vízben oldott oxigén redukciója játszódhat le /oxigén depolarizációs folyamat/ az 1/2 O2 + H2O + 2e - ↔ 2 OH – reakcióegyenlet szerint.

Gépelemek fő tönkremeneteli formái: korrózió A gyakorlatban végbemenő korróziós folyamatokban a fémes anyaggal érintkező közeg általában elektrolit, ezért a korrózió tipikus elektrokémiai folyamat. Az atmoszférával érintkező fémeket is rendszerint vékony folyadékréteg borítja kondenzáció, vagy közvetlen nedvesedés miatt. Ez szintén elektrolitot képez, mert a levegő komponensei (O2 , CO2 , SO2 stb.) benne feloldódva a vízben ionos állapotban vannak jelen. Az elektrokémiai korrózió egyrészt a fém anódos oldódása (pl. kóbor áram hatására, vagy galváncella működése miatt), másrészt a fém spontán oldódása (spontán korrózió) következtében jöhet létre. A fémek spontán oldódása azt jelenti, hogy a katódos részfolyamatot az elektrolitban jelen lévő valamilyen oxidálószer, az ún. depolarizátor biztosítja. A leggyakoribb depolarizátor az oxigén, és ugyanilyen hatásúak a protonleadásra képes vegyületek (savak) is. A korábbiakban már volt szó a hidrogén depolarizációs és az oxigén depolarizációs katódos folyamatokról. A korrózió elleni védelem szempontjából fontos következtetés, hogy fémkorrózió spontán módon nem következhet be elektrolitban sem, ha a depolarizációs folyamatok lejátszódásának a feltételei nem biztosítottak. A spontán korrózióhoz minimálisan a következő két egymással összekapcsolt, azonos sebességű, párhuzamos elektródfolyamatnak kell lejátszódni:

Gépelemek fő tönkremeneteli formái: korrózió A hidroxóniumion és az oldott oxigén depolarizációs hatását savas, ill. lúgos és semleges közeg esetén szemléletesen mutatja az ábra. A Fe2+-ionok képződésekor szabaddá váló elektronokat savas közegben a hidroxóniumionok, semleges és lúgos közegben az oxigénmolekulák fogyasztják el. A primer folyamatokat további sorozatos és/vagy párhuzamos reakciók is kísérhetik.

Gépelemek fő tönkremeneteli formái: korrózió A korróziós folyamatok sebességcsökkentésének egyik lehetséges módja a fémek passzív állapotba vitele. Passzivitásnak azt jelenséget nevezzük, amikor a fémnek a vele érintkező közeg komponenseihez ugyan nagy az affinitása, ennek ellenére mégis nagyon kicsi a reakció sebessége. A passziválódásra hajlamos fémek két úton hozhatók passzív állapotba. Egyrészt megfelelő oxidálószerek (a levegő oxigénje, oxisavak) hatására, másrészt anódos polarizációval. A fémfelületek passziválása A fémeket - elsősorban a vasat - gyakran olyan fémekkel ötvözik, amelyek önmagukban is könnyen passziválódnak. A korrózióálló acélok, pl. Cr és Ni ötvözetek passziválódása azért következik be, mert a Cr és a Ni a felületi rétegben feldúsul és a felületi réteg a passziválódás szempontjából az ötvözők sajátságaihoz válik hasonlóvá.

Gépelemek fő tönkremeneteli formái: korrózió A korrózió elleni védelem módszerei A korrózió elleni védekezésnek számos módszere ismeretes. Adott szerkezet esetén - tekintettel a várható kár jelentőségére - egyszerűbb, vagy összetettebb, olcsóbb, vagy költségesebb, hatékonyabb, vagy kevésbé hatékony, tartós, vagy átmeneti korrózióvédelmi módszert, eljárást választhatunk. Általában sok követelményt, környezeti hatást kell figyelembe venni a védelem megtervezéséhez. A tervezés a megfelelő szerkezeti anyag kiválasztásával kezdődhet, de gyakran a környezet agresszivitása is egyszerű módon csökkenthető, pl. a korrozív közeg hőmérsékletének, áramlási viszonyainak, összetételének, pH-jának, oxigénkoncentrációjának, stb. megváltoztatásával. Gyakori, de nem minden esetben alkalmazható módszer a szerkezeti anyag és a korrozív közeg érintkezésének elkerülése, pl. szigetelő réteg, festék és műanyag bevonat kialakításával. Ezeket összefoglalóan passzív védelmi módszereknek nevezzük. A korrózió elméleti alapjainak és szükséges minimális feltételeinek ismeretében mód nyílik a korrózió elleni elektrokémiai aktív védelemre is. A korróziós folyamatok végbemenetelének szükséges feltétele, hogy a fém ionizációján túl legalább egy depolarizátor redukciója, vagy azzal egyenértékű részfolyamat is párhuzamosan lejátszódjék. A korrózió tehát csökkenthető, ha az említett két részfolyamat sebességét - akár csak az egyikét is - csökkentjük.

A korrózió elleni védelem módszerei a.) Passzív: olyan védőbevonat kialakítása a fém felületén, amely csak a bevonat megsérüléséig jelent tökéletes védelmet: lakk, műanyag, zománc, festék eloxálás: ha a védendő fémet anódnak kapcsolva elektrolízissel megvastagítjuk a védő oxidréteget. passzív fémbevonat: ha a védőréteg nagyobb potenciálú, mint a védendő fém (fehérbádog: ónnal bevont vaslemez; nikkelezett acéltárgyak). Ekkor a védő bevonat megsérülése után még gyorsabb a korrózió (helyi elem alakul ki). b.) Aktív: a védendő fémet nála kisebb elektródpotenciálú fémmel érintkezésbe hozva olyan helyi elem alakul ki, amelyben a védőfém oldódik! Ekkor a védőfém gyakorlatilag a teljes oxidációjáig védi a másikat a korróziótól. Aktív fémbevonat: ha a védőréteg kisebb potenciálú, mint a védendő fém: horganyzott bádog (cinkkel bevont vaslemez). Ekkor a védőréteg a megsérülése után megvédi a fémet. Katódos fémvédelem: a képződő helyi elemben a védendő fém a pozitív pólus, amelyen redukció történik, vagyis a katód.

Gépelemek fő tönkremeneteli formái: korrózió A fémek katódos védelme A korróziós áram - a korrózió sebességének egyik lehetséges mértéke - csökkenthető tehát azáltal, hogy a védendő fém potenciálját negatív irányba megváltoztatjuk, azaz katódosan polarizáljuk. Ez kétféleképpen is történhet: a fémet vagy külső áramkörbe katódként kapcsoljuk (külső áramforrású katódos védelem), vagy a fémet egy másik, nálánál negatívabb elektródpotenciálú fémmel (védőanód) fémesen összekötjük (belső áramforrású katódos védelem). Az ún. belső áramforrású katódos eljárás során a depolarizátor redukcióját a védőanód oldódása során képződött elektronok biztosítják, az ún. külső áramforrású katódos védelem esetén a redukciós részfolyamatot külső, egyenáramú feszültségforrás biztosítja. Az ábra egy talajfelszín alatti tartály katódos védelmének a kapcsolási vázlatát mutatja. A védendő tárgyat az egyenáramú feszültségforrás negatív pólusára kapcsolják (katód). A pozitív elektronvezető elektródot a védendő tárgy közelében helyezik el; anyaga gyakran koksz, ferroszilícium, vagy elektronvezető műanyag. A környezet (pl. a talajvíz) korrózív hatásától függően szabályozzák a védőáram-sűrűség értékét. A védőpotenciál nagysága az ábrán látható módon a védett tárgy és a referencia-elektród között mérhető és ez a szabályozáshoz felhasználható.

Gépelemek fő tönkremeneteli formái: korrózió

Gépelemek fő tönkremeneteli formái: korrózió A fémek anódos védelme A passziválódásra képes fémek és ötvözetek (pl. a króm és nikkel ötvözésű acélok) aktív védelme külső áramforrás segítségével, anódos polarizációval is biztosítható. Inhibitorok alkalmazása A korróziós inhibitorok a fém oldódásának, vagy a depolarizátor redukciójának a sebességét csökkentik. Egyik csoportját az ún. adszorpciós inhibitorok képezik. Ezek olyan szerves vegyületek, amelyeknek a molekuláiban heteroatomként oxigén, kén, nitrogén található. Ezek a korrózió sebességére gyakorolt hatásukat úgy fejtik ki, hogy a fémfelület aktívabb helyeit adszorpciójuk révén beborítják, lefedik és emiatt megnövekszik a kevésbé aktív helyeken az anódos áramsűrűség, ennek következtében pedig nő a túlfeszültség, csökken a fémoldódás. Az inhibitorok másik csoportja az ún. passzivátorok. Ezek szervetlen vegyületek: kromátok, volfrámátok, foszfátok stb., és a fém passzív állapotának a kialakulását segítik elő, ill. tartják fenn.