TÁMOP-Program Témavezető: prof. Dr Zelles Tivadar Résztvevők: prof. Dr Nagy György prof. Dr Fehér Erzsébet Offenmüller Katalin Időszaki beszámoló – 2011.03.30.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Analóg-digitális átalakítás
Advertisements

Fluoreszcens mérőkészülék a fluoreszcencia-dinamika kiszajú mérésére kis festék (bead) koncentrációk esetére November 4. Zelles Tivadar, Offenmüller.
IZOENZIMEK Definíció: azonos funkció, de: eltérő primer szerkezet,
Tallósy Szabolcs Péter, Dr. Janovák László, Prof. Dr
T-SEJT AKTIVÁCIÓ.
Sugárzás kölcsönhatása az anyaggal Készítette: Fehértói Judit (Z0S8CG)
Betegség-orientált kutatás-technológiai platform
SO 2, NO x felbontási hatásfokának vizsgálata korona kisülésben Horváth Miklós – Kiss Endre.
LED fotobiológia Schanda János és Csuti Péter Pannon Egyetem
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
Számold meg a fekete pontokat!
Az igazolás Igazolás (verification) Igazolás (verification) Próbapad (vizsgálati összeállítás) Próbapad (vizsgálati összeállítás) Órajel előállítás Órajel.
Színképek csoportosítása (ismétlés)
C mIg H mIg L TCR  TCR  T-SEJT  C V Antigén receptor TCR A B- ÉS T-SEJTEK ANTIGÉN FELISMERŐ RECEPTORAI HASONLÓ SZERKEZETŰEK TCR =  +  A.
IMMUNKOMPLEXEK KIALAKULÁSA, AGGLUTINÁCIÓ, PRECIPITÁCIÓ
Sztereogram.
3. Az idegsejtek kapcsolatai
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Parathormon extrasceletalis hatásai Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Budapest egyetemi tanár Prof. Dr. Szabó András.
Hősugárzás vizsgálata integrált termoelemmel
Mérések ellipszométerrel - Fehérjerétegek vizsgálata
Vezikuláris transzport
A plazma membrán Na,K-ATPase 2.
Képalkotó eljárások Spektroszkópiai alkalmazások.
Képalkotó eljárások Spektroszkópiai alkalmazások.
Képalkotó eljárások A lumineszcencia néhány alklamazásáról.
Készítette: Mészáros Ágnes
Lézerspektroszkópia Előadók: Kubinyi Miklós Grofcsik András
S UGÁRZÁS KÖLCSÖNHATÁSA AZ ANYAGGAL XPS MÓDSZEREK TÍPUSAI ÉS ANALITIKAI ALKALMAZÁSAI C.S. Fadley - X-ray photoelectron spectroscopy: Progess and perspectives,
Szonolumineszcencia vizsgálata
Izotóp Intézet Kft. Radiokémiai szennyezők vizsgálata etilén-diamin-tetrametilén-foszfonát (EDTMP) és ón(II)-klorid tartalmú liofilizátumok öregedését.
Képalkotó eljárások Spektroszkópiai alkalmazások.
C mIg H mIg L TCR  TCR  T-SEJT  C V Antigén receptor TCR A B- ÉS T-SEJTEK ANTIGÉN FELISMERŐ RECEPTORAI HASONLÓ SZERKEZETŰEK TCR =  +  A.
ANTIGÉN-SPECIFIKUS T – SEJT AKTIVÁCIÓ
Immunológiai tolerancia. Immun tolerancia Definícíó: Egy adott antigénnel szembeni válaszképtelenség amelyet az adott antigénvált ki azt követően hogy.
ONTOLÓGIA és TUDÁSREPREZENTÁCIÓ Szőts Miklós Alkalmazott Logikai Laboratórium
Raman spektroszkópia hn0 hn0 hn0 hn0 hn0 hn0 hnS hnAS
NAGYFELBONTÁSÚ ELEKTRONMIKROSZKÓPIA és a JEMS SZIMULÁCIÓS PROGRAM
ZnO réteg adalékolása napelemkontaktus céljára
A feloldóképesség határa És ami a határon túl van Csik Gabriella Semmelweis Egyetem, Biofizikai Intézet.
Modern Orvostudományi Technológiák a Semmelweis Egyetemen Terápiás modul Molekuláris medicina Balla András, Erdélyi László, Hunyady László Élettani Intézet.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika
Nanocsövek állapotsűrűségének kísérleti vizsgálata Veres Miklós MTA SZFKI
Anyagvizsgálat optikai és magneto-optikai spektroszkópiával Kézsmárki István, Fizika Tanszék, docens Magneto-optikai csoport.
Oxidatív Stressz Hatása Vázizomsejtekre
Különböző lencsék.
Az exogén és endogén antigének bemutatása
Schrödinger-macskák Élő és halott szuperpoziciója, összefonódva azzal, hogy egy radioaktív atom már elbomlott (↓), ill. még nem bomlott el (↑) : Hogy lehet.
Fémkomplexek lumineszcenciája
Pál Gábor, ELTE TTK Biológiai Intézet, Biokémiai Tanszék
Hajlító igénybevétel Példa 1.
Műszeres analitika vegyipari területre
ANTIGÉN-SPECIFIKUS T – SEJT AKTIVÁCIÓ RÉSZTVEVŐK Antigénből származó peptideket bemutató sejt A T limfocita készletből szelektált peptid-specifikus T sejt.
Képalkotó eljárások Spektroszkópiai alkalmazások.
A hormonrendszer Fr. Dobszay Márton Benedek OFM. A hormonrendszer mint szabályozó rendszer Szabályozó szerv (ahonnan a szabályozás kiindul) Jeltovábbítás.
Lézercsipesz Működési elve Biofizikai alkalmazásai.
Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 12. Raman spektroszkópia TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel.
Műszeres analitika környezetvédelmi területre
Centralizáció és specializáció az onkológiai sebészetben
Enzimkinetika Komplex biolabor
The lactose (lac) operon - an example for prokaryotic gene regulation
Atomerő mikroszkópia.
Analitikai Kémiai Rendszer
Másodrendű kötések molekulák között ható, gyenge erők.
Spektroszkópiai alkalmazások
Kísérletek „mezoszkópikus” rendszerekkel!
Területi egyenlőtlenségek grafikus ábrázolása: Lorenz-görbe
Automatikai építőelemek 3.
Előadás másolata:

TÁMOP-Program Témavezető: prof. Dr Zelles Tivadar Résztvevők: prof. Dr Nagy György prof. Dr Fehér Erzsébet Offenmüller Katalin Időszaki beszámoló –

I. Az agyalapi mirigy elülső lebenyének prolaktin (PRL) elválasztása a hypothalamus dopamine (DA) tónusos gátló befolyás alatt áll, mely feltételezi a jelátvivő molekula folyamatos (tónusos) jelenlétét. A ligand-receptor kölcsönhatás erősségének vizsgálata előtt tisztázni kívántuk e tónusos gátló befolyás pontos mechanizmusát. Eredményeinket a következőkben összegezzük: A közelmúltban, a D2 DA receptor (D2R) jelátvivő mechanizmusát vizsgálva, egy b- arrestin függő (ugyanakkor G-fehérje független) mechanizmust írtak le a corpus striatumban. Ebben a jelátvivő útvonalban a b-arrestinhez kapcsolódó phosphatase 2A dephosphorilálja, ennélfogva inaktiválja, az előbbi két fehérjével közös komplexben lévő protein kinnase B-t (Akt). Az agyalapi mirigy elülső lebeny Akt phosphorylációjának részletes vizsgálatával megállapítottuk, hogy hypophyseotroh DAerg rendszer mind farmakológiás (DA bioszintézis ill. D2R gátlása) mind fiziológiás (szopási inger alkalmazása laktáló anyákban) befolyásolása a corpus striátumhoz hasonlóan inaktiválja (dephosphorylálja) az Akt-ot, mely felelőssé tehető a mammotrop sejtek tónusos DAerg gátlásáért. Következésképpen, a PRL elválasztás gátlásáért nem a korábban felvetett un. G- függő, adenylat cyclase (AC) gátlás és cAMP csökkenéssel járó mechanizmus a felelős.

K+K+ D2RD2R Gα0Gα0 GαiGαi βγ AC cAMP D2RD2R PLC PIP2 IP3 DAG PKC ER Ca 2+ K+K+ βArr PP2A AktAkt PRL PKA CREB P P P P P-Ser473 P-Thr308 Anti-apoptosis α-MPT, HAL, RAC,Suckling Diagram of the mechanisms by which DA affects the pituitary mammotropes.

Docking of dopamine (DA, top) and salsolinol (SAL, bottom) to the tyrosine hydroxylase (TH) crystal structure. Both DA and SAL bound to the active site near the iron (shown as red sphere), with the catechol groups in close proximity to the iron. The high affinity site is known to involve direct coordination of the catechol groups with the iron atom. Whether this occurs in the low affinity site is unknown, but likely. Such a conformation of SAL could also involve coordination with iron. The more rigid, ring structure of SAL is likely to occupy the cofactor binding site (shaded blue) to a greater extent. This may explain why it has a greater effect on cofactor binding than DA.

II. A kötés-erősség vizsgálatához fluoreszcens beadek-et kívánunk felhasználni, úgy, hogy a bead-ekhez kötött molekulák a szubsztráton megkötve adott értékű fluoreszcens jelet szolgáltatnak. A fluoreszcencia-jel időbeli változását figyelve és a szakító-erőt időben lassan növelve várhatóan a fluoreszcens jelben bekövetkező csökkenéssel tudjuk kimutatni a kötő (szakító) erő nagyságát. Ehhez kialakítottunk egy mintakamrát és átalakítpottunk egy fluoreszcens spektrométert úgy, hogy a minta fluopreszcencai spektrumát real-time felvenno tudjuk. A fluoreszcens jelet optikai szálkötegen keresztül vezetjük a spektrométerbe, a gerjesztő fényt pedig ugyanezen szákötegl (Y alakú) másik ágán vezetjük a tárgylemezen levő mintához. A szálköteg vége és a mibta között levő távolságot optimalizáltuk. Alapelrendezésben a gerjesztő fényt a spektrofotométer gerjesztő oldali fényforrásából vezetjük ki, a szálköteg segítségével. Ez egy szélessávó Xe- lámpa, amely az eléje helyezett prizmával és kiválasztó réssel hangolható.

Fluoreszcencia mérések a szálbecsatolású reflexiós elrendezésben, prizmás fluoreszcencia-spektrométerrel. 1. ábra

Az 1. ábrán található méréshez tartozó elrendezésben a gerjesztés 520 nm- re hangolt bemeneti prizma 10 nm réssel, a fluoreszcencia-spektrumot szintén 10 nm réssel vettük fel. Hasonló eredményeket kaptunk más rés- kombinációban is. A spektrométer – Y-szál kombinációval jelenleg elérhető legnagyobb érzékenység az 1 mikrogramm/ml koncentráció. Javítására mind LED-es (520nm), mind lézeres(532 nm) gerjesztést tervezünk. Az első kísérletek megtörténtek. A LED sávszélessége nagy, szükséges a szűrés. A jelenlegi szűrőnk 520 nm középhullámhosszú, de csak maximum 155 trabszmissziójú (kb. 14 nm sávszélességgel). A LED esetében ezt kell egy jobb szűrővel helyettesíteni az érzékenység növelésére. A kimeneten is szűrőt alkalmaztunk (580 nm)a gerjesztés és a fluoreszcencia szétválasztására.

III. NANOSPECT-vizsgálatok A Technecium-99 (Tc-99) felvétele és leadása elfogadott módszer a nyálmirigyek funkcionális állapotának vizsgálatára. Egy az irodalomban jól ismert és egy általunk elsőként felismert hipertrófia/hiperplázia (Ht/Hp) állatmodellben vizsgáltuk a Tc-99 felvételét és leadását nyugalmi állapotban, alacsony szintű szekréciós tevékenység mellett patkányokban.. Az Isoproterenol mind a parotisban, mind a submandibuláris nyálmirigyben létrehoz Ht/Hp-t.. A Tc-99 felvétel itt mindkét vizsgált mirigyben jelentősen növekedik a kezelés 5. és 10. napjában. Isoproterenol kezelés Tc-99 felvétel a kezelés 0.– napjában Parotis Gl.submandibularis

Hőkezelt szójababbal történő táplálás csak a parotis Ht/Hp-t hozza létre. A parotisban a jól ismert Isoproterenol hatáshoz hasonlóan jelentősen növekedik a Tc-99 felvétel a táplálás 5. és 10. napjában. A submandibularis nyálmirigyben nem jön létre a Ht/Hp. Ebben a mirigyben nem változik a Tc-99 felvétel a táplálás 5. és 10. napjában. Az eredmények arra utalnak, hogy összefüggés található a teljes mirigyek és a Tc-99 felvétel között. További vizsgálatok szükségesek a Tc-99 felvétel alakulására a Ht/Hp-mirigyek stimulált állapotában. Hőkezelt szójababbal történő táplálás Tc-99 felvétel a kezelés 0.– napjában Parotis Gl.submandibularis