E-ÖNKORMÁNYZAT Forráskeresés és átalakulás közben BACK OFFICE Jogosultság-kezelési előírások, és ezek megvalósítása egy elektronikus ügyiratkezelő rendszerben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
Advertisements

Az elektronikus közigazgatási rendszerek biztonsága
Elektronikus Ügyfélkapu – kapcsolat az ügyfél és a közigazgatás között
Az információbiztonság
Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén Várszegi Gábor osztályvezető augusztus 30.
Az új épületenergetikai szabályozás
Mobil e-ügyintézési rendszer kifejlesztése
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
Az adminisztratív adatbázisok állományainak hozzáférhetősége.
2005. április 15.Kulcsár Zoltán - ppos.hu1 Adatvédelem az önkormányzatoknál Kulcsár Zoltán.
LEVÉLTÁR.
Iratkezelés ellenőrzése, az ellenőrzés részletes feladatai
Integrált Igazgatási Rendszer
Varga László netTeam – Magyarország Kft. Budapest, november 23. Az elektronikus ügyintézés jogszabályi háttere és gyakorlata.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal
Információbiztonság a Magyar Köztársaság közigazgatásában dr
Új szabályok, új fogalmak az elektronikus ügyintézésben dr
A törvényességi felügyelettel összefüggő írásbeli kapcsolattartás
Közigazgatási technológia
Közigazgatási technológia
Az elektronikus aláírás állami elismerése
Az anyakönyvi igazgatás
Click to edit Master title style „Egy hajóban evezünk…” avagy informatika mint a szükséges lapát November 21. „Egy hajóban evezünk…” egészségügyi.
Önkormányzati hivatalok jogszabályból eredő elektronikus közzétételi kötelezettségei és azok megoldása Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek.
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
Adathozzáférési, illetve adatszolgáltatási, valamint díjmentességi igény felmérése az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ illetve az Országos.
E-közigazgatás biztonsági nézőpontból Szigeti Szabolcs CISA, CISM, CISSP
Az igénybevevői nyilvántartás
IRATTAN.
Levéltárak kapcsolódása az elektronikus levéltárhoz A levéltári technológiai központok, a központi e-levéltári és e-irattári szolgáltatások Dr. Kenyeres.
Adatvédelmi alapelvek
Védjegybejelentés elektronikus úton László Áron Márk.
Integrált Igazgatási Rendszer. Elektronikus ügy indítása.
Elektronikus ügyintézés a nyugdíjbiztosításban
Miért nehéz jó önkormányzati rendszert készíteni? InterMap Térinformatikai Tanácsadó Kft. Hujber Csaba: Szolnok, szeptember.
Közigazgatás 8. Koháriné dr. Papp Edit FSZ képzés nov. 20.
Dokumentumkezelés.
HEFOP/ /2 Szerződéskötési alapismeretek. HEFOP/ /22 Tartalomjegyzék Szerződéskötés folyamata Támogatási szerződés.
2014. június 12. Lackó Péter Clarity
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Alapvető jogszabályok A évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény (2005. évi LXXXIX. törvénnyel módosított, hatályos január 1-től) alapján.
Önkormányzati ASP központ felállítása projekt Önkormányzatok tájékoztatása Szerződésrendszer Csatlakozási segédletek BM információs nap Dr.
Az adatvédelem szabályozása
Adatbiztonság, adatvédelem, kockázatelemzés
Önkormányzati ASP Központ felállítása projekt
Stipkovits István ISZ auditor SGS Hungária Kft.
avagy a zártság dilemmái
Minta IRATOK Az írásbeli kommunikáció eszközei az iratok.
Nagyvállalati dokumentumkezelés alapjai Irat, szerződés, számla, megrendelés, árajánlat, megbízás, hivatalos levél, tervrajz, műszaki rajz, vázlat, ütemterv,
Módosult a közfeladatot ellátó szervek iratkezeléséről szóló kormányrendelet (335/2005.) Dr. Hollósi Gábor Ph.D. Magyar Országos Levéltár Kormányzati Gyűjtőterületi.
Kutatók és ügyfelek kiszolgálása Dékány Szilveszter – Komlósi-Gera Zsófia − Nagy Gábor.
Egy termék tanúsítása — tapasztalatok és következtetések Vágujhelyi Ferenc.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Vacha Ferenc fejlesztési koordinátor Az elektronikus ügyintézés törvényi háttere és gyakorlata.
Füzessy Tamás üzletág igazgató A FreeSoft a megújult elektronikus ügyintézésért.
E-IRATKEZELÉS A LEVÉLTÁRI TÖRVÉNY MÓDOSULÁSÁNAK TÜKRÉBEN.
A közfeladatot ellátó szervek egységes iratkezelését szabályozó törvény aktualitásai és a megvalósítás lehetőségei május.
1. „Úton az elektronikus levéltár felé” konferencia Informatikai iratkezelő rendszerek minősítése, tanúsítása, az iratkezelő szoftverek jogszabályi.
1 Közigazgatási Szervek Egységes Iratkezelésének Szabályozása Beszámoló a KEIR projekt eredményeiről Előadó: Kakuk Ilona KEIR projektmenedzser November.
Füzessy Tamás üzletág igazgató A MOREQ és a KEIR összehasonlítása.
eeszt A csatlakozás feltételei és körülményei
„Nem a papírra van szükség, hanem a rajta lévő információra!”
Úton az elektronikus levéltár felé
Akkreditált IT terméktanúsítás - a NAT szerepe a tanúsításban
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Az önkormányzati ASP és az önkormányzatok elektronikus ügyintézési feladatai Pécs, november 23.
Az I-DOK rendszer és ami mögötte van
Előadás másolata:

E-ÖNKORMÁNYZAT Forráskeresés és átalakulás közben BACK OFFICE Jogosultság-kezelési előírások, és ezek megvalósítása egy elektronikus ügyiratkezelő rendszerben

E-ÖNKORMÁNYZAT Forráskeresés és átalakulás közben Bemutatkozás Cégünk neve: RDSystems Kft. (Alakulás: 1999) Fő tevékenységünk: Egyedi alkalmazói szoftverek fejlesztése (ügyiratkezelés, controlling stb…) 2003-tól fokozatosan vezettük be Zuglóban az Integrált Igazgatási Rendszert (IIR), melynek már működő, fő moduljai: – Ügyiratkezelés (Iktatás) – Működési engedélyek kezelése – Telepengedélyek kezelése – Közterület foglalási engedélyek kezelése – Építéshatósági ügyek kezelése – Szabálysértési ügyek kezelése – Fizető vendéglátás nyilvántartása – Szociális támogatások kezelése – Egyéni vállalkozók nyilvántartása ben részt vettünk a zuglói GVOP projektben amely során megteremtettük az e-ügyintézés feltételeit az ügyiratkezelésben

E-ÖNKORMÁNYZAT Forráskeresés és átalakulás közben Egy kis történelem az ügyiratkezelésről Tények: A helyi önkormányzatok évente mintegy 7 millió ügyben kb. 16 millió iratot, kezelnek, illetve készítenek A kezdet: XVI. század – A hivatalok a beérkezett iratokat, beadványokat és az azokra adott válaszokat kezdetben külön sorozatban, egyszerű időrendben őrizték. – Az iratok összetartozásának jelzésére, fizikai összetartozására az iratok kettéhajtását alkalmazták, és a számok növekvő sorrendjében őrizték az aktákat, amelyekhez hozzátették az ügyben később keletkezett iratokat is. – Az iktatást 1769-ben vezették be a Királyi Helytartótanácsnál; a „nova manipulatiot” – az új ügykezelést A modern iratkezelés kezdete: 1850-ben kiadott „hivatalos ügykezelési utasítás”, amely a magyarországi hatóságok számára az irattári terv készítését, illetve az irattározást kötelezővé tette. Eszerint 21 irattári tárgyosztályt állítottak fel, mindegyiken belül több tárgyi alosztályt. A XX század: Az évi XX. törvénycikk, melynek jegyében jelent meg először a belügyminisztérium szervezeti és ügyviteli és ügykezelési szabályzata. A szabályzat decentralizált iratkezelést írt elő. – A rendelet kétfajta segédlet vezetését írta elő: az irattári sorkönyvét és az irattári irományjegyzékét. Utóbbi lényegében a ma is használatos, az ügy iratait egybefogó borítóív, amelynek első lapján szerepel az alapszám, az ügyiratban szereplő iratok iktatószámai, és az ügyirat tárgya. – Gyakorlatilag a két világháború közötti időszakban fennállt. A Világháború után: évi IV. törvény az államigazgatási eljárás általános szabályairól, majd az 1981 I. törvény szabályozta az ügyiratkezelést.

E-ÖNKORMÁNYZAT Forráskeresés és átalakulás közben Napjainkban az iktatást, ügyiratkezelés érintő jogszabályok: 12/2005.(X.27.) IHM rendelet - az elektronikus ügyintézési eljárásban alkalmazható dokumentumok részletes technikai szabályairól 195/2005.(IX.22.) Korm.rendelet - az elektronikus ügyintézést lehetővé tevő informatikai rendszerek biztonságáról, együttműködési képességéről és egységes használatáról 194/2005.(IX. 22.) Korm.rendelet - az elektronikus aláírásokra vonatkozó követelményekről 193/2005.(IX.22.) Korm.rendelet - az elektronikus ügyintézés részletes szabályairól 335/2005. (XII. 29.) Korm. rendelet - a közfeladatot ellátó szervek iratkezelésének általános követelményeiről évi XC. törvény - az elektronikus információszabadságról évi CXL. törvény - a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól évi LXVI. - a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről 10/2002. (IV.13.) NKÖM rendelet a közlevéltárak és a nyilvános magánlevéltárak tevékenységével összefüggő szakmai követelményekről szóló 13/2005. (X.27.) IHM rendelet a papíralapú dokumentumokról elektronikus úton történő másolat készítésének szabályairól évi CXLIX.törvény a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelmérõl szóló évi LXVI. törvény módosításáról 24/2006. (IV. 29.) BM-IHM- NKÖM együttes rendelet - a közfeladatot ellátó szerveknél alkalmazható iratkezelési szoftverekkel szemben támasztott követelményekről 239/2007. (IX. 12.) Korm. rendelet - a közfeladatot ellátó szervek iratkezelésének általános követelményeiről szóló 335/2005. (XII. 29.) Korm. rendelet módosításáról

E-ÖNKORMÁNYZAT Forráskeresés és átalakulás közben Személyek (külső + belső) Légkondicionálás Tűz- és vagyonvédelem Villámvédelem Tápáramellátás Épület, számítóközpont, szerverszoba Adathozzáférés Dokumentáció Hardver + hálózat Rendszerszoftver Alkalmazói szoftver Megvesztegetés Szakképzet- lenség BosszúállásSzabálytalanságKatasztrófa Vírus Illetéktelen szoftver installáció Villámcsapás Illetéktelen rácsatlakozás Illetéktelen hozzáférés Illetéktelen használat, másolás TúlmelegedésTűz Illetéktelen behatolás Illetéktelen használat Dokumentáció- hiány Szakszerűtlen üzemeltetés, karbantartás Szakszerűtlen tervezés Üzemzavar Fizikai behatolás Adat Fenyegetettség Az ügyiratkezelés információkat kezel, az információkat védeni kell

E-ÖNKORMÁNYZAT Forráskeresés és átalakulás közben Az informatikai biztonság két alapterülete információvédelem, amely az adatok által hordozott információk sértetlenségének, hitelességének és bizalmasságának elvesztését hivatott megakadályozni  az azonosítás és a hitelesítés folyamatának kialakítása,  Felhasználó azonosítás (tudás vagy jelszó alapú, biometrián alapuló)  a hozzáférés-ellenőrzés rendszerének megvalósítása - jogosultság ellenőrzés,  a hitelesség garantálása  a sértetlenség garantálásának kiépítése,  a bizonyítékok rendszerének és folyamatának kialakítása. az informatikai rendszer megbízható működése területét, amely az adatok rendelkezésre állását és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazói rendszerek funkcionalitását hivatott biztosítani.  a hibaáthidalás folyamatának kialakítása,  az újraindítási képesség megvalósítása,  a rendszer funkcionalitásának biztosítása.

E-ÖNKORMÁNYZAT Forráskeresés és átalakulás közben Mit kell tudnia a jogosultság kezelésben egy szoftver rendszernek Lehetővé kell tennie a jogosultságok tartalmának differenciált meghatározását Lehetővé kell tennie a rendszeradminisztrátor számára, hogy a különböző iktatókönyvekhez, ügyiratokhoz, iratokhoz, metaadat mezőkhöz, programfunkciókhoz, adatbiztonsági kategóriákhoz való hozzáférést meghatározott felhasználói csoportokra korlátozza, Lehetővé kell tennie a rendszeradminisztrátor számára, hogy meghatározza azon jellemzőket, metaadat mezőket, ügyiratokat, iratokat, funkciókat, melyekhez a csoport hozzáférhet, Biztosítania kell, hogy egyéni felhasználói és csoportos (szerepkörökre vonatkozó) hozzáférési jogosultságok egyaránt kioszthatóak legyenek, Lehetőséget kell teremteni arra, hogy bármelyik felhasználó akárhány felhasználói csoport tagja lehessen, Megváltoztathatatlan eseménynaplót kell vezetni, amely képes az alábbiak rögzítésére és tárolására  az elektronikus iratokkal, ügyiratokkal vagy az iktatókönyvekkel kapcsolatos összes változtatásra irányuló művelet és változtatás,  az adott műveletet kezdeményező vagy végrehajtó felhasználó  az esemény dátuma és időpontja,  jogosultságokkal kapcsolatos változtatás. Olyan megváltoztathatatlan eseménynaplót kell vezetni, amely az elektronikus iratokkal, ügyiratokkal, vagy az iktatókönyvekkel kapcsolatos összes műveletre (beleértve a lekérdezést) kiterjed. 24/2006. (IV. 29.) BM-IHM- NKÖM együttes rendelet - a közfeladatot ellátó szerveknél alkalmazható iratkezelési szoftverekkel szemben támasztott követelményekről

E-ÖNKORMÁNYZAT Forráskeresés és átalakulás közben Jogosultsági paraméterek (amelyeket a rendszerben kezelni kell) Általános elvek  Jogosultságot: csak rendszergazda kezelhet  User besorolás: egyéni, vagy csoport paraméterekkel lehetséges  Funkcióhoz való hozzáférés: egyéni, vagy csoport szinten menüpontokhoz rendelve  Iktatókönyvhöz való hozzáférés: sáv-jogosultság szinten  Ügyirathoz való hozzáférés: ügytípus-jogosultság határozza meg Elkülönített szerepkörök  Rendszergazda feladatok  Iktatási műveletek (érkeztetés, iktatás)  Előadói intézkedés  Kiadmányozás  Lekérdezés Ki mit csinálhat?  Miben iktathat? Sáv (iktatókönyv) jogosultság határozza meg  Miben intézkedhet, és kiadmányozhat? Ügytípus jogosultság határozza meg Helyettesítési jogosultság határozza meg Különleges (egyedi) engedély határozza meg  Mit láthat? Ügytípus és sáv jogosultság határozza meg Szervezeti hovatartozás határozza meg

E-ÖNKORMÁNYZAT Forráskeresés és átalakulás közben Differenciált jogosultság

E-ÖNKORMÁNYZAT Forráskeresés és átalakulás közben Felhasználói (személy) törzs kezelés A főnök

E-ÖNKORMÁNYZAT Forráskeresés és átalakulás közben Csoportok kezelése, és felhasználók csoportba rendelése I.

E-ÖNKORMÁNYZAT Forráskeresés és átalakulás közben Csoportok kezelése, és felhasználók csoportba rendelése II.

E-ÖNKORMÁNYZAT Forráskeresés és átalakulás közben Programfunkcióhoz kapcsolódó jogosultság Csoport, vagy egyedi user

E-ÖNKORMÁNYZAT Forráskeresés és átalakulás közben Iktatókönyvhöz rendelt jogosultság Iktathat, vagy csak lekérdezhet

E-ÖNKORMÁNYZAT Forráskeresés és átalakulás közben Ügytípushoz rendelt jogosultság Intézkedhet és/vagy kiadmányozhat

E-ÖNKORMÁNYZAT Forráskeresés és átalakulás közben Csoport – csoport összerendelés A jogok átruházhatók a tagok részére

E-ÖNKORMÁNYZAT Forráskeresés és átalakulás közben Helyettesítési jogosultság

E-ÖNKORMÁNYZAT Forráskeresés és átalakulás közben Kivételesen kezelt ügyiratok személyhez rendelése

E-ÖNKORMÁNYZAT Forráskeresés és átalakulás közben Jogosultság változás naplózása

E-ÖNKORMÁNYZAT Forráskeresés és átalakulás közben Nyomonkövetés - naplóadatok Nyomonkövetés - naplóadatok

E-ÖNKORMÁNYZAT Forráskeresés és átalakulás közben Nyomonkövetés – változások (ki, mit, mikor)

E-ÖNKORMÁNYZAT Forráskeresés és átalakulás közben Köszönjük a figyelmet !