Premier plán A CIO a vállalat informatikai rendszerének folyamatos alakításában 2008. április 17. CIO 08 Hangszerelés változásszimfóniára Engel László.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT Gazdaságfejlesztési programok sajtóbeszélgetés július 9., Budapest Burány Sándor, államtitkár Kocsis Magdolna, IH vezető GfP sajtóbeszélgetés.
Advertisements

Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
A november 18-i workshop napirendje
Egészségügy Intézmények Kontrollingja
Felsőoktatási menedzsment MA Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia november 17. dr. Princzinger Péter.
„ T ő lünk függ minden, csak akarjuk!” Széchenyi István Forrás: MAG Zrt.
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése A turisztikai pályázatok gazdaságélénkítő hatása az Észak-Magyarországi régióban.
Gazdaságfejlesztési pályázatok 2009, 1.kör Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
I NFORMÁCIÓS T ÁRSADALOM T ECHNOLÓGIÁI PÓLUS Dr Magyar Gábor BME
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
Autóipar Magyarországon – 2007.
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program felsőoktatást érintő részei Dr. Peredy Zoltán GKM Innovációs és K+F Főosztály
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Az informatika szerepe a vállalati kultúra és versenyképesség javításában Dr. Kornai Gábor AAM Tanácsadó.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Közigazgatási technológia
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
A postai képzés lehetséges irányai a felnőttképzésben és a szakképzésben április 5. Előadó: Szűts Ildikó Humánerőforrás vezérigazgató helyettes.
HUMÁNKONTROLLING Készítette: Buránszki Szilvia – MRDA9O, KGKIEG I.ÉVF.
Stratégiai kontrolling az egészségügyben
, Gödri István Vállalati versenyképesség A Folyamatos jobbítás kultúrája 2008 június 27 Eger.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Gazdaságfejlesztési Pályázatok - lehetőségek, tapasztalatok András Lászlóné, igazgató Győr, szeptember 26.
Controlling a gyakorlatban
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Minőség menedzsment 6.előadás
Az EEM helye a menedzsmentben
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
Biotechnológiai KKV-k a nemzetköziesedő tudásháromszögben A VÁLLALKOZÁSOK NEMZETKÖZIESEDÉSÉNEK TANULSÁGAI Antalóczy Katalin Szeged, december 11.
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
1 Hogyan tovább minőségügy? XIV. Magyar Minőség Hét november 07.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
4 Tender Hungary Kft. (Sziklai Zoltán)
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Sikeres ipar-egyetemi együttműködés Pannon Egyetem - KÜRT Zrt. Dr Remzső Tibor pályázati igazgató egyetemi docens Microsoft Innovációs Nap november.
1 Költségvetés tervezés 6. előadás. 2 Tartalom A tervezési renaissance Az éves operatív terv Mitől függ az éves operatív terv hatékonysága?
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
KULCSKOMPETENCIÁK AZ MVMI FEJLESZTÉSI IGAZGATÓSÁGÁN
Minőségbiztosítási ismeretek
WORKFLOW MENEDZSMENT MUNKAFOLYAMAT KEZELÉS
Vállalkozásmenedzsment I.
BKIK – VI. Országos Tanácsadói Konferencia LEAN COACHING Bárány Péter, CMC üzletág-vezető Projektverzum Kft Budapest, március 21.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Megjelentek az infokommunikációs pályázatok
BS es Információ Biztonsági Irányítási Rendszer bevezetési és üzemeltetési tapasztalatai Potóczky András Pénzjegynyomda Rt., számítástechnikai.
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

Premier plán A CIO a vállalat informatikai rendszerének folyamatos alakításában április 17. CIO 08 Hangszerelés változásszimfóniára Engel László informatikai főosztályvezető

“Amikor a változás szelei fújnak, a kétkedők falakat húznak föl, az optimisták pedig vitorlákat.” (ismeretlen szerző)

CIO szerepe „A CIO komplex feladatkört lát el. Egyfelől meghatározza a stratégiai prioritásokat, azaz megállapítja, mire van szükség, illetve a célokat mikor, hogyan és milyen költségekkel valósítsák meg. Másfelől a CIO a napi működéssel kapcsolatos feladatokért, így a meglévő rendszerek irányításáért is felel. A legnagyobb eredmény, amit a CIO-k világszerte elértek az elmúlt években, hogy sikerült elfogadtatniuk az üzleti vezetéssel azt, hogy az informatikai támogatás elengedhetetlen az eredményes üzleti működéshez, sőt előfordul, hogy az üzleti folyamatokat módosítják annak érdekében, hogy megfeleljen az informatika kihívásainak.” (Jiri Polak – cseh CIO szövetség)

Az üzlet megértése Vízió Üzleti stratégia Mi a core bussines? Kihívások Prioritások az üzletmenetben

A CIO szolgáltatói szerepkör Meg kell ismernie: Egyes üzleti területek igényeit A menedzsment személyes igényeit A gazdasági és kulturális környezetet Az üzleti célokat És ezeket tudni kell teljesíteni!

Mitől lehet jó egy CIO? Nem tudom egyértelműen a választ! De vannak tapasztalataim!

A CIO-nak szövetségest kell találni a változásokhoz Ellenkező esetben: Magára marad Nem értik meg Elszigetelődik Nem kap megfelelő támogatást Úgy tűnhet, hogy az IT és az üzlet között érdekellentét van Minden marad a régiben

Lehetséges ütközőzónák Üzlet hatékonyság, takarékosság IT folyamatos, zökkenőmentes szolgáltatás magas technológiai színvonal megfelelő biztonság Megtérülnek-e az informatikai beruházások? (Kérdezi az üzlet) Milyen megtérülési idővel számoljunk? (Kérdezi az IT)

Minek a technológia váltás, hiszen a régivel is mehet az üzlet? Ez az informatikai fejlődést gátolja ! Ezt a CIO nem hagyhatja!

Mit tehet ez ellen a CIO? Talán van más út is!

A CIO beszélje az üzlet nyelvét! Az IT szakkifejezéseket, fogalmakat az üzlet nyelvén kell megfogalmaznia Edukáció Magyarországon az informatika olyan, mint a foci: mindenki ért hozzá! A CIO azt gondolhatja, hogy akkor mindenki érti azt amit ő mond. De valóban érti-e?

A CIO széleskörű ismeretekkel vértezze fel magát! Általános üzleti ismeretekkel Az üzleti folyamatok alapos ismeretével Makrogazdasági tájékozottsággal Vezetői képességek és ismeretek birtokában kell lennie Ismerni kell a jogi és kulturális környezetet Vállalkozási ismeretek birtokában kell lennie Angol nyelvi jártassággal

Na de mi van az informatikai ismeretekkel?

A válaszom: a CIO rendelkezzen IT architekturális ismeretekkel IT stratégia alkotó képességekkel IT Governance alapokkal és gyakorlattal ITIL és COBIT ismeretekkel NEM

A változás folyamata a cégnél ahol jelenleg dolgozom, a MAG-Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.-nél

A Magyar Gazdaságfejlesztési Központ létrejötte A MAG - Magyar Gazdaságfejlesztési Központ az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a vállalkozói szféra és a vállalkozói környezet erősítését célzó Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) közremőködő szervezete. A GOP mellett a Közép-magyarországi Operatív Program feladatait is ellátja, valamint továbbviszi elődszervezeteinek a GVOP (Gazdasági Versenyképesség Operatív Program) -ból maradt kötelezettségeit. E mellett jelentős szerepe van a MAG Zrt.-nek a hazai pályázatok közvetítésében is.

A Magyar Gazdaságfejlesztési Központ létrejötte A MAG-ot a Magyar Fejlesztési Bank alapította 2006 októberében, azzal a céllal, hogy a GVOP korábbi közreműködő szervezeteinek: Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Támogatásközvetítési Igazgatósága; Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht.; IT – Információs Társadalom Kht.; integrálása után egy hatékony, átlátható és ügyfélbarát szervezet lássa el a vállalkozók felé a támogatásközvetítés feladatát.

Milyen IT jellemezte a MAG Zrt. létrejötte pillanatában A szervezetek informatikájából kialakított rendkívül heterogén informatikai rendszerek halmaza; Rendkívül eltérő vállalati kultúrájú alkalmazók, felhasználók; Kisvállalati tulajdonságú szervezeteket kiszolgáló IT architektúrák; Kis létszámú, alulméretezett informatikai kiszolgáló szervezet; Hirtelen megnövekedett informatikai szolgáltatási igények;

A MAG üzleti értékei A MAG-Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. CEO- jának, Ormosy Gábornak álláspontja szerint: A humán erőforrás; Az informatika;

Megoldás keresése 1. Humán erőforrással kapcsolatos operatív és stratégiai feladatok 2. Informatikai fejlesztéssel kapcsolatos feladatok: CIO a változás élén Informatikai Stratégia elkészítése; Források megteremtése (Saját forrás+pályázati források+ minisztériumi források) Stratégia kapcsán meghatározott informatikai fejlesztések megkezdése

MAG Zrt. informatikai víziója 2009 év végére

CIO 08 Hangszerelés változásszimfóniára Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Honlap: