Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi József egyetemi docens Dr. Füstös Zsuzsanna egyetemi docens
Az előadás felépítése célkitűzés módszerkeresés, leírása, alkalmazhatóságának vizsgálata a kísérlet ismertetése eredmények értékelése összegzés távlati tervek
A dolgozat célja: a fokhagyma tulajdonságainak megismerése hazai és külföldi szakirodalom feldolgozásával olyan roncsolásmentes módszer keresése, kiválasztása, kipróbálása, amely megfelelően tükrözi a fokhagyma állapotát a FAZOR kihajtás gátló vegyszer hatásának vizsgálata ez egyetemen folyó fokhagyma tárolási kísérletben a fokhagyma kihajtása és a keménysége közötti összefüggés vizsgálata
Röviden a fokhagymáról Növénytani besorolása: liliomfélék rendje, liliomfélék családja, Allium nemzetség Ázsiai sztyeppékről származik Európában való elterjedése a kínaiaknak köszönhető
Magyarországi termőterületei Makó környéke Duna-Tisza köze Kalocsa és Baja között Kelet-Magyarország: Debrecen környéke
Felhasználói Élelmiszeripar - konzervipar - húsipar Gyógyszeripar Háztartások
A fokhagyma vizsgálatára alkalmas módszer keresése A módszer feltételei: roncsolásmentes megfelelően tükrözze a fokhagyma állapotát reprodukálható gyors A vizsgálatot nehezíti: a bonyolult szerkezete szezonalítás
A megvizsgált módszerek Ultrahangos módszer Akusztikus vizsgálat Számítógépes látórendszer Impact ütésvizsgálati módszer
Ultrahangos vizsgálati módszer
Akusztikus vizsgálat
Számítógépes képfeldolgozás
Alma keménységváltozásának követése impact módszerrel
Paprika (Blondy) Tárolási idő, nap Dinamikus keménységtényező, 1ms^ Paprika keménységváltozásásnak követése impact módszerrel
Impact módszer
d=1/ΔT² d keménységi tényező [ ms -2 ]
Dinamikus keménységtényező számítása Mivel a termény rugalmas, úgy viselkedik, mint egy rugó; feltételezzük, hogy a megütés során a kalapács és a termény együttesen harmónikus rezgőmozgást végez.
Precíziós penetrométer
Tárolási kísérlet ismertetése tárolási hőmérséklet: 0 °C vegyszeres kezelés: maleinsav-hidrazidos kihajtásgátló vegyszer /FAZOR/ használt dózis: /800 liter vízben oldva/ - I. csoport: 3 kg FAZOR - II. csoport: 2,5 kg FAZOR - III. csoport: 2 kg FAZOR - IV. csoport: kezeletlen minták
Impact ütésvizsgálati módszer
Modell anyagon végzett vizsgálat
Fokhagymára végzett vizsgálat
Kezelések hatása
Összefoglalás Nem találtam alkalmasnak –az ultrahangos vizsgálatot –az akusztikus módszert – a precíziós penetrométert Alkalmasnak találtam a fokhagyma vizsgálatára az impact ütésvizsgálati módszert
Távlati tervek Vizsgálni, hogy a számítógépes látórendszer mennyire használható a fokhagyma kihajtásának követésére Fontos a megfelelő kísérlettervezés és annak végrehajtása –különböző hőmérsékletek és dózisok hatásának vizsgálat a fokhagyma kihajtására – a tárolás alatti nedvességtartalom változás vizsgálata