A klíma összeköt bennünket Fórum az éghajlatvédelemről

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szélsőséges területi vízkészlet-kockázatok hatékony, fenntartható kezelési alternatívái közép- és hosszútávra Fonyó György.
Advertisements

Szimulált klímaváltozás hatása a talajlégzésre homoki erdőssztyepp vegetációban 1Lelleiné Kovács Eszter, 1Kovácsné Láng Edit, 2Kalapos Tibor, 1Botta-Dukát.
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
OGY Környezetvédelmi Bizottság ülése október 5.
e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
A KLÍMAVÁLTOZÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI tudományos konferencia A VAHAVA JELENTÉS FONTOSABB JAVASLATAI Láng István – Csete László – Jolánkai Márton Budapest,
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
A tatai források alkalmazkodási célú hasznosítási lehetőségeinek feltárása Dr. Mattányi Zsolt tudományos munkatárs Magyar Földtani és Geofizikai Intézet.
Stratégiák jövőkutatási megalapozása
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Klímaváltozás – a XXI. Század kihívása Magyarországi Klímacsúcs Budapest, február 27. Klímaváltozás és növénytermesztés Jolánkai Márton Szent István.
A klíma összeköt bennünket Fórum az éghajlatvédelemről március 7. KLÍMAPOLITIKA MAGYARORSZÁGON Láng István ______________________________________.
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
A klímaváltozás hidrológiai vonatkozásai a Kárpát-medencében
A környezetállapot-értékelés módszertana Dr. Bulla Miklós Baja, április 26. Széchenyi István Egyetem, Környezetmérnöki Tanszék.
Környezetállapot-Értékelés Program A PROGRAM JÖVŐ„KÉP”E KvVM – MTA TAKI – Széchenyi István Egyetem Bulla Miklós.
TÁMOP A-11/1/KONV AGRÁRKLÍMA című projekt NYITÓ RENDEZVÉNYE Felkészülés a klímaváltozásra az agráriumban: eddigi kezdeményezések és a kutatás.
TÁMOP A-11/1/KONV AGRÁRKLÍMA című projekt NYITÓ RENDEZVÉNYE D. alpr.: Erdészeti és szántóföldi biomassza-termesztés hozamai, kockázata.
Mátyás Csaba szakmai vezető
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság tevékenysége Horváth Gyula.
Az ESPON 2006 Program és annak jelentősége Magyarország szempontjából Illés Dóra november 26.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A kommunális statisztikától a klímaváltozás méréséig
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
felmelegedés vagy jégkorszak? hazai forgatókönyvek
Nemzetközi összefogás az ökológiai gazdálkodás e-learning oktatásáért
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
6. téma A környezettudomány a tudományok rendszerében
ÉGHAJLATVÁLTOZÁS – VÍZ – VÍZGAZDÁLKODÁS (második rész)
Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. Folyamat Kormányprogramban Kormányprogramban OGY határozat-tervezet OGY határozat-tervezet NÉS koncepció: MTA-EMLA,
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
FEMIP „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban” TÁMOP / Bángi-Magyar Attila szakmai vezető OFI Szakmai Napok december 7.
Klímaváltozás társadalmi hatásai alprojekt Bozó László Az infokommunikációs technológiák társadalmi hatásai november 13. Balatonfüred.
Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa)
A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár-élelmiszertermelési vertikumban Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
A klímaváltozás társadalmi hatásai Bozó László. Az éghajlati rendszer.
1 A precíziós növénytermesztés döntéstámogató eszközei Harnos Zsolt E-agrárium & E-vidék AGRÁRINFORMATIKAI FÓRUM Gödöllő augusztus 26.
Klímaváltozás – alkalmazkodási stratégiák Bozó László
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS: HAZAI HATÁSOK ÉS VÁLASZOK KvVM-MTA „VAHAVA projekt” SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Budapest, szeptember 15.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
A FELSŐ-TISZA VIDÉKI LAKOSSÁG SEBEZHETŐSÉGE: ÁRVÍZI ÉS ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI KOCKÁZATOK Vári Anna - Tamás Pál - Ferencz Zoltán MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Városi Fenntarthatósági és Alkalmazkodási Tudásközpont
Előadás másolata:

A klíma összeköt bennünket Fórum az éghajlatvédelemről Klímavédelmi kutatások Magyarországon Harnos Zsolt MHAS Budapesti Corvinus Egyetem 2007. március 7.

KLIMAKKT 2006-2008 VAHAVA 2003-2006 ADAM 2007 (?) 2007-2011 Társadalomtudomány 2007 (?) MTA Kutatócsoport 2007-2011

VAHAVA A globális klímaváltozás hazai hatásai és az arra adandó válaszok. VÁltozás – HAtás – VÁlaszadás KvVM – MTA együttműködés (2003-2006) Vezetője: Láng István MHAS MTA Több száz szakértő közreműködésével Honlap http://mit.uni-corvinus.hu/vahava/

A VAHAVA a már meglevő hazai és külföldi kutatási eredmények szintézise interdiszciplináris rendszerelemző munka.

A VAHAVA eredménye, hogy a kormányzat és a parlament programjába vette a klímastratégia megfogalmazását, s annak végrehajtását. A VAHAVA ajánlása: készüljön Nemzeti Éghajlatváltozás Stratégia, amit az Országgyűlés határozat formájában fogad el. A tervezett időpont: 2007 második félév Időhorizont 20-25 év.

KLIMA KKT Jedlik Ányos NKFP6-00079/2005 „Felkészülés a klímaváltozásra: környezet – kockázat –társadalom” projekt a VAHAVA kutatási, innovációs folytatása (2006-2008) Konzorcium vezetője: Harnos Zsolt MHAS, Budapesti Corvinus Egyetem, Matematika és Informatika Tanszék Tudományos társelnök: Láng István Honlap: www.uni-corvinus.hu/mit

A projekt kutatás jellegű, amely a gyakorlatban is alkalmazható eljárások kidolgozására irányul. Indikátorokra alapozott rendszerelméleti hatásvizsgálat, amelyben kiemelt szerepet kapnak a társadalmi, gazdasági hatások Fontosabb területei: klimatológia, meteorológia hidrológia talajtan növénytermesztés, földművelés természeti környezet, biodiverzitás katasztrófavédelem CO2 mérleg – GG kibocsátás kockázatelemzés minden területen társadalmi hatások

Projekt folyamatábra

Meteorológia – klimatológia Prof. Bartholy Judit ELTE TTK Meteorológiai Tanszék Feladatok: a globális klímaváltozás és a regionális éghajlati szcenáriók modellezése a Kárpát-medence térségére. GCM-outputok sztochasztikus-dinamikus leskálázása.

Talajtani kutatások Prof. Várallyay György MHAS MTA Talajtani Kutatóintézet Feladatok: A klímaváltozás értékelése a talaj anyagforgalmára és a talajdegradációs folyamatokra. Beavatkozási stratégiák kidolgozása a klímaváltozás következtében esetleg bekövetkező káros hatások mérséklése és kiküszöbölése érdekében.

Hidrológiai kutatások Dr. Koncsos László BMGE Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék Feladatok: Térinformatikai adatbázis létrehozása (hidrometeorológia, területhasználat, talajtan, topográfia stb.). Hidrológiai vízgyűjtő modell kidolgozása. Hidrológiai döntéstámogató rendszer kidolgozása.

Biodiverzitás - ökológia Prof. Tuba Zoltán SZIE Növénytani és Növényélettani Tanszék Feladatok: Biodiverzitás, mint a klímaváltozás indikátora. Élőlényközösségek szerepe az üvegházhatású gázok koncentrációjának alakulásában. Agrometeorológiai és kártevődinamikai viszonyok elemzése

Növénytermesztés Prof. Jolánkai Márton SZIE Növénytani és Növényélettani Tanszék Feladatok: Új termeléstechnológiai eljárások kidolgozása termesztési kísérletek alapján. A talajminőség javítás és fenntartás lehetőségeinek a feltárása a kedvezőtlen klimatikus hatások enyhítésére.

Ökológiai tényezők hatásvizsgálata Prof. Veisz Ottó MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet Martonvásár Feladatok: Fitotron kísérletek a klímatényezők változékonysága hatásainak az elemzésére. A hőmérséklet és a CO2 koncentráció emelkedés együttes hatásainak az elemzése. Mesterséges és természetes körülmények között a gazdanövény és a korokozók kapcsolatának a vizsgálata.

Katasztrófavédelem Dr. Bukovics István BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Feladatok: Tudományosan megalapozott , a gyakorlatban alkalmazható módszer kidolgozása, amely segítségével jellemezhetőek az egyes térségek katasztrófakockázati elemei, s lehetőséget nyújt a szükséges védekezési elemek meghatározá-sára.

Kockázatelemzés, döntéstámogatás Prof. Harnos Zsolt MHAS Budapesti Corvinus Egyetem Matematika és Informatika Tanszék Feladatok: Kockázati indikátorok kijelölése és eloszlásuk területi jellemzése a klímaszcenáriók szerint. Az agroökológiai potenciál várható alakulása klímaváltozás függvényében. A módosult agroökológiai feltételek racionális kihasználásának lehetősége. CO2 mérlegszámítások, alternatív, megújuló energiaforrások használatának a lehetősége

Gazdasági- társadalmi következmények Dr. Láng István MHAS MTA Feladatok: A VAHAVA projekt eredményeinek értékelése, s ezek alapján K+F feladatok megfogalmazása. A klímaváltozással kapcsolatos tudomány-társadalom-politika együttműködés elősegítése. A klímaváltozási stratégia kidolgozásában való részvétel.

2007. január 1-én alakul MTA kutatócsoport Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz Vezetője: Harnos Zsolt MHAS BCE Kutatási területei: a klímaváltozás hatása a a humánegészségügyre, az állategészségügyre, a biodiverzitásra. Résztvevők: BCE, SzIE ÁOTK, Országos Környezet-egészségügyi Intézet

2007. január 1-én alakul MTA Kutatásszervezési Intézet Klímavédelmi Koordinációs Iroda Szervezésében megkezdődött egy a „Klímaváltozás társadalmi hatásai, kommunikációs feladatai” projekt előkészítése a KvVM támogatásával Résztvevők: MTA KSZI, MTA Szociológiai Kutatóintézet, ELTE.

ADAM ADAM projekt 2006-2009 Adaptation and Mitigation Strategies: supporting European climate policy Konzorcium vezetője: Mike Hulme Tyndall Centre, University of East Anglia, Norwich. 26 konzorciumi tag 16 országból.

Alapvető cél: felmérni a jelenlegi üvegházhatású gázok (GG) kibocsátása és az alkalmazkodási politika hatását és olyan elfogadható alternatíva kidolgozása, amely biztosítja azt, hogy a globál felmelegedés ne legyen 2ºC-nál nagyobb a preindusztriális szintnél. Megbecsülje az abban rejlő veszélyeket, a költségeket, s összehasonlítsa egy olyan szcenárióval, amely szerint a felmelegedés eléri a 5ºC-ot.

kvantitatív becslése a klímaváltozás okozta sérülékenységnek a gazdaság és társadalom különböző területein új GG kibocsátási és alkalmazkodási stratégiák kidolgozása különböző szcenárióknak megfelelően az EU és a globál GG kibocsátási politikák költsége és azok hatása a gazdasági növekedésre, a foglalkoztatásra, az EU versenyképességére.

Magyarország egy esettanulmányt dolgoz ki a Tisza völgyére, amelynek a keretében arra keresi a választ, hogy a klímaváltozás hatásai, illetve a klímapolitika alakulása milyen következményekkel jár környezeti gazdasági társadalmi szempontból. A magyar konzorciumi csoport vezetője: Harnos Zsolt MHAS, BCE Tagjai: MTA TAKI, MTA KSZI, SZIE, BMGE

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!