Környezeti kárelhárítás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kvantitatív Módszerek
Advertisements

Humánkineziológia szak
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
Műveletek logaritmussal
Koordináta transzformációk
TRANSZPORTFOLYAMATOK
Vízminőségi jellemzők
Digitális Domborzat Modellek (DTM)
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Műszaki ábrázolás alapjai
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Ideális kontinuumok kinematikája
Redoxi-reakciók, elektrokémia Vizes elektrolitok
A folyamatok térben és időben zajlanak: a fizika törvényei
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
SZÁRÍTÁS Szárításon azt a műveletet értjük, mely során valamilyen nedves szilárd anyag nedvességtartalmát csökkentjük, vagy eltávolítjuk elpárologtatás.
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Levegőtisztaság-védelem 7. előadás
Mérnöki Fizika II előadás
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
Ma sok mindenre fény derül! (Optika)
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém /' /
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
szakmérnök hallgatók számára
Adsorption monomolecul ar adsorben t adsorption desorption p polymolecular condensation : adsorbed amount per unit weight of adsorbent (specific adsorption)
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
Növekedés és termékképződés idealizált reaktorokban
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI 1. Erwin Schrödinger: Quantisierung als Eigenwertproblem (1926) 2.
Exponenciális egyenletek
Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék
Idősor elemzés Idősor : időben ekvidisztáns elemekből álló sorozat
ADSZORPCIÓ.
Kárelhárítás- gyakorlat. furatEOVYEOVX Vízsz. mBf f f f
EUTROFIZÁCIÓ MODELLEZÉSE: DINAMIKUS MODELLEK
Felszín alatti vizek Földkérget alkotó kőzetek elhelyezkedő vízkészlet
ADSZORPCIÓ.
Transzportfolyamatok felszín alatti vizekben Simonffy Zoltán Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék Transzportfolyamatok felszín alatti vizekben Simonffy.
Transzportfolyamatok II 1. előadás
11.ea.
Transzportfolyamatok II. 3. előadás
Felszín alatti vizek védelme Vízmozgás analitikus megoldásai.
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
ÁRAMLÓ FOLYADÉKOK EGYENSÚLYA
A sztochasztikus kapcsolatok (Folyt). Korreláció, regresszió
Alapsokaság (populáció)
Két kvantitatív változó kapcsolatának vizsgálata
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Az elektromos áram.
Transzportfolyamatok felszín alatti vizekben S.Tombor Katalin Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék.
Üledékes sorozatok tagolás - agyagindikátorok
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék
Mikroökonómia gyakorlat
Egyenes vonalú mozgások
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Transzportfolyamatok felszín alatti vizekben S.Tombor Katalin Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék.
A termelés költségei.
ADSZORPCIÓ.
Környezeti kárelhárítás
Hő- és Áramlástan I. Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Ideális kontinuumok kinematikája.
Előadás másolata:

Környezeti kárelhárítás Ács Tamás acs.tamas@vkkt.bme.hu Környezeti kárelhárítás Szennyezett terület lehatárolása Szennyezőanyagok terjedése felszín alatti vizekben

Szennyezett/veszélyeztetett terület lehatárolása Ha a felszín alatti vízről (ált. talajvíz) vagy a felszín alatti közegről (talaj) kiderült, hogy szennyezett, akkor a tényfeltárás keretében szükséges a jelenleg (B) szennyezettségi határérték fölötti szennyezőanyag koncentrációval jellemezhető talaj és talajvíz térfogatának és horizontális kiterjedésének meghatározása, vagyis a szennyezett terület lehatárolása a jövőben (B) szennyezettségi határérték fölötti szennyezőanyag koncentrációval jellemezhető talaj és talajvíz térfogatának és horizontális kiterjedésének meghatározása, vagyis a veszélyeztetett terület lehatárolása Kérdés: hogy határozzuk meg a jelenleg szennyezett területet? hogyan használhatjuk ezt fel a veszélyeztetett terület meghatározására? hogy jön be a képbe a szennyezőanyag-terjedés vizsgálata?

Szennyezett/veszélyeztetett terület lehatárolása Általában nem áll rendelkezésünkre a talajban/talajvízben található szennyezőanyag koncentráció eloszlás térképe, viszont rendelkezünk a tényfeltárás során vett talaj/talajvíz minták analitikai eredményeivel. A szennyezett terület lehatárolása általában a következő lépésekből áll: a lehatárolás külön történik a talajra és a talajvízre a mérések közül az egymásnak ellentmondó eredmények kiszűrése ha több időpontban (n) és/vagy több mélységben (m) volt mintavétel, akkor ezek eredményeinek rendszerezése, vagyis n∙m adatsor létrehozása térbeli interpoláció alkalmazása az előkészített adatok alapján minden mintázott mélységre (B) határértékhez tartozó izokoncentrációs vonalakon belüli területek számítása megjelenítés minden mélységben külön-külön, kvázi 3D ábra készítése ha több mélységben is volt mérés, akkor a lehatárolt területek burkológörbéje adja a szennyezett területet

Szennyezett/veszélyeztetett terület lehatárolása Térbeli interpolációs módszerek: sok módszer kidolgoztak a különböző tudományok igényeinek és a vizsgált változó jellemzőinek megfelelően többféleképpen is csoportosíthatók: globális: A rendelkezésre álló összes adatot felhasználja, így nincs hirtelen váltás a létrehozott felszínben. egzakt (szabatos): A mérési pontokon a mért értékeket adja eredményül. determinisztikus: A vizsgált változó viselkedése jól ismert, determinisztikus függvénnyel megadható. Nem adja meg a becslés hibáját. folyamatos: Egy pontnak bármilyen irányból közelítve is ugyanazt az értéket adja (nem lépcsőzetes az eredmény). lokális: Adott számú (vagy adott távolságon belül eső) adatokat használja, így leköveti a lokális változékonyságot. nem egzakt (közelítő): A mérési pontokon nem feltétlenül a mért értékeket adja eredményül. sztochasztikus: Statisztikai függvényeket is használ a térbeli változékonyság leírására. A keresett értéken kívül a becslés hibáját is megadja. szakadásos: Lépcsőzetes eredmény (nem folytonos), szakadások vannak a felületben.

Szennyezett/veszélyeztetett terület lehatárolása A módszerek ismertetése előtt egy fontos eleme sok módszernek: Thiessen poligon def.: Egy adott ponthoz tartozó Thiessen poligon azon pontok mértani helyét jelenti, melyek a kérdéses ponthoz közelebb esnek, mint bármelyik másik mintavételi ponthoz. alapja a Delauney háromszögek meghatározása, ezek oldalainak felező merőlegesei adják a Thiessen poligonok éleit tulajdonképpen a terület ”igazságos” felosztását jelenti széles körben alkalmazott (meteorológia, természetvédelem, matematika…) ránézésre egyszerű a meghatározása, de próbáljuk csak ki magunkat pl. 20 mintavételi pont esetén Delauney háromszögek mintavételi helyek Thiessen poligonok

előre meg kell határozni az interpoláció (extrapoláció) határait Szennyezett/veszélyeztetett terület lehatárolása Néhány térbeli interpolációs módszer, jellemzőik és működésük: Nearest neighbor (legközelebbi szomszéd) determinisztikus, lokális, egzakt, szakadásos minden pont a legközelebbi mintavételi pontbeli értéket veszi fel, vagyis a mintavételi pontok köré rajzolt Thiessen poligonokon belül minden pont az adott mintavételi pont értékét veszi fel geológiai formációk, talaj jellemzők, stb. interpolására alkalmas lehet szennyezőanyag koncentráció eloszlás térkép készítésére alkalmatlan a „legkülső pontokon kívül a Thiessen poligonoknak nincs külső határoló éle előre meg kell határozni az interpoláció (extrapoláció) határait interpoláció

Szennyezett/veszélyeztetett terület lehatárolása Néhány térbeli interpolációs módszer, jellemzőik és működésük: Natural neighbor (természetes szomszéd) determinisztikus, lokális, egzakt, folyamatos az előzőhöz hasonlóan Thiessen poligonokat használt, de annál szofisztikáltabb a keresett értéket a mintavételi pontok értékeinek súlyozásával állítja elő Legyen ismert a koncentráció Qi (i=1…n) pontokban: zi Keressük P pont értékét: zp Lépések: Thiessen poligon az keresett értékű pont és a mintavételi helyek között az új Thiessen poligon területe: AT új és eredeti Thiessen poligonon metszetének területei: Ai súlyok: keresett érték számítása: P

Szennyezett/veszélyeztetett terület lehatárolása Néhány térbeli interpolációs módszer, jellemzőik és működésük: IDW (inverse distance weighting) determinisztikus, globális/lokális, egzakt, folyamatos a keresett értéket a mintavételi pontok értékeinek súlyozásával állítja elő globális/lokális: vagy minden mintavételi pont értékét felhasználjuk vagy definiáljuk a figyelembe veendő mintavételi pontok számát, ekkor a legközelebbi pontok közül választja ki a megfelelő számút vagy definiálunk egy területet (általában kört), amin belül eső mintavételi pontokat használja fel a P és Qi pontok közötti távolság számítása: súlyok: keresett érték számítása: P hi,p paraméter, ami azt határozza meg, hogy mekkora súlya legyen a távolabbi pontoknak

Szennyezett/veszélyeztetett terület lehatárolása Néhány térbeli interpolációs módszer, jellemzőik és működésük: IDW (inverse distance weighting) példa: adott 6 mintavételi pont (Qi) koordinátái (x,y) és a mért koncentrációk (zi) keressük P(4.0, 4.0) pontban a koncentráció értékét (zp) a P és Qi pontok közötti távolságok számítása: súlyok számítása: legyen k paraméter értéke először k=1, majd k=100: keresett érték számítása P-ben: Q x y z 1 1.2 1.0 2.00 2 1.7 5.1 4.00 3 3.1 2.3 4 4.1 5.8 6.00 5 4.9 2.1 3.00 6 6.0 4.3 kis k közel egyenlő súlyok nagy k közelebbi pont számít i hi,p 1 4.10 2 2.55 3 1.92 4 1.80 5 2.10 6 2.02 átlag=3.50 Q w (k=0.1) w (k=100) 1 0.16 0.00 2 0.17 3 4 1.00 5 6   x y zp (k=0.1) zp (k=100) P 4.0 3.52 5.99

Szennyezett/veszélyeztetett terület lehatárolása Néhány térbeli interpolációs módszer, jellemzőik és működésük: Kriging (krigelés) sztochasztikus, globális/lokális, egzakt, folyamatos a ”legjobb” becslést adja számítható a becslés statisztikai hibája is sok változatát dolgozták ki: blokk-, co-, univerzális krigelés, stb. globális/lokális: ua., mint az IDW-nél a keresett értéket a mintavételi pontok értékeinek súlyozásával állítja elő a nehézséget a súlyok meghatározása jelenti, ehhez használ sztochasztikus megközelítést: feltételezzük, hogy a mintavételi pontokon mért értékek különbsége kapcsolatba hozható a pontok közötti távolsággal, vagyis minél közelebb van két pont egymáshoz, annál inkább ”hatással vannak egymásra” és minél nagyobb a távolságuk, annál kevésbé érvényesül az egymásra hatás a távolság és a változó változékonysága közötti empirikus (tapasztalt) kapcsolatot ún. fél-varianciák segítségével, fél-variogramokon vizsgáljuk az empirikus kapcsolatot matematikai összefüggéssel próbáljuk a lehető legjobban közelíteni a már matematikailag megfogott távolság-változékonyság kapcsolat alapján határozzuk meg, hogy a keresett értéknél az egyes mintavételi pontok értékei milyen súllyal legyenek figyelembe véve

Szennyezett/veszélyeztetett terület lehatárolása Néhány térbeli interpolációs módszer, jellemzőik és működésük: Kriging (krigelés) Lépések: távolságok számítása a mintavételi pontok (Qi) között, valamint P és Qi pontok között: fél-varianciák számítása Qi értékei (zi) alapján: empirikus fél-variogram ábrázolása:

Szennyezett/veszélyeztetett terület lehatárolása Néhány térbeli interpolációs módszer, jellemzőik és működésük: Kriging (krigelés) Lépések: elméleti variogram függvény fektetése az empirikus variogramra Ezek ált. 3 paraméteres függvények (R, S, N), az elméleti fv-ek illeszkedését ennek a 3 paraméternek a változtatásával lehet optimalizálni. telítési érték partial sill (PS) néhány elméleti variogram függvény sill (S) egy ponton több eltérő eredményű mérés v. hibás mérések nugget (N) range (R) ezen a távolságon belül van kapcsolat a pontok között

Szennyezett/veszélyeztetett terület lehatárolása nem zh/vizsga anyag Néhány térbeli interpolációs módszer, jellemzőik és működésük: Kriging (krigelés) Lépések: egyenletrendszer felírása és ugyanez mátrix formában Lagrange paraméter, a becslés hibájának minimalizálásához elméleti fv. alapján számított fél-variancia Qi-k távolsága alapján keresett súlyok elméleti fv. alapján számított fél-variancia P és Qi távolsága alapján

Szennyezett/veszélyeztetett terület lehatárolása nem zh/vizsga anyag Néhány térbeli interpolációs módszer, jellemzőik és működésük: Kriging (krigelés) Lépések: egyenletrendszer megoldása

Szennyezett/veszélyeztetett terület lehatárolása Példa: nátrium koncentráció a talajvízben - (B)=200 mg/l : Kriging: logaritmikus Kriging: lineáris Kriging: gömb Kriging: exponenciális IDW k=2 mintavételi helyek IDW k=10 Nearest neighbor Natural neighbor nincs jelentős különbség az előzőhöz képest még mindig majdnem ua., pedig az elméleti variogram egészen különböző egészen más, elnyújtott hatása van, pedig a variogram illeszkedése jó volt a nagy k érték miatt a legközelebbi mérések értékei dominálnak, így hasonló a Nearest neighbor-hoz szakadásos felület, a Thiessen poligonok határán éles váltás sokkal simább felület, de a mintavételi pontok által bezárt területen kívül nem működik jóval simább felület, a koncentráció csúcsokat sikerült ”jól megfogni” a legsimább felület az összes közül, olyan ”hihető” az eredmény nem csak látványra eltérő, de a szennyezett terület kiterjedése is egészen más nagyon nem mindegy, hogy milyen módszert használunk!

Szennyezett/veszélyeztetett terület lehatárolása Hogyan ellenőrizhetjük az interpoláció jóságát? Kereszt validációval: az interpolációt változatlan paraméterekkel többször hajtjuk végre minden körben egy vagy több (mintavételi pontok számától függően) mérést kihagyunk a számításból a kihagyott pontok mért és az interpolációval kapott értékét összevetjük az így kapott értékpárokat diagramon ábrázoljuk Hibák: szisztematikus felülbecslés szisztematikus alulbecslés nem megfelelő interpolációs módszer Cél a négyzetes hibaösszeg minimalizálása:

Szennyezett/veszélyeztetett terület lehatárolása szennyezőanyag jellemzői száma mérések oldott vs. partikulált terjedés sebessége adszorbeálódik v. nem módszer választás paraméterezés megbízhatóság elméleti tudás rendelkezésre álló szoftver

Szennyezett/veszélyeztetett terület lehatárolása Szennyezett térfogat meghatározása: feltétel, hogy ismerjük a szennyezőanyag koncentráció eloszlását, és a szennyezett terület le legyen határolva ha több mélységben is volt mérés, akkor el kell döntenünk, hogy az adott mélységben interpolált koncentráció eloszlást milyen mélységközre tekintjük érvényesnek dh/2 kék érvényes sárga érvényes zöld érvényes dh egy lehetséges felosztás talajban feltételezve, hogy a koncentráció változás mértéke konstans egy lehetséges felosztás talajvízben feltételezve, hogy a víznél nagyobb fajsúlyú a szennyező vízrekesztő barna érvényes piros érvényes

Szennyezett/veszélyeztetett terület lehatárolása Szennyezett térfogat meghatározása: talajban: talajvízben: i-edik mélységhez tartozó (B) határérték felett szennyezett terület [L2] i-edik mélységhez tartozó mélységköz [L] i-edik mélységhez tartozó mélységköz átlagos porozitása [-]

analitikus számítások v. transzport modellezés Szennyezett/veszélyeztetett terület lehatárolása A veszélyeztetett terület meghatározásához ismernünk kell: a szennyezőanyag terjedést befolyásoló jellemzőit (milyen folyamatokkal kell számolni?) a felszín alatti áramlási rendszert (áramlás iránya és sebessége) a forrás továbbra is szennyez v. ”csak” a talajban/talajvízben aktuálisan jelen levő szennyeződés terjedésével kell számolni szennyezőanyag aktuális koncentráció eloszlását a közegben – ez a jövőre vonatkozó számítások kezdeti feltétele analitikus számítások v. transzport modellezés

Szennyezőanyag-terjedés felszín alatti vizekben Amikor talaj- és/vagy talajvíz kármentesítésének folyamatáról beszélünk, akkor a szennyezőanyagok terjedési jellemzőinek ismerete fontos: mert segítségével megbecsülhető, hogy a szennyezés megkezdése óta milyen távolra és milyen mélyre juthatott el a szennyezőanyag ezzel segít a mintavételi helyek pozícionálásában ahhoz, hogy a szennyezett terület/térfogat lehatárolható legyen; mert megbecsülhető, hogy a közeli és távoli jövőben milyen távolra és milyen mélyre juthat el a szennyezőanyag ami alapján a veszélyeztetett terület lehatárolható és ami alapján eldönthető, hogy szükség van-e azonnali beavatkozásra és ha igen, akkor milyen típusúra.

Szennyezőanyag-terjedés felszín alatti vizekben Eredmények, amit a szennyezőanyag-terjedés vizsgálatokkal kapunk: szennyezők térbeli és időbeli mozgásának előrejelzése elérési idők (mikor fogja elérni a hatásviselőket a szennyezőanyag) jellemző koncentrációk (mekkora koncentrációban lesz jelen a szennyezőanyag adott területhasználat (v. hatásviselő) területén 5 év 10 év 30 év 50 év

Szennyezőanyag-terjedés felszín alatti vizekben Azt, hogy egy szennyezőanyag forrásból kibocsátott szennyezőanyag okoz-e szennyezést a talajban/talajvízben, és hogy mekkora területet szennyez el, sok tényező befolyásolja: kibocsátás mértéke, időtartama geológiai viszonyok közeg jellemzői (talaj textúrája, vízvezető képessége, talaj/talajvíz kémhatása, mikroba közössége, stb.) növényzet szennyezőanyag jellemzői (fajsúlya, oldhatósága, kémiai sajátosságai, biológiai bonthatósága, stb.) hidrometeorológiai jellemzők (csapadék, hőmérséklet, párolgás, stb.) áramlási viszonyok (feláramlási-, átmeneti-, leáramlási zóna) Fizikai/kémiai jellemzőiktől függően a szennyezők megkötődhetnek a talajszemcséken, ezzel lassítva terjedésüket. A lebomló szennyezők mennyisége (ha csak nincs utánpótlódás) idővel csökken, ellentétben az inert anyagokkal. Egyes anyagok átalakulnak, hogy energetikailag stabilabb formába kerüljenek. Ez kedvezőtlen is lehet, ha az új forma ”veszélyesebb” a hatásviselőkre nézve. Feláramlási területeken a mélyebb rétegekben levő víz nyomása nagyobb, mint a felső rétegekben levő vízé, így az áramlás iránya lentről felfelé mutat. Itt ált. párolgási többlet van. Ez szerencsés, a szennyező nem, vagy csak nagyon nehezen jut a mélyebb rétegekbe (rétegvíz szennyezés). Leáramlási területeken az egyedüli védőbástya a vízrekesztő rétegek beékelődése lehet. Beszivárgási többlet jellemző. Itt számolni kell a mobilis szennyezők mélybe jutásával. A víznél nagyobb fajsúlyú szennyezők a talajvíz tükröt elérve gravitációsan lefelé mozognak az első vízrekesztő rétegig. Ha oldódnak vízben, akkor a talajvíz folyamatosan moshatja el a gócot. A víznél kisebb fajsúlyú anyagok a talajvíz felszínén úsznak és együtt mozognak a talajvízzel. Az olajszármazékok a talajban olajtest formájában, külön fázisként, gravitációsan mozognak, míg el nem érik a talajvizet. Csapadékos időszakban a felszíni beszivárgás nő, ezzel együtt emelkedik a telítetlen zóna nedvességtartalma, ami a szennyezők gyorsabb vertikális mozgását segíti (hamarabb eléri a talajvizet). Száraz időszakban ennek a fordítottja játszódik le, a szennyezés a növények gyökérzónájában koncentrálódik, és ha a növény fel tudja venni a szennyezőanyagot, akkor fel is veszi. A durvább szemcséjű talajban a szivárgás gyorsabb, ezért a szennyező hamarabb éri el a talajvizet és nagyobb területekre jut el. A talaj kémhatásától függően egyes szennyezőanyagok mobilizálódnak vagy fordítva, immobilizálódnak. Szerves anyagok biodegradációja csak megfelelő fajösszetételű és mennyiségű baktérium/gomba jelenléte mellett lehetséges. Stb. Ez elég egyértelmű, minél nagyobb mennyiségben bocsátunk ki szennyezőanyagot, annál valószínűbb, hogy a koncentráció eléri a (B) szennyezettségi határértéket, és minél tovább szennyezünk, annál magasabb koncentrációk kialakulása várható. Egy nyílt karsztba a nyelőkön keresztül szint azonnal, késleltetés nélkül jut be a szennyezőanyag a beszivárgó vízzel, ezért a karsztos kőzetek sérülékenyek. Porózus kőzetek esetén a szivárgás jóval lassabb, de itt is meghatározó, hogy milyen talajfizikai féleségről van szó. Kavicsban az áramlás relatíve gyors, agyagban nagyon lassú. A növények képesek az oldott állapotban levő szennyezők felvételére. Fajtól függően érzékenyek v. kevésbé érzékenyek a szennyezőre. A növények gyökérzetén élő mikroorganizmusok is hatékonyan tudnak bizonyos típusú szennyezőanyagokat eltávolítani. Nagy vízigényű fajok sokat párologtatnak, vagyis leszívják a talajvizet, amivel helyben tudják tartani a szennyezőket.

Szennyezőanyag-terjedés felszín alatti vizekben Felszín alatti vizekben a szennyező anyagok transzportja a folyamat jellege szerint a következő folyamatokból áll: advekció (konvekció) – a szennyező a közeggel (víz) együtt áramlik vagy külön fázisként viselkedve terjed diffúzió – a koncentrációkülönbség hatására létrejövő transzport diszperzió – a sebességvektor irányváltozásai (ütközések) hatására létrejövő transzport szorpció – szennyezőanyag megkötődése szilárd vázon (talajszemcse) és az onnan való leválása bomlás/átalakulás – kémiai és biológiai folyamatok, melyeknek eredményeként a szennyezőanyag mennyisége csökken és/vagy a szennyező minőségileg átalakul

Szennyezőanyag-terjedés felszín alatti vizekben 1. advektív (konvektív) transzport szennyezőanyag a közeggel (víz) együtt mozog ha olajszármazékról beszélünk, akkor az külön fázisként, a víztől függetlenül is mozoghat gyakran keveredik az advekció és konvekció fogalma: konvekció: hőtanból átvett fogalom, hőmérsékletkülönbség hatására létrejövő áramlással mozgó anyag transzportja advekció: potenciálos erőtér (itt nyomáskülönbség) és nem hőmérséklet különbség hatására létrejövő áramlással mozgó szennyezőanyag transzportja kérdés: milyen sebességgel áramlik a víz? Darcy: de ez teljes keresztmetszetre vonatkozik, pedig a víz csak az egymással összefüggő (átjárható) pórusokon keresztül áramlik 25

egyensúlyra törekszik a rendszer Szennyezőanyag-terjedés felszín alatti vizekben 2. diffúziós transzport molekuláris diffúzióról beszélünk koncentráció különbség hatására a szennyezőanyag szétterjed mindig a nagyobb koncentrációjú hely felől a kisebb koncentrációjú hely felé egyensúlyra törekszik a rendszer vízmozgást indukálhat (pl. só koncentráció különbség miatti tengeráralmások) 26

Szennyezőanyag-terjedés felszín alatti vizekben 2. diffúziós transzport Fick I. törvénye írja le a diffúziós terjedést: a diffúziós tömegáram így írható fel: Ddiff [L2/T]: diffúziós tényező anyagfüggő a porózus közegre érvényes és mindig kisebb, mint a vizes közegben mérhető diffúziós tényező (D0) általában D0 függvényében fejezik ki alakra hasonlít a Darcy-egyenletre: azt fajlagos hozamra fejeztük ki, ezt pedig tömegáramra, ott K tényező volt anyag és közegfüggő, itt ugyanez a Ddiff, ott a hidraulikus gradiens hajtotta meg a folyamatot, itt pedig a koncentráció gradiens 27

Szennyezőanyag-terjedés felszín alatti vizekben 3. diszperziós transzport a sebességvektor irányváltozásának hatására létrejövő szennyezőanyag terjedés léptéktől függően: mikroszkopikus (hidrodinamikai) diszperzió: a szennyezőanyag a talaj szemcséinek ütközik és így mozgásának iránya megváltozik egyenlőtlen sebességeloszlás a pórusokban átlagos sebesség iránya sebesség eloszlás a pórusban 28

a szennyezőanyag mennyisége nem változik Szennyezőanyag-terjedés felszín alatti vizekben 3. diszperziós transzport a sebességvektor irányváltozásának hatására létrejövő szennyezőanyag terjedés léptéktől függően: makroszkopikus diszperzió: a szivárgási tényező nem állandó a tengelyek mentén Kx Ct=0 Ct>0 x Ct=0 Ct>0 z áramlás iránya x a szennyezőanyag mennyisége nem változik V=konstans 29

Szennyezőanyag-terjedés felszín alatti vizekben 3. diszperziós transzport a sebességvektor irányváltozásának hatására létrejövő szennyezőanyag terjedés léptéktől függően: makroszkopikus diszperzió: a szivárgási tényező nem állandó a tengelyek mentén a szennyezőanyag front lencsének ütközik , így mozgásának iránya megváltozik agyag lencse homok 30

Szennyezőanyag-terjedés felszín alatti vizekben 3. diszperziós transzport a szóródás mértéke eltérő a különböző irányokban: longitudinális diszperzió: az átlagos sebesség vektorral párhozamos szóródás transzverzális diszperzió: a sebesség vektorra merőleges szóródás horizontális transzverzális vertikális transzverzális a térfogatáram arányos a diszperziós tényezővel, ami arányos az átlagos szivárgási sebességgel diszperzivitással x tengellyel párhuzamos átlagos áramlási irányt feltételezve a diszperziós tényezők: matematikai leírása megegyezik a diffúzió leírásával porozitás longitudinálisdiszperzivitás horizontális transzverzális diszperzivitás vertikális transzverzális diszperzivitás 31

szennyezőanyag mozgása Szennyezőanyag-terjedés felszín alatti vizekben 3. diszperziós transzport diszperzió mértékét befolyásoló talaj jellemzők kicsi gyors nagy lassú pórusméret szennyezőanyag mozgása tekervényesség súrlódás 32

Szennyezőanyag-terjedés felszín alatti vizekben 4. szorpciós folyamatok a pórusfolyadékban mérhető koncentráció és a talajszemcséken mérhető koncentráció különbségéből adódó, a rendszer egyensúlyára törekvő transzport adszorpció: pórusfolyadékból kilépés és megkötődés a talajszemcséken (adszorbens) deszorpció: leválás a talajszemcsékről és visszalépés a pórusfolyadékba a folyamat reverzibilis, vagyis nem-kovalens kötés valósul meg a talajszemcse és a szennyező között tulajdonképpen a szennyezőanyag terjedésének késleltetését jelenti az érkező vízben a szennyezőanyag koncentráció magas, a talajszemcsék adszorpciós kapacitása megtelt az érkező vízben a szennyezőanyag koncentráció kicsi, a talajszemcsék adszorpciós kapacitása megtelt az érkező vízben a szennyezőanyag koncentráció magas, a talajszemcsék ”üresek” egyensúly alakul ki, a szennyezőanyag továbbhalad, nem kötődik meg és a szilárd vázról sem válik le a szennyezőanyag megkötődik a szilárd vázon a szennyezőanyag leválik a talajról és oldatba lép 33

Szennyezőanyag-terjedés felszín alatti vizekben 4. szorpciós folyamatok Csz: adszorbeált anyag koncentrációja [M/Mszárazanyag] C: oldott anyag koncentrációja [M/L3] a folyamatot izotermákkal írják le általában telítési görbe jellegű az izoterma gyakran használt izotermák: Freundlich (exponcenciális): Henry (lineáris): Langmuir (logaritmikus): , ahol Cmax az adszorbeált szennyező telítési koncentrációja [M/Mszárazanyag] Freundlich Henry Langmuir Lineáris: Kd: megoszlási hányados 34

Szennyezőanyag-terjedés felszín alatti vizekben 5. bomlás/átalakulás bomlás: az anyag degradációja, mennyiségének csökkenése átalakulás: kémiai, biokémiai folyamat, melynek hatására az anyagból minőségileg eltérő anyag keletkezik a pórusfolyadékban és a szilárd vázon megkötött anyagok bomlásának mértéke eltérő a bomlási folyamat sebességét befolyásoló tényezők: a talaj pH-ja a talaj nedvességtartalma (telített közegben ez egyenlő a porozitással) hőmérséklet szennyezőanyag fizikai-kémiai jellemzői biodegradáció esetén fontos a talaj szervesanyag tartalma a talaj baktérium (és gomba) közösségének jellemzői oxigénellátottság 35

koncentráció t=0 időpontban Szennyezőanyag-terjedés felszín alatti vizekben 5. bomlás/átalakulás bomlási folyamatok: elsőrendű (koncentrációtól függő): radioaktív bomlás, kémiai bomlások közül azok, amelyeknél a bomlás elsőrendű kinetikával leírható nulladrendű (koncentrációtól független): forrás-nyelő, ide soroljuk az átalakulást is Monod kinetika: a biodegradáció leírása exponenciális kifejezés koncentráció t=0 időpontban lebomlási tényező lineáris kifejezés 36

Szennyezőanyag-terjedés felszín alatti vizekben nem zh/vizsga anyag A transzport egyenletet a tömegmegmaradás elvéből kiindulva vezetjük le. ragadjunk ki egy dx, dy, dz élhosszúságú elemi hasábot a telített zónából, melynek térfogata dxdydz=V legyen a szennyező tömegárama , ahol v a sebesség [L/T], C pedig a szennyező koncentrációja [M/L3] V x z y Fki,z Fbe,y Fbe,x a hasábban a szennyezőanyag tömegének megváltozása egységnyi idő alatt: Fki,x Fki,y Fbe,z A=dxdy=dxdz=dydz, vagyis a sebességvektorokra merőleges felület

Szennyezőanyag-terjedés felszín alatti vizekben nem zh/vizsga anyag Osszuk le az egyenlet mindkét oldalát V=dxdydz-vel! A koncentráció a tömeg és a térfogat hányadosa: a jobb oldalon álló kifejezés nem más, mint a tömegáram megváltozása a tér három iránya mentén mivel F=v∙C és v vektormennyiség (hiszen a sebességnek van iránya és nagysága), a jobb oldali kifejezés az F tömegáram vektor divergenciája Innentől kezdve ebből indulunk ki!

Szennyezőanyag-terjedés felszín alatti vizekben nem zh/vizsga anyag 1. advektív (konvektív) transzport ugyanazt jelenti (v=q), qx=vx, qy=vy, qz=vz Mivel és veff-t beírva vx, vy és vz helyére, és mivel neff nem függ a vizsgált iránytól, így kiemelhető: ugyanaz, mint advektív transzportot leíró egyenlet 39

diffúziós transzportot Szennyezőanyag-terjedés felszín alatti vizekben nem zh/vizsga anyag 2. diffúziós transzport gradiens: egy skalár (C is ilyen) mennyiség megváltozása a tér három iránya mentén Tehát , vagyis Emlékezzünk, a Darcy-egyenletben a hidraulikus gradiens hajtotta meg az áramlást. 3D-ben így írható fel: Tehát , és diffúziós transzportot leíró egyenlet 40

diszperziós transzportot Szennyezőanyag-terjedés felszín alatti vizekben nem zh/vizsga anyag 3. diszperziós transzport A diszperziós transzport matematikai leírása megegyezik a diffúziós transzportnál látottakkal, jóllehet a fizikai tartalom merőben eltérő. Tehát , vagyis Tehát , és diszperziós transzportot leíró egyenlet 41

szorpciós transzportot Szennyezőanyag-terjedés felszín alatti vizekben nem zh/vizsga anyag 4. szorpciós folyamatok A pórusfolyadékban oldott és a szilárd fázison megkötött szennyezőanyagok egyensúlyát izotermákkal írjuk le. A koncentráció időbeli változását pedig így írhatjuk fel: Lineáris (Henry) izotermát feltételezve: porozitás [-] talaj testsűrűsége [M/L3] szorpciós transzportot leíró egyenlet 42

Szennyezőanyag-terjedés felszín alatti vizekben nem zh/vizsga anyag 5. bomlás Az elsőrendű lebomlás folyamatát leíró egyenlet: elsőrendű, szeparábilis differenciál egyenlet, vagyis analitikusan megoldható kezdeti feltétel: ha ismert a felezési idő (radioaktív bomlás): 43

Szennyezőanyag-terjedés felszín alatti vizekben Transzport egyenlet: oldott és adszorbeált anyag koncentrációjának megváltozása = advekció + diffúzió + diszperzió + szorpció + lebomlás oldott koncentráció megváltozása adszorbeált koncentráció megváltozása lebomlás és átalakulás advekció diffúzió diszperzió emeljük ki vonjuk össze: D retardáció: R – a szennyező terjedését késlelteti 44

Szennyezőanyag-terjedés felszín alatti vizekben Transzport egyenlet: elrettentő kinézete és bonyolultsága ellenére jó néhány egyszerűsítést tartalmaz, pl.: a szorpciós folyamatok egyensúlyát lineáris (Henry) izotermával adtuk meg, ami a legtöbb szennyezőanyag esetén nem érvényes feltételeztük, hogy a bomlási folyamatok elsőrendű (exponenciális) és/vagy nulladrendű (lineáris) egyenletekkel leírható, pedig a szennyezőanyagok jó részénél a bomlási folyamatokat nem lehet ilyen egyszerűen leírni az egyenlet a gyakorlati esetben sokkal barátságosabb formára egyszerűsödik, mert a legtöbb szennyezőanyagnál nincs értelme az összes, egyenletben szereplő folyamatot figyelembe venni a szilárd halmazállapotú szennyezők nem fognak advektív, diffúziós vagy diszperziós transzporttal terjedni sok szennyező nem vagy csak nagyon hosszú idő alatt bomlik le vannak olyan anyagok, amik nem fognak adszorbeálódni a talajszemcséken stb. 45

Szennyezőanyag-terjedés felszín alatti vizekben Transzport folyamatok hatása egy vonal mentén ábrázolva C x=0-ban és t=0-ban a koncentráció x advekció + diffúzió + diszperzió + szorpció retardáció + bomlás/átalakulás 46

Szennyezőanyag-terjedés felszín alatti vizekben Áttörési görbe: megmutatja, hogy egy pontban hogyan változik a szennyezőanyag koncentráció időben a különböző transzport folyamatok figyelembe vételével + elsőrendű lebomlás + diffúzió és diszperzió advekció + adszorpció ± átalakulás 47