Varga Csaba: A tudástársadalom Varga Csaba: A Stratégiakutató Intézet első évtizede Elhangzott az intézet alapításának 10 éves évfordulója alkalmából rendezett.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KLÍMAVÁLTOZÁS, KÖZLEKEDÉS, VÁROS, EURÓPAI UNIÓ, VISEGRÁGIAK
Advertisements

A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Iskolatörténeti hét  A murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola a központi iskolaépület 50 éves évfordulójára, január 21-től január 26-ig iskolatörténeti.
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
Stratégiák jövőkutatási megalapozása
A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS ÉS A VÁLTOZÓ KÖZIGAZGATÁS A TELEPÜLÉS, A JÁRÁS, A MEGYE ÉS A RÉGIÓ ÁTALAKULÓ SZEREPE II.PLAN-NET.HU TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONFERENCIA.
A Stratégiakutató Intézet (Hungary) bemutatása Varga Csaba szociológus, c. egyetemi docens Stratégiakutató Intézet elnöke
Tudomány Társadalom Kommunikáció Pojekt-bemutató.
Mi lenne, ha a szellemi tőkének valóban lenne szerepe?
Semmi nem állíthatja meg a forradalmat! a XXI. század Szocializmusa felé Úton.
A tudástársadalom programja
február 24. Gyutai Csaba. 2 3 Forrás: Nemzetközi Statisztikai Évkönyv, 2004, KSH, Bp., Ipari és Építőipari Statisztikai Évkönyv, 2005, KSH, Bp.
Cigány ügyek az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt Siófok, szeptember 16.
375 éves az Egyetem „A természettudományos oktatás és kutatás jelene és jövője” Környezetünk jelene és jövője március 25.
Campus lét konferencia 2012 A KÖZ ÉS A MAGÁN KÖZÖTTI HATÁR ÉS AZ ÁLLAMPOLGÁRI ELKÖTELEZETTSÉG.
A POLITIKAI-GAZDASÁGI VÁLSÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ KÉSZITETTE: GILIGOR ANITA.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
MTA Regionális Kutatások Központja Urban-regime Pécsett Pálné Kovács Ilona PTE BTK, MTA RKK.
Hipermédia tanulási források az interneten
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Irányváltások a területfejlesztés intézményrendszerében 1Területfejlesztők Napja Balatonkenese.
Vidékfejlesztés és a területfejlesztés kapcsolatrendszere
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
A területi együttműködés külgazdasági és Kárpát-medencei vetületei
1 1 1.
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
A vidéki tér sikertényezői
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Az elméletek és a gyakorlat viszonya a szociális munkában Összeállította: Ágoston Magdolna Forrás: Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd,
Dippold Péter A könyvtárak változó szerepe az információs társadalmakban.
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
Történelem – középszintű témakörök
A civil társadalom fejlesztése az információs társadalom korában
ÚJ TUDAT A TUDÁSTÁRSADALOMBAN
Stratégiakutató Intézet MAGYARORSZÁG A 21. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN, különös tekintettel az intelligens civil társadalomra Varga Csaba Stratégiakutató Intézet.
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM MESTERISKOLA SZOMBATHELY augusztus
Partnerség és hálózatok – elmélet és gyakorlat Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
MTA Regionális Kutatások Központja A Duna – Tisza köze problémái és jövője „ A CSATORNA VÍZIÓJA” Csatári Bálint geográfus MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
Jövőkutatás - Tóth Attiláné dr. Jövőkutatás Tóth Attiláné dr.
Bevezetés.
A városmegújítás, mint a helyi gazdaság hajtómotorja Határmenti régió fejlesztésének lehetőségei Június 24. Brunda Gusztáv, Inno-nivo Kft., Salgótarján.
MultiMOL, avagy a regionális multivá válás folyamata a MOL-nál március 6. Jerkovits Éva, Pál Zsófia.
Készítette: Dormán Eszter Noske Borbála
Fenntarthatóság és káoszelmélet
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Szakértés és döntéshozatal az oktatáspolitikában *** Az Oktatás és Gyermekesély Kerekasztal Neumann Eszter ELTE TÁTK.
ÁPOLÁS SZAKFELÜGYELET MÓDSZERTANA
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Új lehetőségek a székelyföldi regionálisfejlesztésben Csák László – Sapientia EMTE MTTK Sopron, november.
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Az Információs Társadalom fogalma, kialakulása
A felnőttek tanításának tanulásának, értékelésének pszichológiai aspektusai Előadó: Ludányi Ágnes.
Előadás másolata:

Varga Csaba: A tudástársadalom Varga Csaba: A Stratégiakutató Intézet első évtizede Elhangzott az intézet alapításának 10 éves évfordulója alkalmából rendezett Új tudások és új tudatok a tudástársadalom korszakában c. nemzetközi konferencián (2002. január február 2.)

Szellemi alapállás  NINCS ZÁRT KAPU  MINDEN GONDOLATNAK ESÉLYT ADNI  TUDOMÁNYKÖZTI REFLEXIÓ

Stratégiakutató Intézet charme-ja (1990) : Általában öt-tíz évvel mindig (akarva-akaratlanul) a kor előtt jártunk társadalmi rendszerváltás, újkonzervatívizmus, nemzeti stratégia 2020-ig globalizáció, lokalizáció, monetarizmus, információs társadalom globlokál világ, tudástársadalom, intelligens tér, tudásáruház társadalomgazdaság, tudatfejlesztő társadalom, egységtársadalom

Milyen elméleteken dolgoztunk több- kevesebb sikerrel? új rendszerváltás-felfogás, stratégiaelmélet, konzervatívizmus-elmélet, kultúraközpontú társadalom ? globalizációelmélet, információs társdalom vízió ? információelmélet, civil társadalom koncepció, tudástársadalom elmélet, közvetlen demokrácia tan ? új monetarizmus koncepció, új tudásfelfogás, térelmélet, lokalizációelmélet, technológiatan ? hagyományalapú tudástársadalom paradigma, egységtársadalom elmélet ? tudástársadalom-gazdaság koncepció, kvantumvákuum elmélet kiterjesztése, integrált tudatelmélet, istentan, stb.

Milyen elméleteket nem tűztünk napirendre? - az általános társadalomelméleti kérdésfelvetések elmaradtak - nem foglalkoztunk egy lehetséges új államelmélettel - az interdiszciplináris kutatások ellenére a rendszerelméleti megközelítés halvány volt - az egységes emberelmélet összerakása nagyon kezdetleges - az új globalizáció paradigmában nem fejtettünk ki általános új gazdaságelméleti megfontolásokat - csak folyton terveztük az ősi tudástársadalmak kutatását - a fenntartható fejlődés és a tudástársadalom összefüggéseit nem dolgoztuk ki - stb.

Milyen gyakorlati hasznot hoztunk? : (új)konzervatív stratégia) : magyar jövőforgatókönyvek : civil társadalom fejlesztések ?: információs társadalom stratégiák ?: új tudományszervezési mentalítás ?: kísérleti felnőttoktatás (civilegyetem) ?: intelligens régió-megye stratégiák ?: intelligens régió-megye fejlesztések ?: tudománypark, tudásportál, tudásáruház, e- gazdaság fejlesztés, hagyományalapú tematikus park, ?: tudástársadalom stratégiák

Módszertani eredmények és gyengeségek Erősségek:  Interdiszciplinaritás és nyitottság a tudomány (korábbi és mai) határai iránt  Távolság az ideológiáktól, szabadságigény, és jövőközpontú beállítottság  Egyszerre elmélet- és gyakorlatorientáltság  Tudáselvűség és piacelvűség, de nem értéksemlegesen és nem a piacnak kiszolgáltatottan Gyengeségek:  Olykor túlzott jövőközpontúság  Mentális stratégia (nyitott-sisak harcmodor, őszinteség a politikai mezőben, kihátrálás a presztízs-konfliktusokból, stb.)  Állandó túlvállalás, de nem túlszereplés  Folyamatos szervezetfejlesztési hátrány a források korlátozottsága miatt

Az idolumok kezelése  Törekvés az elavult nézetek, magunk és mások idolumainak kritikájára  Nincs olyan gondolatrendszer, amelyben ne lennének idolumok  Új mentális stratégia: a személyek támadása helyett az idolumok birálata  Az idolumok mögött gyakran felsejlik a nemtudás üressége

Varga Csaba: A tudástársadalom Röviden a jövőről

21. századi menetrend Első korszak: (2030) információs társadalom Második korszak: (2070) tudás- és majd tudattársadalom Harmadik korszak: 2030 (2050)-tól egységtársadalom

Szelíd üzenetek  A tegnapi és holnapi katasztrófák nem homályosíthatják el tudatunkat  Minden új szörnyűség, új tragédia, új válság azt üzeni, hogy fogalmazzuk meg az új programot  Minden eddigi programcsőd, minden korábbi utópiagyalázat, minden elkövetkező jövőkép- összetörés sem cáfolja az új víziók szükségességét  Minden régi és új megvilágosodás irányt mutat

A tudástársadalom vízió egyúttal demonstratív figyelmeztetés: a jelen nem megy így tovább, a jövő nincs elzárva előlünk!