A civil társadalom fejlesztése az információs társadalom korában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EGYHÁZ A TUDÁS-TÁRSADALOMBAN
Advertisements

ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
Varga Csaba Sociologist, H. Academic Reader,
HÁLÓZAT ONE új koncepció, új szisztéma Artisjus: T
Az intelligens világ esélyei és feladatai Varga Csaba Stratégiakutató Intézet, június.
A tudástársadalom és a tudásközpontú média
Globalizáció társadalmi összefüggései - kulturális globalizáció
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
A globlokál világ kultúrája (tér – társadalom – kultúra)
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
Az új lokális paradigma (a lokális tudás- és tudat-fejlesztés - és kitekintés az európai államok feladataira) Csaba Varga researcher of social theory,
TUDÁSELMÉLET, TUDÁSTÁRSADALOM, TUDÁSRÉGIÓ
A Stratégiakutató Intézet (Hungary) bemutatása Varga Csaba szociológus, c. egyetemi docens Stratégiakutató Intézet elnöke
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Innovációmenedzsment. A század jellemzői Az innováció marginálisból központi jelenséggé válik A gazdaság tercierizálódik (szolgáltatás-gazdaság)
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Mi lenne, ha a szellemi tőkének valóban lenne szerepe?
Semmi nem állíthatja meg a forradalmat! a XXI. század Szocializmusa felé Úton.
A tudástársadalom programja
A NEMZETGAZDASÁGOK VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRÉNEK VÁLTOZÁSA
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
A BELFÖLDI VÁNDORMOZGALOM JELLEMZŐ VONÁSAI MAGYARORSZÁGON
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
TELEPÜLÉSTAN 5. Településrendszer, régió. MI A RÉGIÓ? Vonzáskörzet (régió)
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
Nyugat-dunántúli Régió
Gábor Edina főigazgató Országos Egészségfejlesztési Intézet május 12. Elköteleződés az egészségért.
A vidéki tér sikertényezői
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt Motiváció felkeltése és fenntartása internethasználattal.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
1 Szellemi tőke szerepe a tudástársadalom korszakában
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
"Vállalkozások és az Információs Társadalom Konferencia" - Szentgotthárd december 5.1 Nyugat-Dunántúl Információs Társadalmi Stratégiájának környezete.
EURÓPA és a regionális információs társadalom kezdeményezések Varga Csaba szociológus, címzetes egyetemi docens, Stratégiakutató Intézet elnöke
Varga Csaba: A tudástársadalom Varga Csaba: A Stratégiakutató Intézet első évtizede Elhangzott az intézet alapításának 10 éves évfordulója alkalmából rendezett.
INTELLIGENS RÉGIÓ – INTELLIGENS VÁROS Varga Csaba szociológus Stratégiakutató Intézet.
Az új lokális paradigma és a metaelmélet Csaba Varga researcher of social theory, metaphilosopher, h. academic reader President of Institute for Strategic.
Tudásrégió Stratégia Pest Megyében Varga Csaba Stratégiakutató Intézet Kht.
ÚJ TUDAT A TUDÁSTÁRSADALOMBAN
Stratégiakutató Intézet MAGYARORSZÁG A 21. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN, különös tekintettel az intelligens civil társadalomra Varga Csaba Stratégiakutató Intézet.
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM MESTERISKOLA SZOMBATHELY augusztus
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
Régió, megye, járás (kistérség): múlt- jelen- jövő Pálné Kovács Ilona MTA KRTK, Regionális Kutatások Intézete Pécs,
Az önkormányzatok érdekképviselete
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Civil Európa – civilek Európában
Az Információs Társadalom fogalma, kialakulása
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
1 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15. Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web:
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
A Tudásrégió közösségi színterei
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Ifjúsági feladatok az IKSZT-ben
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
Előadás másolata:

A civil társadalom fejlesztése az információs társadalom korában Varga Csaba Stratégiakutató Intézet Kht www.e-mo.hu

1. Globalizáció és lokalizáció A globalizáció több ezer éves világ-folyamat A globalizáció közelmúltja a pénz-központú újkapitalizmus A globalizáció jelene az informatikai, majd az információs társadalom A globalizáció jövője a tudástársadalom korszaka, mint új típusú globalizáció

A globalizáció jellemzői A globalizáció új fogalma Globalizáció és lokalizáció együtt Globalizáció: funkcionalitás szubsztancialitás (egységesülés) Kvantitatív és kvalitatív globalizáció 21. század első fele: új globlokál világ

PÉNZKÖZPONTÚ ÚJ- KAPITALIZMUS TUDÁSKÖZPONTÚ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM A globális közeljövő 2001-2010 programja: PÉNZKÖZPONTÚ ÚJ- KAPITALIZMUS HELYETT TUDÁSKÖZPONTÚ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM

2. Lokalizáció és civil társadalom A hiányzó lokalizációelmélet aktuális megfogalmazása A globalizációban a lokális szintek felértékelődése megy végbe A lokalitás egyszerre részben alávetett és részben önálló szint A lokalitásban a központi szereplő a civil társadalom

A lokalizáció jellemzői Lokalizáció színterei: régió, megye, kistérség, település (város és falu) A globális világ alapegysége és ellensúlya (autonómia-paradigma) Az új társadalomban első szint A virtuális lokalitás – kvalitatív lokalitás? Lokalizáció és új közösségek, új gyülekezetek

Lokalitás-szerkezet Felső életvilág (régió, megye) Alsó életvilág Környező világ (kistérség, település) Kéznéllévő világ (család, egyén) Belső vált életvilág (a személyek felettes éne) A globalizáció hatásai – a lokalizáció viszontválaszai (virtuális lokális világ?) Az információ és tudás hozzáférés térstrukturáló szerepe

A lokális egyén Az egyéni második (kvalitatív) individualizációja indulhat Az egyén csökkenő mértékben foglya társadalmi és ideológiai helyzetének Az egyén (elvileg) külső korlátok nélkül tudáshoz juthat A tudatfejlesztő kor küszöbén vagyunk

3. Információs kor, mint új globlokál világ Az új globlokál világ az információs kor Az információ központú világmodell „lépcsői” Tudásalapú, új életminőségű, fenntartható „fejlődés” Intelligens civil társadalom Intelligens személyes és családi világ

Tudati-nyelvi termékek Adat: egységnyi megismerés jelentését hordozó tudati-nyelvi alakzat Információ: két adat viszonyának meghatározása, így már képzet (üzenet, hír, felvilágosítás a valóságról) Ismeret: összekapcsolt, rendszerezett, szerkesztett információ Tudás: értelmezett ismeretrendszer, átfogó vízió a valóságról (avagy folyton új valóságkép) Döntés: valóságváltoztatásra hasznosított tudásrendszer

Fizikai-technikai termékek Jel: ember alkotta eszközzel továbbított információ Értelmezett jel (Tudásjel): ember alkotta eszközzel értelmezett információ- és ismeret-rendszer (nem ember alkotta tudás ember alkotta eszközzel) JelDöntés: a tudásjelrendszerekkel döntéshozás és döntés-végrehajtás (nem ember alkotta tudásból nem emberi döntés - emberi kontrollal)

Információs és/ vagy tudástársadalom Az információs társadalom: ember alkotta eszközzel továbbított jelek társadalma és potenciálisan már ismeret-társadalom (egyúttal a jelenelmélet alaptézise) A tudástársadalom: az értelmezett ismeretrendszer társadalma, amely potenciálisan már a tudásjel társadalma is, s amely a tudással és - részben - a tudásjellel újraszerkeszti a társadalmat (egyúttal a közeljövő-elmélet alaptézise)

Információs kor (1980-2050?) Az információs társadalom / jeltársadalom (1990-2010-20) A tudástársadalom / döntéstársadalom (2000-2030-50) A tudattársadalom / valóság(át)alakító társadalom (2020-2050-70) Egységkor (2050-?) Az egységtársadalom / ember-valóság, tudat és eszköz egységesülése (2040-2070-90)

4. Intelligens civil társadalom Nyitott a globális civil társadalomra Kooperál a nemzeti/állami civil társadalommal Helyben integrálja az eltérő társadalmi- és tudáscsoportokat A társadalmi tőke növelését választja Út a barbár helyi társadalomtól az intelligens civil társadalomig

Új társadalom? Globális társadalomszerkezet - káoszjellegű (globális és lokális központú) hálózati társadalom Ökológiai társadalomgazdaság/etikai gazdaság Tudás- és tudatfejlesztő társadalom A digitális állam visszafejleszti a hatalom- és szuperhatalmi szférák mindenek fölötti státuszát A mesterséges intelligencia és a spirituális intelligencia együttes szerepe Társadalmi mobilitás - tudás-mobilitás, csoportként, de egyénenként is

Intelligens régió Az információs vagy tudástársadalom programjának regionális megvalósítása, a tudásalapú gazdaság és társadalom rendszerű, koncentrált kiépülése egy-egy megyében, vagy régióban, avagy az intelligens életfeltételek intenzív és kreatív megteremtése, a hálózati e-gazdaság dominánssá válása, áttérés a digitális közigazgatásra és az értékőrző, az értékteremtő tartalom-szolgáltatások elterjedése.

Intelligens kistérség Ha az információs társadalom régió intelligens híd, akkor az intelligens kistérség kreatív működési központ A globális kötelező és a lokális egyedi elemek lokalitást erősítő, életvilág átalakító kombinációja Az intelligens életvilág szülőhelye A helyi társadalom folytonos (tudásalapú) újraszervezése, avagy helyi út a tudástársadalomba

Helyi szolgáltatások helyi e-hálózat e-demokrácia e-közigazgatás, e-önkormányzás (települési és kistérségi) e-gazdaság e-oktatás, távoktatás, e-content (tartalomszolgáltatás) intelligens lakás, ház, épület

E-demokrácia az elektronikus virtuális-démosz megszületése út a kvantitatív demokráciától a kvalitatív demokráciába (potenciálisan új demokrácia-modell) a globális és lokális demokrácia intézményesülése a választó joggal való élés e-kiterjesztése a választók és a választói csoportok tudásfejlesztése az elektronikus közvetlen részvétel megteremtése e-kormányzás, e-közigazgatás gyors elterjedése a posztmodern demokráciaelmélet kialakulása

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!! www.e-mo.hu www.inco.hu www.stratégiakutató.hu www.vargacsaba-hu