DR. Lovász László Matematikus. Dr. Lovász László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Matematikai Intézetének igazgatója 1948-ban született Budapesten. Fő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Neumann János Készítette: Bánfa Ticián.
Advertisements

Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
1 Magyar Nyelven Európában I. Felsőoktatás és Tudomány Budapest március 31 – április 1.
A Szénhidrogén Kutatás Menedzsmentje
A Magyar Tudományos Akadémia 180. Közgyűlése Bíró JózsefImre Sándor MTA TRB és AKB közgyűlési képviselői TexPoint fonts used in EMF. Read the TexPoint.
Hajós György és a geometria
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
ELTE, matematika alapszak
ELTE, matematika alapszak
2012. November 21. Szemidefinit programozás és extremális gráfelmélet Lovász László Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest 1.
Erdős Pál „A matematikus egy gép csupán, amely az elfogyasztott kávémennyiséget elméletekké alakítja."
Kalmár László  Informatikai Tanszékcsoport, Főépület 2000-nél több informatikus hallgató.
Visszaemlékezés Szabó Gábor professzor oktatói, kutatói, intézetigazgatói és közéleti tevékenységére Biró Sándor.
A Számítástudományi → Számítógéptudományi Tanszék első harminc éve
Eötvös Loránd élete és munkássága
A határmentiség kutatása a számok tükrében Tiner Tibor Selye János Egyetem, Révkomárom MRTT évi Vándorgyűlés, Szabadka, nov
Kapcsolat Név: Jancsó Gábor, az MTA Doktora, tudományos tanácsadó
Magyar nyelvészek,nyelvművelők
Az emberi természet természettudományos vizsgálata
Kommunikáció az egyetemen
TARICS ZOLTÁN, tudományos titkár
Matematika I. 1. heti előadás Műszaki Térinformatika 2013/2014. tanév szakirányú továbbképzés tavaszi félév Deák Ottó mestertanár.
Filozófia Intézet Jelentkezhetnek BA vagy azzal egyenértékű végzettséggel rendelkező Bölcsészek Társadalomtudósok Pszichológusok T ermészettudósok, matematikusok.
1 A K-21 bemutatkozik 3. csoport: Kulcsfontosságú célcsoportok EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT K-21 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROJEKT.
Matematika oktatás mérnök és informatikai képzésekben Ráckeve, március 2-4.; B. Szendrei Mária, SZTE Szegedi Tudományegyetem (1872, 1921, 2000) 12.
Matematika oktatás mérnök és informatikai képzésekben Ráckeve, március Pannon Egyetem (Veszprémi Egyetem, 1949) Bölcsészettudományi Kar Gazdaságtudományi.
1 Matematika oktatás mérnök és műszaki informatikai képzésekben Ráckeve, március 2-4. Recski András, BME Számítástud. és Inf.elm. T. Budapesti Műszaki.
Matematika oktatás mérnök és informatikai képzésekben
Készítette :Varga Sára
Bolyai János.
TÁMOP C-11/1/KONV Történet  Az Egyesület alapítása – 1998 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Eötvös Lóránd Tudományegyetem.
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
TOVÁBBTANULÁSI TÁJÉKOZTATÓ. MATEMATIKA MIÉRT ÉRDEMES MATEMATIKÁT TANULNI? Hasznos Közismert tény, hogy a matematikus szakma a világon az egyik legjobb.
A Külső Tagok Fóruma Tudománytámogatás: Rézler Gyula, az MTA külső tagjának példája Tóth Pál Péter, az MTA doktora, KSH Népességtudományi Kutatóintézet.
Hermann von Helmholtz Kerekes Evelin 11.c. Hermann Ludwig von Helmholtz  augusztus 31.-én Potsdamban született  szeptember 8.-án Charlottenburgban.
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Készítette: Bakos Vanessza, 9.a
Egyszerű történet vessző száz oldal – a kardozós változat
Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet
Eötvös Lóránd élete Készítette:Bráder Amanda 9.b.
Csereklei Levente. Tartalomjegyzék Élete és tanulmányai Későbbi évei Tudományos eredményei Forrás.
Alessandro Volta Oláh Szófia 10.b.
Lénárd Fülöp ( ).
Archeometriai laboratórium a Régészettudományi Intézetben
1 Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Tanszékcsoport Vegyész szak.
GeoGebra Dinamikus matematika mindenkinek
GeoGebra Dinamikus matematika mindenkinek
SZTE Egyetemi Tavasz TÁJÉKOZTATÓ A KÉTCIKLUSÚ KÉPZÉSRŐL Dr. Szendrei Mária Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete.
„Európai Léptékkel a Tudásért” Minőség és teljesítmény Eötvös Loránd Tudományegyetem „Kutató- és kiváló egyetemek Magyarországon” Budapest, június.
Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, július 27. – Budapest, április 8.)
Hálózatok: új nyelv a tudományban Lovász László Eötvös Loránd Tudományegyetem
Az Erős Perfekt Gráf Tétel
Matematikusok a számítógépes tervezésben
Simonyi Károly Élete Bognár Beáta 11.D. Tartalom Életrajz Családja Díjai Könyvei Források.
 Lucille Philips  Melville Feynman  New York  125 Pont  Tudomány iránti érdeklődés  Matematika Bajnokság.
Nagy magyar tudósok Neumann János ( ) „Neumann észjárását ismerve néha eltűnődöm, hogy nem egy magasabb rendű faj egyik képviselőjével állok-e.
Neumann János december 28-án született Neumann Miksa és Kann Margit első gyermekeként Budapesten, a Váczi körút.Jánosnak később két öccse is született:
Meghívó ! Agykutatás Napjai Budapesten március 17-18
AZ UNIVERZUM GEOMETRIÁJA
1 Merre tart a világ a matematikai szoftverek használatában? Kovács Zoltán Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet, Analízis Tanszék.
A kezdetektől…. …”napjainkig” ( )
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
és a Semmelweis-reflex
Charles-Augustin de Coulomb
Professzor Ujvárosi Miklós életútja és munkásságának hatása
“SĂ CUNOAŞTEM MATEMATICIENII LUMII”
Rényi Alfréd tudományos munkássága Tudománynépszerűsítő tevékenysége
Pécsi Tudományegyetem Matematikai és Informatikai Intézet
Galileo Galilei Készítette : Adorján Bezaló. Élete: Galilei az olasz Pisában született ben.Orvosnak készült a pisai egyetemen de anyagi okok miatt.
Előadás másolata:

DR. Lovász László Matematikus

Dr. Lovász László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Matematikai Intézetének igazgatója 1948-ban született Budapesten. Fő kutatási területe a diszkrét matematika és algoritmuselmélet. Már középiskolásként a matematika érdekelte, a budapesti Fazekas Gimnázium első matematikatagozatos osztályában folytatta tanulmányait. Ott kezdett gráfelmélettel foglalkozni, ez a terület mindig kutatásai középpontjában maradt. Dr. Lovász László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Matematikai Intézetének igazgatója 1948-ban született Budapesten. Fő kutatási területe a diszkrét matematika és algoritmuselmélet. Már középiskolásként a matematika érdekelte, a budapesti Fazekas Gimnázium első matematikatagozatos osztályában folytatta tanulmányait. Ott kezdett gráfelmélettel foglalkozni, ez a terület mindig kutatásai középpontjában maradt.

 1971-ben az ELTE TTK matematikaszakán fejezte be tanulmányait, akkor sikerült bebizonyítania Berge francia matematikus mintegy 20 éve nyitott „perfekt gráf sejtését”. A bizonyítás elvezette a kutatót a diszkrét programozás témaköréhez, mely két évtizedre egyik fő kutatási területe lett ban Kneser egy régóta nyitott kombinatorikai problémáját oldotta meg egy új módszer segítségével, melynek során az algebrai topológia klasszikus eredményeit alkalmazta egy olyan kérdés vizsgálatában, mely látszólag nagyon távol esett ettől. Egy másik, a gráfelmélettől távoli terület, a multilineáris algebra felhasználásával 1979-ben megoldotta Shannon „ötszög-problémáját”. A módszer messzire vezetett: a „szemidefinit optimalizáció” számos fontos kombinatorikus alkalmazásához, melyek közül az övé volt az első.

1979-ben lett a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, 1985-ben a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjává választotta ban a Yale Egyetem által felkínált professzori állásnak köszönhetően külföldön folytatta kutatásait. A világhírű intézményben 1999-ig oktatott. Vendégprofesszorként tanított még a princetoni, a Cornell, a washingtoni, a kanadai waterlooi és a bonni egyetemen ben a Microsoft Kutatóintézet kutatójaként szabadon foglalkozhatott tovább a számára érdekes matematikai kérdésekkel. E mellett a nagyméretű hálózatokkal és az azokat szolgáló nagyméretű programrendszerekkel kapcsolatban felmerült izgalmas matematikai problémákat vizsgálta. A Microsoft Kutatóintézetében feleségével létrehozott egy hálózatokon való adattérítést segítő algoritmust, melyet a Windows Server 2003-ba be is építettek ban tért haza Magyarországra, azóta az ELTE Matematikai Intézet igazgatója.

Szakmai érdeklődése igen széleskörű, oktatott például geometriát, kombinatorikát, gráfelméletet, kombinatorikus optimalizálást, algoritmusokat és bonyolultságelméletet. Az algoritmikus gondolkodásmód elterjesztésének úttörője, az elméleti számítógép-tudomány egyik vezéralakja.2007-ben odaitélték neki a Bolyai dijat is. Szakmai érdeklődése igen széleskörű, oktatott például geometriát, kombinatorikát, gráfelméletet, kombinatorikus optimalizálást, algoritmusokat és bonyolultságelméletet. Az algoritmikus gondolkodásmód elterjesztésének úttörője, az elméleti számítógép-tudomány egyik vezéralakja.2007-ben odaitélték neki a Bolyai dijat is.