SOLTUB Kft. Hajdu Zoltán

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A laskagomba termesztés és a biogáz hasznosítás komplex, egymásra épülő termelő és biohulladék hasznosító rendszerének bemutatása Hotel.
Advertisements

Biogáz–előállítás, vidéki jövedelem-termelés
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
PTE PMMK Környezetmérnöki Szak (BSC)
Leukó Ferenc Vezetői coaching.
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
Megújuló energia előállítás marginális területeken Az M2RES projekt Kéri Zsuzsanna REC for CEE március 21.
Szántóföldi növénytermesztés környezettudatosan
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
A takarmányok összetétele
A klímaváltozás hatása a hegyvidéki éghajlatra: az Alpok
Magyarország tápanyag-gazdálkodása Tápanyagmérlegek
TERRASOL komposzt a növény well-ness
Természeti erőforrások védelme
TÁMOP A-11/1/KONV AGRÁRKLÍMA című projekt NYITÓ RENDEZVÉNYE D. alpr.: Erdészeti és szántóföldi biomassza-termesztés hozamai, kockázata.
Előnyök és alkalmazási területek
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Photovoltaikus kiserőművi rendszerek jelene és jövője Magyarországon
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Szélparkok telepítése és a helyszínek összehasonlító értékelése
1 „ Energiapolitikai kérdőjelek, lehetséges válaszok” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. MKT Vándorgyűlés, Eger Június.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
A talajtermékenység növelésének új, lehetőségei napjainkban Dr. Biró Borbála 1, P. Angerer Ildikó 1 Magyar Tudományos Akadémia, Talajtani és Agrokémiai.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
energetikai hasznosítása III.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A MAGYAR ÉLELMISZERIPAR INNOVÁCIÓS LEHETŐSÉGEI – KONFERENCIA 2010
IV. RÉSZ NITRÁT MENTESÍTÉS, BIOGÁZ TERMELÉS.
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Tájékoztató A hígtrágya kijuttatásával és tápanyagként történő hasznosításával kapcsolatos talajvédelmi előírások betartásáról és az adatszolgáltatási.
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, FoodManufuture Nemzeti Workshop Jövőbeli lehetséges forgatókönyvek Berczeli Attila Campden.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Energiahatékonysággal a vállalkozások költségcsökkentéséért Nagy Judit Külkapcsolati munkatárs Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
Szén-dioxid Nyomozók. energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
Fenntartható tápanyag-gazdálkodás –energianövények
Emberi erőforrás tudatos fejlesztése
A román mezőgazdaság az átalakulás éveiben Hajas Marína földrajz BSc III. évfolyam.
Aktuális pályázati lehetőségek Okos Jövő Innovációs Klaszter O KOS J ÖVŐ I NNOVÁCIÓS K LASZTER K LUBEST június 16. NOS Kft.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Nagy András Ügyvezető igazgató.
1 III. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT Nevezés kategóriája: Greennovatív gyártó, termelő Pályázati anyag címe: Biomassza kazánokkal a fenntartható termelésért.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
KOMPLEX VÍZ- ÉS TALAJERŐ GAZDÁLKODÁS A DALMAND ZRT. ÖNTÖZÉSES KULTÚRÁIBAN IV. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ április 9.
Biogáz – a legemberibb megújuló energia
Energetikai gazdaságtan
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Műtrágyázási szaktanácsadás
Előadás másolata:

SOLTUB Kft. Hajdu Zoltán soltub@soltub.hu Nemzetközi összefogás a tápanyag gazdálkodási gyakorlatok javítására (INEMAD) SOLTUB Kft. Hajdu Zoltán soltub@soltub.hu

Pályázati felhívás és a projekt KBBE.2011.1.4-06: Towards land management of tomorrow – Innovative forms of mixed farming for optimised use of energy and nutrients (2012-2016) Improved nutrient and energy management through anaerobic digestion (INEMAD) Tápanyag és energia menedzsment javítása anerob erjesztés által (INEMAD) 2012.08.30

A felhívás követelményei Az élelmiszer és biomassza termelés kombinációjával, valamint az újrahasznosítható energiaforrások előállításával magas fokú újrahasznosítás elérése, mint a hulladékok erőforrássá pl. trágyákká alakítása, Az ÜHG kibocsátás csökkentése a szénciklus optimalizálásával, Az állattenyésztés és növénytermesztés összekapcsolása a gazdaság, táj, régió szintjén, A szervezeti és jogszabályi kihívásoknak való megfelelés, A különböző szervezeti szintek termelékenységének és gazdaságosságának vizsgálata, Az együttműködési modellek gazdasági és társadalmi vonatkozásainak és az alkalmazás lehetőségeinek vizsgálata Európában 2012.08.30

Projekt partnerek 1/ UGent - Belgium 5/ EV – ILVO - Belgium 2/ Soltub – Magyarország 6/ DLV - Belgium 3/ AUP – Bulgária 7/ FOI - Dánia 4/ DLO - Hollandia 8/ ENECO - Hollandia 2012.08.30

Projekt partnerek 9/ BGBIOM - Bulgária 12/ SMC - Horvátország 10/ BTG - Hollandia 13/ Innova - Belgium 11/ LDAR - Franciaország 14/ IZES – Németország 2012.08.30

Projekt munkacsomagok 2012.08.30

Mi a probléma? Szakosodás: függőség az input forrásoktól, a kis számú árucikk versus nagy számú árucikk, az egymás kiegészítés hiánya, Problémás és költséges a hulladékkezelés (állattenyésztés), A tápanyaglánc nyitottá válása, Profitszerzés során csökkent a vegyes gazdaságok jelentősége és jövedelmezősége, gazdasági érdekek felülírták a környezeti és szociális érdekeket, 2012.08.30

Probléma: az állati trágya termelése nem függ össze a növények tápanyagszükségletével 2012.08.30

Probléma: a foszfor a növények tápanyag szükségletében nem helyettesíthető, a szükséglet kb. 90%-a (148 Mt/év) a mezőgazdaságba kerül, 2050-re a szükséglet 50-100% növekedése várható, kb. ennyi idő múlva a tartalékok kifogynak, jelenlegi készleteket Marokkó, Kína és az USA kezeli (kb. 30 év tartalék), Európa 100%-ig kiszolgáltatott, 2012.08.30

Az input árak alakulása (FADN, Belgium) 2012.08.30

A kutatás kérdései Hogyan integrálható a mezőgazdasági rendszerekben az anyag és energiaáramlás, lehetőséget biztosítva a szerves anyagok újrahasznosítására és az ÜHG kibocsátás csökkentésére? Milyen innovatív együttműködési formákat lehet kialakítani a gazdaságok között? Melyek az együttműködési modellek gazdasági és társadalmi vonatkozásai,hogyan lehet azokat alkalmazni? Az új növénytermesztési és állattenyésztési gyakorlatok alkalmazásának tesztelése, 2012.08.30

INEMAD: innovatív megoldások A hagyományos farmgazdasági növénytermesztési/ állattenyésztési rendszer kibővítése egy feldolgozói ággal, amely csökkenti a külső input forrásokat (anyag és energia) és zárni képes a tápanyag láncot (szén körforgást), A tápanyag utánpótlás javítása a szerves anyagokat feldolgozó üzemekből (pl. biogáz ) kikerülő fermentum anyagok (biotrágya) szántóföldi hasznosításával 2012.08.30

INEMAD megoldás 2012.08.30

Biotrágya alkalmazása A biotrágya tulajdonságai inkább a műtrágyához hasonlítanak és kevésbé az istálló trágyához vagy a komposzthoz, Összetételét (tulajdonságait) az input anyagok, a fermentáció és a biotrágya kezelési eljárásai határozzák meg, Térfogata 300-650kg/m3, NH4 összetétele kb. 20%-kal magasabb, mint a marha istálló trágyáé, magasabb a pH értéke, és a kijuttatás utáni első éves hasznosítás aránya, Alkalmazásával csökken az ÜHG kibocsátás (CH4, N2O, CO2),(kb.20-30%). (értékelése a karbonlábnyom segítségével) Javul a talaj fizikai-kémiai tulajdonsága, a talajlégzés és a nitrogén mineralizációja, 2012.08.30

Biotrágya alkalmazása (2) Nitrogénvesztesége kb.1,5%, szemben a komposzt 20-30%-os veszteségével, Csökken a gyommagvak száma, A N adagok 50-70%-al csökkenthetők, Hatásának fokozására N és P műtrágyáz javasolt (30-50%), Nehézfém tartalom vizsgálata javasolt, Közvetlen bejuttatása a talajba (injektálás) által az ammónia veszteség 25-80% csökken, Kiszórás előtt felkavarni a biotrágyát és kerülni a száraz időszakban való kiszórást, Alkalmazása elsősorban homokos –homokos vályog talajokon javasolt, 2012.08.30

Bekapcsolódás a projektbe A projekt 4 éves futamideje alatt 6 országban tápanyag gazdálkodási esettanulmányok is kidolgozásra kerülnek Magyarországon kidolgozás alatt van: - a kutatás helyeinek azonosítása 3 régióban, - az érdekelt felek (termelő gazdaságok és háttérintézmények) bevonása a projektbe pl. felmérő kérdőívek- interjúk készítése és elemzése, fókusz csoportok és munkaértekezletek (workshop) szervezése, részvétel a zöld könyv kidolgozásában, - az érdekeltek folyamatos tájékoztatása, pl. SOLTUB honlap és szakmai honlapok ( pl. Agrárhírek), szakmai előadások és publikációk (pl. Agrofórum), szakmai szervezetek honlapja vagy hírlevele (pl. GOSZ, Magyar Agrárkamara) 2012.08.30

Lehetséges helyszínek 2012.08.30

Felmérő kérdőív (I.) a gazdaságok tápanyag gazdálkodásáról Növénytermesztő gazdaságok tápanyag gazdálkodása, Állattenyésztő gazdaságok tápanyag gazdálkodása, Vegyes gazdaságok tápanyag gazdálkodása, Biotrágyát használó gazdaságok tápanyag, gazdálkodása illetve biogáz telepek input és output anyagai, Általános rész: termőterület nagysága, állatállomány létszáma, nitrát érzékeny terület, talaj tápanyag ellátottsága, termőhelyi kategória, technológia (pl. öntözés, vetésforgó), tápanyag gazdálkodási terv, támogatási rendszerek…… 2012.08.30

Felmérő kérdőív (I.) a gazdaságok tápanyag gazdálkodásáról (2) Speciális rész: a) növénytermesztés input források (pl. trágyák és mennyiségek + más források) és output források (pl. fő és melléktermés +veszteségek) b) állattenyésztés input források (pl. termelt és vásárolt takarmányok, állatfajok és egyedszámuk) és output források (pl. termelt szilárd és híg trágya + veszteségek) c) biogáz telepek input forrásai (pl. bemenő anyagok és mennyiségek, erjesztés módja, szállítás) és output források (pl. keletkezett biotrágya mennyisége, felhasználása) és felhasználási akadályok 2012.08.30

Felmérő kérdőív (II.) az érdekelt felek részére A tápanyag gazdálkodás szempontjából milyen jövőbeni kockázati (befolyásoló) tényezőket lát pl. a műtrágya- termények - termőterületek árának alakulása,…. A jövőben mit tart fontosnak pl. tovább növelni a műtrágya adagok használatát, tovább növelni a szerves trágyák használatát……. Milyen lehetőségeket lát a mezőgazdasági üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére és a szén kőrforgásának biztosítására? Mi a véleménye az energianövények termesztéséről? A jelenlegi műtrágya és/vagy szerves trágya alkalmazása mellett milyen innovatív eljárásokat, anyagokat alkalmazna a tápanyag mérleg javítása érdekében? Milyen akadályokat lát a biogáz üzemekből kikerülő biotrágya hasznosítására? 2012.08.30

2012.05.18

Kapcsolódó projektek 2012.08.30

Kapcsolódó projektek (2) 2012.08.30

Kapcsolódó projektek (3) 2012.08.30

www.soltub.hu soltub@soltub.hu Köszönöm a figyelmet! www.soltub.hu soltub@soltub.hu