Programzáró szakmai nap Szolnok, 2007. november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
E-nemzeti könyvtári szolgáltatások fejlesztése
Digitalizálandó értékek könyvtáraink gyűjteményében Mit? Miért? Hogyan? május 25. Bánkeszi Katalin szakmai igazgató Neumann János Digitális Könyvtár.
EContentplus Nemzeti Információs Nap – GKM, április 25. eContentplus Program: hazai eredmények, tapasztalatok, kulcskérdések, gyakorlati tanácsok.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
1 Európai együttműködési lehetőségek és a hazai könyvtárak Könyvtári napok. Szakmai tanácskozás Sopron október Nagy Anna.
Stratégiai tervezés.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az ESPON 2006 Program és annak jelentősége Magyarország szempontjából Illés Dóra november 26.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
A könyvtár szociális funkciója Nemzetközi és hazai kitekintés.
A digitalizációs munkák összehangolása az Európai Unióban. A MinervaPlus projekt Moldován István OSZK Helyismeret - Digitalizálás - Európai.
DELOS projekt, Könyvtári Intézet Budapest, május 6.
Minerva projekt és digitalizálási tapasztalatok Moldován István OSZK MEK Osztály NDA Konferencia december 14.
Digitalizálás a könyvtárban Békés Megyei Könyvtár Szakmai nap február 7. Moldován István OSZK MEK osztály.
A hazai könyvtárak és az Európai Digitális Könyvtár Információs nap a 3. FP7-ICT pályázati felhívásról Budapest, január 29.
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
Az elektronikus könyvtárak hálózata Moldován István OSZK MEK Osztály Hódmezővásárhely, július 5-7. Digitalizálási konferencia.
Műszaki szakfolyóiratok digitalizálása és archiválása a versenyképesség növelése érdekében ifj. Drótos László ifj. Drótos László OSZK MEK Osztály.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Az európai együttműködés a kulturális digitalizálás terén és a Dinamikus Cselekvési Terv (DAP). A Lundi Alapelvek megerősítése –A digitális kultúra elérhető.
LEKTOR/Lexelerator workshop – március 4. LEKTOR / Lexelerator workshop.
Lesz-e magyar tartalompiac? És mi lesz a könyvtárak szerepe? Kitzinger Dávid ügyvezető igazgató Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ.
DAT 2006 konferencia A könyvtárak digitális világa szekcióülés Budapest, november 21.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
Az EU szomszédságpolitikája A Keleti Dimenzió. A bővítés utáni helyzet május 1-je után tíz új tag (az EU eddigi legnagyobb bővítése) május.
„Szemléletváltás az oktatásban” Az Igazgyöngy Alapítvány pályázata.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
A NEMZETI ADATVAGYON INTEGRÁCIÓJA DIGITALIZÁLÁSI KONFERENCIA MÁJUS 21 – 22. DEBRECEN UJVÁRI MÁRIA.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK SZABÁLYOZÁSA. ALAPJOGSZABÁLY: ÉVI 140. TÖRVÉNY A NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI ELLÁTÁSRÓL.
A teljesítménymérés helye és szerepe a minőségmenedzsmentben
STRATÉGIA ÉS TELJESÍTMÉNYMÉRÉS
2005. Május 02.MTA Felolvasóterem Kőhalmi Zsolt Május 02.MTA Felolvasóterem Kőhalmi Zsolt PTA TÁMOGATÁSI PROGRAM IHM költségvetéséből Neumann Táborok.
2004. November 11.MTA Felolvasóterem Kőhalmi Zsolt.
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
Kulturális honlapok minősége A MINERVA Projekt minőségi alapelvei.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
Közgyűjtemények és NIIF szolgáltatások
2007. október 12.Erdélyi Magyar könyvtárosok IV. Vándorgyűlése A papírtól a számítógépig, avagy miért digitalizálunk tulajdonképpen? Moldován István OSZK.
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
Tradíció és világháló Kérdések és lehetséges válaszok a könyvtári, levéltári digitalizációról.
Szeged, április 16. CACAO projekt katalógusok, digitális könyvtárak lekérdezése saját nyelven Moldován István Országos.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Együttműködés az online közösségekkel a közgyűjteményekben Networkshop.
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
TÁMOP-2.1.2/ Az eTanácsadó hálózat szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A MÚZEUMI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSAI
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
A webarchívum és a KDS kapcsolata
Előadás másolata:

Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet

Tervek a közgyűjteményi digitalizálás összehangolására – európai kitekintés Dippold Péter Országos Széchényi Könyvtár

Pulman (Publika Magyar Könyvtári Kör, ) CALIMERA (Publika Magyar Könyvtári Kör, ) Minerva/TEL/TEL-ME-MOR/EDLnet (OSZK, Light (Békéscsaba, ) Előzmények – EU-s projektek

Közgyűjtemények összefogását szorgalmazzák Technológiai irányultságúak Nagy hangsúlyt fektetnek a teljesítménymérésre, -értékelésre Kapcsolati tőkét alapoznak meg Képzés szerepe kiemelt A projektekben nagy szerepet kap az esélyteremtés Az alulról építkezés felé tolódnak el A projektek jellemzői

2005 – cél az információs társadalomra és az audio-vizuális médiára irányuló egységes politika kialakítása Prioritások: egységes európai információs tér, befektetések erősítése az IKT-be, a befogadó információs társadalom elérése Zászlóshajó programok: öregedő társadalom életminőségének javítása, biztonságos és tiszta közlekedés, kulturális sokszínűség A kulturális sokszínűség zászlóshajója a digitális könyvtár projekt i2010 kezdeményezés

A Google digitalizálási projektje ellenállást váltott ki Megvalósulhat a határokon átívelő európai kulturális tartalmak összefogása Kiküszöböli az átfedéseket, nagyságánál fogva magánbefektetéseket vonz az IKT területeken Az egységes, többnyelvű hozzáférési pont kialakítása folyamatban van Fontos: már meglévő kezdeményezésekre kell épülnie (pl. Minerva, TEL, Michael) Az Európai Digitális Könyvtár program – miért?

A digitalizálás teljes folyamatát le kell fedni a rá szánt költségeknek A használók valós igényeinek ismeretében kell a programot elindítani Kiemelt feladat az átláthatóság biztosítása (Michael) Kompetencia központok létrehozására van szükség a folyamatok irányításához és ellenőrzéséhez Vélemények az Európai Digitális Könyvtárról/ 1

Az egységes szabványok kialakítása és használata elengedhetelen (interoperabilitás) A megvalósítás és a fenntarthatóság biztosítására magántőke bevonása lehetséges és szükséges A digitális megőrzés biztosítása kulcskérdés (két irányzat: válogatva, vagy mindenre kiterjedően?) A kutatás-fejlesztést európai szinten kell összehangolni Vélemények az Európai Digitális Könyvtárról/ 2

S Jogi szabályozás Technológiai ajánlások Szabványok Jogi kérdések Véleménykülönbség a jogtulajdonosok és a kulturális intézmények között (mi a szabadon hozzáférhető anyag, könyvtári másolás, „20. századi fekete lyuk”) A2001/29 EU irányelv kiegészítésre szorul DRM technológiák használata szükséges Gazdátlan dokumentumok és kereskedelmi forgalomban már nem kapható művek problémája Szabadon hozzáférhető anyagok nyilvántartása

EDLproject.eu; EDLnet – további nemzeti könyvtárak és más közgyűjteményi területek bevonása TEL Plus – célirányos projektek fejlesztése (karakter- felismertetés, webszolgáltatások, keresőmotorok fejlesztése stb.) SDC Eastern Europe – eddig kimaradt nemzeti könyvtárak csatlakoztatása CACAO – Cross Language to Catalogues and Online Libraries – Xerox, MTA Nyelvtudományi Intézete Aktív projektek, tervek a TEL-re alapozva

A hazai program teljes egészében követi az európai irányelveket Hívószavak: átláthatóság, a digitális dokumentumok mennyiségi növelése, közgyűjteményi irányultság, új tematikus szolgáltatások bevezetése, fenntarthatóság, magántőke bevonása, oktatás-központúság, ellenőrzés ENNEK ELŐKÉSZÍTÉSE ÉS MEGTERVEZÉSE LÉTFONTOSSÁGÚ Az i2010 kezdeményezés hatása a magyar fejlesztésekre

Köszönöm a figyelmüket! Dippold Péter Országos Széchényi Könyvtár