1.Mi az oka az elektroneffektusok kialakulásának? Mikor alakul ki – I effektus? Mondjon egy példát! (4 pont) Az ok elektronegativitásbeli különbségek és.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AMINOK.
Advertisements

 oxigéntartalmú szerves vegyületek egyik csoportját alkotják  molekulájukban egy vagy több karboxilcsoportot tartalmaznak  egy karbonilcsoportból és.
A kémiai reakció 7. osztály.
Szerves kémia Szacharidok.
SZÉN-MONOXID.
Kémiai kötések.
Sav-bázis egyensúlyok
A HIDROGÉN.
OLDATOK KOLLIGATÍV TULAJDONSÁGAI
Származékképzés S. Görög, M. Gazdag, J. Chromatogr. B 659 (1994) 51. K. Blau Ed., Handbook of derivatives for Chromatography, Wiley, 1993.
Az anyagok közötti kötések
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Kémiai kötések Molekulák
Mi teszi lehetővé a szénhidrogének nagyszámúságát?Mi teszi lehetővé a szénhidrogének nagyszámúságát? Mi a különbség az aciklusos és a ciklusos szénhidrogének.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Több kettős kötést tartalmazó szénhidrogének
Halogén-tartalmú szerves vegyületek
Izoméria előadó: Dr. Bak Judit
Telítetlen szénhidrogének
Zsírsavszintézis.
2. SZENT-GYÖRGYI – KREBS CIKLUS
Szerves kémia Alifás telítetlen szénhidrogének
Reakciók vizes közegben, vizes oldatokban
Wunderlich Lívius PhD. BME 2010
Szénhidrogének – alkének, alkinek
Rezgések elmélete: kétatomos molekula klasszikus leírása
Szénhidrogének heteroatommal: Halogénezett szénhidrogének.
13. Előadás Alkoholok, éterek.
A szénvegyületek sav-bázis jellege.
Kémia reakciók leírása, feltételei. Termokémia.
1.Nevezze el illetve írja fel a képletét a következő vegyületeknek! (12 pont) bifenil, foszgén, fenil-litium 2.Az alábbi reakcióban két termék keletkezhet.
Többatomos molekulák Csak az atomok aránya adott a molekulán belül
Kovalens kötés különböző atomok között.
Molekulák jelölése és csoportosítása
Halmazállapot-változások
Az oxigén 8. osztály.
Kémiai kötések Kémiai kötések.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Oxigéntartalmú szénvegyületek csoportosítása
Az ózon reakciói Carl Dietrich Harries ( )
Szerves vegyületek jellemzése
Kénhidas difenilszármazékok orto-pozitróniummal szembeni reaktivitása dimetil-szulfoxidos oldatban Boros Márton, Lévay Béla ELTE Magkémiai Tanszék és Szabó.
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
Előadó: Dr. Dóró Tünde 2011/12, I. félév III. előadás
A Fe(III) néhány indolszármazékkal alkotott vegyületének Mössbauer - spektroszkópiás vizsgálata Kovács Krisztina, Alexander A. Kamnev, Vértes Attila,
Koenzim regenerálás Sok enzimes reakcióhoz sztöchiometrikus mennyiségű koszubszt-rátra van szükség. Leggyakrabban ez NAD vagy NADP. Ezek olyan drága anyagok,
Szerves laboratóriumi gyakorlat II/14. évfolyam
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
ANYAGI HALMAZOK Sok kémiai részecskét tartalmaznak (nagy számú atomból, ionból, molekulából állnak)
Aromás szénhidrogének
Kölcsönhatás a molekulák között. 1.Milyen fajta molekulákat ismerünk? 2.Milyen fajta elemekből képződnek molekulák? 3.Mivel jelöljük a molekulákat? 4.Mit.
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK OXOVEGYÜLETEK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek.
Biokémia Wunderlich Lívius PhD. BME 2016.
Molekula A molekula semleges kémiai részecske, amely két vagy több atom összekapcsolódásával alakul ki.
Kovalens kötés I. elemmolekulák. 1.Hány vegyérték elektronjuk van a nemesgázoknak? 2.Miért nemesgáz a nevük? 3.Sorold fel a nemfémes elemeket főcsoport.
A kémiai egyenlet.
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
Polimerizáció Bevezetés Gyökös polimerizáció – elemi lépések
Ki tud többet kémiából?.
Másodrendű kötések molekulák között ható, gyenge erők.
Alkének kémiai tulajdonságai
Ágotha Soma Általános és szerves kémia
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Oxigéntartalmú szerves vegyületek oxovegyületek
Sztereokémia.
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
A folyadékállapot.
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Alkossunk molekulákat!
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Előadás másolata:

1.Mi az oka az elektroneffektusok kialakulásának? Mikor alakul ki – I effektus? Mondjon egy példát! (4 pont) Az ok elektronegativitásbeli különbségek és elektroneloszlásbeli különbségek. - I effektus akkor alakul ki, ha a C – X kötésben X „elektronvonzó”, vagyis EN X >EN C pl. halogén vagy  kötést tartalmazó részlet. 2.Rajzolja fel a D (+) glicerinaldehid molekulát! A Cahn – Ingold – Prelog szabállyal összevetve ez melyik izomer (R vagy S)? Miért? Rajzzal bizonyítsa! Milyen módszerekkel lehet enantiomereket elválasztani racém elegyből? (nem kell részletezni!) (6 pont) D (+) glicerinaldehid → R (+) glicerinaldehid Enantiomereket elválasztani racém elegyből enzimatikus módszerrel vagy diasztereomer sóképzés módszerével lehet. 3.Mutassa be az elektrofil addíció mechanizmusát a következő példán! Milyen körülmények között (is) megy végbe a reakció? Mi keletkezik? Mik az elemi lépések? Milyen a reakció sztereomechanizmusa? (6 pont) A reakció hideg/sötét körülmények között is végbe megy. 1,2-dibróm etán keletkezik. Elemi lépések:  -komplex képzés  -komplex képzés Nukleofil támadás Sztereomechanizmus: sztereospecifikus transz addíció 4.Egészítse ki az alábbi egyenletet! (6 pont) hideg/sötét

5.Hogy nevezzük a következő szerkezeteket? Írja fel az utóbbi határszerkezeteit! (5 pont) 6.A következő vegyületek molekulatömege hasonló, forráspontjuk mégis erősen eltér. Állítsa forráspontjuk szerinti sorrendbe a vegyületeket és magyarázza a különbségek okát! Rajzolja fel a vegyületek szerkezeti képleteit is! (12 pont) CH 3 CH 2 CH 3, CH 3 CH 2 OH, CH 3 OCH 3, HCOOH A forráspontot a molekulák közti kölcsönhatás erőssége szablya meg. Szénhidrogéneknél gyenge van der Waals kölcsönhatások hatnak csak. Éterek esetén az oxigén miatt már erősebb dipól-dipól kölcsönhatások is fellépnek, de H-hidas kölcsönhatásra még nincs lehetőség. Alkoholoknál a hidroxil-csoport már képes H-hidas kölcsönhatásra, ami jóval erősebb az előzőeknél, így magasabb forráspontot eredményez. Karbonsavaknál a H-híd olyan erős, hogy a molekulák dimereket képeznek, így akkora a forráspontjuk, mintha egy kétszer akkora molekulatömegű vegyületé lenne. 7.Fejezze be a következő egyenletet! (5 pont)  -komplex  -komplex határszerkezetek

8.Milyen vegyületekhez juthatunk szulfidok oxidációjával? Rajzolja fel a szerkezeti képletüket! (2 pont) 9.Rajzolja fel a következő vegyületek szerkezeti képleteit! (4 pont) pirrol, oxazol, kinolin, akridin