Keszítette: Kovács Kinga és Meszáros Endre

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Szabó Nikolett 11.a
Advertisements

A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
A hengerformájú Hubble 11,1 tonna tömegű,
A NAPRENDSZER Naprendszerünk a Tejút galaxis peremén helyezkedik el. Középpontjában a Nap áll, mely körül a bolygók keringenek. A bolygók között számos.
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
A 10-ES ALAP EREJE A MIKROKOZMOSZTÓL A MAKROKOZMOSZIG ZOOM
HELYÜNK A VILÁGEGYETEMBEN
A FÖLD, ÉLETÜNK SZÍNTERE
Hubble. Hubble Az űrteleszkóp több mint 0,1 ívmásodperc képfelbontásra képes. A Hubble űrteleszkóp egy, a földfeszíntől 593 km magasságban orbitális.
A közeljövő néhány tervezett űrtávcsöve Dr. Csizmadia Szilárd VCSE-VCSK május 5.
A Naprendszer.
A FÖLD MÁGNESES TERE Készítette: Tölgyesi Kinga
A NAPRENDSZER ÁTTEKINTÉSE.
BOLYGÓ-DIMENZIÓK.
Fizika tanár szakos hallgatóknak
Képes vagy felfogni a méretüket? Pedig ez még mind semmi… A világűr, mint tudjuk végtelen. És vannak benne még sokkal-sokkal nagyobb objektumok.
Az Univerzum térképe - ELTE 2001
Az Univerzum szerkezete
V V V É É É Watt Vivian 2009 N N N U U U S S S Z Z Z.
Szakál Dorottya Mars március 2..
A csillagok fejlődése.
KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT!
A Föld helye a világegyetemben
A Naprendszer bolygóit három csoportba soroljuk:
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
Magfúzió.
CSILLAGÁSZATI ÉRDEKESSÉGEK
Kattintásra lép tovább. Lesz időd gondolkodni…
1 A napszélben áramló pozitív töltésű részecskék energia spektruma.
Hubble.
A folyadékok tulajdonságainak felhasználása
A NAP SZERKEZETE.
Merkúr a Naprendszer legbelső és legkisebb bolygójaNaprendszerbolygója a Nap körüli keringési ideje 88 napNap a Merkúr a Földről nézve fényesnek látszik,
Keszitette: Boda Eniko es Molnar Eniko
Csillagok Keszitette: Nagy Beata es Szoke Dora.
Merkúr.
A csillagászat keletkezése
 Eleinte a csillagászat csak a szemmel látható égitestek megfigyelésére, és mozgásuk el ő rejelzésére korlátozódott. Az ókori görögök számos újítást.
Keszitette:Pusok Szabolcs-Pal es Kiss Miklos
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Galaxisok és csillaghalmazok
Csillagászati földrajz
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
Űrkutatás hét.
Földünk, a kiváltságos bolygó Válaszkeresés a Világegyetem miértjeire...
A FÖLD ÉS KOZMIKUS KÖRNYEZETE
A FÖLD, A KÉK BOLYGÓ A FÖLD FORGÁSA ÉS KÖVETKEZMÉNYEI
A Naprendszer.
Bolygókról A Föld felhőkkel A Föld felhők nélkül.
Készítette: Móring Zsófia Samu Gyula
Mindentud Június 15 Mottó: Te Gyuri! De őszintén, áruld már el nekem, hogy igazából mire jók azok a kvarkok. (88. évében levő Édesanyában állandó.
EZ valóban elragadó! Sokkal káprázatosabb így bemutatva. Kattintásra lép tovább. Van időd gondolkodni.
Az ősrobbanás Szebenyi Benő.
A csillagok élete 1907-ben Ejnar Hertzsprung dán csillagász vizsgálatai megmutatták, hogy az azonos spektrálosztályba tartozó (lásd Állapothatározók -
58. tanári konferencia Az ELFT legnagyobb hagyományú szakmai rendezvénye Növekvő érdeklődés (Hévíz, Fény éve, …)
Kezdetben teremtette Isten...
A csillagok világa – Ahogy a Hubble űrteleszkóp látja
Hidrosztatikai alapok (hidrosztatikai paradoxon)
Fényforrások Azokat a testeket, melyek fényt bocsátanak ki, fényforrásoknak nevezzük. A legjelentősebb fényforrásunk a Nap. Más fényforrások: zseblámpa,
Együtt a Naprendszerben
Hubble AHubble űrteleszkóp egy, a földfeszíntől 593 km magasságban orbitális pályára helyezett, perc keringésű idejű, km/h sebességű távcső.
Egy forgalmas koppenhágai úton történt vizsgálat szerint a helyszínen a PM10-szennyezettség több mint fele a városon kívülről származik, közel fele pedig.
Hubble.
MAGYARORSZÁG HELYE AZ UNIVERZUMBAN
Egyetemes tömegvonzás, körmozgás, feladatok 9. osztály
Bevezető Mivel foglalkozik a fizika? Az anyag megjelenési formái a természetben 6. osztály Fizika.
GALAKSIJE A GALAXISOK.
2. A FÖLD A VILÁGŰRBEN.
Előadás másolata:

Keszítette: Kovács Kinga és Meszáros Endre Galaxis Keszítette: Kovács Kinga és Meszáros Endre

A galaxisok A galaxisok égitestek: csillagok, csillagközi gázok, por és a láthatatlan sötét anyag nagy kiterjedésű, gravitációsan kötött rendszerei. Egy tipikus galaxis tízmillió és ezermilliárd közötti számú csillaggal rendelkezik. A galaxis szó a Tejútrendszer görög nevéből származik ,a monda szerint ugyanis a Tejút a Herkulest szoptató Héra istennő szétfröccsent teje. Az extragalaxis az összes, a Tejútrendszerünkön kívüli galaxis összefoglaló neve. A legtöbb galaxis átmérője több ezertől több százezer fényévig terjed és közöttük több millió fényév távolság a jellemző. A közöttük lévő űr nagyon jó vákuumnak tekinthető kevesebb, mint köbméterenkénti egy atommal. Feltehetően több mint százmilliárd.

A Tejutrendszer

A Tejútrendszer a Lokális Galaxiscsoport egyik küllős spirálgalaxisa, melyben a Naprendszer és ezen belül Földünk található. 200-400 milliárd csillag található benne. A Földről két spirálkarját, az Orion- és Nyilas-kart látjuk. Vizsgálatát megnehezíti, hogy belülről látjuk. A Tejútrendszernek a Földről látható része a Tejút. Ez lényegében egy halvány, felhőszerű sáv, amely az egész éjszakai égbolton áthúzódik, és ott figyelhető jól meg, ahol tiszta a levegő, kicsi a páratartalom és a fényszennyezés. Azért tűnik számunkra sávnak, mert galaxisunk korong alakú, és mi az egyik kar belsejében vagyunk, ezért a korongra merőlegesen kevés csillagot látunk, a korong síkjának irányában sokat.

A galaxisok osztályozása Edwin Hubble 1926-ban vezette be a róla elnevezett osztályozási rendszert, ami alapján a galaxisokat 2 fő osztályba soroljuk: a szabályos galaxisokba, amelyek forgásszimmetrikusak, és sűrű középponti részük van, valamint a szabálytalan galaxisokba.

Spirálgalaxisok A leggyakoribb galaxistípus. Ahogy azt nevük is mutatja, spirális szerkezetűek. A központi, megközelítőleg gömb alakú mag populációs csillagokból áll, melynek középpontjában, a galaxisok nagy részében, több millió naptömegű fekete lyuk van.

Elliptikus galaxisok Kozmikus környezetünkben ezek a leggyakoribbak. Csillagaik öregek, ezen tulajdonságaik miatt hasonlítanak a gömbhalmazokra, csak sokkal nagyobbak.

Szabálytalan (irreguláris) galaxisok Olyan galaxisok, amelyeknél központi mag és szimmetriatengely sem figyelhető meg. Semmilyen lényeges jellegzetességet nem mutatnak, és a legkülönfélébb alakúak lehetnek.

Gyűrűs galaxisok Fő ismertetőjelük a korong kerületén lévő, fényes, gyűrűs szerkezet, melynek közepén van a galaxis magja. Az ilyen objektumok a valószínűleg a galaxisok közötti kölcsönhatások során, az árapály-erők hatására jönnek létre.

Ütköző és kölcsönható galaxisok A galaxishalmazokon belül a galaxisok viszonylag közel vannak egymáshoz, és eltérő sebességük és mozgásirányuk miatt összeütközhetnek egymással. Egy-egy ilyen ütközés több százmillió évig is eltarthat, a végén a galaxisok általában egyesülnek, új nagyobb galaxist létrehozva.

Csillagvihar-galaxisok Olyan galaxisok, melyekben az átlagosnál nagyságrendekkel több csillag keletkezik. Tejútrendszerünkben átlagosan évente három naptömegnyi csillag keletkezik, a csillagvihar-galaxisokban ez az érték akár tízszer ekkora is lehet. A robbanásszerű csillagkeletkezést általában a gázban gazdag galaxisok (elsősorban szabálytalan és spirálgalaxisok) gázanyagának összenyomódása váltja ki.