A kamerás megfigyelés Magyarországon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
1 Az adatvédelem új identitása World Wide Identity konferencia január 28. Dr. Jóri András.
Dr Raffay Ágnes Dr Lőrincz Katalin Hajmásy Gyöngyi
© Baráth László Az elmúlt félév. Miért igen, miért nem. Szabad-e tartózkodni? © Baráth László.
Szektorális adatvédelem
Korai fejlesztés, korai intervenció tapasztalatai Biztos Kezdet mentorképzés Velence Meszéna Tamásné Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ.
Member of Adequate Security Solutions Megfelelő biztonsági megoldások Hungary Társasházi biztonságtechnikai rendszerek előnyei és kivitelezési.
Szektorális adatvédelem. 3 kiemelt téma 1. közvetlen üzletszerzési célú adatkezelés 2. munkahelyi adatkezelés 3. kamerajog.
2005. április 15.Kulcsár Zoltán - ppos.hu1 Adatvédelem az önkormányzatoknál Kulcsár Zoltán.
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés
Kémiai Technológia Transzfer Kft. Egy pályázat előkészítése Hasznos tanácsok kutatóknak egy sikeres pályázat benyújtásához.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Készítette: Grolyóné Szabó Éva május10.
Adatvédelmi Nap A kamerás megfigyelés Magyarországon
A szituációs bűnmegelőzés „veszélyes” eszközei: a térfigyelő kamerák
HELYI VIDÉKFEJLESZTÉSI STRATÉGIA FELÜLVIZSGÁLATA 2013.
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Dr. Kenyéri Katalin NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA Könyvtári Főosztály INFORMATIO MEDICATA október.
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 3. Előadás vázlata
Adatvédelmi fogalmak.
Orvos szakmai programok illeszkedése az ágazati célkitűzésekhez „Építészet a Gyógyulásért 2010-Európai Uniós támogatással” konferencia.
Mi akadályozza és mi segíti Magyarországon az internet alapú audiovizuális szolgáltatások terjedését? Rozgonyi Krisztina NHH Tanácstag Hírközlés 2006 CEBC.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Adatvédelem és nyilvánosság az egészségügyi adatkezeléseknél Adatvédelmi Biztos Irodája 2005 Dr. Sziklay Júlia.
Holczinger Norbert aktuárius MNB - Biztosításfelügyeleti főosztály
Kit kérdezzen meg a felhasználó? Budapest, május 26.
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
HETESY ZSOLT A TERROR ELLENI HARC ÉS AZ ALAPJOGOK MAGYARORSZÁGON
Polgári biztonságvédelmi tevékenység
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Hatósági és civil fogyasztóvédelmi feladatok, merre tovább fogyasztóvédelem? Dr. Baranovszky György Gödöllő, április 22.
Az ÁFA törvény módosulásának következményei a programra „Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” című 2002/2003. évi területfejlesztési Phare program.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Munkavállalók bűncselekmény miatti elbocsátásának munkajogi vetületei
Német Ferenc Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG HIVATALA
Adatvédelem kontra adatnyilvánosság - Új egyensúly? Jóri András.
Európai Adatvédelmi Biztos Adatvédelmi nap Kamerás megfigyelés Magyarországon, 2010 január 28, Budapest Az Európai Adatvédelmi Biztos kamerás megfigyelésre.
Térfigyelő rendszer Baján
LLP program - Comenius Tempus Közalapítvány LLP Nemzeti iroda Kiss Tímea, Comenius asszisztens november 24.
Biztos Kezdet Gyerekház Dokumentációs rendszer
STRATÉGIA ÉS TELJESÍTMÉNYMÉRÉS
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztálya
ÚJ EU NÖVÉNYVÉDŐ SZER SZABÁLYOZÁS József CsillaAgrár Európa Klub, január 28.
Az érintettek jogai, jogérvényesítési lehetőségek.
Európai vállalkozók, Európai vállalkozások Dr. Szente Kálmán.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Európai Adatvédelmi Biztos Adatvédelmi nap Kamerás megfigyelés Magyarországon, 2010 január 28, Budapest Az Európai Adatvédelmi Biztos kamerás megfigyelésre.
Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.
A környezeti hatásvizsgálat kritikus mérlegelési kérdései január 11. Budapest dr. Bérczi Anna - Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodája.
Adatvédelmi nap 2010 Kamerás megfigyelés Magyarországon Jóri András.
A DIGITÁLIS MARKETING JOGI VONATKOZÁSAI
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
A reklámtörvény és a hatályos adatkezelési szabályok III. Mfor Marketing Konferencia április 22.
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
112 Dr. Dósa Imre.  Áttekintő  Új adatvédelmi törvény  Alapjogi beágyazás  Ráncfelvarrás  Újdonságok  Javaslatok a felkészüléshez.
Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 2. alkalom október 7.
A bizalmi vagyonkezelés családjogi vonatkozásai szeibert VI
A kisközösségi rádiózás szabályozási és műszaki kérdései
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
II. Országos Állatvédelmi- és Állatjóléti Konferencia
Nagyobb biztonság vagy több adminisztráció? - Górcső alatt a GDPR
Közbeszerzési Döntőbizottság
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
Kamerarendszerek, megfigyelés a GDPR szerint
Előadás másolata:

A kamerás megfigyelés Magyarországon Az adatvédelmi biztos tapasztalatai a kamerás megfigyeléssel összefüggésben Adatvédelmi Nap 2010 A kamerás megfigyelés Magyarországon 2010. január 28.

Szükséghelyzet van? Mi indokolja a közbiztonsági pánik keltését? Nem fogadható el a nem létező szükséghelyzetre hivatkozással a közös értékek kikezdése A totális megfigyelés idegen az európai emberi jogi hagyományoktól Jó példa a pánikszerű kamerázásra a halottak napja környéki rendészeti kavarodás. Rádiós beszélgetés: a csatatér képe rajzolódott ki a hallgató előtt. Nem kellene importálnunk a terrorizmus ellen folytatott háború globális eszméjét, mert a harc gondolata mindig az értékek felmorzsolásához vezet. A békés építkezés idejét éljük, amikor a közös értékekből kiindulva közös erőfeszítéseinkkel ezeket az értékeket gyarapítjuk. Ennek lehetőségét nem szabad feladnunk, bármilyen nyomás nehezedjen is a jogalkotóra és jogalkalmazóra. Totális megfigyelésre törekvés jelei tapasztalhatóak (például adatmegőrzési irányelv)

A megfigyelés is adatkezelés Az adatvédelmi törvény az Európai Unió adatvédelmi irányelvével összhangban értelmezendő ↓ A rögzítés nélküli kamerás megfigyelés is adatkezelésnek minősül

Közterületi megfigyelés „Közbiztonsági” célból Nincs koncepció Nincs stratégia Ráckevei vizsgálat tapasztalatai: Több, mint egy hónap alatt nem volt „esemény”; megfigyelő pont egy magáncég területén; ha esemény történik, a magáncéget riasztják, és nem a rendőrséget; beléptetés rendje hiányos – minket beírtak a kis könyvbe, az önkormányzati alkalmazottat nem; A helyszíni vizsgálat alatt tapasztalt szabálysértésnek nem volt következménye; A rendőrök nem tudták alkalmazni a rendszert; tájékoztató táblák túl magasan, a telefonszám olvashatatlan volt, a szám egyébként titkos volt A térfigyelő rendszer megalapozását szolgáló dokumentumból származó idézet: Térfigyelőre tehát szükség van…Le kell tisztázni, hogy mit szeretnénk elérni a térfigyelő rendszerrel.

IRM szerepe Jogalkotás előkészítése – alkotmányossági szempontok mérlegelése? Pályázatok kiírása koncepció és stratégia nélkül A közterület-felügyeletről szóló törvény úgy ment át a minisztériumon, mint kés a vajon, pedig a normaszöveg minden bizonnyal alkotmányellenes. A települések folyamatosan pályázhatnak térfigyelő rendszerek kiépítésére (az IRM ezeket a pályázatokat akkor is kiírta, amikor a jogi szabályozás egyébként nem tette lehetővé a közterület-felügyeletek számára a térfigyelő rendszerek üzemeltetését) Levelet írtunk az IRM-nek, meg is hívtuk őket a konferenciára, de nem méltatták válaszra a biztosi felkérést Mindemellett Magyarországot képviseli az Európa Tanács adatvédelmi munkacsoportjaiban

Nyilvános magánterületek 2005-ös vagyonvédelmi törvénynek vannak előnyei is Dogmatikai hibák Törvény előnyei: adatkezelő és az érintett jogait, kötelezettségeit részletezi, a képfelvételek felhasználási lehetőségeit rögzíti, differenciáltan határozza meg a tárolási időt A törvény kizárja például a kórházi szobában történő megfigyelést – de hogy kerül ez ebbe a törvénybe, amikor a legtöbb esetben a kórház nem minősül magánterületnek; vagy milyen módon rendelkezhet a metrómegállóban rögzített adatok tárolásának idejéről, amikor ez jogi értelemben egy más természetű terület, ezért speciális szabályozást igényel; zavart okoz az alkalmazása a munkahelyeken is, amikor a munkavállalót látogatónak tekintik

Társasházak A jelenlegi szabályozás szigorú A lobbi már dolgozik a felpuhításán A lobbi például olyan üzeneteket csepegtet, hogy legyen kötelező egy új társasház átadása előtt a kamerarendszer kiépítése A szabályozás más megoldást nem kínál, mint hogy teljes lakóközösségi összhang szükséges a kamerák üzemeltetéséhez, vagy olyan helyen szabad csak kamerás megfigyelést alkalmazni, ahol kizárólag az egyik lakó jár jogszerűen Helyszíni ellenőrzés: már hónapok óta működött a rendszer. Érdeklődtünk a tapasztalatokról, megkérdeztük, hogy volt-e már incidens. Volt. És milyen incidens volt? Megrongálták a kamerát.

Iskolák, óvodák, bölcsődék Mit keresnek a kamerák ezekben az intézményekben? A webes felületen való közzététel szintén elfogadhatatlan Erre a kérdésre nincs olyan válasz, ami kellő mértékben alátámasztaná a kamerák alkalmazásának szükségességét. Időben elkezdi a felnőtt társadalom azt az üzenetet csepegtetni, hogy „nem bízunk benned és nem is számítunk rád” Kétféle alkalmazási terület: vagyonvédelem céljából a folyosókon, raktáraknál stb, a másik pedig közvetlenül az oktatás, nevelés céljára szolgáló helyszínt tartja megfigyelés alatt. Ez utóbbi még érzékenyebb A webes felületen való hozzáférhetővé tétel még akkor is elfogadhatatlan, ha jelszóval védett az oldal

Konklúzió A vita középpontjában csak az emberi méltóság állhat A kamerás megfigyelésnek csak korlátozott hely és szerep juthat Az egyes alkalmazásokról folytatott viták középpontjában a tájékozódási pontot mindig az emberi méltóság, és az abból fakadó jogosultságok jelentik. Ebben nincs lehetőség kompromisszumot kötni. A kamerás megfigyelés elfogadhatóságának legalapvetőbb feltétele, hogy az elérni kívánt cél világosan megfogalmazott legyen, és erre tekintettel nem lehet aránytalan, az alkalmasság kérdését pedig alapos kutatások alapján lehet csak eldönteni.

Köszönöm a figyelmet. dr Köszönöm a figyelmet! dr. Szabó Endre Győző Adatvédelmi Biztos Irodája Vizsgálati Főosztály