HOMOSZEXUÁLIS ÉS HETEROSZEXUÁLIS FÉRFIAK PÁRVÁLASZTÁSA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Advertisements

Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
 Ez a metafora szervezetnek mint a változó környezethez adaptálódó, és a változásokat túlélő organizmusnak a képét tárja elénk.  Az élő szervezeteknek.
Az első házasság felbomlása
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
1-2.óra: Bevezetés a biológiába
A statisztika alapjai - Bevezetés az SPSS-be -
3. Két független minta összehasonlítása
Mutációk.
Az önző gén Richard Dawkins.
Archasonlóság -Miért látunk két arcot egymáshoz hasonlónak?
2. témakör: Az állatok kommunikációja
Mire jók a férfiak?.
Párválasztásról alkotott vélemények főiskolás hallgatók körében Konzulens tanár: Szabó Sándorné Dr. Főiskolai Docens Készítette: Cselényi Nikolett Andragógia,
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
A népesség családi állapota. Az élet folyamán szerzett tulajdonság Az élet folyamán szerzett tulajdonság Családi helyzet megközelítése: Családi helyzet.
Az ülő Buddha okos gondolatai:
A család szerepe, jellemzői
Semmelweis Egyetem ÁOK Családorvosi Tanszék
Evolúciósan stabil stratégiák előadás
Mendeli genetika Allél Monohibrid -Dihibrid Autoszóma – alloszóma
Készítette:Kottlár Dóra
PéPéeS Tökéletes mese «lássuk» PéPéeS
Ivari kromoszómás jellegek és humángenetika
3 hely a világon, ahol a nők parancsolnak
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
Aszexuális, szimpatrikus speciáció
Készítette: Serly Dániel
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Az internetes ismerkedés hatása a homofíliára Lőrincz László Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet
Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutató Intézet
Az öröklődés - Dedičnosť
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
ÖRÖKLÉS, KÖRNYEZET, NEVELÉS
Az ember egyszerű mendeli genetikája
A genetika (örökléstan) tárgya
Domináns episztázis – lovak
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
Állatok a természetben
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Csak szomatikus génterápia végezhetô!
A statisztika problémaköre és alapfogalmai
Közösségek szünbiológiája 2. Populáció-egyedszám viszonyok
Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon
Programtenyésztés igény szerint avagy hogyan segít programot írni a természetes kiválasztódás Szita István, Eötvös Collegium.
A Digitális Pénz Kállay Petra Zsirkai Noémi.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
GÉNEK ÉS VISELKEDÉS.
Temperamentumok Mit jelent az örökletesség? Evolúciós megfontolások
Az Országos képesítési keretrendszer 0. szintje Katona Nóra ELTE, PPK, Pszichológai Intézet május 12.
Generációk és család.
Dr. Kocsis M. Tamás: Magyarország és a közösségi védjegyrendszer – egy elszalasztott lehetőség MIE Konferencia május Felsőtárkány.
Serdülőkori terhességek Szikra Dorottya ELTE Társadalomtudományi Kar.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Egyedi mérések összegzése
2016. június 10: „A tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei” című konferencia Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
Az első házasok kedvezménye
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
MIE Konferencia május Felsőtárkány
43. lecke A Humán Genom Program
Asztrológiai továbbképzés
Kovács Gergely Péter Az egyed-kapcsolat modell
Humángenetika Makó Katalin.
Az öröklés és a környezet szerepe a személyiségfejlődésben
FOGALMAK DNSasfehérje (szabályozó/szerkezeti)
Életközösségek a Földön
Evolúciós Pszichológia: Az evolúciós pszichológia „slágertémái” 1
Előadás másolata:

HOMOSZEXUÁLIS ÉS HETEROSZEXUÁLIS FÉRFIAK PÁRVÁLASZTÁSA Gyuris Petra, Bereczkei Tamás, Bernáth László Pszichológia Intézet, Pécs

HOMOGÁMIA A házaspárok számos tulajdonságban hasonlítanak egymásra: fizikai megjelenés, kor, szocioeconómiai státus, intellektuális képességek. Ezt a hasonlóságon alapuló párválasztást homogámiának nevezzük. Számos kultúrában, más fajoknál is megtalálható.

A párválasztást a gének minél sikeresebb kiválasztódása és túlélése is befolyásolja Az élőlények képesek felismerni a fenotípusos hasonlóságukat azokkal, akikkel közös géneket hordoznak, de nem rokonok ( Del Thiessen 1997).

A homogámia genetikai alapjai Saját gyermekkel rendelkező házaspárok között nagyobb a genetikai hasonlóság, mint a populációból véletlenszerűen párosított egyedek között (Rushton 1999).

Homogámia és a házassággal való elégedettség Homogám párok nagyobb mértékben elégedettebbek a házasságukkal, mint az egymáshoz kevésbe hasonló párok (Weisfeld és mtsai, 1991).

Homogámia és fertilitás A testmagasság és az iskolázottság tekintetében hasonló házaspárok reproduktivitásukat tekintve sikeresebbek (Mascie-Taylor 1988).

1800 magyar férfira és nőre vonatkozó vizsgálat szerint azok a házaspárok, akik egyforma iskolai végzettséggel rendelkeznek, tovább maradnak együtt, elégedettebbek a házasságukkal és több közös gyereket nevelnek (Bereczkei és Csanaky 1996)

A homogámia adaptív funkciója: Növeli az utódokon keresztül tovább öröklődő gének arányát, Mértékével nő a házasság stabilitása, Mértékével nő az utódok száma.

Homogámia, beltenyészet Homogámia egy ponton túl beltenyészetet okozna (a nagyfokú genetikai hasonlóság miatt) ha az inceszt tabuk, azaz a rokonok közötti házasság tilalma nem állna fenn. A természetes szelekció az aranyközépútra szelektál bennünket a genetikai hasonlóság és a beltenyészet között, így előnyös viselkedési stratégiát biztosít.

Előzmény: homogámia és az arc vonásainak hasonlósága

Eljárás 33 házaspár fényképe, 99 fiatal nő fényképe szerepelt

Eredmény: férj- feleség párosítás A v. sz. a tablók 35,8%-ban párosították helyesen a feleségeket a férjeikhez (Wilcoxon,z=6,138,p<0,001). A kontrollokhoz képest legényesen több feleségről állapították meg azt, hogy jobban hasonlít a férjükhöz (35% vs. 21,4%, z=5,231, <0,001).

VIZSGÁLAT Cél: Homoszexuális és heteroszexuális párok esetében homogámia vizsgálatát kiterjeszteni a személyiségvonásokra.

PREDIKCIÓK 1. hasonlóságon alapuló párválasztás megjelenik a személyiségvonások esetében, párok közötti hasonlóságok ill. különbségek kimutathatóak a BIG FIVE Kérdőív alapján.

PREDIKCIÓK 2. homogámia a személyiségvonásokra nézve megjelenik mind a heteroszexuális, homoszexuális párok esetében, hiszen homoszexuális és a heteroszexuális emberek nem mutatnak szignifikáns eltérést a főbb személyiség és viselkedési vonásokat illetően.

VIZSGÁLATI ELJÁRÁS 20 homoszexuális és 20 heteroszexuális párt kértünk meg arra, hogy töltsék ki a BIG FIVE Kérdőívet.

30,4 19 45 4,1 1 14 29,6 20 42 6,7 17 Homoszexuális párok tagjai Átlag Életkor (év) Min. kor (év) Max. kor (év) Együtt töltött idő átlaga (év) Min. együtt töltött idő (év) Max. Homoszexuális párok tagjai 30,4 19 45 4,1 1 14 Heteroszexuális párok tagjai 29,6 20 42 6,7 17

BIG FIVE 132 itemből áll, és az 5 fő személyiségvonást méri. Capara- féle BIG FIVE Kérdőív felnőtt változatásnak hazai adaptációjával dolgoztunk (Rózsa S. és mtsai 2000).

BIG FIVE alskála skála 1.dinamizmus ENERGIA 2.dominancia 3.Együttműködés BARÁTSÁGOSSÁG 4.udvariasság 5.Pontosság LELKIISMERETESSÉG 6..kitartás 7. Emocionális kontroll ÉRZELMI STABILITÁS 8..Impulzivitás kontroll 9. Nyitottság a kultúrára NYITOTTSÁG 10.Nyitottság a tapasztalatokra

STATISZTIKA A párok tagjainak a BIG 5 álskáláin kapott értékein páros korrelációt futtatunk végig. A párok páros korrelációnak értékeit összehasonlítottuk a minta átlagértékeivel.

EREDMÉNYEK 1. Heteroszexuális mintán egyik álskálára nézve sem találtunk szignifikáns eltérést, azaz a heteroszexuális párok egyik alsákán sem mutattak nagyobb hasonlóságot egymáshoz, mint a populációból véletlenszerűen összepárosított egyének.

EREDMÉNYEK 2. A homoszexuális mintán az érzelmi kontroll álskáláján találtunk szignifikáns eltérést: a párok ebben az alskálán nagyobb hasonlóságot mutatnak egymáshoz (CH2=4,44, p<0,035). de a heteroszexuális párokhoz képest nem szignifikáns!

EREDMÉNYEK 3. Nem találtunk szignifikáns korrelációt a BIG FIVE egyik alskálájára nézve sem a 2 csoport tagjai között.

alskála Homoszex. átlag STd. eltérés Heteroszex. STd eltérés Din. 3,8400 ,60162 3,9100 3,9471 Dom. 2,0309 ,29364 3,0896 ,57096 Együttm. 3,1042 ,36762 3,1000 ,36941 udv. 3,3104 ,34796 3,3479 ,36539 Pontosság 2,9979 ,24785 3,1542 ,29208 kitartás 2,9535 ,42704 3,0651 ,37206 É.kontroll 2,9833 ,34756 ,25720 e.impulz. 3,2021 ,34276 3,1750 ,33695 Nyit.kult. 7,6458 ,29159 7,8167 ,90370 Nyit. Tap. 3,1667 ,33387 3,2292 ,34424

AZ EREDMÉNYEK ÉRTTÉKELÉSE 1. A homoszexuális párok, és a heteroszexuális párok esetében sem tudtuk kimutatni a hasonlóságon alapuló párválasztást a személyiségvonások mentén. A nemzetközi kutatások azonban találtak a heteroszexuális párok esetében hasonlóságot az intro- extraverzióra nézve (Mascie-Taylor 1988).

AZ EREDMÉNYEK ÉRTTÉKELÉSE 1. Ennek az eredménynek a hátterében állhat: A mintaszám nem volt elegendő. 2. BIG FIVE kérdőív nem alkalmas a személyiség vonások esetében megjelenő homogámia kimutatására, tehát a jövőben egy finomabb és pontosabb mérési eljárásra lenne szükség.

AZ EREDMÉNYEK ÉRTTÉKELÉSE 2. A két csoport tagjainak eredményei nem mutatnak különbséget, összecsengenek a nemzetközi adatokkal, melyek szerint a szexuális orientáció különbsége nem jár együtt eltérő személyiségvonásokkal.

AZ EREDMÉNYEK ÉRTTÉKELÉSE 2. A homoszexuális férfiak ugyanazokkal a szexuális stratégiákkal rendelkeznek, mint a heteroszexuálisok, csak a választásuk tárgya más: az azonos nem tagjai (Symons 1979, Kenrick 1995).

Ezt még inkább megerősíti a modulkoncepció elfogadása, melynek értelmében a szexuális viselkedésben szerepet játszó pszichológiai folyamatok olyan területspecifikus kognitív mechanizmusokként foghatóak fel, melyek egymástól nagy mértékben függetlenül működnek.

Így, miközben a szexuális orientáció eltérő, más viselkedési megnyilvánulás hasonló.

Köszönöm a figyelmet!