EGYFOKOZATÚ KOMPRESSZOROS HÜTŐKÖRFOLYAMAT

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LÉGHŰTÉS ES KONDENZÁTOROK
Advertisements

A gázok sűrítése és szállítása
A halmazállapot-változások
Gázok.
Fordított ciklusú gépek
Energia megtakarítás hűtőgép kondenzációs paramétereinek optimálásával Matematikai modell fejlesztése dr. Balikó Sándor Czinege Zoltán.
Körfolyamatok (A 2. főtétel)
Összefoglalás 7. osztály
A jele Q, mértékegysége a J (joule).
Többfázisú rendszerek
Dr. Balikó Sándor ENERGIAGAZDÁLKODÁS 9. Hőhasznosítás.
A KÜLSŐ NYOMÁSKIEGYENLÍTÉSÜ
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
Hőszállítás Épületenergetika B.Sc. 6. félév március 16.
Hűtőkompresszorok Irodalom: Dr. Jakab Zoltán, Kompresszoros hűtés II.
GEOTERMIKUS ENERGIAHASZNOSÍTÁS HŐSZIVATTYÚKKAL
Geotermikus energia és földhő hasznosítás
Villamosenergia-termelés
Vízgőz, Gőzgép.
ÁLTALÁNOS GÉPTAN Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem
Levegő-levegő hőszivattyú
Összefoglalás 7. osztály
Gőz körfolyamatok.
Hőerőművek körfolyamatainak hatásfokjavítása
A nedves levegő és állapotváltozásai
Kalorikus gépek elméleti körfolyamatai
Reverzibilis és irreverzibilis folyamatok
Az entalpia és a gőzök állapotváltozásai
HŐCSERE (1.) IPARI HŐCSERÉLŐK.
AZ IPARI HŐCSERE ALKALMAZÁSAI, BEPÁRLÓK ÉS SZÁRÍTÓK
KISÉRLETI FIZIKA III HŐTAN
Hőtan (termodinamika)
LEPÁRLÁS (DESZTILLÁCIÓ) Alapfogalmak
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
ANYAGÁTBOCSÁTÁSI MŰVELETEK (Bevezető)
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Halmazállapot-változások
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Geotermikus energia és földhő hasznosítás.
Geotermikus energia hasznosítása
A forrás. A forráspont Var. Bod varu.
Hőtan.
Hőtan (termodinamika)
HŐHASZNOSÍTÁS CO2 HŰTŐKÖZEGŰ HŰTŐBERENDEZÉSEKNÉL
- Ismertesse a kapilláriscső előnyeit és hátrányait!
Szakmai ismeretek B2 és B3 tétel
- Vázolja fel a hűtőkompresszor jelleggörbéit!
KOMPRESSZOR HÜTŐTELJESÍTMÉNYE
GEOTERMIKUS ENERGIAHASZNOSÍTÁS "NORDIC®” HŐSZIVATTYÚKKAL
Dh=dq-dw t =dq+v*dpM16/1 dp=0 esetben dh=dq mivel dq =c p (T)dT (ideális gáz esetén c p =c p (T) ) 1 2 dh= 1 2 c p dT h 2 -h 1 =c p (T 2 -T 1 ) h 2 =c.
A termodinamika II. főtétele
P-V diagramm.
Műszaki hőtan I. Valós közegek Többkomponensű rendszerek
Gőz körfolyamatok.
Vegyipari és biomérnöki műveletek
Hőszivattyú.
Klima.
Termodinamika Részösszefoglalás Hőközlés ráhangolódás
Kalorikus gépek elméleti körfolyamatai
Hőtan III. Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell)
h-x (i-x) diagram gyakorlatok
HALMAZÁLLAPOTOK SZILÁRD:
Halmazállapot-változások
Hulladékhő hasznosítása: Stirling motor működtetése alacsony hőmérsékleten TDK(Bemutató)
Gőz körfolyamatok.
Halmazállapot-változások
HŐ- ÉS ÁRAMLÁSTECHNIKA I.
Geotermikus energia hasznosítása
HŐ- ÉS ÁRAMLÁSTECHNIKA I.
Hőtan.
Előadás másolata:

EGYFOKOZATÚ KOMPRESSZOROS HÜTŐKÖRFOLYAMAT szakmai ismeretek 1. tétel - Vázolja fel az egyfokozatú kompresszoros hűtő-körfolyamatot! . a hűtő-körfolyamat fő alkotó elemeit, és a hűtőközeg állapotváltozását az egyes alkotó elemekben! . Magyarázza el a log p-h állapot-diagram felépítését és elemezze a hűtő-körfolyamatot az állapotdiagramban!

szintű környezetbe csak energia-befektetéssel lehet Alacsonyabb hőmérsékletről magasabb hőmérséklet- szintű környezetbe csak energia-befektetéssel lehet hőmennyiséget juttatni. Termodinamika II.főtétele Hűtőközeg: alacsony hőmérsékleten párolgó folyadék. Feladata: - alacsony hőmérsékleten, kis nyomáson, hőfelvétel az elpárologtatóban, elpárolgás./elpárolgási entalpia felvétele / - magas hőmérsékleten, nagy nyomáson, hőleadás a kondenzátorban.

Energiabefektetés a kompresszorban, sürités közben a mechanikai energia hő és nyomási energiává alakul. Hűtőkörfolyamat hőmérsékletei és nyomásai:

- nagynyomású forró hűtőközeg gőz áramlik a kondenzátorba - A kompresszor erősen túlhevített gőzt szív a hengerbe KONDENZÁTOR: - nagynyomású forró hűtőközeg gőz áramlik a kondenzátorba - leadja a túlhevítési hőt / érzékelhető hő / - kondenzálódik / rejtett hő leadása, állandó nyomáson és hőmérsékleten / - folyadék tovább hűl és a folyadékgyűjtőbe jut.

FOLYTÓSZERKEZET: / hűtőközeg adagoló szerv / - nyomáscsökkenés a nagy kondenzációs nyomásról az elpárolgási nyomásra. - szabályozza, hogy az elpárologtatóba jutó és az elszívott hűtőközeg tömege egyenlő legyen.

ELPÁROLOGTATÓ: - a teljes közegmennyiség elpárolog, hőfelvétel - túlhevített gőz állapotú kilépés, mert a kompresszor folyadékot nem szívhat. /túlhevítési hőmérséklet 3-7 K / Kompresszoros hűtőkörfolyamat a log p-h diagramban:

p=2,93 bar- nál h=200 kJ/kg t=O C a többi p és tértéket hasonló módon felszerkesztve megkapjuk a telitett folyadékállapot görbét ( x=0 x fajlagos gőztartalom ) ha ehhez minden nyomásértéknél hozzáadjuk az elpárolgási entalpia "r" értékét megkapjuk a telített gőz-állapot görbét ( x=l ) A határgörbék fölfelé egy pontban kritikus pont futnak össze (r=O) Határgörbék mezőkre osztják a diagramot: x=O tól balra folyadékfázis (túlhűtött) x=l től jobbra gőz fázis (túlhevített) Kritikus pont felett gáz halmazállapot, a közeg nem cseppfolyósítható.

- Adott hűtési feladat és környezeti viszonyok ismeretében: - kijelöljük a to elpárolgási és tc kondenzációs hőmérsékletet / mint telítési hőmérsékleteket / - megválasztjuk a megfelelő hűtőközeget, - annak log p-h diagramjában megszerkeszthető a hűtőkörfolyamat. - meghatározhatók a berendezés energetikai jellemzői. fajlagos hőelvonás: qo=h3-h2 kJ/kg fajlagos hőleadás: qc=h4-h1 " fajlagos kompressziómunka: Wi=h4-h3 " A körfolyamat hőmérlege: a kondenzátorban leadott hő az elpárologtatóban elvont hő és a kompressziómunka összege: qc=qo+Wi

Log p-h diagram felépitése /Mollier/ - Szemlélteti a hűtőközeg energiaátalakulási, energiaátviteli állapotváltozásait. - Függőleges tengelyen a "p" nyomás (bar) logaritmikus osztással. - Vízszintes tengelyen a "h" fajlagos entalpia (kJ/kg) lineáris osztásban, t=0OC telítet folyadék állapothoz 200 kJ/kg fajlagos entalpia értéket rendelték. - A diagram m=l kg tömegű adott hűtőközeg fajlagos értékeit tartalmazza. - Felépítése a hűtőközeg gőztáblázata alapján.

p=2,93 bar- nál h=200 kJ/kg t=O oC a többi p és t értéket hasonló módon felszerkesztve megkapjuk a telitett folyadékállapot határgörbét ha ehhez minden nyomásértéknél hozzáadjuk az elpárolgási entalpia "r" értékét megkapjuk a telitett gőzállapot görbéjét. A határgörbék fölfelé egy pontban kritikus pont futnak össze (r=O) Határgörbék mezőkre osztják a diagramot: x=O tól balra folyadékfázis (túlhűtött) x=l től jobbra gőzfázis (túlhevített) Kritikus pont felett gáz halmazállapot a közeg nem cseppfolyósítható.

A ból a B pont felé haladva: - nyomás és hőmérséklet állandó - a hőfelvétel növekszik, rejtett hő felvétele - nő az x fajlagos gőztartalom - "r" teljes elpárolgási entalpia felvétele után x=l teljes gőzállapot -"x" arányos a felvett hővel (25 hőfelvétel 25% gőz)