Felszín alatti vizek védelme

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vízbázisvédelem EU VKI mennyiség Simonffy Zoltán
Advertisements

Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
Vízkészletgazdálkodás
Felszín alatti vízbázisok védelme
ORSZÁGOS VÍZGAZDÁLKODÁSI TANÁCS 3. ülése
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Vízminőségi kármentesítési és kármegelőzési intézkedések Nagybocskón (Velikiy Bychkiv), a volt Erdőkombinát területén Ukrán – Magyar együttműködésben ( )
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Városi környezetvédelem
TRANSZPORTFOLYAMATOK
Felszín alatti vizbázisok védelme
Felszín alatti vizbázisok védelme
Környezeti kárelhárítás
HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE,
Közúti közlekedés, talajvédelem és vízvédelem Moyzes Antal 2010
KITERMELHETŐ FELSZÍN ALATTI VÍZKÉSZLETEK. Néhány térségben (pl. Debrecen) már fontos kérdés, ennek ellenére csak országos szinten foglalkoznak vele:
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
FENNTARTHATÓ VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS AZ EURÓPAI VÍZ POLITIKA
A VÍZ KERETIRÁNYELV VÉGREHAJTÁSÁNAK AKTUÁLIS PROBLÉMÁI Magyar Hidrológiai Társaság Szegedi Területi Szervezet Szeged, január 24.
Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék
Felszín alatti vizek Földkérget alkotó kőzetek elhelyezkedő vízkészlet
Felszín alatti vizek minősítése
FELSZÍN ALATTI VIZEK VÉDELME
Felszín alatti vizek védelme
Felszín alatti vizek védelme
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
Felszín alatti vizek védelme
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
A FELSZÍN ALATTI VIZEK VÉDELME
Települési vízgazdálkodás
Felszín alatti vizek minősítése
ÉGHAJLATVÁLTOZÁS – VÍZ – VÍZGAZDÁLKODÁS (második rész)
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Felszín alatti vizek minősítése
A felszín alatti vizekkel kapcsolatos szabályozás
Zsuga Katalin – Szabó Attila: A Tisza hazai vízgyűjtőterületének ökológiai állapota, környezetvédelmi problémái Győri Katalin Dorottya geográfus III. évf.,
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés, Balaton részvízgyűjtő A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezésről általában dr. Tombácz Endre ÖKO ZRt.
Éghajlatváltozás és víz:
Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék
Felszíni vizek minősége és terhelhetősége: a vízminőség-szabályozás új feltételrendszere a VKI tükrében Dr. Clement Adrienne BME VÍZI KÖZMŰ ÉS KÖRNYEZETMÉRNÖKI.
Transzportfolyamatok felszín alatti vizekben S.Tombor Katalin Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék.
IVÓVIZÜNK JÖVŐJE Simonffy Zoltán
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia K Ö RNYEZETGAZD Á LKOD Á SI M É RN Ö KI MSc TERM É SZETV É DELMI M É RN Ö KI MSc.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Felszínalatti vizek a 2. Vízgyűjtő-gazdálkodási tervben ORSZÁGOS FÓRUM A VÍZBÁZISVÉDELEM AKTUÁLIS HELYZETE Hegyi Róbert Országos vízügyi főigazgatóság.
FELSZÍNALATTI VIZEK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK KÉMIAI ÁLLAPOTA, MÓDSZERTANI KÉRDÉSEK SZŐCS TEODÓRA MAGYAR.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
FELSZÍN ALATTI VIZEK • mennyisége • pótlódása
Környezeti kárelhárítás
JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI PROBLÉMÁK ÉS SZEREPÜK A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SORÁN A módszertan és a feltárt jelentős vízgazdálkodási problémák.
A VGT végrehajtása – A felszín alatti vizekkel kapcsolatos lehetséges intézkedések.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VÍZMINŐSÉG-VÉDELEM,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TERMÉSZETVÉDELMET, VÉDETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM A FELSZÍNI VIZEK ÖKOLÓGIAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Éghajlatváltozás – víz Nováky Béla a Nobel-békedíjas IPCC tagja Budapest, április 11. Tiszai Alföld Jövőkép Építés (TÁJ-KÉP) MTA Talajtani és Agrokémiai.
XXIII. KONFERENCIA A FELSZÍN ALATTI VIZEKRŐL
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
FELSZÍNI VÍZMINŐSÉGGEL ÉS A HIDRO-MORFOLÓGIAI ÁLLAPOTJAVÍTÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK TERVEZÉSE A VGT-BEN FELSZÍNI VIZEK HIDROLÓGIAI ÁLLAPOTÉRTÉKELÉSE.
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
Előadás másolata:

Felszín alatti vizek védelme Simonffy Zoltán Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék MTA Vízgazdálkodási Kutatócsoport Felszín alatti vizek védelme BEVEZETÉS

Magyarországon az ivóvízellátás Vannak más bizonyítékok is …. Magyarországon az ivóvízellátás 95 %-a felszín alatti vizekből történik Tudják-e, hogy …. 1,8 millió m3 vizet fogyasztunk naponta Kb. 7000 kútból termelnek ivóvizet

Vannak más bizonyítékok is …. Az energetikai vízhasználatokat leszámítva a vízhasználatok 80 %-a a felszín alatti vizeket érinti

Merev vázú közetekben tárolt vizek Egy kis terminológia … növényzet transzspiráció felszíni vizek FELSZÍN ALATTI VIZEK Merev vázú közetekben tárolt vizek hasadékvizek karsztvizek Porózus kőzetekben tárolt vizek rétegvíz talajvíz partiszűrésű víz talajnedvesség telített zóna telítetlen zóna források alaphozam termálvizek

Egy kis terminológia …

Vannak más bizonyítékok is …. Magyarország síkvidéki területeinek ökoszisztémája érzékeny a talajvízviszonyokra

Példa: a Duna-Tisza közi talajvízszint-süllyedés Vannak más bizonyítékok is …. Ugyanakkor bizonyos területeken a talajvíz is érzékeny a többéves nedves-száraz időszakokra és a globális éghajlatváltozásra is 1983 és 1994 között az átlagoshoz képest összegzett csapadékhiány elérte az 1000 mm-t A talajvízszint a hátsági területeken 3 - 4 m-t süllyedt Példa: a Duna-Tisza közi talajvízszint-süllyedés

A Duna-Tisza közi tájak Utánpótlódás + hasznosítható a vízkivételek készlet ökológiai korlátai

Nem látjuk, hogy mi történik, de azért lehet következtetni ….

Vannak más bizonyítékok is …. A vízfolyások kisvizeinek jelentős része származik felszín alatti vízből Eső után elhúzódik a kiürülés A csapadék után a felszíni eredetű lefolyás átvált felszín alatti eredetűvé Őszi csapadékmentes időszakban a vízi élővilág éltetője

Vannak más bizonyítékok is …. A nagy hordalékkúpokon és a duzzasztott szakaszokon a felszíni vizek táplálják a talajvizet  A talajvíz terep alatti szintje ennek függvényében alakul, és hat a szárazföldi ökoszisztémákra

Vannak más bizonyítékok is …. A folyók vízszintjében bekövetkező változások hatnak a környezet talajvízszintjére Példa: Szigetköz, a Duna hatása

A vízszintek és az áramlási irányok modellezhetők Hidrodinamikai modellek (MODFLOW)

Híresek vagyunk termálvizeinkről Vannak más bizonyítékok is …. Híresek vagyunk termálvizeinkről

Természetvédelmi területek: Vannak más bizonyítékok is …. Természetvédelmi területek: kevés van közöttük, ahol a felszín alatti vizeknek nincs szerepe

Vannak más bizonyítékok is …. A felszín alatti vizek számottevő részének minőségét veszélyezteti az emberi tevékenység: települések, mezőgazdaság, ipartelepek, hulladéklerakók stb 6. Beszivárgási többlet B  ET Btv  ETtv A talajvizet szennyezés éri. Kb. 30.000 regisztrált potenciális szennyezőforrás A felszín alatti vizeket védenünk kell a pontszerű és a diffúz szennyezésekkel szemben egyaránt!!!

Előzetes vizsgálatok alapján a területek szennyeződés érzékenysége meghatározható és térképen ábrázolható

Kiemelten kezeljük a sérülékeny ivóvízbázisok környezetét

A szennyezés terjedése modellezhető Transportmodellek (MT3D)

Környezeti célkitűzés EU Víz Keretirányelv vízgyűjtő-gazdálkodási terv 2004 2006 2009 2015 gaz dasá g i szempon t Víztestek jellemzése (Állapotértékelés) Monitoring Környezeti célkitűzés (Célállapot) közvé l emény Intézkedési program (Akcióprogram) Végrehajtás

Szóval a felszín alatti vizek fontosak, mert … KÖRNYEZETI ÉS HASZNÁLATI ÉRTÉKÜK NAGY MENNYISÉGI ÉS MINŐSÉGI VÉDELMÜK EGYARÁNT FONTOS

Ez az a víztípus, amelyiken mindenki tud járni A felszín alatti vizek fontossága vitathatatlan....