ORSZÁGOS DOKTORI ADATBÁZIS Közeli és a távolabbi tervek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tudományos utánpótlásképzés Európában és Magyarországon Fináncz Judit főtitkár Doktoranduszok Országos Szövetsége
Advertisements

PhD fokozatok nyomában adatok és javaslatok
TÁMOP projekt szakmai feladatai és eredményei Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Topár Gábor szakmai projektvezető Minőségügyi Konferencia ZMNE.
E-LEARNING ÁLTAL TÁMOGATOTT KÖNYVTÁRI MUNKAFOLYAMATOK
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
A tudományos élet színterei I. Kutatási projekt I október 18.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
INNOCSEKK 156/2006 ONLINE SZAKÉRTŐI KERETRENDSZER FEJLESZTÉSE Developing an online expert system generator Készítette: Gerendás László, ISZAM III. Szent.
NELI-projekt bemutatása
FŐVÁROSI OKTATÁSI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁST TÁMOGATÓ PORTÁL Horváth Csaba Főpolgármester-helyettes Sajtótájékoztató október 2.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
A projekt az Európai Unió támo- gatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. MTMT feltöltés zenei alkotások szerzőinek
Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.
Bevezető előadás az I. éves PhD. hallgatóknak Budapest, szeptember 29. Solymosi József egyetemi tanár, az MTA Doktora az MTA Doktora ZRÍNYI MIKLÓS.
A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem doktori iskolái MAB akkreditációjának számszerű adatai és eredményei Prof. dr. Solymosi József DSc a Katonai Műszaki.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Az IKT-metria mérőeszköz
TANÁR-TOVÁBBKÉPZÉSI ALPROGRAM
A doktori iskolák akkreditációja Dr. Bazsa György a MAB elnöke ODT ülés – Budapest április 17.
AZ ÚJ FELSŐOKTATÁSI TÖRVÉNY - MINŐSÉGFEJLESZTÉS, MINŐSÉGHITELESÍTÉS.
Doktori iskolák akkreditációja Bazsa György, a MAB elnöke Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, december 12.
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
„A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Közművelődési és Képzési Intézet jelene és jövője” augusztus 23.
Doktori iskolák akkreditációja Bazsa György, a MAB elnöke Az Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, december 12.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.

1 Matematika oktatás mérnök és műszaki informatikai képzésekben Ráckeve, március 2-4. Recski András, BME Számítástud. és Inf.elm. T. Budapesti Műszaki.
A Wlislocki Henrik Szakkollégium részvétele és tapasztalatai TÁMOP „A tudás disszeminációja.” Trendl Fanni.
TUDOMÁNYOS ELŐADÁS KÉSZÍTÉSE Kutatásmódszertan
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
KUTATÓ KERESTETIK című projekt a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága szervezésében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával "A tehetséggondozás területén.
A TDK és a doktori képzés kapcsolatrendszerének fejlesztése Dr. Csernoch László az Országos Doktori Tanács elnöke.
FEMIP „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban” TÁMOP / Bángi-Magyar Attila szakmai vezető OFI Szakmai Napok december 7.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Pirolízis szakmai konferencia TÁMOP A-11/1/KONV
Workshop VI. - Bevált gyakorlatok a mediációban - A Közép Európai Mediációs Intézet bemutatása.
Központi és az intézményi vezetői információs rendszerek kapcsolata Csulyák Gábor Informatikai Igazgató Educatio Kht január 21. TÁMOP – Felsőoktatási.
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
Anyagtudományi tehetséggondozó program. A program célja Olyan anyagtudomány-anyagtechnológia oktatás, amelyben a résztvevő hallgatók összefüggéseiben.
Kórházak az MTMT-ben Beke Gabriella, Palotai Mária, Vasas Lívia
Személyes adatok Manno-Kovács Andrea BME VIK, mérnök-informatikus ( ) PPKE ITK, Interdiszciplináris Műszaki Tudományok Doktori Iskola ( )
2009. november Nemzetközi ILIAS Konferencia1/20 Az ILIAS közösség Magyarországon, az együttműködés fejlesztése Berecz Antónia.
A doktori képzés aktuális kérdései Doktoranduszok Országos Szövetsége Szombathely © dr. Kocsis Miklós.
A Felsőoktatási Regisztrációs Központ és a felsőoktatás Bakonyi László, főigazgató.
Tudományos publikációk nyilvántartása az MTMT-ben Áncsán Gizella Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-,
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak Bírálati szempontok: Dr. Hórvölgyi Zoltán (tudományos dékánhelyettes)
2011.december 9. Országos Doktori Tanács A felsőoktatási intézmények doktori tanácsai elnökeiből álló testület, amely állást foglal a doktori képzéssel,
AZ OKTATÁSI HIVATAL ÉS A SZAKÉRTŐK EGYÜTTMŰKÖDÉSE
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Barcsák Marianna KPSZTI
Magyar Tudományos Művek Tára
TÉMAVEZETŐI TÁJÉKOZTATÓ KMDI ÚJ KÉPZÉSI RENDJE
Név TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Fekete Tamás egyetemi tanársegéd
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Magyar Tudományos Művek Tára
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Magyar Tudományos Művek Tára
„Mi is az mtmt?” KÖFOP VEKOP
IRODALOMKUTATÁSI MÓDSZEREK Varga Attila Testnevelési Egyetem Sporttudományi Doktori Iskola PhD II. évfolyam Témavezető: Dr.Kokovay Ágnes
Új lendülettel az európai kutatóegyetemek élvonalába
Matókné Misóczki Mária Projektigazgató Szekszárd
KOMPLEX VIZSGA Tájékoztató
HOUG - Hungarian Oracle User Group
Előadás másolata:

ORSZÁGOS DOKTORI ADATBÁZIS Közeli és a távolabbi tervek Zalai Ernő az ODT elnöke

Vázlat Elvek: az adatbázis célja Gyakorlati lépések: az adatbázis gondozása és felülvizsgálata Példák Kitekintés: a Lausanne-i EUA-CDE konferencia néhány tapasztalata

Az adatbázis célja az ODT tagintézmények szolgálata a tudományos közösség szolgálata általános tájékoztatás a doktori képzés átláthatósága egy adat – egy tárolóhely – egyszeri bevitel ellenőrizhetőség (MAB) (Általános vélekedés: a rendszer megbízhatóan működik, de a felhasználók erős korlátozottak és kiszolgáltatottak – elégedetlenkedés jelei.)

Az adatbázis gondozása Az ODT adatbázis koordinátora (Kollár István): koordinálja az adatbázis üzemeltetőinek, karbantartóinak és fejlesztőinek munkáját felelős a doktori adatbázis folyamatos üzemeltetéséért, és továbbfejlesztési tervek és munkák irányításáért. Az ODT titkára (Varga Balázs): az adatbázis általános adminisztrátora. A MAB informatikusa (Spányik János): a MAB felület adminisztrátora.

Vizsgálati szempontok Az adatbázis felülvizsgálatának fő szempontjai: karbantarthatóság átláthatóság frissíthetőség adatcsere más adatbázisokkal (pl. köztestületi publikációs adatbázis, OTKA, doktori iskolák) javaslattevő és véleménycserélési FORUM létesítése az adatrendszer felhasználóinak.

1. példa: jogosultságok igény: a saját adatok és ezek nézeteinek teljes körű megtekintése, ellenőrzése doktori iskolához tartozó valamennyi adat (egyéneké is): DI adminisztrátor egyetemhez tartozó valamennyi adat (doktori iskoláké is): egyetemi adminisztrátor személyes adatok publikus elrejtése (pl. telefonszám, születési év)

2. példa: adatfrissítés doktori iskolák áttekintése (egyetlen megnevezés név és névadó helyett, plusz szakmai terület egyéni adatok (pl. fokozatok és címek időrendben) ellenőrizhető, kiegészíthető adatok (szám helyett végzett doktoranduszok névsora, éve) folyamatos frissítés és éves karbantartás

3. példa: témakiírások szerzői bevitel, iskola jóváhagyása hozzárendelés doktori iskolákhoz lejárt témák elrejtése témamegadás: kutatási terület – következő felvételire meghirdetett konkrét témák – aktív doktoranduszok tématerülete kutatóhely, tanszék megjelölése, keresés eszerint is

4. példa: habilitációk kezelése Hasonlóan a doktori iskolákhoz és védésekhez: mely intézményben, milyen tudományágakban van lehetőség habilitálni, habilitációs szabályzatok, eljárások, habilitációs tanácsok a habilitáltak adatainak nyilvántartása, habilitációs előadások meghirdetése (már most is van)

5. példa: kiegészítő adatok személyek és doktori iskolák: kiegészítő mező (nem kérdezett, de az intézmény által fontosnak ítélt további adatok) oda-vissza web-kapcsolat a doktori iskolák oldalaival (lehetőleg az ODT adatbázisban levő információk legyenek az alapforrások)

6. példa: kapcsolat a Köztestületi publikációs adattárral (KPA) A publikációs adatok tárolóhelye Publikációk, idézetek, tudománymetriai adatok Klónok: MTA Kutatásszervezési Intézet (KSZI), MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI), Szegedi Biológiai Központ (SZBK), Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), Semmelweis Egyetem (SOTE), Szent István Egyetem (SZIE) szerzői adatáttöltés, dinamikus kapcsolat, „élő” linkkel (??)

Összefoglalás jó minőségű adatbázis a tartalom kiegészítendő a kezelés javítandó a karbantarthatóság megoldandó Mindez reális cél!

Az EUA-CDE konferenciáról CDE (Council of Doctoral Education): a doktori képzés előmozdítására létrehozott új EUA szolgáltató szervezet, amelynek a célja: olyan szervezeti kereteket teremteni, amelyek segítséget tudnak nyújtani az európai egyetemek számára a doktori programok és a fiatal kutatójelöltek képzése minőségének javításához. Több mint 270 résztvevő, egyes országok igen eltérő képviselettel (Mo. 5 fő, 3 intézmény)

Az EUA-CDE konferenciáról A konferencia résztvevői az alábbi prioritásokat jelölték meg a felkínált területek közül: a doktorjelöltek témavezetésének javítása, különösen a témavezetők továbbképzése révén (London, 2009) a doktori iskolák közötti együttműködés előmozdítása (közös programok, közös diplomák) szélesebb kutatási területet átfogó doktori iskolák szervezése, a szervezett képzés kiterjesztése a doktoranduszok általános (kommunikációs, szervezői stb.) készségeit fejlesztő kurzusok a doktori programok minőségének és értékelési módszereinek továbbfejlesztése.

Az EUA-CDE konferenciáról A résztvevők az alábbi tevékenységeket jelölték meg a legfontosabbaknak felkínáltak közül: adatok gyűjtése és elemzése a tagszervezetek doktori képzéséről, és azok nyilvánossá tétele (!!) tematikus konferenciák és munkaértekezletek szervezése egymás gyakorlatának kölcsönös megismerésére és kicserélésére munkacsoportok szervezése az egyes kiemelten fontos területek elemzésére, ajánlások kidolgozására http://www.eua.be