AZ ÁLLOMÁNY GYARAPÍTÁSÁNAK MÓDJAI KVACS + S. 1. KÖTELESPÉLDÁNY SZOLGÁLTATÁS a) a) A DOKUMENTUMOK MELY KÖRÉRE TERJED KI? b) b) HÁNY MEGJELENT PÉLDÁNYTÓL.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A digitális dokumentumok hosszú távú megőrzéséről X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Moldován István OSZK.
Advertisements

könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
A kétszáz éves Széchényi Könyvtár új lehetőségei Internet Fiesta Budapest, március Horváth Ádám informatikai főigazgató- helyettes.
Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Moldován István Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
1. 2 Elektronikus dokumentumok a nemzeti könyvtár gyűjteményében Káldos János Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár.
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR I.
Könyvtárismeret Dokumentumok típusai.
Drótos László Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár Osztály.
Az iskolai könyvtár állománya
Egy-egy ország leggazdagabb könyvtári gyűjteményei a nemzeti könyvtárak.nemzeti könyvtárak A világon kb. 160 nemzeti könyvtár van. Az adott ország publikációinak.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
WELCOME! Bevezető könyvtárbemutató
Könyvtárhasználat.
Az Internet kultúra népszerűsítését szolgáló, világméretű programsorozatot, az Internet Fiestát évente rendezi meg az Internet Society ben az Internet.
Műszaki tudományok az interneten
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
Tévedések és hibák a könyvtárközi kölcsönzésben, a külföldi gyakorlat Dr.Szabóné Balogh Clarissa Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár.
SZOLGÁLTATÁSOK A különféle könyvtár típusok
MeetOFF.eu Képadatbázisok az OSZK-ban avagy képek archiválása és szolgáltatása a XXI. században. Moldován István Országos Széchényi Könyvtár.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A digitális dokumentumok hosszútávú megőrzésének problémái Moldován István OSZK MEK Osztály „Networkshop” Szeged, március 30.
Budapest, Hungary, 21st World Congress on Reading 1 Elektronikus könyvtár(ak) az olvasás szolgálatában Moldován István OSZK
Honnan jönnek az e-könyvek?
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Magyar Digitális Képkönyvtár az OSZK-ban Dunaújváros, Networkshop március 17.
Drótos László Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár Osztály Javaslat egy Magyar Internet Archívum létrehozására.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
2009. november 16. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 10. előadás.
2009. november 23. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 11. előadás.
Vörösmarty Mihály Könyvtár MKE Fejér Megyei Szervezete
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A könyvtárak rendje Hozzáférhetőség szempontjából a könyvtárakban megkülönböztethetünk zárt raktárat és szabadpolcos tárolást. A zárt raktárhoz csak a.
A TÖRVÉNYEKBEN ELŐÍRT SZOLGÁLTATÁSOK
A GYŰJTŐKÖR JELLEMZŐI SZOROS KAPCSOLATBAN ÁLL A KÖNYVTÁR FUNKCIÓJÁVAL TÖRTÉNETI HAGYOMÁNYA VAN FOLYTONOS, DE EGYBEN VÁLTOZÓ IS 4. 4.
A GYŰJTEMÉNY KVANTITATÍV ELEMZÉSE AZ ELEMZÉS KÉRDÉSE: SZÁMSZERŰEN ÉS ARÁNYAIBAN HOGYAN OSZLIK MEG A GYŰJTEMÉNY?
Hogyan választ egy könyvkiadó nyomdát? (Hogyan választanak a magyar könyvkiadók nyomdát?) Kiss Gábor TINTA Könyvkiadó
AZ IDŐSZAKI KIADVÁNYOK TÍPUSAI
1 Tájékoztató a tantárgyakról és a jegyzetekről Digitális oktatási gyűjtemény az ALEPH könyvtári rendszerben.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE A Magyar Elektronikus Könyvtár Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozója.
A Magyar Elektronikus Könyvtár szolgáltatásai mek. iif
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
A Magyar Elektronikus Könyvtár, színházi és múzeumi együttműködései Adatbázis-építés, digitalizálás könyvtári és múzeumi környezetben Konferencia Országos.
A könyvtár internetes katalógusa ALEPH - WebOpac.
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
A digitális kötelespéldányok kezelése DIGITALIZÁLÁS LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE Budapest, november Horváth Ádám OSZK.
Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató Az információ digitális újrahasznosulása és a jogtisztázás egy európai modellje NETWORKSHOP 2015 Konferencia Eszterházy.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Könyvtár: Nagyobb mennyiségű könyvnek rendszerezett (közhasználatra szánt) gyűjteménye. Szerepe: beszerezni, őrizni, hozzáférhetővé tenni a tudást és az.
Dokumentumok  Minden jog fenntartva. A dokumentum A dokumentum: az ismereteket tartalmazó információhordozó. Ez lehet tárgy, könyv, folyóirat,
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Könyvtártípusok és funkcióik NEMZETI KÖNYVTÁR szakkönyvtár közkönyvtár felsőoktatási könyvtár egyházi könyvtár Iskolai könyvtár.
Az állomány Gyarapítása
A könyvtári dokumentumok digitális átállása
Országos Széchényi Könyvtár
Dokumentumtípusok.
Az előadás témája: DIGITÁLIA: Ahogy egyre jobban öregszem...
A digitálisan született tartalmak megőrzése
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Múzeumi gyűjtemények menedzsmentje, avagy a Spectrum Magyarországon
Előadás másolata:

AZ ÁLLOMÁNY GYARAPÍTÁSÁNAK MÓDJAI KVACS + S

1. KÖTELESPÉLDÁNY SZOLGÁLTATÁS a) a) A DOKUMENTUMOK MELY KÖRÉRE TERJED KI? b) b) HÁNY MEGJELENT PÉLDÁNYTÓL KÖTELEZŐ A BESZOLGÁLTATÁS? c) c) FELELŐSSÉG A BESZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉGÉRT d) d) BESZOLGÁLTATANDÓ PÉLDÁNYSZÁM

A MAGYARORSZÁGI HATÁLYOS KÖTELESPÉLDÁNY RENDELET 60/1998. SZ. KORMÁNYRENDELET

A DOKUMENTUMOK MELY KÖRÉRE TERJED KI? A HAGYOMÁNYOS (NYOMDAI) TECHNIKÁVAL TÖBBSZÖRÖZÖTT DOKUMENTUMOK KÖRE VIZUÁLIS DOKUMENTUMOK DIGITÁLIS DOKUMENTUMOK ÉS SZOFTVEREK

PÉLDÁNYSZÁM HAGYOMÁNYOS ELJÁRÁSSAL KÉSZÜLD DOKUMENTUMOK ESETÉBEN MINIMUM 50 PÉLDÁNY VIZUÁLIS ÉS DIGITÁLIS DOKUMENTUMOK ESETÉBEN PÉLDÁNYSZÁMTÓL FÜGGETLEN

A BESZOLGÁLTATÁSÉRT FELELŐS HAGYOMÁNYOS ELŐÁLLÍTÁSÚ DOKUMENTUMOK ESETÉN A NYOMDA VIZUÁLIS ÉS DIGITÁLIS DOKUMENTUMOK ESETÉN A GYÁRTÓ KÜLFÖLDI ELŐÁLLÍTÁSÚ, DE MAGYAR KIADÁSÚ MŰVEK ESETÉN AZ ELSŐDLEGES FORGALMAZÓ

PÉLDÁNYSZÁMOK HAGYOMÁNYOS ELŐÁLLÍTÁSÚ DOKUMENTUMOKNÁL  6+1 PLD. DIGITÁLIS, APRÓNYOMTATVÁNY, BRAILLE, MULTIMÉDIA STB  3 PLD. BÍRÓI TILTÁSBAN+TERJESZTÉSI KORLÁT ALATT  2 PLD. FILMEK, FILMPLAKÁTOK, MŰSORFÜZETEK  1 PLD.

ELOSZTÁS OSZK: 1 PLD. ARCHIVÁLÁS+MNB; 1 PLD. SZOLGÁLTATÁS DTE KÖNYVTÁRA: 1 PLD. ORSZÁGGYŰLÉSI KÖNYVTÁR 1 PLD. (GYŰJTŐKÖRI PROFIL) KSH, VAGY SZAK- ÉS EGYETEMI KÖNYVTÁRAK 2 PLD. (GYŰJTŐKÖRI PROFIL) 3 PÉLDÁNYOS BESZOLGÁLTATÁSBÓL = 2 OSZK; 1 DTE KÖNYVTÁR

2. VÉTEL A MEGJELENÉS IDEJE SZERINT – KURRENS, RETROSPEKTÍV A MEGJELENÉS HELYE SZERINT – BELFÖLDI, KÜLFÖLDI A DOKUMENTUM TÍPUSA SZERINT – MONOGRAFIKUS, PERIODIKUS, ELEKTRONIKUS

3. AJÁNDÉK MAGÁNSZEMÉLYEK INTÉZMÉNYEK, SZERVEZETEK KIADÓK MÁS KÖNYVTÁRAK FÖLÖSPÉLDÁNYAI

4. CSERE SAJÁT, VAGY FENNTARTÓI, ANYAINTÉZMÉNYI KIADVÁNYOK ÉRTÉKEGYEZTETÉSES CSERE HIVATALOS KIADVÁNYOK FÖLÖS PÉLDÁNYOK CSERÉJE

5. SAJÁT ELŐÁLLÍTÁS GYARAPÍTÁSI CÉLÚ MÁSOLATOK: ÁLLOMÁNYKIEGÉSZÍTÉS PÉLDÁNYSZÁM NÖVELÉS ÁLLOMÁNYVÉDELEM

DE!!!!!!!! SZERZŐI JOGI PROBLÉMÁK