Demokrácia, piacgazdaság, fiatalok Vannak-e ifjúságpolitikai szempontok szerint és értékelhető kezdeményezések a forprofit szektor szereplői körében? Szeged,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az információs társadalom helyzete Magyarországon
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Csináljunk üzletet! Avagy,
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
„Ez a projekt az Európai Bizottság támogatásával valósult meg
e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
Kaposvári Egyetem Ifjúságsegítő képzés Kátai Gábor
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Egy lépés a munkahely megszerzéséig képzési projekt az aktív munkakeresés témakörében fiatalok számára IFJÚSÁG, IFJÚSÁGPOLITIKA - ÚJ KIHÍVÁSOK előadó:
Civil szervezetek Magyarországon
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
NYF-”VEKTOR” Versenyképes Kutatás, Technológia, Oktatás a Régiónkban c. projekt nyitókonferenciája június 27. Badak Béla okl. könyvvizsgáló
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
AZ IFJÚSÁGPOLITIKAI AKTOROKNAK MILYEN MOZGÁSTERE VAN ÉS/VAGY LEHET EGY KORMÁNYZATI IFJÚSÁGPOLITIKÁT NÉLKÜLÖZŐ KÖZEGBEN? Kádár-Csoboth Péter Ifjúság, ifjúságpolitika.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Semmi nem állíthatja meg a forradalmat! a XXI. század Szocializmusa felé Úton.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
TÁRSADALMI IGAZSÁGOSSÁG INDEX: Pénzosztók és Adományozók figyelmébe Előadó: Dr. Hegyesi Gábor.
Készítette: Soós Kitti. A téma bemutatása Önkéntesség A téma aktualitását az adja, hogy az Európai Unió a 2011-es évet, az aktív polgárságot előmozdító.
„Gyakoroljuk a demokráciát!” Közösségi tervezés helyi projektekben Kuna Gábor, Cromo Közhasznú Alapítvány.
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
1 Vállalkozásfejlesztés - gyakorlati javaslatok Dr. Imreh Szabolcs SZTE GTK.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja Homolka Éva Piac & Profit konferencia „Pénz,de honnan? Pénzszerzés és pénzgazdálkodás”
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja „Túlélés és fejlődés a közösség részeként” Dakó Andrea Piac & Profit konferencia.
Etikusság. Létezik-e a pénzügyekben avagy mi az a közösségi bank?
SZECSKAY Ügyvédi Iroda CEBC – XXI. Vezérigazgató Találkozó Lobbizás európaiul március 31. Budai Judit.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
MKVK Konferencia Változások az IFRS-ben
MagNet Magyar Közösségi Bank Kedvező finanszírozások a fenntarthatóbb jövőért Piac & Profit Klub Pénz de honnan konferencia május 29. Dakó Andrea.
MagNet Magyar Közösségi Bank a hazai vállalkozásokért Dakó Andrea Invitel InnoMax Üzleti Reggeli.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Egyeztetési folyamat A Társadalmi Egyeztetés Eljárási Normarendszere kötet és a RECE programban készült helyzetelemzés.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG LEADER Program a sikeres magyar vidékért Közösség, Összefogás, Tudás.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
Koncepciók, kísérletek, reformok – vannak-e hatásai a szakmára Sziklai IstvánKeszthely, okt. 8.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
MIT TUDUNK AZ IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL? Kvíz. ISTEN HOZOTT BENNETEKET EGY RÖVID KVÍZBEN, MELY SOK MINDENRE VONATKOZIK, AMI A FIATALOKAT ÉRINTI...
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Pécs Telep-programok Tenczer tamás EMMI SZÜTFFÁT.
Fiatalok Lendületben Program Youth in Action Tineret in Acțiune.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
9. Partnerség, érdekérvényesítés, kormányzati-közösségi kapcsolatok.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Gyulafehérvári Caritas V. HARGITA MEGYEI CIVIL KONFERENCIA november 28. péntek „CIVIL KIHÍVÁSOK, ESÉLYEK AZ UNIÓBAN” Caritas - Európai kontextusban.
Európai Ifjúsági Fórum Az Európai Ifjúsági Fórumot (EYF) 1979-ben hozták létre a célból, hogy európai szinten képviselje az ifjúsági szervezeteket, és.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Mobilitás bróker szerepben Mobilitás bróker szerepben Letenyei Mráz Márta Budapest december 09.
Téglásy Kristóf március 06. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Ifjúságügyi Főosztály Az ifjúságpolitika irányításának új szervezeti helye.
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Állampolgári és közösségi részvétel Részben elméleti megközelítések
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
NONPROFIT SZERVEZETEK, CIVIL SZEKTOR
Előadás másolata:

Demokrácia, piacgazdaság, fiatalok Vannak-e ifjúságpolitikai szempontok szerint és értékelhető kezdeményezések a forprofit szektor szereplői körében? Szeged, Kátai Gábor Demokrácia, piacgazdaság, fiatalok Vannak-e ifjúságpolitikai szempontok szerint és értékelhető kezdeményezések a forprofit szektor szereplői körében? Szeged, Kátai Gábor

Miért foglalkozom ezzel a kérdéssel? a három szektor együttműködése felé megy a világ a három szektor együttműködése felé megy a világ a gazdasági válság azt mutatta meg, hogy hitelre és nagy tőkeáttétekre nem lehet stabil gazdaságot építeni, egyre több szó esik a felelős vállalatirányításról és a vállalatok szerepéről a társadalomban a gazdasági válság azt mutatta meg, hogy hitelre és nagy tőkeáttétekre nem lehet stabil gazdaságot építeni, egyre több szó esik a felelős vállalatirányításról és a vállalatok szerepéről a társadalomban április 4 óta nyilvános az EU zöld könyve a Felelős Vállalatirányításról, mely átláthatóságot (új indexek és adatok), sokszínűséget (igazgató tanács sokféle szemponttal), generációk közötti együttműködést javasol április 4 óta nyilvános az EU zöld könyve a Felelős Vállalatirányításról, mely átláthatóságot (új indexek és adatok), sokszínűséget (igazgató tanács sokféle szemponttal), generációk közötti együttműködést javasol nálunk is megjelent sok eddigi kategóriákkal nem leírható kezdeményezés nálunk is megjelent sok eddigi kategóriákkal nem leírható kezdeményezés EU kulcskompetenciák – megjelenik a vállalkozás EU kulcskompetenciák – megjelenik a vállalkozás EU új ifjúságpolitika: egyik tengely a kreativitás és vállalkozás EU új ifjúságpolitika: egyik tengely a kreativitás és vállalkozás Kádár Péter által ismertetett szomorú kép Kádár Péter által ismertetett szomorú kép

11 – 14 September 2005 Alexandria, Egypt Mi az ifjúságpolitika definíciója? A nemzeti ifjúságpolitika annak a hozzájárulásnak az egységbe és írásba foglalása, melyet egy ország (állam?) nyújt a fiataloknak. Az érintettek nemzeti párbeszéden kell alapulnia. Az ifjúságpolitika konkrétan kell, hogy fogalmazzon a célok, stratégiák, konkrét lépések, célcsoportok, időkeret, követés és értékelés területén. Vannak, akik ennél szélesebben definiálják az ifjúságpolitika kereteit. Milyen a jó társadalom, a fiatalok számára? Ki számít manapság fiatalnak? Milyen hatással van a globalizáció a fiatalokra? – Péter Lauritzen az Európa Tanácstól az, aki ezeket a nagyon is releváns kérdéseket feltette. Time Magazin, világ 100 legbefolyásosabb embere: Az első helyet a harminc éves Wael Gonim kapta, aki a Google egyik afrikai igazgatójából lett az egyiptomi forradalom hőse. Az őt méltató Mohamed El-Baradei azt írta róla az amerikai hírmagazinban, hogy ő testesíti meg az országa társadalmának többségét jelentő ifjúságot.

Európa Tanács indikátorok 1. Nem-formális oktatás 2. Ifjúsági képzések 3. Ifjúsági törvény 4. Ifjúsági költségvetés 5. Ifjúsági információ 6. Többszintű politika 7. Ifjúságkutatás 8. Ifjúsági részvétel 9. Minisztériumok közötti együttműködés 10. Innováció 11. Ifjúsági tanácsadó testületek

Milyen formákra gondolok, amikor vizsgálatra javasolok a szűken vett civil és állami szektor mellet forprofit kezdeményezéseket, vagy azok holdudvarát is: 1. Szociális/közösségi vállalkozások (social entrepreneurship) 2. MagNet Bank KAP projekt (közösségi bank) 3. Multik belső rendszerei (GE) 4. Multik támogatásai (Velux, ALDI, T-Group, stb.) 5. Szimpla, Azért7 – romkocsma – ifjúsági közösségi tér (bike kitchen, ifjúsági iroda, közösségi kapcsolatok, önkéntesség – profitból finanszírozva) 6. Közösségi kertészet, Tűzraktér, Critical Mass, stb. 7. FBN-I, FBN-H, EFB-GEEF (Felelős Családi Vállalatok) – next generation 8. FIVOSZ

A közösségi vállalkozásoknak számos megkülönböztető tulajdonsága van. 1. Ezek közösségek által kezdeményezett vállalkozások - más szavakkal inkább alulról építkező, semmint felülről irányított megközelítésű gazdasági tevékenységek; ezt időnként “szerves megközelítésnek" is nevezik. 2. A közösségi vállalkozások tárgyi eszközei a helyi közösség tulajdonát képezik. 3. A nyereséget a területen belül fektetik be újra, ami megakadályozza a jövedelmek kiáramlását a helyi gazdaságból. Növelik a terület nettó rendelkezésre álló jövedelmet. 4. A befektetések a területre áramoltatásának újabb csatornájává válnak. 5. Nem egyének irányítják, hanem a közösségen belüli közös részvételen és döntéseken alapuló tevékenység. A nyereség nem vonható ki egyes személyek szeszélyei szerint. 6. Főleg társadalmi előnyökhöz juttatnak, de behatárolt gazdasági nyereséggel járó javakat és szolgáltatásokat is nyújthatnak, 7. Egyértelmű cél az, hogy ne termeljenek veszteséget, hanem életképes kereskedelmi és üzleti egységként működjenek. 8. Olyan eszköz, amelynek segítségével a helyi lakosság a saját környezetében fektethet be. Ennek a befektetésnek több formája lehetséges, például szakértelem, idő, pénz, tudás.

Eredmény: Kezdeményezések, melyeket a hagyományos szektoriális felosztásba nem tudok belehelyezni. Kezdeményezések, melyeket a hagyományos szektoriális felosztásba nem tudok belehelyezni. Kezdeményezések, melyeket multik indítanak a humán fejlesztés területén, mégis, mintha ide tartoznának. Kezdeményezések, melyeket multik indítanak a humán fejlesztés területén, mégis, mintha ide tartoznának. Kezdeményezések, melyeket forprofit cégek csinálnak a közösséggel együttműködve Kezdeményezések, melyeket forprofit cégek csinálnak a közösséggel együttműködve Kezdeményezések, melyek a fiatalokat érintik, céges belső ügy, mégis a következő generáció formális, nemformális, informális felkészítésére irányulnak. Kezdeményezések, melyek a fiatalokat érintik, céges belső ügy, mégis a következő generáció formális, nemformális, informális felkészítésére irányulnak.Következtetés: Amíg a magyar ifjúsági munka nem iratkozik vissza az európai áramlatokba (ahol nagyjából 1999 és 2006 között tartózkodott, addig ez a terület elég csábító a vizsgálatra. Amíg a magyar ifjúsági munka nem iratkozik vissza az európai áramlatokba (ahol nagyjából 1999 és 2006 között tartózkodott, addig ez a terület elég csábító a vizsgálatra. Új megközelítések – folyamatos párbeszéd a Bizottság és az „új kapitalizmus” között. Új megközelítések – folyamatos párbeszéd a Bizottság és az „új kapitalizmus” között. Nem foglalkozunk ezzel a megközelítéssel, mert nem érdekli a szakmát, nem akarjuk megtanulni, bizonytalanok vagyunk. Nem foglalkozunk ezzel a megközelítéssel, mert nem érdekli a szakmát, nem akarjuk megtanulni, bizonytalanok vagyunk.

Demokrácia, piacgazdaság, fiatalok Vannak-e ifjúságpolitikai szempontok szerint és értékelhető kezdeményezések a forprofit szektor szereplői körében? Szeged, Kátai Gábor