2010.05.11. Gordos: Innováció és fenntartható fejlődés 1 INNOVÁCIÓ ÉS FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS Magyar Műszaki Értelmiség Napja Székesfehérvár, 2010.05.11.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
Mgr.iur. Deli Andor október 29., Szabadka.  MÁR LASSAN TÍZ ÉVES SIKERES EGYÜTTMŰKÖDÉS  PÁLYÁZATI RENDSZEREN KERESZTÜL  ÓTA A MAGYAR NEMZETI.
A projekt szakmai előzményei Tóth Mónika TÁMOP / Tóth Mónika.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária A kistelepülési könyvtári ellátás korszerűsítésének lehetőségei Informatikai és Könyvtári Szövetség.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
NKTH - MTESZ Együttműködés Baross Gábor Program Monitoring Tevékenysége.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Létrehozásának körülményei és céljai Regionális fórum, Veszprém, november11. Dr. Szili Katalin, NFFT elnöke.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Hogyan lehet a növekedést fenntartani adózás helyett? Előadó: Gurabi Attila
Természettudományok és műszaki tudományok területén végzett diplomások száma a éve korcsoportban 1000 főre számolva 2010-re az EU-ban 15 %-os növekedést.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Létrehozásának körülményei és céljai Schmuck Erzsébet NFFT titkára.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A vidéki tér sikertényezői
„New Hungary” Rural Development Programme Győr, április 27–28. Gönczi Zsolt Ügyvezető igazgató A vidék fejlesztésének titka – a civil szerveződés.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Az Ung-Tisza-Túr Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás.
Pikó Zsuzsanna, NIOK Alapítvány.  A TÁMOP es pályázatok c) komponensének megismertetése civil szervezetekkel országszerte  Gyakorlati segítség.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Gazdaságfejlesztési Operatív Program
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
© Veress, A MŰSZAKI ÉRTELMISÉG HELYE ÉS FELELŐSSÉGE Prof. Dr. Veress Gábor egyetemi tanár a MTESZ elnöke Magyar Műszaki Értelmiség Napja Magyar Műszaki.
A MTESZ szerepvállalása a megújuló energia technológiák alkalmazásában
Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. Folyamat Kormányprogramban Kormányprogramban OGY határozat-tervezet OGY határozat-tervezet NÉS koncepció: MTA-EMLA,
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Tájékoztatás a társadalombiztosítás nyugellátásáról
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Gergely László Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet
A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete és az Autós Nagykoalíció február 17. Alapító tagja.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület 1119 Budapest, Tétényi. u  Tel/Fax: , web: 
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
Prof. Csermely Péter a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke
Környezet-gazdaságtan alapkérdései
Az EU családügyi és ifjúságpolitikai törekvései
Előadás másolata:

Gordos: Innováció és fenntartható fejlődés 1 INNOVÁCIÓ ÉS FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS Magyar Műszaki Értelmiség Napja Székesfehérvár, Prof., Dr. Gordos Géza MTESZ elnök

Gordos: Innováció és fenntartható fejlődés 2 Áttekintés: A Fe.Fe. értelmezése A Fe.Fe. egyes „nagy” kérdései Az innováció kettős természete: lánc és spirál A MTESZ erényei az innovációban A MTESZ gyengeségei A MTESZ-t sujtó egyes körülmények A MTESZ szakmai kilátásai Konklúzió

Gordos: Innováció és fenntartható fejlődés 3 A fenntartható fejlődés értelmezése: Emberiség:lélekszámban növekszik életminőség-igénye nő A teljesülés egyik eszköze: műszaki haladás = innováció („divatszó, buzz-word”) Fenntartható a fejlődés ha nem veszi el a jövő generációitól a legalább ugyanolyan szinvonalon élés lehetőségét, mint a mienk.

Gordos: Innováció és fenntartható fejlődés 4 A fenntartható fejlődés egyes nagy kérdései -A természetes geociklust meghaladó MELEGEDÉS (CO2: input v. output oldal, nukleáris/fuzios, megújuló) -ÉDESVIZEK -OXIGÉN -KLIMATIKUS MIGRÁCIÓ -MEZŐGAZDASÁG A TRÓPUSOKON -ERKÖLCS

Gordos: Innováció és fenntartható fejlődés 5 Tézis: a fenntartható fejlődés kérdései műszaki/természettudományos innováció nélkül nem válaszolhatók meg. Tapasztalataim az innováció természetéről:

Gordos: Innováció és fenntartható fejlődés 6 Az innováció kettős természetű: LÁNC és SPIRÁL (utóbbi esetleg „csak” hurok) 6. P iac, használat 1.Tudományos érdeklődés, kiváncsiság 2.Alap- kutatás 3.Alkalmazott kutatás 4.Fejlesztés 5.Gyártás 7.Kiér- tékelés L Á………………………..N………………….…..C H.U.R.O.KH.U.R.O.K

Gordos: Innováció és fenntartható fejlődés 7 Az innovációs spirál... Használat Fejlesztés Átjárás lehetséhesÁtjárás lehetséhes Átjárás lehetséges

Gordos: Innováció és fenntartható fejlődés 8 Ember és közösségek az innovációs spirálon Egyes emberek: 1-3 új, alkalmazható ötlet, 2-3 forduló az innovációs spirálon Alkotó csoport: a spirál élettartama több száz év lehet, sok-tíz menet-emelkedéssel

Gordos: Innováció és fenntartható fejlődés 9 A MTESZ és az innováció: A MTESZ erényei (1) (Négydimenziósan sokoldalú): -Szakmailag a legszélesebb spektrumú (Magyarhoni Földtani Társaság…Magyar Nanotechnológiai Egyesület (jelentkezett)) -Országosan szervezett (19 m. + 2 v.) -Az innováció minden szegmensében van gyakorlati tapasztalata - Korfája kiegyensúlyozottabb az átlagnál

Gordos: Innováció és fenntartható fejlődés 10 A MTESZ és az innováció: A MTESZ erényei (2) - Erkölcsi alapon szakszerű, hisz tagjai egyesületüknek tagdíjat fizetnek - Tagegyesületeiken, területi szerveiken keresztül mintegy , többségében csak(!) szakmailag elkötelezett szakértőt tud elérni

Gordos: Innováció és fenntartható fejlődés 11 A MTESZ gyengeségei: Pénzügyi fegyelme nem jobb, mint az országos átlag (TISZTELET A SOK-SOK KIVÉTELNEK) - egyesületi tagdíjak nem fizetése - egyesületek által igénybevett szolgáltatások díjainak be-nem-fizetése - területi szervezetek ÁFA be-nem-fizetése - pályázati pénzek külön számlán kezelése Az ingatlanvagyon kihasználtsága igen mérsékelt MAI HELYZET: „SZEGÉNY GAZDAGOK”

Gordos: Innováció és fenntartható fejlődés 12 A MTESZ-t sujtó egyes körülmények: Állami támogatás megszűnése (2004) Következmények nélküli ország: -MTESZ követeléseinek „behajt- hatatlansága” -törvénytelen hatósági határozatok (OMF) melyek az ingatlangazdálkodást ellehetetlenítik

Gordos: Innováció és fenntartható fejlődés 13 MTESZ szakmai kilátásai (1) A Föld egyes problémáinak megoldására a MTESZ az egyik legfelkészültebb „Kiemelten közhasznú szervezet” lévén állami feladatokat szerződés keretében felvállalhat, ezen 2007-tőli törekvések eredménye: -NKTH-MTESZ, -Szociális és Munkaügyi Min.- MTESZ, -Nemz. Munkav.és Munkaegészs.Hatóság – MTESZ, NFGM- MTESZ szerződések.

Gordos: Innováció és fenntartható fejlődés 14 MTESZ szakmai kilátásai (2) Biztató eredmények: -Bevételes szerződés az NKTH-val -Bevételes szerződés a NFGM-mal - MTESZ területi szervei visszatérhetnek a Barros Gábor pályézat pályázói közé

Gordos: Innováció és fenntartható fejlődés 15 A MTESZ szakmai kilátásai (3): A fenntartható fejlődés az Országgyűlés előtt : Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT): az NFFT-be a létrehozó országgyűlési határozat (2009) alapján a MTESZ egy főt delegál NFFT: „Jövőkereső” Éghajlatvédelmi törvény vitájának lényege: versenyképesség („GDP-növekedés, profit”) és/vagy fenntartható fejlődés („lábnyom”)

Gordos: Innováció és fenntartható fejlődés 16 MTESZ szakmai kilátásai (4) Szoros együttműködés témarokon civil szervezetekkel -MTESZ-MMK együttműködési szerződés aláirása 2009-ben -MTESZ-MISZ együttműködési szerződés aláirása 2009-ben - …

Gordos: Innováció és fenntartható fejlődés 17 Konklúzió (1) A MTESZ (leginkább az egyik erőssége,) az innovációs folyamat teljes átlátása alapján lehet a fenntartható fejlődés egyik letéteményese. A MTESZ erényei messze túlhaladják gyengeségeit, ezért a fenti szerepre teljességgel alkalmas.

Gordos: Innováció és fenntartható fejlődés 18 Konklúzió (2) A Magyar Műszaki Értelmiség utóbbi éveit – a ráció menti gondolkodás jellemezte és kissé elmaradt az emócionális hozzáállás. Kérem, hogy a ráció és emóció együttesen vezéreljen bennünket. Lelkesedés nélkül nehéz eredményt elérni. Pedig adottságaink eredményt ígérnek.

Gordos: Innováció és fenntartható fejlődés 19 A Magyar Műszaki Értelmiség Ünnepe, 2010 Úgy érzem, hogy a MTESZ is büszkén ünnepelhet eredményei alapján, s biztosan tudom, hogy a MTESZ Fejér Megyei Szervezete különösképpen sikeres volt a MTESZ Alapszabályában rögzített célkitűzések elérésében.

Gordos: Innováció és fenntartható fejlődés 20 Köszönetnyilvánítás A MTESZ VEZETÉSE NEVÉBEN KÖSZÖNÖM E RÉGIÓ MINDEN CIVIL SZERVEZETÉNEK EDDIGI KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNYÉT ÉS TOVÁBBI SOK SIKERT KÍVÁNOK A FEJÉR MEGYEI SZERVEZETEKNEK.