Fogamzásgátlás és sürgősségi fogamzásgátlás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2010. július 8. Sopron Hidrológiai Társaság
Advertisements

Vas-supplementáció kérdései terhességben Dr. Földvári Péter és Dr
Fogamzásgátlás tinédzserkortól a menopauzáig Dr Sobel Gábor Budapest,
Perioperatív vérveszteség
FOGAMZÁSGÁTLÁS PERIMENOPAUSÁBAN
A GYÓGYSZERHAMISÍTÁS ÉS KOMMUNIKÁCIÓS VETÜLETEI
A depresszió korszerű kezelése
BPR – Business Process Reengeneering
© Michel Roggo / WWF-Canon 1 Vállalati autóflották környezettudatos használata Benkő Dániel WWF Magyarország október 17. Zöld flotta program.
Sürgősségi fogamzásgátlás Magyarországon
Fogamzásgátlás serdülőkorban
Alternatív szülési formák
A mindenkori kormányzati intézkedés kritikája mindig szimpatikusabb mint saját hibáinkkal, gondjainkkal történő szembenézés. Dr. Illés BélaGöd 2007 nov.
A méhnyakrák elleni küzdelem világhete ALKALMÁBÓL Január
A védekezés.
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Beszámoló az elmúlt 1 év Munkájáról.
Flesh 2/12b ker. szi..
AZ INFORMÁCIÓ Forrás: Dr. Haig Zsolt: Hadviselés az információs hadszíntéren [Zrínyi Kiadó]
Extra Árkedvezmény Azonnal! Fizessen kevesebbet akár: %-kal.
Mennyire gátolja a vevőkockázat magyarországi mértéke a gazdasági növekedést? 300 Mrd Ft a tét évente Előadó: Felfalusi Péter ügyvezető.
mindenki másként reagál a változásokra.
Általános fejlődéstan
Vényköteles gyógyszerek expediálásakor végzendő betegoktatás
Citosztatikus keverékinfúziók előállítása I.
Milyen fizetések vannak? PéPéeS
Orvosi-gyógyszerészi szakmai oldal Jogi oldal Minőség, relatív ártalmatlanság, hatékonyság. Mind az értékelési, mind a forgalmazási szakaszban Minőség,
Sólyom Andrea PhD Hallgató
THALIDOMID SZEREPE MYELOMA MULTIPLEX KEZELÉSÉBEN
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján A DrDiag rendszer szakmai információkat ad az orvosok egészségügyi szakemberek, gyógyszerészek, ápolók számára.
Az öngyilkosságról Dr. Degrell István.
A születésszabályozás
Klasszikus terápia. Dr. Domján Gyula KEZELÉS Kezelés nélkül súlyos betegség esetén 1 év alatt a betegek  80 %-a meghalt. Corticosteroid (CS) és cyclophosphamid.
BELGYÓGYÁSZAT Dr. Jármay Katalin Főiskolai Tanár
1 A genetikai diszkrimináció megakadályozásának közpolitikai megközelítései Géntesztek és a Biztosítók: Tiltás vagy átláthatóság? Kakuk Péter, Tudományos.
KORASZÜLÖTT PRAEMATURUS
Villamos hálózatok védelmei Lapsánszky Balázs 2/14.E.
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
HOGYAN KÉSZÜLNEK A MAGYAROK NYUGDÍJAS ÉVEIKRE?. A magyarok fele nem, vagy alig törődik a nyugdíjjal.
Pajzsmirigybetegségek hatása a és csontanyagcserére
Pesszárium-Terápia „Dare to care“
Az OGYEI kiemelt programjai
Fogamzásgátlás Tájékoztató anyag.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
BECSATOLJAM A BIZTONSÁGI ÖVET?
Készítette: A No cigi csapata
Újdonságok a haematológiában Dr. Kovács Gábor Semmelweis Egyetem, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Vasanyagcsere A vasanyagcsere szabályozásában.
A magyar mezőgazdaság szerkezete
Öngyilkosság megelőzés Öngyilkossági gondolatai vannak? Krízisben van? Kérjen segítséget! Hívja a at! (ingyenes, vezetékes- és mobiltelefonról,
A biztonság általános értelmezése A biztonság nem termék, hanem egy kedvező állapot. A biztonság állapot, melynek megváltozása nem valószinű,
Humán Papillóma Vírus (HPV)
A fogamzásgátló tabletták nem védenek meg a nemi betegségektől! (folytatás) Az európai nők többsége szájon át szedhető fogamzásgátló tablettát használ,
Serdülőkori terhességek Szikra Dorottya ELTE Társadalomtudományi Kar.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Abortusz – az élet tisztelete, védelme.
Fogamzásgátlás (folytatás) A nők már évszázadok, sőt, évezredek óta kísérleteznek a hüvelyi fogamzásgátlással. A hüvelyi hormonmentes fogamzásgátló „film”
Fogamzásgátlás (folytatás) Egyéb hatékony módszerek: A védekezésnek számos egyéb, célravezető módja van. Ezek közül is a legnépszerűbbek: az intrauterin.
Szexuális felvilágosítás Fogamzásgátlás Fertőző betegségek Dr. Bata Barnabás Fejér Megyei Szent György Kórház Szülészet Orvosok Háza, Szfv. Seregélyesi.
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján Forradalmian új orvos- informatikai rendszer, melynek részei: Gyógyszerkereső Gyógyszerfigyelő- és értesítő rendszer.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS FELELŐS SZÜLŐI MAGATARTÁS.
Horváth-Sziklai Attila hivatalvezető Gyógyszerészek az egészségfejlesztésben Budapest szeptember 29.
Néhány dolog… a biztonság kedvéért
BPR – Business Process Reengeneering
A Berlin-Chemie bemutatja. A Berlin-Chemie bemutatja.
1./ A szülés megindítása 2./ Célja
Fogamzásgátlás.
Dr. Palya Vilmos - Dr. Benyeda János
Előadás másolata:

Fogamzásgátlás és sürgősségi fogamzásgátlás Ugocsai Gyula

A sürgősségi fogamzásgátlás fogalma A védekezés nélküli közösülés után alkalmazható módszer a nemkívánt terhesség elkerülésére A fogamzásgátló tabletták általánosan használt összetevőiből kialakított speciális kombinációt alkalmazunk Minden 4 nem védett közösülésből 1 nem kívánt terhesség származik - ezt gátolja meg a módszer

A sürgősségi fogamzásgátlás lehetőségei: mit befolyásoljunk? Ovuláció gátlása Beágyazódás gátlása Kürtmotilitás gátlása Spermiumok inaktiválása Steroidanyagcsere módosítása Méhnyaknyák átjár-hatóságának csökkentése Endometrium SEM

Mikor alkalmazzuk a sürgősségi fogamzásgátlást? A nő védekezés nélküli közösül, pl. kiszakad az óvszer, elmozdul a pesszárium, elfelejti bevenni rendszeres tablettáját, nemi erőszak áldozata lesz, váratlan élethelyzetbe kerül, első nemi kapcsolatára nem készült tudatosan - fiatalkorúak védelme!

A sürgősségi fogamzásgátlás tényei - emberben Fekunditás valószínűsége 25-30% adott ciklusban Provokált ovuláció lehetősége vitatott A védekezés “természetes” módjai nem megbízhatóak Nagy igény van egyszerű eljárásokra Spermium // oocyta

Gyógyszeres eljárások Kombinált ösztrogén-gesztogén kezelés (Yuzpe módszer) - 50 µg etinyl-E2 + 250 µg levonorgestrel - 72 órán belül, 12 óra múlva ismételve Készítmény: FERTILAN Monokomponensű kezelés 1. Levonorgestrel - 750 µg levonorgestrel - 72 órán belül, 12 óra múlva ismételve Készítmény: RIGESOFT 2. Mifepristone - RU 486 - 600 mg egy dózisban Nincs hazai forgalomban.

Kérdések és válaszok a sürgősségi fogamzásgátlásról - I. Okoz-e a módszer abortust? Nem. A módszer a beágyazódást követően hatástalan. Mennyire biztonságos? Kis kockázatú gyógyszerek, havi egyszeri adagolással - biztonságos védelem. Mennyire hatásos a módszer? A nem kívánt terhességek számát 90 %-al csökkenti, azaz 100 használóból csak 2 lesz terhes - nélküle 20 lenne. Veszélyes-e az alkalmazás ellenére esetlegesen kiviselendő terhességre? Nem. Felmérések szerint nem nő a magzati rendellenességek kockázata.

Kérdések és válaszok a sürgősségi fogamzásgátlásról - II. Valóban csökken-e az abortusok száma a módszer alkalmazása által? Igen. Finnországban és Hollandiában drámaian csökkent az abortusszám a módszer szabad hozzáférése miatt. A beavatkozás költségénél a gyógyszerköltség nagyságrendekkel kisebb. Mit jelent a fejlődő világ számára? Az abortust tiltó országokban a törvénytelen interruptio az anyai halálozás vezető oka. A sürgősségi fogamzásgátlás itt életeket menthet.

Kérdések és válaszok a sürgősségi fogamzásgátlásról - III. Hány nő alkalmazza ezt a módszert? Aki ismeri, szükség esetén alkaImazza. Egy amerikai tanulmány szerint a nők 1 %-a ismeri, míg a nőgyógyászok 25 %-a rendszeresen fel is írja a készítményt. A szabad hozzáférhetőség emeli a felhasználás mértékét, de a szakorvosi ellenőrzés javasolt. Alternatívája-e a módszer a rendszeres fogamzásgátlásnak? Nem. Annál kevésbé hatásos, havonta csak egyszer alkalmazható sürgősségi védelmet jelent.