Struktúrált gyakorlatok I. Yalom Alkalmazásuk célja: a csoport céljától és a csoportfolyamatoktól függ Funkcióik:  kezdeti társas rituálék időszakának.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Miért veszélyes a túlzott emberközpontúság egy (ict-)cégen belül? Ha nincs változ/tat/ás előbb-utóbb jön a válság… Solti Előd V-csoport Menedzsment.
Advertisements

Mit csinálsz a szobádban
Vezetéstudományi Intézet Szervezeti magatartás tanszék 1093 Budapest, Fővám tér 8.; 1828 Budapest, Pf Tel.: (1) , (1) ; fax: (1)
Csoport munka.
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
A tervezés mint menedzsment funkció
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Instrukció - Autonómia Megelőzés – Alkalmazkodás - Gondoskodás Készítette: Ludánné Pécsi Erzsébet NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola.
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
MAG Megelőzés Alkalmazkodás Gondoskodás Készítette: Fidler Mária
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A tanulók társas helyzete az iskolában
A diákok megismerésének lehetőségei - szükségessége
Reklámpszichológia Kutatási módszerek.
Személyiséglélektan I.
5. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
A gondozás,nevelés egysége
Családi vállalkozás.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
A SZOCIALIZÁCIÓ.
Egyéni döntések a szervezetben
A fejlesztő értékelés.
Az iskolai csoportok sajátosságai
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
SZTE BTK Spanyoltanár MA
Vezetői módszereink azonosítása a tanult modellek alapján Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Készségfejlesztő és viselkedésmódosító csoportok tervezési modellje I. I. A csoporttagok fejlődésének tervezése 1.Mérd fel, hogy milyen deficitekkel és/vagy.
Csoportműködést segítő vezetési módszerekgyógykezelő csoportokban (Toseland-Rivas) Csoportműködést segítő vezetési módszerek gyógykezelő csoportokban (Toseland-Rivas)
Útmutatások a szerepjátékok alkalmazásához  Magyarázd el a szerepjáték alkalmazásának folyamatát  Magyarázatodban ne használd a „eljátszani” szót Mond.
A team-munka elméleti alapjai
Az interprofesszionális együttműködés munkaformáinak sajátosságai (Mohácsi – Lakatos) ESETKONFERENCIA: - résztvevők érdekeltek a kliens/klienscsoport problémájának.
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
TÁMOP /A Tanulás, képzés, önfejlesztés Az elmúlt időszak fejlődési üteme, amely az élet minden területét jellemzi, elengedhetetlenné.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Személyes fejlődés - Szponzorrá válás. 2 A tanácsadó szerepe : a tanácsadók követése Toborzás és Szponzorálás Példa + képzés = eredmények.
TÁMOP /1 TÁMOP nyitó szakmai konferencia TÁMOP /1TÁMO Halmozott fogyatékos, súlyos látássérült gyermekek komplex kommunikáció fejlesztése.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Kompetencia bevezetésének tapasztalatai egy” integrált” 1. osztályban
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Szövegértés- szövegalkotás 1- 2.osztály
Valódi gyógyulás virtuális térben? Információs technológiák és lelki egészség Purebl György Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet.
A kommunikáció alapjai. Nem lehet nem kommunikálni Többcsatornás: verbális, nonverbális Többszintű: információközlés, viszonymeghatározás. Körkörösen.
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Kamarai HR Konferencia GYMSKIK 2012.április 19..
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
Szociális foglalkoztatás szerepe a rehabilitációban Csicsely Ágnes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztály.
Összeállította: Piacsek László Zoltán
Értékelő és Fejlesztő Központ
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Tervezési folyamat.
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
ÖNISMERET.
Kognitív újrastrukturálás Kognitív ön-instrukció Gondolat-stop
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
Óvodából iskolába Iskolás lesz a gyermekünk Az iskolaérettség kérdései
Előadás másolata:

Struktúrált gyakorlatok I. Yalom Alkalmazásuk célja: a csoport céljától és a csoportfolyamatoktól függ Funkcióik:  kezdeti társas rituálék időszakának lerövidítése  a csoport, mint egész fejlődésének támogatása  egyéni készségek teljesebb kiépítése  a vezető és a tagok biztonságának növelése  hatékonyabb feladatmegoldás

Struktúrált gyakorlatok hatásának iránya: a csoport egészea csoport egésze alcsoportokalcsoportok diádokdiádok egyetlen tagegyetlen tag

Struktúrát gyakorlatok használatának előnyei:  Gyorsítják a csoportfolyamatot  Feladatcsoportban növelik a hatékonyságot  Biztonságot nyújtanak a vezetőnek és a tagoknak  Ébren tartják a tagok motivációit  Oldják a tagok káros mértékű szorongását

Struktúrát gyakorlatok használatának hátrányai:  Hatásuk a viselkedésre és a személyiségre rövid távú  Túlzott vezetői aktivitás a tagok aktivitásának rovására  A személyes hatalom-befolyás és kompetencia- átélését gátolják  Az automómia kialakulását lassítják

Útmutatások a szerepjátékok alkalmazásához Ágoston  Magyarázd el a szerepjáték alkalmazásának folyamatát  Magyarázatodban ne használd a „eljátszani” szót  Mond ki a hibázás lehetőségét és szükségszerűségét  Mutasd be, hogyan használják a tagok a módszert: adjanak instrukciókat a szereplőknek adjanak instrukciókat a szereplőknek hogyan adják elő a jelenetet hogyan adják elő a jelenetet a visszajelzés módját a visszajelzés módját emeld ki: a gyakorlat a „valós tanulás” záloga emeld ki: a gyakorlat a „valós tanulás” záloga

A szerepjátékokkal kapcsolatos ellenállás kezelése Ágoston  mutass be egy helyzetet- lehetőleg humorosat, öniróniával  Demonstráció: mutass be egy helyzetet- lehetőleg humorosat, öniróniával  Érvelés: érvelj, valós helyzet valós érzelmeket involvál  Fokozatosság: az ellenállót bízd meg megfigyeléssel

 Bevonás: a demonstrációdba vonj be minél több „ellenállót”  Feltárás: kerestess a csoporttal válaszokat a szorongás okára  Klisék: tartalékolj megírt helyzeteket  Alcsoport: oszd be a tagokat három- öt fős kiscsoportokba