Animal diseases, zoonosis, hygene and food safety. Sertés Akadémia SZIE-ÁOTK, 2012.06.01. A PRDC és én egy hosszú küzdelem rövid története Dr. Makkai István.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Advertisements

Egy fényképész álma, zene és a tudás néhány gyöngyszeme.
1 Hatékony PRRS kontrol Tapasztalatok Spanyolországból Marta Jiménez Senior Specialist Swine BU MSD Animal Health, Spain.
Kommunikáció fejlesztési koncepció Készítette: Juraszkó Péter, Oláh István, Szücs Mónika, Varga Tamás.
A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tevékenysége Kiss Ágnes mb. igazgatóhelyettes MNVH Hatékonyság, Innováció, Szakmaiság HISZ-ünk benne! Budapest, november.
Küzdelem a PRDC ellen a HAGE hajdúszoboszlói telepén
az áldozatokért és a tettesekért
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
dr. BALLA TÜNDE, dr. BORSICS KÁLMÁN
KRÍZISKOMMUNIKÁCIÓ A GYAKORLATBAN
„Magánpraxis 2013” konferencia, 1. nap, Budapest, január 25. (C) ALGY1.
Bravecto a gyakorlatban 2011 szeptember – november
DREAM-HOME Agency & Consulting Értékbecslés eladástechnika.
Baranya Megyei Munkaügyi Központ Állami Foglalkoztatási Szolgálat Pécs, Király u. 46.
Hogyan építs fel egy termelő hálózatot, ami minden hónapban növekvő forgalmat generál?
Antiparazitikumok jelene és jövője a kisállatpraxisban MSDay Budapest, április 10. Dr. Ózsvári László.
PRDC múlt, jelen, s jövendő
Kérlek, koncentrálj erősen!
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
A kibocsátási jelentések elkészítésével kapcsolatos tapasztalatok a Holcim Hungária Zrt. Hejőcsabai cementgyáránál június 27.Balatoni István.
Állattenyésztők gyakorlaton
Tibeti személyiségteszt
A szakdolgozat készítés minőségirányítási aspektusai
Intézményi CO 2 menedzsment – Magyarország lehetőségei az emisszió kereskedelemben avagy a Karbon-hitelezés megvalósításának lehetősége a CO 2 csökkentést.
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
2011/2012. Iskolatípusok  Gimnázium 5 évfolyamos- nyelvi előkészítő 4 évfolyamos – hagyományos  Szakközépiskola 5 évfolyamos- nyelvi előkészítő 4 évfolyamos.
LEADER SZAKOSZTÁLY ÉVI MUNKATERV Páliné Keller Csilla, MNVH elnökségi tag.
Szervezetfejlesztési Program
Robert S. Kaplan – David P. Norton Csanádi Gábor Tamás C8ITGY 2007.
HUMÁNKONTROLLING Készítette: Buránszki Szilvia – MRDA9O, KGKIEG I.ÉVF.
Kettőnél több csoport vizsgálata és kísérlet tervezés Makara B. Gábor MTA KOKI.
Copyright © Dale Carnegie & Associates, Inc.
AlertPay regisztráció Az AlertPay regisztráció feltételei közt szerepel a legalább 18 éves korhatár betartása. Az alábbi regisztrációs lehetőségek közül.
A Down szűrés klinikai audit tervezete, kivitelezése Szy Ildikó OEFI Ritka Betegségek Központ május 19.
Foglalkoztatási Információs Pontok munkatársainak képzése Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ május.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
Teljes minőségbiztosítás a gyakorlati kemoterápiában
A vágóhídi tüdővizsgálatok jelentősége és a S.P.E.S.
„Story of PRDC” Pankota-Kórógy Kft.
ResPig módszer alkalmazása. A cég bemutatása -Teljes vertikumban m ű köd ő árutermel ő telep -Telepi rekonstrukció: ig -Fajta: TOPIGS, átkeresztezés.
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
M0 útgyűrű déli szektor bővítése
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi.
A BIZOTTSÁG 2075/2005/EK RENDELETE (2005. december 5
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Palotabozsoki ZRT Brojler Integrációja 2009.
Nyárnyitó Tini-nap „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.” Gróf Széchenyi István.
Nemzetközileg új, nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása a baromfi termékpályán Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Fóruma ÚJVIDÉK - NOVI.
MaSzeSz-MMK kerekasztal Budapest, december Üzemeltetői észrevételek a KEOP pályázati rendszerhez MaSzeSz – MMK KEREKASZTAL Szücs István Előadó:
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
SERTÉSTENYÉSZTÉS A SZABADBAN
STRESNIL: A nyugodt kocáknak minden malachoz van türelmük!
Dr. Matyovszky Balázs magánállatorvos
Mit tehet a beteg a jó orvos- beteg viszonyért?. A sikeres együttműködés alapköve a kölcsönös bizalom és tisztelet.
Az alendronát hosszú távú hatékonysága 10 évet átfogó adatok a III. fázisú osteoporosis kezelési vizsgálatokból Bone HG, et al. NEJM 2004;350:
Középtávú szakképzési koncepció Borsod-Abaúj- Zemplén Megyében Egységes szerkezetű TISZK-ek létrehozásának lehetősége Előadó: Dr. Simon Csaba Ph. D. mb.
1 MEE Szegedi Szervezet évi beszámoló, évi tervek.
Az NFFF megvalósításának szervezési és szervezeti kérdései
Tapasztalatok a Zuprevo és Bovilis Bovipast RSP készítmények alkalmazásáról a szarvasmarha tartásban MVDr. Lubomír Horák.
18 éves tankötelezettség A probléma és a kutatás rövid bemutatása Mártonfi György Budapest január 27.
Állatorvosi outsourcing Turóczy-Faritz Judit Praxismenedzsment Konferencia 2014.
Lótenyésztési bizonylatok
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
A PRAXISÉPÍTÉS LEHETŐSÉGEI KISVÁROSBAN ÉS KÖRNYÉKÉN …egy kisvárosi vegyes praxis példáján.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
A SERTÉSTELEPEK MUNKAHELY-SZERVEZÉSE
Az Újbuda 60+ Program rendszerének legfontosabb elemei
BROILER ágazati HELYZETKÉP
Dr. Palya Vilmos - Dr. Benyeda János
Előadás másolata:

Animal diseases, zoonosis, hygene and food safety. Sertés Akadémia SZIE-ÁOTK, A PRDC és én egy hosszú küzdelem rövid története Dr. Makkai István magánállatorvos Boldogkőváralja

Munkavégzés helye Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Szerencsi Mg Zrt, Hernádcéce sertéstelep

Magamról 11 éve lakok Boldogkőváralján és dolgozok a környékén májusától látom el a hernádcécei sertéstelep magánállatorvosi felügyeletét. Korábban nagylétszámú sertéstelepi tapasztalatom nem volt. A PRDC-vel is viszonylag rövid az ismeretség.

A sertéstelepről Tenyésztés Hízlalás ‏ 1100 koca 20 kan született malac az elvárás értékesített hízó az elvárás Zömében saját vágóhídon keresztüli értékesítés

Első benyomások  A szaporodásbiológiai tényeket figyelembe véve a született malac csak illúzió lehet.  A termékenyítés körüli beavatkozások is ez ellen dolgoznak.  Telepi boncolások alkalmával a tüdő- és mellhártya gyulladások legkülönbözőbb variációi.  Még hatósági állatorvosként vágóhídon rengeteg tüdő- és mellhártya gyulladás a fenti állományból.  Ismét elmentem a vágóhídra, a helyzet hasonló…  A telepen vakcinázási protokoll gyakorlatilag nincs.

A pánik  Itt semmi sem az, aminek látszik.  A telep vezetése szerint a dolgok rendben mennek, ezt mutatják a falon lévő elismerő oklevelek is.  Amit viszont én látok:  Az állomány a hizlaldában szétnő  Magas az elhullási arány a hizlaldában  Sok a technológiai selejt.  Humán erőforrás problémák:  a tenyésztés-vezető tartósan beteg  kevés a munkaerő a fiaztatóban… A TELEP TÖBB SEBBŐL VÉRZIK

Előre menekülés  A tapasztalataimat és kétségeimet megosztottam a kollégáimmal.  Állandóan bombáztam őket a kérdéseimmel.  Próbáltam megszervezni telepi látogatásokat, hiszen több szem többet lát…  Így került a képbe az MSD (akkor még Intervet) képviseletében dr Búza László

A stratégia  Szisztematikusan átvizsgálni a telepi folyamatokat.  A PRDC láthatóan tombol a telepen, ez jellemzően a hizlalási fázist érinti.  Ha itt kezdem a „rendrakást”, akkor az eredmények viszonylag gyorsan jönnek.  Ezt követően jöhet a tenyésztési rész.

Megszerveztem egy Respig auditot Második nekifutásra sikerült is bejutni a telepre… A Respig

Adatgyűjtés  Saját vizsgálatok:  Telep bejárás, élőállat vizsgálat  Telepi boncolás  Vágóhídi tüdővizsgálat  Mintavételezés laboratóriumi vizsgálatra.  A telep által szolgáltatott adatok:  Az ún. naturális mutatók  Pénzügyi adatok.

Eredmények I.  Saját vizsgálatok és laboreredmények:  a szerológiai vizsgálatok igazolták a klinikai – és kórbonctani kép keltette gyanút  TO  PCV  Mycoplasmosis  APP

Eredmények II.  A telep által szolgáltatott adatok: Egymásnak ellentmondó adatsorok, amivel a Respig nem tud mit kezdeni !

Mérföldkő I.  A telep által szolgáltatott adatok: Ez az ellentmondás felkeltette a management figyelmét is, és köteleztek mindenkit, hogy a valóságnak megfelelő adatokat szolgáltassanak !

Kész az első Respig audit  probléma feltárás  megoldási javaslatok  a beavatkozásokhoz tartozó pénzügyi kalkulációk  Az elkészülés dátuma:

Mérföldkő II.  Beindult a kocák TO elleni vakcinázása !  Időpont:  Figyelem: eltelt 4,5 hónap !  A management vizsgálta a lehetőségeket.  Én győzködtem őket, hogy nincs időnk tétlenkedni (TO, PCV, Mycoplasma).  Ekkor még szó sem volt egyéb, PRDC elleni vakcina bevezetéséről.

Mérföldkő III.  évi gyógyszer tender előkészület  Időpont: hó  Beterveztem az egész éves circo- és mycoplasma elleni vakcina mennyiséget is.  Vezetői döntés a vakcinázásról nem volt, de a tender végleges változatában „tévedésből” ezen tételek szerepeltek.

Mérföldkő IV.  A gazdasági igazgató szembesült a tényekkel  Időpont: hó  „ Ha benne van a tenderben, akkor van rá pénz”.  Számomra az indok nem számított, a lényeg, hogy a szakmai alapokon előkészített folyamat végre beindulhatott.

Jelen állapot I.  A kocaállomány TO elleni alapimmunizálása megtörtént.  től TO-sal szemben védett malacok születnek.  től új tenyésztés-vezető van a telepen, aki csak a valóságot vetheti papírra.  től minden választott malac circo- és mycoplasma ellen vakcinázott.

Jelen állapot II.  án egy újabb Respig audit volt, ahol aktualizáltuk az alapadatokat.  Felállítottunk egy kísérletet, ahol vizsgáljuk a vakcinázás hatékonyságát.  4 csoport:  Csak circo elleni vakcina  Csak mycoplasma elleni vakcina  Mindkét vakcina  Kontroll.

Jelen állapot III.  Mérni/ vizsgálni kívánt fontosabb paraméterek:  Választási, áttelepítési, vágási darabszám  Választási, áttelepítési, vágási súly  110 kg-os végsúlyra való hízlalás ideje  Napi testtömeg gyarapodás változása  Elhullások száma és oka  Ún. technológiai selejt aránya  Vágóhídi tüdővizsgálat.

Jelen állapot IV.  A kísérlet kezdete:  Publikálható adat még nincs  Várhatóan hóban zárul a kísérlet.  Bíztató előjelek (a kísérleti csoport előtti vakcinázott állatok vizsgálata):  Egyöntetű állomány  Elhullás drasztikus csökkenése…

Volt egy-két mélypont Soha ne add fel Forrás:

Köszönet  Állatorvosoknak és sertéstenyésztési szakembereknek: A kollegiális- és baráti segítségért.  Hiszem, hogy tanulni, kérdezni nem szégyen. ( talán a telepünk sem itt tartana, ha …)

Végezetül Ez csapatmunka, egymás tudására (tulajdonosok, telepvezetők, állatorvosok) szükség van, Mindannyian egy hajóban evezünk de nem mindegy az irány… forrás:

Köszönöm a figyelmet Dr. Makkai István