dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Növekedés-támogatás M27 ABSOLVO. 2 Mi kell a növekedéshez?
Advertisements

A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME (TRUEFOOD WP5) 1 Ajánlások a hagyományos élelmiszerek piacra jutásának és innovációjának elősegítésére - a TRUEFOOD pályázat.
AZ EURÓPAI KIVÁLÓSÁG MODELL ÉS SZEREPE AZ EU CSATLAKOZÁSBAN STRATOSZ KIADVÁNY 2003.
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Hivatásos csapatsportágak értékteremtése - számokban (Magyarországon)
A tervezés mint menedzsment funkció
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Minőségmenedzsment alapelvek
Vállalkozásunk külső, belső kapcsolatrendszere és értéklánca
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Budapest © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft. A hagyományos élelmiszer fogalmának fogyasztói és ipari szemléletű meghatározása.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
1. előadás.
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
A vállalkozások környezete
Alapfogalmak.
Minőségmenedzsment 1. előadás
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Minőségmenedzsment 2. előadás
A külső környezet elemzése
1950-es évek 1960-as évek 1970-es évek 1980-as évek 1990-es évek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A franchise gazda elengedhetetlen tulajdonságai és felelőssége Tóth-Zsédely Rita Otthon Centrum KKV Akadémia április 24.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Szervezetfejlesztési Program
Robert S. Kaplan – David P. Norton Csanádi Gábor Tamás C8ITGY 2007.
Robert Kaplan – David Norton: Balanced Scorecard
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
Tudásszervezetek értékteremtésének anomáliái
Kérdések a második zh-hoz
Minőségdíjak.
Tanuló szervezet.
Sponsorare necesse est
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Minőség menedzsment 6.előadás
Az EEM helye a menedzsmentben
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
Papp Attila oktatási vezető
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag A hagyományos élelmiszerekkel és azok innovációjával kapcsolatos fogyasztói vélemények Margrethe.
TRUEFOOD RENDEZVÉNYEINK Március 12. Budapest: ”Kutatás az innovációért” Április 29. Budapest: INTÉZETLÁTOGATÁS a Campden & Chorleywood Magyarország.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
dr. Sebők András, Palotás Gábor, Mihók Sándor
A Magyar Nemzeti Élelmiszer- technológiai Platform tevékenysége és stratégiája. Az Innovációs Megvalósítási Terv bemutatása és megvitatása dr. Sebők András.
dr. Sebők András Az MNÉTP tudományos koordinátora
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, FoodManufuture Nemzeti Workshop Jövőbeli lehetséges forgatókönyvek Berczeli Attila Campden.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Nemzeti Technológiai Platform a
Vállalkozásmenedzsment I.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 6/2. előadás
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
A külső környezet elemzése
Termék-piacfejlesztési stratégiák (Ansoff-mátrix)
Regionális és vállalati identitás az ellátási láncokban
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Gasztrokulturális örökség (GCH) ERŐFORRÁS VALORIZÁLÁS tanfolyam
Előadás másolata:

dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. Az élelmiszerlánc mentén történő együttműködésre épített stratégiák elvei, előnyei és kialakításuk módszere dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia

TRUEFOOD WP 5 Partnerek CCH - Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. (Magyarország) UGENT - Ghent University (Belgium)(Munkacsoport vezető) UMIL - University of Milan (Olaszország) PEGroup (Olaszország) 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia

Alapfogalmak (1) Lánc Két vagy több szervezet együttese, amelyek közvetlenül részt vesznek a termékek, szolgáltatások, pénzügyi eszközök, információ és/vagy tudás lefelé vagy felfelé történő áramlásában egy kiindulási forrásból a vevő felé. (Mentzer et al) 2001 A láncokban több különálló, de összefüggő áramlás működik 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia

Alapfogalmak (2) Érték lánc (láncszemléletben): olyan stratégiák felkutatása, amelyek többlet hozzáadott értéket nyújtanak a vevő számára Először az értéket a vállalaton belül teremtik meg, utána a lánc segítségével. Az értéket nemcsak egy vállalkozás hozza létre egyedül, hanem több vállalkozással együtt a lánc mentén 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia

1. Mi a lánc ? A magyar füstölt szárazkolbász ellátási lánc 22. Áruházlánc üzletei, hipermarketek, szupermar- ketek 10. Bél beszállító 10. Bél beszállító 22. Áruházlánc üzletei, hipermarketek, szupermar- ketek 21. Áruházlánc elosztó központ 21. Áruházlánc elosztó központ 1. Takarmány 1. Takarmány 6. Magyar vágóhíd (hús, természetes bél) 6. Magyar vágóhíd (hú, természetes bél) 11. Fűszer, adalékanyag, bél beszállító 11. Fűszer, adalékanyag, bél beszállító 16. Hús termék nagykereskedő 16. Hús termék nagykereskedő 2. Malac beszállító 2. Malac beszállító 12. Fűszer, adalékanyag nagyker. 7. Magyar hús nagykereskedő (hús, természetes bél) 7. Magyar hús nagykereskedő (hús, természetes bél) 12. Fűszer, adalékanyag nagyker. 17. Kis, független kereskedő, kis láncok, húsboltok, szaküzletek 17. Kis, független kereskedő, kis láncok, húsboltok, szaküzletek 3. Sertés tenyésztő 3. Sertés tenyésztő 23. Fogyasztó 23. Fogyasztó 13. Hús feldolgozó 13. Hús feldolgozó 18. Élelmiszer feldolgozó 18. Élelmiszer feldolgozó 8. EU (külföldi) vágóhíd 8. EU (külföldi) vágóhíd 4. Marha tenyésztő 4. Borjú beszállító 19. Vendéglátás, közétkeztetés 19. Vendéglátás, közétkeztetés 14. Csomagoló- anyag nagyker. 14. Csomagoló- anyag nagyker. 9. EU (külföldi) hús nagykereskedés 9. EU (külföldi) hús nagykereskedés 5. Borjú beszállító 5. Marha tenyésztő 20. Helyi piac, közvetlen árusítás 15. Csomagoló anyag beszállító 20. Helyi piac, közvetlen árusítás 15. Csomagoló- anyag beszállító 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia 5 5

Élelmiszerlánc menedzsment szemlélet Ma már nem a független szervezetek termékei versenyeznek önmagukban, hanem a láncok tagjainak együttes teljesítménye befolyásolja a versenyképességet Az élelmiszerlánc együttes teljesítménye versenyelőnyt vagy hátrányt eredményezhet 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia

Erőforrások A termelési folyamatok inputjai fizikai erőforrások nyersanyagok, berendezések, pénzügyi források szellemi erőforrások képességek, tapasztalatok, gyakorlat kulturális erőforrások szervezet, folyamatok, eljárások, jó hírnév 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia

Képességek A felkészültség,hogy egy feladat vagy tevékenység vagy egy végső állapot elérése érdekében egy csoport tagjai tudatosan, összehangoltan és integráltan alkalmazzák az erőforrásokat. 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia

Szakértelem Olyan értékes képességek, amelyek lehetővé teszik, hogy egy vállalkozás alapvető előnyöket nyújtson a vevő/fogyasztó számára. 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia

Lánc menedzsment Lánc menedzsment: a többszörös kapcsolatok (amelyek a termék, szolgáltatás, pénzeszköz, információ és/vagy tudás áramlásokat kísérik) menedzselése – amely az erőforrások, a szakértelem és a képességek harmonizálására irányul az egész élelmiszerlánc mentén, annak érdekében, hogy magasabb hozzáadott értéket szolgáltasson a láncon belüli kapcsolatok minőségének javításával 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia

Marketing menedzsment és a hagyományos élelmiszer előállító KKV-k Az erőforrások és a képességek hatékony kihasz-nálására épített megközelítés A legfontosabb képességek A beszállítók kiválasztása Termék- és minőség menedzsment Vevőszolgálat Fő erőforrások Tulajdonos tudása Jól képzett személyzet Hosszú távú együttműködés a lánc partnerekkel Jó hírnév, tekintély Piaci információk 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia

A legfontosabb szakértelem a lánc szintjén a hagyományos élelmiszer előállító KKV-knál Kapcsolatépítés a beszállítókkal és a vevőkkel a kölcsönös előnyök alapján Kiváló minőségű termék Piaci információ megosztása – a kis lépésekben történő innováció lehetősége, alkalmazkodás a vevői igényekhez Az erőforrások és termék tulajdonságok és szolgáltatások célirányos és ésszerű összehangolása 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia

Miért van szükség az ellátási lánc stratégiára? (1) A lánc többi tagjával együttműködve közös stratégia alkalmazása közös előnyöket és megtakarításokat eredményezhet a lánc tagjai számára Azoknak az ellátási láncoknak, amelyeknek nincs lánc stratégiája és csak rövid távú elképzelései vannak nehézségekkel kell szembenézniük az olyan problémák megoldása során, amelyeket a lánc tagjai nem tudnak egyedül kezelni és amelyeket csak együttműködésre épülő megoldások kialakításával és alkalmazásával lehet megoldani 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia

Miért van szükség ellátási lánc stratégiára (2) Fő kérdések Tudjuk-e növelni a versenyelőnyünket úgy, hogy oly módon erősítjük meghatározó szakértelmünket, hogy az ellátási lánc más tagjaival együttműködve kombináljuk erőforrásainkat az ő képességeikkel, szakértelmükkel; képességeinket az ő erőforrásaikkal, szakértelmükkel; szakértelmünket az ő erőforrásaikkal, képességeikkel, szakértelmükkel? 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia

Miért van szükség ellátási lánc stratégiára? (3) Meg tudjuk-e változtatni / kiterjeszteni / módosítani üzleti tevékenységünk működési területét az ellátási lánc partnerekkel való együttműködés segítségével úgy, hogy kombináljuk a mi erőforrásainkat és/vagy képességeinket, szakértelmünket az ő erőforrásaikkal, képességeikkel és/vagy szakértelmükkel annak érdekében, hogy új / megerősített meghatározó szakértelmünk segítségével növeljük versenyelőnyünket? Tudjuk-e javítani tervezett intézkedéseink összhangját rendelkezésre álló erőforrásainkkal és képességeinkkel, ha kombináljuk azokat beszállítóink és vevőink erőforrásaival és képességeivel? 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia

A lánc jövőképének és küldetésének összehasonlítása egy szervezet jövőképével és küldetésével Egy lánc tagja rendelkezhet önálló jövőképpel és küldetéssel a saját szervezete számára. Az, hogy az Ön szervezetének jövőképe és küldetése össze van-e hangolva annak a láncnak a küldetésével és jövőképével,amelyben részt vesz az egyik meghatározó tényezője annak, hogy elégedett-e a láncban való részvételével. 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia

A lánc jövőképe és küldetése – mi a különbség? (1) miben a legjobb az Önök lánca mindennapi tevékenysége során Jövőkép: hogyan néz ki a jövő, mivel Önök a lánc küldetését ilyen jól teljesítették arra ösztönzi a lánc tagjait, hogy álmodjanak tettekre, intézkedésekre ösztönzi őket széleskörű és a jövőre irányul – a célpont a látóhatáron összpontosított – hogyan jutunk el a látóhatárra 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia

A hagyományos élelmiszer előállító KKV-k piacra jutásának akadályai az élelmiszerlánc szintjén 3 fő akadályozó tényező A lánc és marketing erőforrások felhasználási hatékonysága javításában rejlő lehetőségek és előnyök megértésének hiánya Az ehhez szükséges megfelelő módszerek és tapasztalatok hiánya A pénzügyi, infrastrukturális és emberi erőforrások korlátozott mértéke 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia

A hagyományos élelmiszer előállító KKV-k piacra jutásának sikertényezői az élelmiszerlánc szintjén 5 fő sikertényező A hagyományos élelmiszerek megkülönböztethető minőségére összpontosító szemlélet Együttműködés az erőforrások hatékonyabb használatára A hagyományos élelmiszerek innovációjának megegyező értelmezése Részvétel a hálózatokban Kollektív tevékenységek (marketing, kutatás, oktatás, stb.) 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia

A lánc stratégiák kidolgozása A lánc tagok kiválasztása A lánc tagok céljainak meghatározása A lánc tagok céljainak összehangolása A lánc célokat támogató kulcs teljesítmény jelző számok kiválasztása A lánc céljaihoz képest mutatott teljesítmény mérése A fejlesztendő területek meghatározása (lehetséges lánc stratégiák) Az intézkedési terv kidolgozása Az intézkedési terv megvalósítása 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia

A lánc céljainak kitűzése Hogyan tűzzük ki a lánc teljesítmény céljait? Miután meghatároztuk a fő lánc partnereket két lépésben határozhatjuk meg a lánc céljait: A lánc partnerek céljainak meghatározása A lánc partnerek céljainak összehangolása 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia

A lánc céljainak kitűzése A lánc partnerek céljainak meghatározása A vállalatok azért lépnek üzleti kapcsolatba egymással (válnak egy lánc tagjaivá), hogy megvalósítsák egyedi üzleti céljaikat Először az egyedi üzleti célokat kell azonosítani. 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia

A lánc céljainak kitűzése A lánc partnerek céljainak összehangolása Akadály: az egyeztetés hiánya Az egyedi célok gyakran ellentétesek vagy eltérő irányúak Minden egyes lánc partner minden egyedi célját értékelni kell abból a szempontból, hogy mennyire egyirányú, illetve ellentétes vagy eltérő irányú Az ellentétes / eltérő irányú célokat nem lehet az egész láncra alkalmazni Ezeket ki kell hagyni Azok a célok a lánc közös céljai, amelyeket több partner is elfogad, jóváhagy. 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia

Következtetések és eredmények (1) Az élelmiszerlánc mentén történő együttműködés az erőforrások, képességek és a szakértelem kombinálásával kihasználatlan lehetőségeket kínál A TRUEFOOD-ban kidolgozott módszerek és segédeszközök Elemző módszer az élelmiszerláncok piaci siker és gátló tényezőinek meghatározására Módszer a közös lánc stratégiák kialakítására Modell lánc és disztribúciós stratégiák hagyományos élelmiszerekre 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia

Következtetések és eredmények (2) Az ellátási lánc és marketing erőforrások sikeres alkalmazási példáinak gyűjteménye (84 példa) Útmutató az ellátási lánc mentén végzett mennyiségi megkérdezésekkel Élelmiszerlánc menedzsment tanfolyam Ajánlások a lánc menedzsment módszerek alkalmazásairól vállalatok/KKV-k, szakmai szövetségek és más szakmai támogató szervezetek, szakpolitikák készítői és a kutatók számára. 2010.04.15 TRUEFOOD Zárókonferencia